Politiek
EO

'Naïef om te denken dat coronapaspoort gaat werken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Naïef om te denken dat coronapaspoort gaat werken'

Het Europees Parlement staat achter de komst van het Green Travel Certificate, een Europees coronapaspoort. Mensen kunnen hiermee aantonen gevaccineerd of negatief getest te zijn, zodat ze weer kunnen reizen. Europarlementariër Rob Rooken (JA21) is kritisch: "Denken dat dit gaat werken, is hoogst naïef", vindt hij.

In Dit is de Dag ging Rooken in debat met collega-Europarlementariër Vera Tax, van de PvdA, die wél voorstander is van het plan.

Het Green Travel Certificate wordt een app waarin individuele lidstaten kunnen aangeven of iemand al een vaccin heeft gehad. Dit ziet Rooken niet gebeuren: "Van dertig procent van de vaccinaties in Nederland is het onbekend in welke arm ze zijn gezet", verwijst hij naar het nieuws dat De Telegraaf onlangs bracht. Het doorgeven aan een app kan ook weer op een chaos uitlopen, vreest de Europarlementariër. "Ik vertrouw de combinatie ICT en overheid niet...", aldus Rooken.

Collega-Europarlementariër Vera Tax (PvdA) is wél positief over het Green Travel Certifcate. Ze vindt dat landelijke regels 'geharmoniseerd' moeten worden. "Het recht om vrij te reizen binnen Europa, wordt dan weer gewaarborgd", vindt zij. Ze wijst erop dat de app niet verplicht is: "Dan moet je testen en in quarantaine, dat kan ook."

Frankrijk test sinds vorige week een reis-app en ook Spanje wil snel een grootschalige test opzetten, zodat het land in juni weer toeristen kan ontvangen. De reisbranche hoopt ook op een oplossing. Dit zegt ook Steven van der Heijden, de ceo van Corendon. Testen om te mogen reizen is juist niet realistisch, vindt hij: "Sommige landen vragen daar 150 euro voor", zegt hij in Dit is de Dag. "Als je dan met je gezin op vakantie wil, wordt het wel héél elitair..." De ceo hoopt dat het Green Travel Certificate om deze reden doorgaat.

Dé oplossing: vaccineren

Rooken vindt dat het Green Travel Certificate schijnveiligheid geeft. Hij wijst erop dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook kritisch is: "Eén van de redenen dat zij tegen zijn is dat het onduidelijk is hoe de verschillende varianten zich gedragen bij mensen die hersteld zijn", vertelt hij. Vorige week stelde de WHO dat 'immuniteitspaspoorten' na de detectie van antistoffen niet verstandig is.

Volgens JA21 is de beste oplossing om iedereen zo snel mogelijk te vaccineren, zodat de grenzen weer open kunnen. Hier is Tax het mee eens. Tot die tijd moeten mensen dan maar testen bij de grens, vindt Rooken, ook als dat consumenten tot hoge kosten dwingt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie