Politiek
KRO-NCRV

D66: CEO's en ambtenaren onder ede horen over inmenging China

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66: CEO's en ambtenaren onder ede horen over inmenging China

D66 wil een parlementair onderzoek naar de beïnvloeding van China in Nederland. Daarin moeten in elk geval ambtenaren, CEO's en mensen uit de wetenschappelijke wereld onder ede worden gehoord. "We weten veel, maar nog niet alles", vertelt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma bij 1 op 1.

"Ondanks alle kennis hebben we nog niet het volledige plaatje van de wijze waarop China invloed probeert te krijgen." Sjoerdsma doelt op de beïnvloeding via kennisinstellingen zoals universiteiten waar Mandarijn wordt aangeboden. En hoe China bedrijfsgeheimen probeert te ontfutselen van met name technologiebedrijven.

Daarnaast constateert hij een worsteling bij onder meer het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over hoe om te gaan met bijvoorbeeld 5G en Huawei. "Ik denk aan ambtenaren die specifieke kennis hebben op hun vakgebieden", aldus Sjoerdsma. In landen waar vergelijkbare onderzoeken al zijn uitgevoerd, blijkt volgens hem dat er veel nieuwe informatie boven tafel kwam.

Zijn voorstel deed hij gisteren met collega-Kamerlid Jan Paternotte in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Precies op de dag waarop Polen en Hongarije tegen de Europese begroting stemden. Met als voornaamste reden: de afspraken rondom rechtsstatelijkheid.

Vlak daarna werd bekend dat Sjoerdsma de prestigieuze Magnitski-award won. Een prijs als bekroning voor zijn inzet voor mensenrechten. De D66'er is een van de vele Europese politici die zich de afgelopen jaren hardmaakte voor de gelijknamige 'Magnitsky-Act'. Een wet die tot een Europees sanctieregime moet leiden, op grond waarvan mensenrechtenschendingen wereldwijd kunnen worden aangepakt.

Hongarije als Russisch Paard van Troje

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is voornemens op korte termijn de Magnitsky-Act daadwerkelijk te introduceren. Maar hoe realistisch is het dat dit initiatief voldoende draagvlak vindt binnen de Europese lidstaten, zeker gezien de opstelling van Polen en Hongarije? "Ongeveer een jaar geleden heb ik samen met Amerikaanse senatoren een brief gestuurd naar Hongaarse parlementariërs. Om hen te bewegen dit voorstel (Magnitsky-wet) in principe te accorderen." Volgens Sjoerdsma hebben zij dat gedaan, en daarmee "eigenlijk de kans om dit te vetoën laten liggen."

Sjoerdsma noemt Hongarije een land dat dikwijls fungeert als het 'Paard van Troje van Rusland' als het om buitenlandpolitiek gaat. "Als Rusland iets niet wil, gaat Hongarije dat tegenhouden door het te vetoën. Maar ik ben eigenlijk optimistisch dat het in dit geval niet meer zover gaat komen. En dat we die finish line gaan halen."

D66 wil CEO's en ambtenaren onder ede horen over inmenging China

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie