Politiek
KRO-NCRV

Dwars raadslid krijgt mediaverbod in Westerkwartier

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dwars raadslid krijgt mediaverbod in Westerkwartier

In het Groningse Westerkwartier zorgt het dwarse raadslid Harm Beute van lokale partij VZ Westerkwartier voor onrust. Na meerdere interviews met de krant waarin hij de gemeentelijke organisatie afkraakt, mag hij van zijn eigen fractie niet meer met de media praten.

Het mediaverbod is opgelegd na twee interviews met het Dagblad van het Noorden, waarin hij onder meer ambtenaren van de gemeente afkraakte. De gemeentepolitiek in Westerkwartier werd er flink door opgeschud. Beute lokte met zijn uitspraken beide keren een spoeddebat in de gemeenteraad uit. "Hij loopt niet in de pas van hoe het in de politiek hoort, hij gaat gewoon zijn eigen gang", zo vertelt journalist van het Dagblad van het Noorden Koos Bijlsma in de reportage.

De gemeente Westerkwartier is op 1 januari 2019 opgericht en is een herindelingsgemeente met zo'n 60.000 inwoners. De gemeente ten westen van de stad Groningen bestaat uit de voormalige gemeenten Leek, Zuidhorn, Marum en Grootegast. Beute was altijd al raadslid in Grootegast en is net als zijn partij altijd kritisch geweest op de herindeling. Ze vonden de gemeente Leek een grote geldverspiller, zegt Bijlsma.

‘Beute beweging politieke doodzonde’

De interviews van Bijlsma met Beute zorgen voor grote ophef. Wanneer Beute in het eerste interview de voormalige gemeente Leek afbrandt, vragen collega-raadsleden meteen een spoeddebat aan. Volgens Beute heeft Leek de nieuwe gemeente Westerkwartier verpest met, in zijn ogen, veel te dure voorzieningen in Leek. Hij noemt de nieuwe gemeente een ambtelijke chaos. Ook dat wijt hij aan de voormalige gemeente Leek, die hij van financieel wanbeleid beticht. De aantijgingen worden ontkend door het college van burgemeester en wethouders.

Volgens Bijlsma loopt het eerste spoeddebat met een sisser af maar begaat Beute in het tweede interview wel 'een politieke doodzonde'. Bij de gemeente Westerkwartier zit in 2019 7,5 procent van de ambtenaren ziek thuis. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 5,8 procent, zo blijkt uit de Landelijke Personeelsmonitor gemeenten.

‘Veel te populistisch’

Beute stelt in het interview dat een deel van ziekgemelde gemeenteambtenaren niet echt ziek zijn. Ook stelt hij dat een recent doorgevoerde OZB-verhoging alleen doorging om de hogere ziektekosten voor de uitgevallen ambtenaren te compenseren. Beute had zelf wel voor die OZB-verhoging van tien procent gestemd.

Bijlsma: "Hij moest dat natuurlijk toch een beetje uitleggen aan zijn kiezers. Maar er werd natuurlijk schande gesproken dat een raadslid durfde te twijfelen aan de integriteit van ambtenaren."

Beute kreeg dan ook de volle laag in het volgende spoeddebat van zijn collega's in de raad. "Men vond het veel te populistisch wat hij had gedaan door de koppeling te leggen met de OZB en het ziekteverzuim", vertelt Bijlsma. Daarna grijpt de fractievoorzitter van de partij van Beute in. Het raadslid mag voortaan niet meer zelfstandig met de pers praten.

Maar krijgt Beute misschien toch gelijk? En is iedere gemeenteraad eigenlijk niet gebaat bij een dergelijke luis in de pels?

Zondagavond (30 augustus) is de laatste aflevering van de ReportersNL-zomerserie om 19.45 uur in Reporter Radio (19.00-20.00): Dwars raadslid krijgt mediaverbod in Westerkwartier.

Gemeente Geschillen

De politieke soap in Westerkwartier is de zevende en laatste aflevering van de zomerserie 'Gemeentelijke Geschillen' van ReportersNL, de regionale rubriek van Reporter Radio. Op de pagina van ReportersNL zijn alle afleveringen nog eens terug te luisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie