Politiek
KRO-NCRV

Onderzoek lijsttrekkerverkiezing CDA: 'Omtzigt is onder druk gezet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek lijsttrekkerverkiezing CDA: 'Omtzigt is onder druk gezet'

Pieter Omtzigt is onder druk gezet om de uitslag van de CDA-lijsttrekkersverkiezing te accepteren. Dat zegt Wouter de Winther, politiek commentator bij de Telegraaf, in het Mediaforum van Spraakmakers.

Na extern onderzoek blijkt dat er geen fouten zijn gemaakt in de CDA-lijsttrekkersverkiezing, laat het partijbestuur deze donderdag weten. Partijleider Rutger Ploum kondigde voor het onderzoek al aan dat ongeacht de uitkomst van het onderzoek, de uitslag hetzelfde zou blijven.

De lijsttrekkersverkiezing van het CDA kwam in opspraak nadat vorige week bekend werd dat zes CDA-leden hadden gemeld dat bij hen iets misgegaan zou zijn bij met het stemmen. Zo zei Ayfer Koç, de vrouw van Omtzigt, dat ze op haar man dacht te stemmen, maar een dankbericht kreeg voor haar stem op Hugo de Jonge.

Losse eindjes

Er zijn nog wel wat losse eindjes, maar die zijn nu niet meer te verifiëren, aldus het CDA-bestuur. Wouter de Winther, politiek commentator De Telegraaf, denkt niet dat de lucht al geklaard is. "Door de partij en Omtzigt wordt nu de indruk gewekt dat het goed zit", zegt De Winther.

De politiek commentator verbaast zich over de gang van zaken. "Ik werk zestien jaar in Den Haag en ik heb nog nooit een onderzoek, zeker als het onafhankelijk is, in 24 uur zien gebeuren. Laat staan dat de voorzitter van de partij van tevoren zegt wat de uitkomst moet zijn. Als dit over een ander land zou gaan, zouden wij daar schande van spreken. En hier kopt de Volkskrant vanochtend dat Hugo de Jonge de rechtmatig leider is."

"Ik ben er niet van overtuigd dat dit goed is uitgezocht", zegt de Winther over de hele kwestie. In het onderzoeksrapport staat volgens De Winther dat de vrouw van Pieter Omtzigt op Hugo de Jonge zou hebben gestemd. "Dat vind ik vrij onwaarschijnlijk. En nu wordt dat door Omtzigt en zijn vrouw een beetje weggelachen. Omtzigt zegt dat het 'een van de mysteries van de verkiezing zal blijven'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'CDA wil de rijen sluiten'

De Telegraaf zit er nog bovenop, vertelt hij. "We hebben een heleboel tips gekregen de afgelopen tijd waar we ook nog steeds naar aan het kijken zijn. Volgens mij wil het CDA gewoon de rijen sluiten en is er een stevig gesprek met Omtzigt geweest."

"Hij is onder druk gezet", zegt De Winther. "Rutger Ploum, partijvoorzitter van het CDA, is bij Omtzigt langsgeweest. Ank Bijleveld is op bezoek geweest dit weekend om hem onder druk te zetten." Er wordt ook gespeculeerd over wat Omtzigt straks krijgt voor zijn zwijgen. "Misschien wordt hij straks fractievoorzitter?"

Blijvende schade voor het CDA

De Winther zegt desgevraagd dat dit zeer schadelijk is voor het CDA. "De komende maanden, tijdens de verkiezingscampagne, worden ze hiermee om de oren geslagen door de concurrentie. Het CDA mag graag zeggen dat PVV geen democratische partij is. Wilders heeft daar nu wel een antwoord op. Ook het partijbestuur van het CDA moet zich afvragen of ze hiervoor geen verantwoordelijkheid moeten nemen."

Het Mediaforum met Wouter de Winther en Roos Schlikker

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie