appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

CDA ontstemd over oneerlijke verdeling van kunstsubsidies

CDA-Kamerlid Lenny Geluk-Poortvliet | ANP
zaterdag 8 augustus 2020 | AVROTROS | Redactie dr Kelder en Co Twitter

Het Fonds voor Podiumkunsten heeft twintig miljoen aan subsidies verdeeld. Amsterdam haalde meer dan de helft van de toegekende subsidies binnen. Regio Noord krijgt één subsidie toegewezen, het oosten ontvangt welgeteld nul. Tot ongenoegen van CDA-Kamerlid Lenny Geluk-Poortvliet.

Lenny Geluk-Poortvliet


Geluk- Poortvliet constateert dat het beoordelingscriterium van geografische spreiding is losgelaten bij het toekennen van subsidies. "Dat vind ik vreemd en daar ga ik minister van Engelshoven vragen over stellen." 

Belangrijke criteria zijn nu vooral diversiteit en inclusie. Dat dit vooral een Amsterdamse hobby is, klopt volgens Geluk-Poortvliet niet. "Dat zijn issues die in Almelo ook spelen. Daar heeft het niks mee te maken. En het gaat er mij ook niet om dat ik als politicus moet gaan bepalen wie subsidie krijgt en wie niet. Daar is het Fonds voor Podiumkunsten prima toe in staat. Het is alleen raar dat een criteria dat erg belangrijk is, namelijke regionale spreiding, zomaar aan de kant wordt geschoven. Daar ga ik de minister op bevragen."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Het Fonds voor de Podiumkunsten reageert op haar website op de ontstane verontwaardiging. Daarin is te lezen dat ze bij het toekennen van subsidies inderdaad 'minder nadruk' hebben gelegd op regionale spreiding. Mede-CDA'er Pieter Omtzigt daarover op Twitter: "het fonds heeft 'geografische spreiding' zelf uit de criteria geschrapt. Dit gebeurt echt nergens anders."

 

Lenny Geluk-Poortvliet

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1