appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Europarlementariër Bas Eickhout: 'We gaan niet blind instemmen'

ANP
woensdag 22 juli 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

"De EU-begroting is ouderwets. We lijken wel geleerd te hebben van de eurocrisis, maar het had beter gekund", vindt Bas Eickhout, van de Eurodelegatie van GroenLinks. Eickhout en PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius reageren in De Nieuws BV op de afspraken die premier Rutte in Brussel maakte.

Europarlementariërs Bas Eickhout en Agnes Jongerius over het coronaherstelfonds

Na vier dagen en nachten onderhandelen kwamen premier Rutte en de 26 andere EU-leiders tot een een deal over het coronaherstelfonds en een nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. Het Europees Parlement komt morgen bijeen in Brussel om de uitkomst van de EU-top te evalueren. "Het zou slecht geweest zijn als Europa in deze situatie niet tot een afspraak was gekomen", zegt Jongerius.

Eickhout sluit zich hierbij aan en is blij met de deal, maar geeft wel aan de EU-begroting ouderwets te vinden. "We lijken geleerd te hebben van de eurocrisis. Maar na die drie jaar val je terug op een erg ouderwetse begroting. Het had beter gekund."

"Denk even aan Griekenland, maar ook in Nederland hebben we onnodig veel bezuinigd. Dat heeft de eurocrisis nogal verdiept en verlengd. We zijn nog maar net herstellende, en nu hebben we een volgende economische crisis. Het is duidelijk dat de verschillen tussen noord en zuid enorm zijn. De coronacrisis slaat harder toe in Zuid-Europa", zegt Eickhout. 

Jongerius heeft begrip, maar ook kritiek. "Ik ben blij dat het herstelfonds er is. Er moet hervormd worden en de kans moet worden gegrepen om naar een duurzame economie te gaan. We staan er gekleurd op door Mr. No, ook omdat wij het land zijn waar heel veel constructies om belasting te ontwijken doorheen lopen. Dat vinden andere landen ook niet echt tof van ons."

Europarlementariërs Bas Eickhout en Agnes Jongerius over het coronaherstelfonds

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1