appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Steun aan Caribisch Nederland: 'Geef het niet aan lokale regering'

Pixabay
donderdag 28 mei 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Steun aan de Nederlandse delen in de Cariben is hard nodig. Door de gevolgen van de coronacrisis ligt de economie daar nagenoeg stil. Daarom krijgen de eilanden 185 miljoen euro van het kabinet. "Maar we moeten eisen stellen", zegt Ronald van Raak in De Nieuws BV.

Steun aan de Nederlandse Caraïben: 'Maar geef het niet aan de regering'

"Ik wil de graaiers in de politiek en het bedrijfsleven aanpakken", zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. Hij staat achter het sturen van geld naar Caribisch Nederland, maar maakt zich zorgen waar het steunpakket belandt. "Mensen op de eilanden zeggen ook 'geef het niet aan de regering'. De mensen op de eilanden weten ook, als het naar de regering gaat, komt het niet bij hen terecht."

'We moeten eisen stellen'

Van Raak: "Dus we willen geld geven, maar we moeten eisen stellen. En die eisen zijn helemaal niet zo hard. Die eisen zijn dat je jezelf niet verrijkt, dat je niet aan corruptie doet, dat je niet aan vriendjespolitiek doet, dat je het geld besteedt aan de dingen waarvoor het bestemd is en dat je daar verantwoording voor aflegt."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Van Raak hebben goedwillende politici op de eilanden geen kans zolang de onderwereld zoveel invloed heeft: "Vergeet niet, Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn geen arme landen. Alleen, er is schrikbarende rijkdom tegenover schrikbarende armoede. Die tweedeling is heel groot. Als je op Sint Maarten bent zie je de miljoenenjachten van miljardairs maar je ziet ook kinderen met honger op straat lopen."

Armoede op de eilanden

De armoede op de eilanden is heel erg, vertelt ook VVD-Kamerlid André Bosman: "De overheid moet echt aan de bak. We zijn al meer dan tien jaar aan het kijken hoe we de overheidsfinanciën beter kunnen krijgen. De armoede is nu heel erg versterkt, maar die was er al veel langer. Illegale arbeid is niet aangepakt, scholen zijn niet onderhouden, wegen en infrastructuur zijn niet onderhouden. Dat zijn allemaal zaken die in het verleden al speelden."

Bovendien is de economie volgens Bosman niet divers, "die is heel erg gericht op toerisme, geen aanpassingen. En, waar is de landbouw geweest de afgelopen tien jaar?" Dat de problematiek langer speelt is duidelijk. Bosman: "Ze hoeven de ondersteuning niet aan te nemen, maar we zijn bereid te helpen, dat doen we ook. Alleen voor het goed voor de bevolking van Curaçao moet de overheid aangepakt worden."

'Steun moet ten goede komen van bevolking'

Bosman: "Ik wil best geld geven, ik wil best ondersteunen, maar niet om de put te dempen die er al lang is. En daarin moeten lokale overheden stappen zetten voor het goede voor de arme bevolking. De steun moet ten goede komen van de bevolking."

Steun aan de Nederlandse Caraïben: 'Maar geef het niet aan de regering'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1