appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

'Je kán helemaal niet samenwerken met Forum voor Democratie'

ANP
woensdag 29 april 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Vandaag moet er antwoord komen op de vraag of CDA-leden in Brabant een samenwerking met Forum voor Democratie zien zitten. Filosoof en politicoloog Thomas Muntz denkt dat samenwerken onmogelijk is. "Je kán helemaal niet samenwerken met Forum voor Democratie." 

Muntz is afgestudeerd op rechts-radicale en populistische partijen. Volgens hem ontkent FvD bestaande problemen. "Zoals het stikstofprobleem wat in Brabant erg prangend is." Daarnaast bestaat FvD volgens Muntz bij de gratie van verzonnen problemen. "Zoals de vernietiging van Nederland of het redden van de boreale wereld." 

Stand.nl: Het CDA kan prima samenwerken met Forum voor Democratie in Noord-Brabant

Jokerkaart 

Daarom denkt hij dat je nooit tot een deal kunt komen met de partij, ook niet op provincieniveau wat vaak pragmatischer en doeltreffender is dan landelijke politiek. "Ze hebben altijd een jokerkaart over wat voor hen het belangrijkste is: namelijk de westerse beschaving redden." 

'Gewoon samenwerken'

Peter Berghorst is al 40 jaar lid van het CDA in Gelderland en vindt dat je altijd samen moet werken, óók met FvD. "Je kunt niemand uitsluiten, zo zit ons politiek stelsel niet in elkaar. Dus gewoon samenwerken." 

Verkiezingsuitslag 

Er is op provinciaal niveau een principeakkoord gesloten. De inhoud van dat akkoord is nog niet bekend gemaakt. Eerst mogen de leden in Noord-Brabant zich uitspreken over de samenwerking. De zaak ligt binnen de partij gevoelig omdat op de achtergrond ook de landelijke verkiezingen van volgend jaar spelen.

Volgens Brabander Jos van Eijndhoven doet de samenwerking recht aan de verkiezingsuitslag in de provincie. "Of de stemmers van FvD wel of niet goed geïnformeerd zijn toen ze stemde, dat mag niemand bepalen. Dat doen ze zelf." Toch denkt hij als je echt recht wil doen aan de democratische uitslag, "je deze samenwerking moeten accepteren." 

Consequenties stemmen 

Volgens politiek redacteur Jan de Vries van Omroep Brabant is het vreemd dat CDA'ers (raadplegend) mogen stemmen over samenwerking zonder te weten wat deze precies inhoudt. "Als ik zou moeten stemmen voor zó iets belangrijks, dan zou ik willen weten wat de consequenties daarvan zijn. Maar die staan in het bestuursakkoord en deze is niet openbaar." 

De Vries ziet weinig overeenkomsten tussen de partijen, behalve op het gebied van de boeren. "Daar vinden ze elkaar, maar dat is ook de enige ruimte die er is." Op het gebied van het stikstofprobleem, waarvan FvD zegt dat dit er niet is, maar dat er te veel natuur is, begrijpt hij de samenwerking niet. 

Enkele CDA-leden, waaronder oud-minister Hirsch Ballin hebben zich uitgesproken tegen een samenwerking. Ook is er kritiek op de vraagstelling in de raadpleging. Die zou suggestief zijn. Op de achtergrond speelt ook nog eens dat Thierry Baudet onlangs bij GeenStijl heeft gezegd dat het CDA bezig is met 'de vernietiging van Nederland.'

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Maartje Schimann in Spraakmakers

'Niet verenigbaar'  

Op basis van landelijke uitspraken van FvD vindt Maartje Schmiermann van het CDA in Heusden dat ze niet moeten samenwerken met de partij in de provincie. "Er zijn bepaalde waarden die je voorstaat als CDA, en die zet je niet opzij om praktische redenen. Ergens zit een grens."

Om 12.00 sluit de raadpleging van CDA-leden in Brabant.  

Stand.nl: Het CDA kan prima samenwerken met Forum voor Democratie in Noord-Brabant

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1