appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Thierry Baudet wilde Nederland uit de NAVO

ANP
donderdag 16 april 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

FVD-leider Thierry Baudet wilde dat Nederland uit de NAVO zou treden. Dat blijkt uit interne Whatsapp-berichten uit 2016 en 2017, die in handen zijn van Zembla en De Nieuws BV.  

Thierry Baudet wilde Nederland uit de NAVO

'Logisch' en 'onvermijdelijk' noemt Baudet een vertrek uit de verdragsorganisatie daarin. Geconfronteerd met de apps zegt Baudet in een reactie 'geen voorstander' te zijn van uittreding. Volgens hem waren de app-berichten onderdeel van een 'vrije gedachtewisseling' in een 'belangrijke discussie'.

Publiekelijk heeft Baudet nooit een duidelijk standpunt ingenomen vóór of tegen NAVO-lidmaatschap. Wel pleit de partij voor naleving van de NAVO-norm, waarbij lidstaten 2% van de waarde van hun economie moeten besteden aan defensie.

De appjes uit 2016 stuurt Baudet naar toenmalig bestuurslid Henk Otten, die inmiddels de partij heeft verlaten. Zembla en De Nieuws BV spraken de afgelopen maanden met verschillende bronnen binnen en rond Forum en kregen vanuit verschillende hoeken inzage in interne partij-correspondentie.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Die Amerikanen verkloten alles'

Baudet deelt zijn weerzin tegen de NAVO met meer partijgenoten. Op 20 mei 2017 stuurt hij een bericht van het Russische Sputnik News naar de toenmalige bestuursapp 'Politburo FVD'. In dat artikel zegt een Russische analist dat de Slowaken mogelijk de NAVO zullen verlaten na een handtekeningenactie.

"Ik wil nu ook gaan pleiten voor uittreding uit de NAVO", zegt Baudet erbij. Paul Frentrop, destijds voorzitter van Forum reageert niet enthousiast: "Ik zou met NATO even wachten. Ons leger is immers waardeloos." Baudet zegt daarop: "Ja maar die Amerikanen verkloten wel alles."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Advocaat van de duivel'

Baudet zegt in een reactie op de bevindingen van Zembla en De Nieuws BV "geen voorstander van vertrek uit de NAVO te zijn". Hij zegt het "wel een belangrijke discussie" te vinden, "waarin je ook advocaat van de duivel moet kunnen zijn." Hij voegt daaraan toe: "Het is niet zo dat ik maar één ding vind, ik laat allerlei dingen door mijn hoofd gaan."

Henk Otten laat weten Baudet altijd te hebben gewaarschuwd om zich niet tegen de NAVO te keren: "Ik heb hem gezegd: 'Als jij zegt dat je uit de NAVO wilt, stap ik uit de partij.'"

Thierry Baudet wilde Nederland uit de NAVO

Op 16 april vlak na 12 uur zendt De Nieuws BV een onderwerp uit op NPO Radio 1 over Baudet, Rusland en de NAVO. Om 20:25 uur volgt Zembla op NPO2 met uitzending over alle resultaten van het onderzoek. 

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1