Politiek
WNL

Hoogleraar: 'OM mist daadkracht om haatpredikers te vervolgen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar: 'OM mist daadkracht om haatpredikers te vervolgen'

Het Openbaar Ministerie moet veel vaker besluiten om haatpredikers te vervolgen. Dat zegt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Je moet zeggen: dit staan wij niet toe."

Volgens Voermans zijn er op dit moment al manieren om haatpredikers aan te pakken. "Je kunt de subsidie van moskeeën stopzetten, het visum van een radicale prediker weigeren en vervolgen wegens haatzaaien, zelfs in de moskee. Als je als imam haat predikt in een moskee kun je daar toch verantwoordelijk voor worden gehouden."

Gif gooien

Maar op dat laatste punt wordt er vaak niet doorgepakt, constateert de hoogleraar. "Wat nog ontbreekt is daadkracht bij het OM. Die gaan zitten wikken en wegen wat de kansen zijn, maar soms is het belangrijker om even het punt te maken: dit staan we niet toe. En dan zien we wel hoe het bij de rechter uitpakt. Maar daar moet je op vervolgen, voor zowel extreemlinkse als extreemrechtse uitspraken."

Voermans trekt de vergelijking met de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. "Wilders staat ook voor de rechter, maar dat moet je ook durven bij mensen die gif in bepaalde groepen aan het gooien zijn. De rotte appelen moeten er uitgehaald worden, zodat niet de hele groep een verdachtmaking over zich heen krijgt. Daar is daadkracht voor nodig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie