Politiek
BNNVARA

De overheid is niet alleen een schuldeiser, maar maakt de problemen nog groter dan dat ze al zijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De overheid is niet alleen een schuldeiser, maar maakt de problemen nog groter dan dat ze al zijn

Deurwaarders, aanmaningen en nog meer rekeningen. Mensen met schulden zien op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Staatssecretaris Van Ark doet deze week een handreiking en komt met een wetsvoorstel om mensen met schulden te beschermen. In De Nieuws BV bespreekt Renze Klamer het plan met René Peters, CDA Tweede Kamerlid, Nadja Jungmann, lector schulden en incasso en Dylan, hij is ervaringsdeskundige.

Met het voorstel wil de staatssecretaris dat deurwaarders die beslag willen leggen op iemand inkomen eerst kijken of dit geld wel te verhalen is. De deurwaarders zouden eerst kunnen informeren of die persoon in kwestie al een schuld heeft lopen bij de overheid en of zij al beslag hebben gelegd op iemands inkomen.

"Wat er nu in de praktijk gebeurt is dat er een deurwaarder komt en beslag legt op het inkomen van iemand. Deze mensen houden een bedrag over onder de bijstandsnorm. Het is bijna niet te doen om daarvan rond te komen. Wat er dan té vaak gebeurt is dat de overheid van het bedrag wat overblijft, nog eens geld afschrijft. Dan is het ontstaan van nieuwe schulden onvermijdelijk", aldus Jungmann.
Rene Peters, CDA-Kamerlid reageert hierop: "Het brengt mensen nog dikker in de problemen dan dat ze al zaten. We hebben hier al jarenlang over gesproken. In het regeerakkoord is afgesproken dat de belastingdienst, die inzage heeft in de financiën van mensen, dat zou coördineren.
Dat kunnen ze blijkbaar niet en dan is het in ieder geval goed dat de overheid mensen niet onnodig nog verder in de problemen brengt door geld af te schrijven wat er gewoon simpelweg niet is. De overheid ziet het niet altijd. Dan ligt de verantwoording bij de burger zelf om daar een klacht over in te dienen bij een overheidsinstantie. Dan vind ik dat je te veel verwacht van een burger die dat nooit van z’n lang zal ze leven voor elkaar krijgt".

Een noodstop

Naast dit nieuwe wetsvoorstel komt minister Dekker met een noodstop op het opstapelen van boetes. Tijdens deze noodstop worden de boetes niet automatisch verhoogd. Mensen willen vaak wel betalen maar kunnen dit niet wegens hun schulden. Zij kunnen dan een opschorting krijgen voor een periode van vier maanden.

Dylan heeft 7 zware jaren vol schulden achter de rug, maar heeft zijn schulden bijna weggewerkt. Hij herinnert zich nog de machteloosheid van de opstapelende rekeningen. "Je denkt snel ik kom er wel uit of dit gaat wel goed komen. Je gaat vervolgens afspraken maken met instanties en als je dan bijvoorbeeld loonbeslag krijgt, terwijl je betalingsregelingen hebt getroffen dan gaat het mis. Als je loonbeslag krijgt dan kun je je niet houden aan die afbetalingen."

De weg naar schuldhulpverlening

Nadja Jungmann voegt hier nog aan toe dat het belangrijk is dat mensen een weg gaan vinden naar schuldhulpverlening. "Als overheid moeten wij ervoor zorgen dat we sociaal incasseren, dat we opletten wat mensen aankunnen. Ook ligt er bij de burgers een opdracht, namelijk dat als ze het niet zelfstandig kunnen oplossen, ze tijdig hulp vragen. De dynamiek van schulden maken is dat je daar vaak mee wacht. Mensen denken dan 'ik red het wel', en er ligt schaamte rondom dit onderwerp. Het zou dus goed zijn als we aan de ene kant socialer incasseren, maar dat we burgers aan de andere kant ook actiever aanmoedigen om die stap naar hulp te zetten. En dat is ook wat er in de noodstop van minister Dekker zit." Kortom, een stap in de goede richting, maar er is nog zeker werk aan de winkel.

Nadja Jungmann lector Schulden en Incasso, CDA'er René Peters en ervaringsdeskundige Dylan over de b

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie