appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Jeanine Hennis Plasschaert: 'Stabiliteit in Irak moet bewaakt worden zodat we zo niet in een oorlog zitten'

ANP
dinsdag 7 januari 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Volgens oud-minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert is de aanslag op generaal Soleimani "potentieel rampzalig voor Irak". In De Nieuws BV legt zij uit dat de Irakezen hun angst voor een nieuwe confrontatie werkelijkheid zien worden. "Ze hebben net decennia van dictatuur, geweld en andere ellende achter de rug: ze zijn toe aan rust."

Jeanine Hennis Plasschaert reageert vanuit Irak

"De spanning tussen Iran en de Verenigde Staten is bekend, het is ook bekend dat het in heel veel andere landen tot uiting komt", vertelt Hennis. "Denk aan Syriƫ, Libanon en ook Irak. En dat is precies waar heel veel Irakezen al heel lang bang voor waren: laat het niet tot een confrontatie komen in Irak. Want, dat zou een nieuwe periode van instabiliteit en mogelijk veel geweld kunnen inluiden."

Stabiliteit bewaken in Irak

De oud-minster van Defensie zit nog altijd in Irak. In De Nieuws BV vertelt ze dat het rustig is en dat ze veilig zit: "Maar als een afzwaaiende mortier of raket verkeerd land, dan helpt een hoge muur natuurlijk ook niet."

Dat zou een nieuwe periode van instabiliteit en mogelijk veel geweld kunnen inluiden.

Jeanine Hennis Plasschaert

Dat men vraagtekens heeft wat de invloed van de actie van Trump heeft op een land als Irak is duidelijk. Hennis: "Waarom nu, de wijze waarop en de locatie? Maar het is nu vooral van belang om te handelen en te dealen met de feiten. Dat betekent ook ervoor zorgen dat hier de stabiliteit bewaakt wordt en dat we niet straks in een grote oorlog zitten met z'n allen."

De-escalatie volgende stap

Hennis: "De premier en president van Irak realiseren zich heel goed dat als dit niet goed gemanaged wordt, dat Irak de hoofdprijs gaat betalen en dat de Irakezen dan opnieuw een periode ingaan met heel veel onzekerheid, met heel veel geweld en heel veel ellende. Dat zit goed tussen de oren. De vraag is natuurlijk of je alle elementen en partijen onder controle kan houden, dat is nog onduidelijk. Dat moet echt nog blijken de komende weken en maanden."

De volgende stap in het conflict is volgens Hennis een duidelijke de-escalatie aan beide kanten. "Ga dus niet over op oorlogstaal, niet in Washington DC en niet in Teheran. En ook duidelijkheid krijgen over het feit dat Irak niet opnieuw het strijdtoneel wordt voor andere landen die nog een rekening met elkaar te vereffenen hebben. Doe het in godsnaam niet op een plek waar zoveel ellende en leed is geweest, en nog steeds is."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1