appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Henk Krol deelt Gouden Tol uit aan VVD-Kamerlid Yeşilgöz

ANP
vrijdag 20 december 2019 | KRO-NCRV |

Het VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz krijgt vrijdag uit handen van 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol de Gouden Tol, voor de mooiste politieke draai van het jaar. Dat maakte Krol bekend in het NPO Radio 1-programma 1 op 1Yeşilgöz sprak zich hard uit voor een verdergaand vuurwerkverbod, maar werd door haar eigen fractie teruggefloten.

Henk Krol deelt Gouden Tol uit aan VVD-Kamerlid Yeşilgöz

 

"De meest sympathieke draai. Ze werd teruggefloten toen ze zich fors uitsprak tegen zwaar vuurwerk, en deed dat op zo'n correcte manier. Daar houd ik van, politici die dat durven te vertellen", zegt Henk Krol over de winnaar. Zij reageert in 1 op 1: "Mijn jaar kan niet meer stuk. Dank aan de heer Krol. Het is gegaan zoals het is gegaan. Het was mijn persoonlijke, verkeerde inschatting."

Andere genomineerden waren Jesse Klaver en Lodewijk Asscher, voor hun 'positieve draai' in het pensioenakkoord, en minister Sander Dekker die 'draaide' in het tbs-dossier door toch een enkelband in te stellen. Henk Krol en Dilan Yeşilgöz gaan samen een kop koffie drinken, 'of een glas rode wijn'.

Urgenda-vonnis 'lastig'

Krol reageert in de uitzending ook op de uitspraak van het vonnis van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak. "Lastig dat een rechter ingrijpt in politiek beleid." De Hoge Raad bevestigde een eerder vonnis waarin gesteld werd dat de regering maatregelen moet nemen om al in 2020, 25 procent minder CO2-uitstoot te realiseren vergeleken met 1990.

Krol is lid van een onlangs ingestelde speciale commissie uit de Tweede Kamer die kijkt naar de rol van de rechter in het staatsbestel. Na het kerstreces komen er hoorzittingen.

Bescherming tegen klimaatverandering

Volgens de Staat is het niet de taak van de rechter om politieke afwegingen te maken, maar volgens de Hoge Raad moeten regering en parlement zich houden aan het internationaal recht. Het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens schrijft voor dat de Staat maatregelen moet nemen voor de bescherming tegen gevaarlijke klimaatverandering.

Krol is vorige weekend opnieuw aangewezen als lijsttrekker van 50Plus. "Wij vroegen de leden van 50Plus of ik nog een keer door moest als lijsttrekker en daar kwam een idioot hoog percentage uit", zei hij.

In 1 op 1 vertelde hij dat hij wil dat zijn partij gaat regeren, maar zelf wil hij volksvertegenwoordiger blijven en anderen naar voren schuiven als minister. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1