appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Demonstratierecht 'serieuze discussie' voor CDA-Kamerlid Van Dam

ANP
vrijdag 29 november 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Minder demonstraties zouden helpen tegen het tekort aan agenten bij de politie. Dat zei CDA-Kamerlid Chris van Dam bij De Nieuws BV. In een gesprek over het personeelstekort bij de politie pleit hij voor een maatschappelijke discussie over het aantal demonstraties.

Hoe ontstonden politietekorten?

"Ik vind dat demonstranten in het huidige tijdsgewricht van politietekorten zich bewust moeten zijn van wat ze aanrichten", zegt Chris van Dam. Volgens hem maken demonstraties dat de politie niet aan ander werk toekomt. Uit een reconstructie blijkt dat Het Binnenhof al ruim een decennium weet van de tekorten en de aanstaande pensioengolf van 17.000 man, maar daar niet voldoende op ingreep. 

Minder evenementen en demonstraties

Aangezien het jaren duurt om nieuwe agenten op te leiden is er geen simpele oplossing, stelt Van Dam. Hij vindt daarom dat er keuzes gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld door minder evenementen en demonstraties toe te staan. 

Als voorbeeld noemt de CDA-er de Sinterklaasintocht. "Ik zie tegelijkertijd wel dat er voor het tiende of twaalfde jaar achter elkaar bij de Sinterklaasintocht wordt gedemonstreerd. Waar aan de ene kant de voorstanders en aan de andere kant de tegenstanders staan. Dan vraag ik me wel af of mensen doorhebben ten koste waar dat van ten gaat."

Toch wil Van Dam het demonstratierecht niet inperken. "Ik vind het wel belangrijk dat we die discussie moeten kunnen voeren met elkaar." Ook ziet Van Dam wel iets in de inzet van het leger om extra politietaken in te vullen. In tegenstelling tot zijn partijgenoten ministers Grapperhaus en Bijleveld in het kabinet.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1