Politiek
BNNVARA

'Er komt geen DEA in Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er komt geen DEA in Nederland'

Er komt geen aparte 'DEA'-organisatie voor drugsbestrijding. Dat bevestigen bronnen uit de coalitie, politie en het OM aan De Nieuws BV. Minister Grapperhaus van Justitie kondigde zo’n speciale organisatie eerder nog aan, na de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum in september.

De narcoticabrigade

Op dit moment werkt het kabinet nog hard aan plannen voor de oprichting van zogeheten 'interventieteams' waarin kennis van onder meer de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, recherche en de douane wordt gebundeld. Via het AD lekte vorige week al uit dat de politietop een specialistische 'FBI' of 'DEA' niet ziet zitten. Nu blijkt dat het kabinet ook buiten de politie om geen extra organisatie gaat optuigen.

Ondermijningsfonds

Burgemeesters en politiebonden willen al jaren meer politiecapaciteit om de zware misdaad het hoofd te bieden. Het kabinet heeft voor meerdere jaren 100 miljoen euro uitgetrokken in een speciaal 'ondermijningsfonds' en daar komt jaarlijks nog eens 10 miljoen euro extra bij.

Maar ook minister Grapperhaus, zo zeggen ingewijden, wil al jaren een groter jaarlijks bedrag, zodat er ook langdurig meer agenten en rechercheurs opgeleid en betaald kunnen worden.

Halsema

Tot nu toe lukte het Grapperhaus niet om daar op vaste voet meer geld voor te krijgen van het kabinet. Burgemeesters die om meer agenten vroegen kregen daardoor vaak 'nee' te horen. Zo vroeg burgemeester Halsema van Amsterdam vorig jaar nog publiekelijk om meer agenten, tot irritatie van Grapperhaus. Die imiteerde Halsema zelfs op een Haags terras met een opgezet stemmetje: 'Ik ben Femke Halsema en ik wil extra agenten.'

Om toch meer agenten te krijgen gaf Halsema daarna opdracht aan Pieter Tops en Jan Tromp voor een onderzoek naar de onderwereld in Amsterdam. Deze zomer leidde dat tot een opzienbarend rapport, waarin werd gesteld dat Amsterdam de strijd tegen de georganiseerde misdaad leek te verliezen. In reactie op het rapport kwam de Nederlandse politiebond met een voorstel voor de oprichting van een speciale 'FBI' tegen drugscriminaliteit.

FBI of DEA?

Het idee van een DEA landde in vruchtbare aarde bij de kersverse CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, die kort daarna pleitte voor de komst van zo'n dienst. Die komt er dus uiteindelijk niet. Wel is het kabinet druk bezig met plannen om bestaande opsporingsteams te versterken en uit te breiden, onder meer door de landelijke recherche beter te laten samenwerken. Binnen enkele weken stuurt het kabinet een brief naar de Kamer waarbij ook duidelijk moet worden wat de plannen kosten.

Legalisatie van drugs

In een reactie op het nieuws zegt D66-Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen dat hij het verstandig vindt dat er geen aparte organisatie wordt opgericht naast de bestaande instanties die er al zijn. "Het grootste probleem van de georganiseerde criminaliteit is wat mij betreft het foute geld dat doordringt in de bovenwereld, daar moeten we veel meer werk van maken. Daarnaast moeten we meer werk maken van opsporing en vervolging."

Groothuizen pleit ook voor internationale samenwerkingen en bewaking voor mensen die bedreigt worden. "Daarnaast moeten we wat mij betreft ook nadenken over de vraag of we niet een deel van de drugs moeten gaan legaliseren." Als voorbeeld noemt Groothuizen wiet en xtc. "Je zou volgens mij moeten kijken welke type drugs het minst schadelijk zijn, dan denk ik dat iets als wiet als eerste in aanmerking komt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie