Politiek
KRO-NCRV

Voorzitter Partij voor de Dieren wil tóch discussie over de koers

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Partij voor de Dieren wil tóch discussie over de koers

Sebastiaan Wolswinkel, sinds april voorzitter van de PvdD, vindt dat op een congres van zijn partij wel degelijk gesproken moet worden over de partijlijn ten aanzien van punten "die niet direct of indirect te maken hebben met andere dieren dan de mens". Dat zegt hij in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Niet 'menscentraal'

"Als het gaat om zaken als bio-industrie is het duidelijk wat we daarmee willen als partij die niet menscentraal denkt. Maar met een kwestie als het basisinkomen is dat minder duidelijk. We zijn vóór, maar nemen we ook het initiatief als andere partijen er niet mee komen? Daar moeten we het over hebben", zegt Wolswinkel in gesprek met Sven Kockelmann.

Wolswinkel had graag ook dit najaar een partijcongres gezien, maar kreeg daarvoor geen steun van de nadere bestuursleden. En daar legt hij zich bij neer. "Dat is nu de mening die ik dien te verkondigen", aldus de voorzitter

Onder vuur van de partijtop

De afgelopen weken lag Wolswinkel onder vuur van de partijtop in Den Haag, omdat hij teveel zijn eigen mening zou geven in plaats van de partijlijn te volgen. Die kritiek wijst hij van de hand. "Ik heb in eerdere gesprekken wel aangegeven dat er ruimte moet zijn voor dialoog. Dat was naar aanleiding van het vertrek van Femke Merel van Kooten. Daardoor ontstond de indruk van je binnen de PvdD geen meningsverschillen kon hebben. Als voorzitter, die de belangen van de leden moet beschermen, heb ik duidelijk gemaakt dat er ook plaats is voor discussie."

Ster advertentie
Ster advertentie