appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Vertrek Marianne Thieme: 'Wat heb je te verbergen?'

ANP
maandag 30 september 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Gisteren nam partijleider Marianne Thieme van Partij Voor De Dieren onverwachts afscheid van haar functie. Waarom zij haar functie neerlegt zegt ze woensdag pas in een interview in De Groene. "Het is niet transparant", zegt Jan-Kees Emmer in Spraakmakers. "Het roept de vraag op: wat heb je te verbergen?" 

Het Mediaforum met Jan-Kees Emmer en Angela de Jong
Na 17 jaar 'politiek leiderschap' stopt het gezicht van de eerste politieke dierenpartij ter wereld. Een voor de pers geregisseerd afscheid, vergelijkbaar met dat van Alexander Pechtold van D66, die één afscheidsinterview gaf in Vrij Nederland.

Vooruitlopend op dit afscheidsinterview vraagt mediaondernemer Emmer zich af wat er nu écht achter het vertrek van Thieme zit. Vorig jaar ging de politica een paar maanden met verlof vanwege ziekte. Ze besloot daarover geen openheid te geven.

Hoewel haar ziekte een persoonlijke aangelegenheid is, stoort het Emmer dat het stil bleef vanuit Thieme, omdat zij volgens hem wél tijd had om 'andere activiteiten te ontplooien' zoals het maken van een film. "Natuurlijk kan het persoonlijk zijn, maar je vraagt je af of er toch iets achter zit dat belangrijk is om te weten voor de achterban voor de PvdD." 

De PvdD is altijd een vrij gesloten partij geweest, haalt Emmer aan: "Ik kijk erg uit naar het interview in De Groene, maar ik vraag me af of dit het hele verhaal gaat zijn." 

'Sektarische club'

Angela de Jong van het Algemeen Dagblad vindt dat je als volksvertegenwoordiger besluit op te stappen, je dan óók journalisten te woord moet staan. "Dit is een hel voor journalisten. Je wilt haar vragen waarom en je krijgt daar geen mogelijkheid voor. Dit voedt bij mij toch het beeld dat het een sektarische club is." 

Het is een monument

Voor Emmer staat haar politieke nalatenschap buiten kijf. "Zij heeft het beeld in Den Haag deels bepaald en gezorgd voor een wereldwijde trend. Daarvoor kun je alleen maar je petje afnemen", aldus Emmer. 

Het Mediaforum met Jan-Kees Emmer en Angela de Jong

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1