appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zoon Halsema in juli opgepakt, getergde burgemeester geeft uitleg in brief

ANP
woensdag 14 augustus 2019 | NOS | Redactie

De 15-jarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Halsema is vorige maand aangehouden. Volgens De Telegraaf gebeurde dat na "een gewapende inbraak", maar Halsema zelf weerspreekt dat met klem. Wel zegt ze dat haar zoon een verboden nepwapen bij zich had.

Hooddocent ethiek: 'Je moet erg uitkijken met de toon en suggestie'

De tiener werd volgens de krant in het weekend van 13 en 14 juli met een andere jongen betrapt bij een inbraak op een woonboot. Na een achtervolging zouden ze zijn aangehouden. Volgens de krant werden op de boot twee messen gevonden, die mogelijk als wapen waren meegenomen. Langs de vluchtroute werd een alarmpistool ontdekt.

Brief

De lezing van Halsema is anders. Ze schrijft in een brief aan Amsterdammers dat haar zoon zich op die avond met vriendjes verveelde en "aan het klieren" was.

"Zij vonden een verwaarloosde en verlaten woonboot, waar ze naar binnen zijn gegaan. Daar vonden ze oude brandblussers die zij naar buiten hebben gesleept en leeg hebben gespoten.De politie is op de overlast afgekomen. Mijn zoon is gaan rennen en heeft paniekerig het nepwapen weggegooid. Hij is toen alsnog gestopt en ingerekend."

Advocaat Plasman noemt het in de krant "puberaal gedrag, niet meer dan dat". Hij vindt de termen inbraak en wapenbezit zwaar overtrokken.

De burgemeester erkent dat haar zoon met het nepwapen en het betreden van de verlaten boot in Amsterdam-Oost de wet heeft overtreden. "Daarvoor zal hij de gevolgen moeten dragen", schrijft de burgemeester.

Advocaat Plasman: 'Het was kwajongenswerk'

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1