appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Topfuncties EU: 'Rutte had angst voor FvD en koos voor Nederland'

ANP
woensdag 3 juli 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De onrust in de Nederlandse politiek en de angst voor de verdere groei van Forum voor Democratie hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat premier Mark Rutte niet naar de Europese Unie is gegaan. Dat zegt diplomatie-deskundige Robert van de Roer in Spraakmakers. "Rutte koos voor Nederland."

Stand.nl: De verdeling van de Europese topposities is een belediging voor de kiezer

Stand.nl: De verdeling van de Europese topposities is een belediging voor de kiezer

Van de Roer legde zijn oor te luisteren bij Nederlandse diplomaten in Brussel. Daar werd door andere regeringsleiders  tegen Rutte gezegd, dat hij voor een topfunctie in de EU had moeten gaan. Dan waren ze veel sneller klaar waren geweest. "Maar dat heeft hij dus niet gedaan. Ik hoorde dat hij angst had voor de verkiezingen en angst voor de verdere doorgroei van Forum voor Democratie. Hij heeft gekozen voor Nederland. Daar is ook iets voor te zeggen."

Geen zin in Brussel

Oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas is blij dat Rutte voor Nederland heeft gekozen. Volgens de VVD-coryfee zou Rutte niet eens zin hebben gehad in een functie in de EU. "Ik geloof, en ik ken hem persoonlijk goed, dat hij absoluut geen zin had in het Brusselse leven en een Brusselse functie."

Ondanks vermoedens heeft de premier zelf altijd ontkend dat hij in de race was voor een topfunctie in de Europese Unie. Maar volgens Weisglas kan daar mogelijk toch sprake van zijn geweest. "Ik denk wel dat hij gevraagd is."

Voorkeur 

Van de Roer denkt dat de premier het dan had gemunt op dezelfde functie als Frans Timmermans. "Ik denk dat hij zelf de voorkeur had voor de Europese Commissie, omdat dat toch meer de dagelijkse aansturing van de Europese Unie is." Als de politieke situatie in Nederland rustiger was geweest, denkt Van de Roer dat Rutte 'mogelijk' wél voor de EU had gekozen. Maar dan had er volgens de diplomatie-expert een evidente opvolger voor Rutte in Den Haag moeten klaarstaan. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1