Het Mediaforum
KRO-NCRV

Rennie Rijpma: “Kan je een slachtoffer een gezicht geven?”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Rennie Rijpma: “Kan je een slachtoffer een gezicht geven?”

do 19 oktober 2023

Aan tafel zitten Rennie Rijpma, Sakina Elkayouhi en Spraakmaker is Mick van Wely.

Rijpma haar mediamoment gaat over de Ajax vrouwen, die zich gisteravond plaatsten voor de Champions League. De wedstrijden zullen in de arena worden gespeeld, zal dat weer een nieuwe boost geven aan het vrouwenvoetbal. Rijpma: “Een mooi verdere emancipatie van het vrouwenvoetbal.”

Elkayouhi haar mediamoment gaat over een testje die zij heeft uitgevoerd in ChatGPT, een taalmodel dat werkt met behulp van kunstmatige intelligentie. Het model werkt op basis van de enorme hoeveelheid van informatie die te vinden is online, om daar samenvattingen van te maken. Elkayouhi stelde twee vragen, namelijk of het Palestijnse volk vrijheid verdient en of het Israëlische volk vrijheid verdient. Elkayouhi: “Ik vind het interessant om te kijken naar de beeldvorming rondom deze twee groepen.” “Het taalmodel is misschien nog niet slim genoeg om zich te realiseren dat de Palestijnen ook mensen zijn die vrijheid verdienen.” Is het lastig dat de informatie die ChatGPT tot zijn beschikking heeft best beperkt is?

De raketinslag bij het ziekenhuis in Gaza toont maar weer eens aan hoe lastig het is om aan betrouwbare informatie te komen in een oorlog. Sakina: Het is een mooie leerles om te weten dat snelheid niet altijd het beste resultaat geeft. Maar het lastige is natuurlijk dat het online wel als een vuurtje gaat. Rijpma: Bij grote aantallen worden mensen levens, een soort nummer en dan realiseren we ons ook niet meer hoe ernstig de situatie is. En de vraag is: heeft deze vreselijke gebeurtenis ook de journalistiek weer met neus op de feiten gedrukt. Hoe voorzichtig en zorgvuldig je moet zijn in je berichtgeving...