appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Mediacast

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Podcast afleveringen

#121 VVD-minister Blok door het stof

Download

VVD-minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gelooft niet dat er een land bestaat waar mensen met een multi-etnische of multiculturele samenleving vreedzaam samenleven. Ruim een week geleden deed hij deze uitspraken tijdens een besloten bijeenkomst voor Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Het programma Zembla bracht de beelden naar buiten. De uitspraken zijn de gasten van het mediaforum niet ontgaan. Vandaag zijn te gast Kees Boonman politiek commentator en Martha Riemsma hoofdredacteur van de Twentsche Courant Tubantia. Hoe kijken zij tegen deze uitlatingen aan?

#120 Would of toch wouldn't?

Download

"I don't see any reason why it wouldn't be Russia." Dat had de zin moeten zijn volgens Trump. Er was veel kritiek ontstaan na de persconferentie in Helsinki met president Poetin. Tijdens deze persconferentie viel Trump zijn eigen inlichtingen- en veiligheidsdiensten aan. Er barste een stortvloed aan kritiek los. Daarom kwam Trump gisterenavond met de verklaring dat hij zich versproken heeft. Naar eigen zeggen bedoelde hij: ik zie geen reden waarom het de Russen niet zouden zijn. In het mediaforum praten we hierover met de hoofdredacteur van BNR Sjors Fröhlich en Marc Joosten, hoofdredacteur Human.

#119 Brand binnen de brandweer

Download

De Amsterdamse brandweercommandant Schaap wordt bedreigd. De situatie is zo ernstig dat Schaap beveiligd moet worden. De commandant wordt niet door mensen van buitenaf bedreigd, maar door zijn eigen korps! De brandweermannen zijn ontevreden. Sinds de aanstelling van Schaap in 2016 heeft hij al ruzie met een deel van de Amsterdamse brandweer. De brandweercommandant werd aangesteld om de machocultuur in het korps aan te pakken. Dit gebeurde met harde hand en dat schoot bij een aantal brandweerlieden in het verkeerde keelgat. We praten over deze scoop van het AD met tv-recensent Angela de Jong en social media deskundige Diederik Broekhuizen.

#118 De top-ontmoeting tussen Trump en Poetin

Download

Trump en Poetin ontmoeten elkaar vanochtend in Helsinki. De top trek al dagen de aandacht, maar wat kunnen we nou precies verwachten? We praten erover met Jan Kees Emmer adjunct-hoofdredacteur van de Telegraaf en Annette van Trigt, journalist en documentairemaakster.

#117 Bepaalt president Trump de agenda?

Download

Dat President Trump onvoorspelbaar is werd afgelopen dagen weer eens duidelijk. De ene keer spreekt hij verzoenende taal en prijst hij collega-wereldleiders, om vervolgens weer knallende ruzie te hebben. Weten wij eigenlijk wel waar we aan toe zijn als het gaat om de Amerikaanse president? En weet hij dat zelf eigenlijk wel? Dat bespreken we met journalist en oud-Duitsland correspondent Magriet Brandsma en Sjors Fröhlich, de hoofdredacteur van BNR.

#116 Bij de BBC verdient de man het meest

Download

De twaalf best betaalde presentatoren van de BBC zijn allemaal mannen, zo blijkt uit het jaarlijkse overzicht dat de Engelse omroep gister publiceerde. Opvallend, want een tijdje geleden ontstond er nog een rel toen een vrouwelijke correspondent haar baan opzegde omdat ze minder verdiende dan mannelijke collega’s die hetzelfde werk deden. De BBC heeft beloofd om in 2020 de salarissen gelijk te hebben getrokken. “Het kost tijd”, zeggen ze. Is dit een terecht verweer? En hoe zit dat in Nederland? Hoe bepaal je hoeveel iemand waard is? We praten erover met de directeur van de NTR Paul Romer en tv-recensent van het AD, Angela de Jong.

#115 De 'comeback' van Twitter

Download

Grote schoonmaak bij Twitter kopt de Volkskrant vandaag. Deze week werd duidelijk dat er maar liefst 70 miljoen accounts zijn opgeheven in de maanden mei en juni. Dit zorgde even voor paniek op de beurs, maar volgens Twitter gaat het vooral om nep- of inactieve accounts.Twitter was een paar jaar geleden op sterven na dood. Beleggers gaven geen cent meer en werknemers liepen met bosjes weg heeft Twitter een comeback gemaakt? De Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed schreef vorig maand ook al over de ‘Tech World’s Most Unlikely Comeback’. We praten erover met onderzoeksjournalist Sanne Terlingen en Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie.

#114 Het Mediaforum: de prinses die eindredacteur wordt

Download

Prinses Laurentien wordt een aflevering lang eindredacteur bij Omroep Max, schrijft de omroep in een persbericht. De eindredacteur wordt op de voet gevolgd, waardoor men een kijkje achter de schermen krijgt bij het maken van televisie. Maar ging het nu om een kijkje achter de schermen, of draaide het meer om de prinses? Een prinses die overigens veel ervaring heeft in de media… En natuurlijk aandacht voor de aandacht die er is voor de jongens in de Thaise grot. We praten erover met presentator en columnist Catherine Keyl en de hoofdredacteur van Vrij Nederland, Ward Wijndelts.

#113 Het Mediaforum: Ouderwets tv-kijken dood? Niet voor de sportliefhebber!

Download

Sportliefhebbers beleven deze dagen fantastische tijden. Naast het WK, Wimbledon en de Formule 1 diende zich dit weekend nog een evenement aan: de Tour de France. Alles bij elkaar leveren deze sportgebeurtenissen uren aan vertier op. Trouw-columnist Renate van der Bas schrijft vanochtend over een totaal sportinfarct. En juist op dat moment presenteert de VPRO de serie ‘RIPTV’ met als thema: ouderwets tv-kijken is dood. Maar klopt dat wel? Of bewijst dit sportweekend het tegenovergestelde? We praten erover met Annette van Trigt, sportfanaat, voormalig presentator van het Sportjournaal en mediaondernemer Jan-Kees Emmer.

#112 Het appje van Ploumen, foutje of niet?

Download

Dat de werkdruk in de Tweede Kamer hoog is bewees gisteren ook PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. Tijdens het debat over het examendrama bij de VMBO-school in Maastricht was een privéberichtje voor Lodewijk Asscher voor al haar contacten te zien. In het appje stelde ze voor de schooldirecteur, en tevens PvdA-senator André Postema, te laten vallen omdat de kwestie slecht is voor de PvdA. Een foutje? Of toch niet? We praten erover met de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio Sjors Fröhlich en Gert-Jaap Hoekman, de hoofdredacteur van NU.nl.

#111 Weer journalist afgeluisterd door OM

Download

Gisteravond onthulde de NOS dat het Openbaar Ministerie op 29 maart met een richtmicrofoon een gesprek tussen een journalist en een informant heeft afgeluisterd. Dat was de dag van de moord op de broer van de kroongetuige Nabil B. Het OM geeft de fout toe, zegt dat er te weinig toestemming was om af te kunnen luisteren, maar dat de fout in de hectiek van het moment gemaakt is. Volgens het OM zijn de opnames niet afgeluisterd, omdat ze dus onrechtmatig verkregen zijn. Dit is de tweede keer in heel korte tijd dat het OM toegeeft journalisten af te luisteren. Dat is in principe niet toegestaan, alleen als de nationale veiligheid in het geding is kan een uitzondering worden gemaakt. Is dit een zorgelijke ontwikkeling? We praten erover met Telegraafjournalist Wouter de Winther en tv-recensent van het AD met Angela de Jong.

#110 Vrouwenvoetbal wel/niet achter een betaalmuur?

Download

Het CDA wil dat het vrouwenvoetbal wordt opgenomen in het mediabesluit. Dat betekent dat het verplicht op een open net wordt uitgezonden, en dus niet achter een decoder verdwijnt. Oud-voetballer Martine Prange roept de media vandaag in Trouw op om meer aandacht te besteden aan vrouwenvoetbal. Hebben media daarin een rol en een verantwoordelijkheid? We praten erover met schrijver en columnist Marianne Zwagerman en Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool.

#110 De publieke omroep (weer) op de schop?

Download

Een klein bommetje dit weekend in omroepland. Paul Römer de directeur van de NTR, zei in een interview met het AD dat er voor de publieke omroep in de huidige vorm geen toekomst is. Omroepen zouden voortaan productiehuizen van tv-programma’s moeten worden. Bovendien zouden de omroepen met elkaar en met commerciële partijen moeten gaan concurreren. De tijd dat ze bijna automatisch zendtijd krijgen toebedeeld zou daarmee voorbij zijn. Het plan is een drastisch koerswijzigingen we praten erover met Parool-columnist Roos Schlikker en WNL-baas Bert Huisjes. Ook aan tafel zit Hans Spekman, oud-partijvoorzitter van de PvdA.

#109 'Aanslag Telegraaf vermoedelijk vanuit motorclub Caloh Wagoh'

Download

Er wordt steeds meer duidelijk over de aanslag op de Telegraaf. De krant spreekt vanmorgen het vermoeden uit dat de daders moeten worden gezocht in de kringen van motorclub Caloh Wagoh. Een lid van die club wordt ook verdacht van de liquidatie van de broer van Mocro-maffia kroongetuige Nabil B. Het OM bevestigt vanmorgen het verhaal van de Telegraaf. We praten erover met hoofdredacteur van De Telegraaf Paul Jansen en met ons nieuwe forumlid Sonny Motké, onderzoeksjournalist bij Quote.

#108 Hoe anders worden de tijden bij de NPO zonder 'Andere Tijden?'

Download

Weer een bericht over de bezuinigingsplannen van de NPO: het aantal afleveringen van Andere Tijden zou worden gehalveerd. Presentator Hans Goedkoop, noemt dit het begin van het einde: "Het geheugen van Nederland op televisie dreigt te verdwijnen", na bijna 700 wekelijkse afleveringen met onbekende verhalen, onthullingen en bijzonder archiefbeeld komt er een einde aan een unieke continuïteit van geschiedenis op televisie. We praten er over met televisierecensent Angela de Jong van het AD en hoofdredacteur van NH en AT5.

#107 Media onder politiebeveiliging

Download

Na de aanslag op De Telegraaf gisterochtend is er geschokt gereageerd door de collega’s uit de journalistiek en ook vanuit Den Haag. Rutte belde met de Telegraaf en zei in een reactie dat de dreiging die van de aanslag uitgaat “een klap in het gezicht is van de vrije pers en de Nederlandse democratie”. Nu worden de kantoren van de nieuwsbedrijven in Amsterdam beschermt door de politie. Het gebouw met de redactie van het Parool en de NRCEen ander mediaforumlid Paul van Gessel, van AT5 en NH zei zelfs dat hij liever niet had dat zijn redacties als die met politiebusjes wordt beschermd. Dat zou meer agressie uitlokken.

#106 Aanslag Telegraaf 'inbreuk op de democratie'

Download

Geschokte reacties na de aanslag op de Telegraaf vannacht. Een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie. Dat vindt premier Mark Rutte, die de hoofdredacteur Paul Jansen heeft gesproken om hem en zijn mensen sterkte te wensen. Donderdagavond werd het pand van Panorama beschoten met een anti-tankwapen. In verband met die zaak is een man opgepakt, die lid is van een criminele motorgang waar Panorama eerder dit jaar over had gepubliceerd. Een inbreuk op de democratie. Dat vinden Barbara Barend (sportjournalist) en Martha Riemsma hoofdredacteur De Twentsche Courant Tubantia.

#105 Het Mediaforum over de primeur van de NieuwsBV inzake DENK

Download

Gisteren pakten de collega’s van de NieuwsBV groot uit met een verhaal over DENK. De politieke partij heeft in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 overwogen om een nep-banner te verspreiden dat afkomstig zou zijn van de PVV met daarop de tekst: :”Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren”. Fractievoorzitter Farid Azarkan belegde gistermiddag in allerijl een persconferentie waarin hij schoorvoetend toegaf dat het bericht van de NieuwsBV juist was, maar voegde er tegelijkertijd aan toe dat de journalisten van de NieuwsBV toch vooral ook de fout in waren gegaan door stiekem opnames te maken in de fractiekamer van DENK. We praten erover met columnist en programmamaker Catherine Keyl en de hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad Sjirk Kuijper.

#104 Boerenbeeldvorming: hoe vinden boeren dat er over hen gepraat wordt in de media?

Download

De kritische consument roept de boer steeds vaker ter verantwoording. We willen dat boeren groener en duurzamer hun bedrijf voeren, maar we willen er niet meer voor betalen in de supermarkt. Boeren zitten ermee in de maag; 90% van de boeren vindt dat de media en actiegroepen de boeren de schuld geven van veel milieuproblemen. Hoe ondervinden zij de negatieve berichten en hoe kijken ze tegen deze beeldvorming aan?

#103 Het Mediaforum; migrantenkwesties beheersen het nieuws

Download

Het was groot in het nieuws dit weekend: na meer dan acht dagen dobberen op de internationale wateren kwamen gisteren de migranten die vorige week door de bemanning van het reddingsschip Aquarius uit de Middellandse zee werden gehaald, aan in de Spaanse havenstad Valencia. Zo’n 700 journalisten waren aanwezig bij de aankomst van de migranten in Valencia. Er was zelfs een kleine tribune gebouwd. En in Amerika storten de media zich de afgelopen dagen over een andere migrantenkwestie. Want de afgelopen maand heeft de Amerikaanse immigratiedienst honderden kinderen en ouders uit elkaar gehaald. De ouders worden vastgezet en de kinderen komen onder toezicht te staan in enorme opvangcentra. Deze mediacast praten we erover met programmamaker Erik Noomen en hoofdredacteur van Het Parool Ronald Ockhuysen.

#102 ‘Duitse talkshows hebben AfD groot gemaakt’

Download

Olaf Zimmermann, directeur van de Duitse Cultuurraad, vindt dat Duitse talkshows het rechtspopulisme groot hebben gemaakt en dat ze daarom een jaar niet moeten uitzenden. Terecht? ‘De toon is inderdaad heel provocerend’, zegt voormalig Duitslandcorrespondent Margriet Brandsma in het programma Spraakmakers.

#101 Nederlanders hebben vertrouwen in de media

Download

Nederlanders hebben vertrouwen in de media, blijkt uit onderzoek van Reuters met steun van het Commissariaat voor de Media. 59 procent van de Nederlanders vertrouwt het merendeel van het nieuws, alleen Finland en Portugal doen het beter. We praten erover met de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio Sjors Fröhlich en de hoofdredacteur van de Moslimkrant Brahim Bourzik. Met hem praten we ook over de aandacht voor het Marokkaanse voetbalelftal.

#100 'De Cruijff van de kunstwereld weg vanwege valse beschuldigingen’

Download

Groot nieuws gisteren in Amsterdam over de voormalige directeur van het Stedelijk Museum. Zij wordt vrijgepleit van belangenverstrengeling en moest onterecht aftreden, aldus de conclusies van een 130 pagina’s tellend rapport. Zij moest aftreden vanwege aantijgingen die aan het rollen kwamen door een artikel in NRC Handelsblad. Volgens Paul van Gessel moeten journalisten zich bewuster zijn wat ze mensen kunnen aandoen. ‘Nu is de Cruijff van de kunstwereld weg vanwege valse beschuldigingen.’ We blikken terug op de kwestie Ruf en het mediacircus uit Singapore.

#99 Trump en Kim Jong-un: 'Twee dictatoren die vriendschap spelen'

Download

Het was een behoorlijk (media)circus in Singapore. 'Het is verbijsterend om te zien hoe twee dictatoren vriendschap spelen.' Dat zegt Marc Chavannes, journalist en publicist, over de historische ontmoeting tussen de twee leiders in Singapore. Chavannes vindt het ook verbijsterend dat Trump binnen een weekend al zijn westerse vrienden belachelijk maakt en een dictator uitnodigt op het Witte Huis. Vandaag in onze Mediacast; Angela de Jong & Marc Chavannes.

#98 'Nieuwsuur moet revitaliseren’

Download

Nieuwsuur moet ‘revitaliseren’. Dat staat in het jaarplan 2019 van de NPO. Wat betekend dat eigenlijk? En wat zijn de ideeën van de hoofdredacteur, Joost Oranje, hierover? Ghislaine Plag in gesprek met Joost Oranje en Klaske Tameling van BNNVARA en voorzitter van Vrouw & Media.

#97 Aller-allerlaatste keer RTL Late Night met Humberto Tan

Download

Vanavond kunt u kijken naar de allerlaatste keer RTL Late Night met Humberto Tan. De makers staan daar al de hele week bij stil. Elke dag verrassen ze Humberto met een gevulde show, die er dus volledig onvoorbereid in gaat. En dat leidt wel tot wat kritiek. En groot journalistiek nieuws vanochtend, u heeft het waarschijnlijk voorbij horen komen in de journaals: justitie heeft vorig jaar de telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad opgevraagd en verkregen. Deze verslaggever had tot in detail uitgeplozen hoe de burgemeestersbenoeming in Den Bosch tot stand was gekomen. Maar de namen van burgermeesters kandidaten zijn normaal gesproken geheim en het lekken van informatie is strafbaar. We praten hierover met Hoofdredacteur Nederlands Dagblad Sjirk Kuiper en met parlementair journalist van de Telegraaf Wouter de Winther

#96 Joop van den Ende breekt een lans voor de Publieke Omroep

Download

Joop van den Ende brak een lans voor de Publieke Omroep gisteren. Hij sprak op een bijeenkomst over de maatschappelijke waarde van de NPO. Wat opvalt is zijn kritiek op Den Haag. Hij vindt dat de regering meer zijn best moet doen om de Publieke Omroep te behouden. “Laat niet ieder Kamerlid iets over programma’s roepen. Stop met het populistische gepraat en stel een minister aan die weet wat media betekent.” En wat is het succes van het Financieel Dagblad. De krant meldt dat het eind mei door de grens van 85.000 betalende abonnees heen brak. We praten erover met mediastrateeg Jan-Kees Emmer en schrijver en columnist Marianne Zwagerman.

#95 Een kritisch interview met Poetin; kan dat?

Download

Asielkrakers worden ze in De Telegraaf genoemd. De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de naam WE ARE HERE nu al meer dan 5 jaar door de hoofdstad zwerft op zoek naar een verblijfsvergunning. Ooit stonden we massaal met pannetjes soep en brood voor ze klaar, maar nu zorgen ze vooral voor irritatie en overlast. Hoe is dit beeld 180 graden gedraaid? En een kritisch interview met president Poetin. Het lijken twee dingen die onverenigbaar zijn, maar deze week was het toch echt te zien bij de Oostenrijkse televisie. TV-presentator Armin Wolf sprak o.a. met Poetin over de MH17 kwestie. Een uniek interview. We praten erover na met WNL-baas Bert Huisjes en Nikki Sterkenburg van Elsevier Weekblad.

#94 'Fijn dat Eva Jinek er weer is'

Download

Jinek is terug. Met een babybuikje, maar net zo scherp als voorheen. Tot groot plezier van tv-recensent Angela de Jong. "Lekker op dreef, lekker fel. Fijn dat ze er weer was. Ze zei van tevoren dat ze door zwangerschap heel weinig energie had, maar dat was niet te merken." Het interview met Buma was volgens De Jong een voorbeeld van kritisch, maar daarna werd het toch weer gezellig aan tafel. Volgens Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire is dat te danken aan de persoonlijkheid van de presentator. Dit en meer in onze Mediacast.

#93 Het Chroom 6 verhaal benadrukt het belang van de regiojournalistiek

Download

Journalisten van De Limburger, Bram van der Heijden en Serge Sekhuis, brachten het Chroom 6-schandaal aan het licht. Er werd bij Defensie met deze stof werd terwijl er bekend was hoe schadelijk Chroom 6 is, maar dat werd bewust verzwegen. Een belangrijke staaltje onderzoeksjournalistiek door De Limburger. Minister Arie Slob maakte dit weekend bekend dat de beloofde 5 miljoen voor onderzoeksjournalistiek vooral naar regionale en lokale journalistiek gaat. Hoe belangrijk is deze regionale journalistiek? We praten erover met politiek commentator Kees Boonman en journalist Margriet Brandsma.

#92 'Leedvermaak is geen vermaak', de oliebollentest en de haringtest stoppen

Download

Hoofdredacteur van het AD, Hans Nijenhuis is vandaag door het stof gegaan op pagina 3 van zijn krant . De oliebollentest en de haringtest stopt. Hij zegt hierover: leedvermaak is geen vermaak. De recensies zijn te scherp. Hans Nijenhuis ging bij de laatste oliebollentest van het AD nog de confrontatie aan met de oliebollenbakkers bij Jinek. Op niet zo’n elegante wijze. We praten hierover met Ward Wijndelts, hoofdredacteur Vrij Nederland en met Frenk van der Linden, journalist en interviewer.

#91 The York Times; de vijand die Trump nodig heeft

Download

Gisteravond was bij de VPRO de eerste aflevering van de The Fourth Estate te zien. Een documentaire over het reilen en zeilen binnen de The New York Times tijdens het tumultueuze eerste jaar van de regering-Trump. Een roerig jaar, want de Times werd met grote regelmaat de maat genomen door Trump. ‘Wij zijn de vijand die Trump nodig heeft’, zegt één van de witte huisverslaggevers. ‘Trump wil ons haten en ook door ons gerespecteerd worden.’ We wisten al dat Trump zich bijzonder agressief richting de media opstelt en in het bijzonder richting de The New York Times en andere kwaliteitsmedia. We beschouwen na met de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio Sjors Fröhlich en Angela de Jong, tv-recensent van het AD.

#90 De dag van Stef Blok

Download

Een belangrijk dag vandaag voor Nederland, de nabestaanden van de MH-17 ramp en Stef Blok in het bijzonder. De minister van Buitenlandse Zaken zal vanavond in de VN Veiligheidsraad uitleggen waarom Nederland, samen met Australië, de Russen aansprakelijk stelt voor de raketaanval op de vlucht MH17. Ook zal hij de Russische Federatie oproepen mee te werken aan het vinden van de daders. Een zware taak voor een politicus die vaak werd beschouwd als saai en enigszins stijve minister. Of klopt dit beeld van Blok niet? We praten erover met twee politieke mannen, Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur en politiek commentator Kees Boonman.

#89 Vertrouwen in de pers toegenomen (een beetje)

Download

Vandaag heeft het CBS de cijfers gepubliceerd over het onderzoek Sociale samenhang en welzijn. En daaruit blijkt dat het vertrouwen in de medemens, de politici, de politie en zelfs de EU zijn gestegen. Ook het vertrouwen in de pers is een beetje toegenomen van 31,2 naar 31,9, maar we bungelen, samen met de kerk toch nog altijd stijf onderaan. Marc Josten is niet verbaasd over het lage vertrouwen in journalisten omdat het volgens hem vooral over laaggeletterde gaat en zij kunnen niet goed lezen. We praten er onder meer over met Josten en ook Bert Huisjes van WNL praat mee.

#88 De nieuwe privacywet, we kunnen er niet meer omheen

Download

We kunnen er niet omheen, zeker niet vandaag. De nieuwe privacywet. Maar zouden we er volgende week ook nog wat van horen? Het FD heeft vandaag nieuws over de Autoriteit Persoonsgegevens, de organisatie die het allemaal moet gaan controleren. Die blijken er helemaal niet klaar voor te zijn. Deskundigen in de krant spreken zelfs van een 'vleugellamme Autoriteit Persoonsgegevens.'

#87 Bedrijven en de politiek hebben journalisten steeds minder nodig

Download

Cees Grimbergen werd afgelopen vrijdag de Tweede Kamer uitgezet bij een hoorzitting over pensioen. Omroep Max heeft beklag gedaan bij Tweede Kamer, en bij voorzitter van de commissie Rog. Hij had toestemming, mocht draaien, maar werd er bij rumoer meteen uitgezet. Dat bedrijven en de politiek journalisten steeds minder nodig hebben om hun verhaal naar buiten te brengen is iets wat je niet zomaar verandert - vandaag staat er ook een stuk in de Volkskrant over de sociale media ambassadeurs van het AMC Amsterdam die positieve verhalen twitteren - dus het aandeel negatief dat door journalisten wordt verspreid, zal alleen maar groter worden. In het Mediaforum hebben we het over deze ontwikkeling met onderzoeksjournalist Sanne Terlingen en Jan Slagter van Omroep Max.

#86 Vrouwen weigeren aan tafel te gaan bij Buitenhof

Download

Afgelopen zondag zou Simone van Saarloos te gast zijn in het programma Buitenhof om te praten over het politieke engagement van de millennial-generatie. Alleen, Van Saarloos zou dan aan tafel zitten met twee andere vrouwen en dat deed de Buitenhof redactie besluiten dat 1 van die vrouwen plaats moest maken voor een man. Anders zou het teveel een ‘vrouwenonderwerp’ worden. We bellen met Simone van Saarloos, filosoof en columnist voor het NRC en we praten erover met ons nieuwe Mediaforumlid Barbara Barend en Sjirk Kuijper van het Nederlands Dagblad.

#85 Huwelijk prins Harry en Meghan; media bereikt hun kookpunt

Download

U heeft er even op moeten wachten maar morgen wordt het dan eindelijk de mooiste dag uit het leven van de Britse prins Harry en zijn American Beauty Meghan Markle. Grote kans dat u inmiddels alles van ze weet, want na weken van voorbeschouwen hebben de media hun kookpunt bereikt. Morgen komt de ontlading met het nieuwste koninklijke droomhuwelijk. Maar wat vinden we hier eigenlijk van? We praten in het Mediaforum met Yoeri Albrecht, directeur debatcentrum De Balie en met Paul van Gessel, algemeen directeur AT5/NH.

#84 Maakt M de verwachtingen waar?

Download

Eindelijk was het dan zover: De eerste uitzending van M met presentator Margriet van der Linden op de plek van De Wereld Draait Door. Er lag veel druk op de uitzending en er waren hoge verwachtingen, maar heeft de show het waargemaakt? Dat en meer in de mediacast met tv-recensent Angela de Jong en Wouter de Winther, politiek commentator van De Telegraaf.

#83 “Het werd binnen een uur via social media een kermis attractie”

Download

‘Aapjes kijken’ noemde ze het op social media. Voor 89 euro konden lezers van Dagblad Trouw een kijkje nemen in de volkswijk, onder begeleiding van twee ex-journalisten. Binnen een dag werd ‘de journalistiek dagtocht’ door de armste wijk van Nederland, het Rotterdamse Crooswijk, afgeblazen. Want de organisatie kreeg de storm van social media op hun dak. Daar praten we over met WNL-baas Bert Huisjes en mediakenner Jan-Kees Emmer in deze Mediacast.

#82 De week van het welles-nietes-nieuws

Download

Is No Surrender oprichter Klaas Otto nou wel of niet echt een zware jongen? En is majoor Marco Kroon nou wel of niet ontvoerd in Afghanistan? Kregen de commando’s bij de bestorming bij de Punt nou wel of niet het bevel de Molukse kapers te doden? Belangrijke kwesties blijven hangen in een welles-nietes-discussie. Hoe kom je als journalist achter de waarheid als iedereen elkaar tegenspreekt? Daar praten we over met journalist en interviewer Frénk van der Linden en RTV NH baas Paul van Gessel.

#81 GeenStijl's campagne voor een donorreferendum

Download

Nog ruim een maand heeft GeenStijl om in totaal 300.000 handtekeningen te verzamelen voor een referendum over de donorwet. Dan is namelijk de wettelijke termijn van zes weken voorbij, maar ze moeten vooral ook opschieten omdat het raadgevend referendum binnenkort waarschijnlijk niet meer bestaat. Dus wordt er campagne gevoerd voor handtekeningen. Maar hoe doet GeenStijl dat precies? En moeten ‘de oude media’ aandacht geven aan de actie? Daar praten we over in de Mediacast met TV-maker Erik Noomen en Kees Boonman, journalist en politiek commentator.

#80 Snel, sneller, snelst! Is het een probleem voor de journalistiek?

Download

Journalisten moeten steeds meer in minder tijd. Een berichtje hier, een artikeltje daar en dan nog even een ankeilertje of toch nog even tweeten. Alles moet razend snel, zo omschrijft een journalist het huidige werktempo op de mediasite Villamedia. Vanavond is er een debat over deze snelheid Amsterdamse Stadsschouwburg, mede mogelijk gemaakt door de KRO-NCRV. Is het werkelijk een probleem? En is het hoge tempo het resultaat van het internet? Daar praten we over met Gert-Jaap Hoekman van nu.nl en de directeur van Debatcentrum de Balie, Yoeri Albrecht.

#79 De ontoegankelijkheid van de pensioenwereld

Download

Gisteren was de laatste aflevering van het MAX-programma Zwarte zwanen te zien op tv. Cees Grimbergen dook voor de omroep in ons pensioenstelsel en vervolgens openende zich volgens hem een beerput. Hoe zit dat eigenlijk in het pensioenwereldje? Dat en de Volkskrant schrijft vanochtend over drie voormalige officieren die hebben verklaard dat ze van te voren de instructie hebben gekregen dat de kapers doodgeschoten moesten worden. Oud nieuws? Of toch nog steeds van groot belang? De Mediacast met Jan Slagter van Omroep Max en journalist Marc Chavannes.

#78 Het effect van etiketten plakken

Download

Veel aandacht voor het opmerkelijke incident in Den Haag, wat van veel verschillende kanten is gefilmd. De politie meldde al vrij snel: ‘aangehouden verdachte steekincident is bij politie bekend in verband met verward gedrag’. Er valt veel te zeggen over de berichtgeving. Daar praten we over met onderzoeksjournalist Nikki Sterkenburg en Ronald Ockhuysen van Het Parool.

#77 Een half jaar #MeToo, waar heeft het toe geleid?

Download

Een half jaar geleden was MeToo volop in de media. Maar heeft het ook ergens toe geleid? Nieuwsuur presenteerde gisteravond een onderzoek van Ipsos. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders het gedrag naar aanleiding van de discussie niet heeft aangepast.

#76 'Journalisten moeten maatregelen nemen alsof ze oorlogsgebied in gaan'

Download

Het is de Internationale Dag van de Persvrijheid. Ook al staat Nederland er internationaal gezien goed voor, ook hier worden journalisten bedreigd en mishandeld. Dat en meer in de mediacast met programmamaker Coen Verbraak en media-ondernemer Jan-Kees Emmer.

#75 “Je kunt een publieke omroep niet in leven houden met alleen maar informatie”

Download

Wat wij hier van uw belastinggeld doen bij de NPO, is niet bedoeld om louter amusement te bieden, vond staatssecretaris Sander Dekker. Daarom werd er besloten dat amusementsprogramma’s alleen gemaakt mogen worden als ze mensen onder de vijftig aan de NPO weten te binden. Geen groot succes, zo blijkt. Want een kwart van de 27 27 amusementsprogramma’s die uitgezonden wordt, voldoet niet aan die norm. En dan rekenen ze Heel Holland Bakt nog niet eens mee. Daar praten we over in de Mediacast met TV-maker Erik Noomen en Sjirk Kuiper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad.

#74 De teloorgang van FC Twente: landelijke versus regionale verslaggeving

Download

De kranten stonden er de afgelopen dagen vol mee: FC Twente is gedegradeerd! Een ploeg uit de regio van de Tubantia. Moet de regionale krant anders omgaan met dit nieuws dan de landelijke media? Dat en meer in de Mediacast met sportjournalist Annette van Trigt en Martha Riemsma, hoofdredacteur De Twentsche Courant Tubantia.

#73 Stoppen op je hoogtepunt, een goed idee?

Download

Zaterdagavond was t voor het laatst op de buis: De Kwis. Na 7 jaar stopt het satirische programma ermee. Voor wie het niet kent: vier cabaretiers, presentator Paul de Leeuw en een gast bespreken het nieuws van de week. We bespreken het met Arno Kantelberg en Angela de Jong.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1