appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Het Mediaforum

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Podcast afleveringen

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Renzo Veenstra en Spraakmaker Leoni Jansen.

Veenstra wil het voor zijn mediamoment hebben over de opvallende krantenkoppen vandaag rondom de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: Nederlanders blijken in psychisch opzicht net zo gezond als voor de coronacrisis. Dat is een ander beeld dan de media de laatste tijd heeft laten zien. Renzo: “Ik moest in mezelf lachen toen ik die kop las. En al die gekkies dan die ik op het internet de hele tijd tegenkom met hun rare theorieën?”

Voor het mediamoment van Sjirk Kuijper gaan we naar de voorpagina van het Nederlands Dagblad. Uit onderzoek van die krant blijkt kerkgangers niet altijd Christelijk stemmen. Kuijper: “Het is leerzaam, dat je niet de Christelijke partijen automatisch ziet als de belangenvertegenwoordigers van Christelijk Nederland.”

Lezen we over tien jaar niet meer de papieren krant? De voormalige hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque is er bang voor. Kuijper: “Kranten maken allang niet alleen maar kranten. Zolang je maar voldoende verdient met het digitale alternatief is er niks aan de hand.” Ook hebben we het over seksisme in de politiek, want de vrouwelijke politici worden nog heel vaak seksistisch benaderd.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Sandrina Hadderingh, Marc Josten en Spraakmaker Stijn Fens.

Het mediamoment van Josten gaat over een fragment uit Goedemorgen Nederland gisteren. Daar zat Thierry Baudet als co-presenator bij WNL en hij kondigde het NOS-journaal aan als Fakenews-journaal. Wat vond hij daarvan? Josten: “Dit kan niet”. Hoe kijken onze mediakenners tegen het principe aan om een politicus als co-host uit te nodigen? Hadderingh: “Als je in deze vorm een co-host neerzet kun je niet als journalist acteren, omdat je je regie uit handen geeft”. Ook bellen we met Bert Huisjes, hoofdredacteur van WNL. Als je iemand de rol van mede-presentator geeft, geef je het uit handen. Moet je dat journalistiek gezien wel willen?

Het mediamoment van Hadderingh gaat over het dossier jeugdzorg. Zij vindt dat dat bij uitstek gecoverd moet worden door de regionale journalistiek. Hadderingh: “Het is een stil drama”. Veel belangrijke zorgtaken zijn overgeheveld naar de gemeentes, is het daarom zo geschikt voor de regionale journalistiek? En zou het juist ook meer landelijk opgepakt moeten worden?

Aan tafel zitten Floor Bremer, Guus Valk en Spraakmaker Kim Putters.

Voor het mediamoment van Valk kijken we naar de fiets van Mark Rutte. Die heeft hij nog helemaal niet zo lang, maar is uitgegroeid tot een symbool geworden voor een premier zonder opsmuk. Valk: “We hebben weet ik niet hoeveel foto’s van Mark Rutte op de fiets met zijn appeltje voorbij zien komen. Vaak juist op momenten dat het even tegen zat. Het interessante is dat die associatie van Mark Rutte en de fiets berust op wat hij wil dat we zien.”

Bremer’s mediamoment gaat over iets dat een lach op ons gezicht brengt: het weerbericht. Het gaat aankomend weekend namelijk heerlijk weer worden. Maar de gedachten van Bremer gaan helemaal niet naar even lekker in de zon zitten: “Oh jeej, het Catshuisoverleg en mooi weer. Iedereen wil weer naar buiten en op de terrassen, krijg je die discussie weer.”

Verder bespreken we links en rechts, wat welke partij is wat nou precies? En we gaan het hebben over de nieuwkomers. Want er zitten kleine partijen tussen die serieuze kans maken op een Tweede Kamerzetel. Spelen bekende gezichten hierin een belangrijke rol? Bremer: "Waarom deze partijen er bovenuit komen is omdat zij zelf een netwerk hebben en ze worden meer uitgenodigd. In deze tijden van corona is dat heel belangrijk.. dat je zichtbaar bent.”

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Henrike van Gelder en Spraakmaker Christiaan Vinkers.

Het mediamoment van Van Gelder gaat over een artikel van de NOS, met de kop: ‘Meer zorgen om gamegedrag kinderen, deskundigen waarschuwen voor té strenge regels’. Volgens haar heeft strengere regels niet zo heel veel zin. Waarom?

Het mediamoment van Wijndelts gaat over Ad Verbrugge. Gisteren verscheen op NRC.nl een rectificatie bij het interview met de filosoof: ‘Enkele passages zijn geschrapt omdat de wetenschappelijke onderbouwing ervan ontbrak’. Verbrugge schreef statements die buiten zijn vakgebied lagen. Daar komt NRC dus op terug. Volgens Wijndelts hadden die passages nooit de krant moeten halen: “Het journalistieke principe moet gewoon zijn dat je zo iemand over die dingen niet aan het woord laat”. In de media praten mensen vaker over zaken die buiten hun vakgebied liggen. Volgens Spraakmaker Vinkers is er toch een beetje een ‘opinie-demie’, en zo zegt hij: “Hoe extremer je mening is, hoe meer je gehoord wordt”.

Dan op de voorpagina van Trouw deze ochtend het nieuwsbericht: ‘De helft van de tweedeklassers staat onverschillig tegenover de democratie. De kenniskloof tussen vwo’ers en vmbo’ers is verontrustend’, blijft uit onderzoek van de UvA. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Van Gelder: “Dit is nieuws wat mij verontrust, maar zeker niet verbaasd”. Bij Kidsweek en Samsam proberen ze kinderen al op jonge leeftijd kennis van de democratie en de werking ervan bij te brengen. Ze hebben ook een Kieswijzer voor kinderen ontwikkeld. Is door de pandemie de politiek nu zichtbaarder, ook voor jongeren? En is het belangrijk dat politici proberen om kinderen te bereiken?

Tijdens deze campagne staan portretten van lijsttrekkers niet alleen op de posters. Ze zijn bij veel radio- en televisieprogramma’s aanwezig. Is dit meer dan ooit? Of heeft het te maken met dat de partijen niet de straat op kunnen gaan? En is het niet logisch dat de lijsttrekkers goed zichtbaar zijn in de media?

Aan tafel zitten Pieter Klok, Arjen Fortuin en Spraakmaker Alexander Pechtold.

Het mediamoment van Klok gaat over de wedstrijd tussen PSV en Ajax dit weekend. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel, maar wat ons misschien vooral gaat bijblijven is de clash tussen de beiden aanvoerders Tadic en Dumfries, die ging na de wedstrijd ook nog door in de interviews. Klok: “Hier moet je schande van spreken, maar ik vind het ook wel interessant dit“.

De gemiddelde Nederlander lijkt soms wel een obsessie voor ons journalisten, maar wie is die gemiddelde Nederlander precies? Fortuin: “Het is een fenomeen, dat op het moment dat je het aanraakt verdwijnt”. Documentairemaker Albert Klein Haneveld ging op zoek. Fortuin heeft met plezier gekeken naar de documentaire: Op zoek naar de gemiddelde Nederlander. Wat maakte het zo goed?

Het werd al weken aangekondigd: er zou een verassing zitten in het RTL lijsttrekkersdebat en gisteravond werd het duidelijk: de verassing was dat elke lijsttrekker in debat moest met een levensechte kiezer. Maakt dit het spannend? Fortuin: “Wat gelukt is, is het creëren van een moment van improvisatie van de lijsttrekkers”. Kritiek was dat er veel voorbereid was en er weinig spontaniteit in het debat zat. Hoe ervaarde Pechtold dit tijdens zijn tijd in de politiek?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Paul Römer, Elger van der Wel en Spraakmaker Hanne van Aart.

Het mediamoment van Van der Wel gaat over een aankondiging van een nieuwe functie in Twitter. Het platform werkt aan een betaalde functie Super Follow. Gaan mensen het gebruiken? Is het een goede ontwikkeling, dat er betaald wordt voor content op Twitter?

Het mediamoment van Römer gaat over een YouTube-show van StukTV. Daarin worden jongeren in het zonnetje gezet die zich hebben ingezet voor anderen. Er zijn meer initiatieven die de positieve kanten benadrukken. Moeten we vaker positief nieuws brengen? Van der Wel: “Op de korte termijn denk ik wel dat we meer van dit soort media-initiatieven kunnen gebruiken”

Langzaam maar zeker komen de verkiezingen toch echt in zicht, en vanavond is het dan zo ver, het eerste lijsttrekkersdebat, hier op Radio 1. In groepjes van drie gaan de lijsttrekkers in gesprek over acht thema’s. Hoe belangrijk zijn zulke debatten? Kan het een verschil maken?

De neerwaartse lijn van 3FM ging al langer best steil, maar nu is de zender onder de 2 procent gezakt. Zit er nog potentie in de zender? Zou de FM-frequentie een punt van discussie moeten zijn? Van der Wel: “Ik denk juist dat als je bij 3FM de FM-frequentie weghaalt, dat dat het laatste zetje is”

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Tijs van den Brink, Joost Oranje en Spraakmaker Dave Ensberg.

Het mediamoment van Oranje gaat over Nieuwsuur gisteravond. Zij hadden opeens een afzegging van hun gast Farid Azarkan, de lijsttrekker van DENK. Hij zou de eerste gast zijn in jullie interview-serie met lijsttrekkers. Hoe hebben zij dat opgelost, zo’n last-minute afmelding?

Het mediamoment van Van den Brink gaat over een gesprek met de nummer 32 van de lijst van de Partij van de Arbeid, Lenna Vromans met Jeroen Dijsselbloem, onze voormalige minister van Financiën. Van den Brink zag het moment via Twitter en vond het opmerkelijk dat dit geen nieuws werd. Waarom?

Het artikel van RTL Nieuws over Kadija Arib houdt sinds gisteren de gemoederen bezig. Voor het verhaal is gesproken met een tiental (oud) politici en medewerkers, die stuk voor stuk anoniem worden opgevoerd. Zij maken gehakt van het sympathieke imago van de kamervoorzitter: ze zou achterbaks zijn en onbetrouwbaar, en zich mengen in zaken waarin ze zich niet dient te mengen. We hebben Harm Taselaar, de hoofdredacteur van RTL Nieuws gebeld. Ook hij was verbaasd over dat iedereen alleen anoniem wilde reageren. Maar hij vond het verhaal te belangrijk om niet te brengen. Hoe gaan onze mediakenners zelf om met anonieme bronnen? Arib schrijft in haar reactie aan RTL Nieuws dat ze vindt dat haar reactie onderdeel had moeten zijn van de werkwijze. Dat ze pas achteraf mag reageren op de kritieken, vindt ze niet gepast. Heeft ze een punt?

Aan tafel zitten Wouter de Winther en Marleen de Rooy en Spraakmaker Karim Amghar.

Het mediamoment van de Rooy gaat over de tijdelijke commissie uitvoeringsorganisaties. Daarvan verschijnt morgen namelijk het rapport. Die commissie heeft gekeken naar problemen binnen organisaties zoals bijvoorbeeld het UWV en de belastingdienst. ‘’Het klinkt heel saai, maar dat is het zeker niet”, aldus de Rooy.

Het mediamoment van de Winther gaat over de berichten van vaccinfabrikant AstraZeneca. Eerst zou de afgesproken levering niet nagekomen kunnen worden en toen opeens weer wel. ‘’Het leveren van vaccins is iets waar het kabinet weinig controle over heeft, dat is ook een frustratie voor de Jonge’’, aldus de Winther.

Verder wordt de persconferentie van gister besproken. Een vraag die boven de partijen bleef hangen was: zijn er nu alleen versoepelingen omdat het verkiezingstijd is of niet? En zagen we volgens de forumleden de (demissionair) premier of de lijstrekker van de VVD? Ook komen de versoepelingen en de avondklok ter sprake, want de avondklok blijft nog even. De Winther viel het vooral op dat het kabinet het argument gebruikt dat de mensen zich aan de avondklok houden. ‘’Ja, dankje de koekoek! Als ik buiten loop krijg ik 95 euro boete”, aldus de Winther. Tot slot komt nog de manifestatie van de PVV richting de avondklok aan bod.

Aan tafel zitten Jan Kees Emmer en Roos Schlikker en Spraakmaker Gio Lippens.

Het mediamoment van Schlikker komt uit het AD van vandaag. De topman van Alibaba zou bij Maxima hebben gelobbyd voor mondkapjes. ‘’Een behoorlijke scoop en ook best interessant, maar hoe kom je erop om het te doen?’’ Vraagt Schlikker zich af. ‘’Ik zou dat zo graag willen weten!”, aldus Schlikker. Jan Kees Emmer is verslaggever van het Koningshuis geweest en kan wel het een en ander bedenken.

Emmer wil het voor zijn mediamoment hebben over het blad ‘eyeopener’ wat gister bij hem op de deurmat viel. ‘’De strekking is dat de pandemie een leugen is, en het einde der tijden dichtbij is’’, aldus Emmer.

Verder wordt er presidentieel nieuws over de Verenigde Staten besproken. Emmer wil beginnen bij de toespraak van Biden. ‘’Hij bood perspectief als het gaat om het vaccineren, dat vond ik indrukwekkend. En wat ik zeker weet bij Biden is dat hij stug doorgaat’’, aldus Emmer. Ook Trump komt aan bod: hoe gaan Amerikaanse media zich nu opstellen richting hem, aangezien hij nu uit het Witte Huis is en behoort tot de burgers? En tot slot komt Obama voorbij, hij gaat samen met Bruce Springsteen een podcast maken. Dat klinkt Schlikker als muziek in de oren: ‘’Als je Obama met Bruce Springsteen in een mix gooit, dan komt wat mij betreft de ideale man tevoorschijn. Het zijn rechtschapen mannen die proberen iets goeds te zeggen’’, volgens Schlikker.

Tot slot komt Herstel.NL ter sprake. Het rommelt bij de groep economen, artsen en wetenschappers die pleiten voor het deels weer open van Nederland. Na Bas Jacob zijn nu ook de economen Barbara Baarsma en Coen Teulings uit de beweging gestapt. Hoe kijken de forumleden en Spraakmakers Gio Lippens naar deze turbulentie binnen de organisatie?

Aan tafel zitten Jan Slagter, Zoë Papaikonomou en Spraakmaker Gerdi Verbeet.

Het mediamoment van Papaikonomou gaat over Hunted VIPS. Vanavond is de finale, ze kijkt er naar uit. Maar ze zou het niet erg vinden als het volgende seizoen weer met “gewone Nederlanders” is, in plaats van bekende Nederlanders. Hoe kijkt Jan Slagter hier naar? En is het bij Heel Holland Bakt bijvoorbeeld een bewuste keuze om niet met bekende Nederlanders te werken?

Het mediamoment van Slagter gaat over een fragment uit Matthijs Gaat Door. Daarin zong André van Duin, met Danny Vera een lied voor zijn overleden echtgenoot Martin. Het raakte Slagter.

De verkiezingen komen steeds dichter bij en dat is ook in de media te merken. Dit weekend leek het wel alsof met name één bepaalde doelgroep werd bediend: de jongeren. De NTR kwam op NPO3 met de verkiezingsquiz Kiespijn, met o.a. presentator Diederik Ebbinge en panelleden Rutger Castricum en Hanneke Groenteman. Gijs Rademakers doet de duiding bij de cijfers. De laatste vier zondagen voor de verkiezingen moet dit programma de ‘zoekende kijker en zwevende kiezer langs de afgronden van het politieke landschap’ loodsen. Wat vinden onze mediakenners er van? Slagter: “Het zat goed in elkaar en was best wel grappig”. Op het YouTubekanaal van NOSop3 zijn lijsttrekkers te gast. Zij krijgen vragen van jongeren in de zaal en via de commentaren onder de live YouTube-uitzending. Is dit een goede manier om jongeren te bereiken? Moeten we de ouderen ook niet vergeten?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Het Mediaforum met Barbara Barend, Marc Chavannes en Spraakmaker Wim Voermans.

Voor het mediamoment van Marc Chavannes kijken we voorbij onze eigen dampkring. Want gisteren was er de marslanding van de perseverance. Chavannes: “Het was heerlijk wegdromen, er was geen Covid te zien.”

Barbara zoekt het wat dichterbij huis: want bij de Oostenrijkse voetbalclub FC Salzburg zijn twee spelers positief getest op doping. De spelers hoefde maar drie maanden te zitten, korter dan gebruikelijk.

En we hebben het over CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra, want er is opwinding ontstaan over zijn schaatsrondjes met Sven Kramer op Thialf. De ijsbaan is voor recreanten al sinds 14 december gesloten, dus die rondjes vielen bij vele in het verkeerde keelgat. Is het logisch dat mensen hier geïrriteerd over zijn?

Moeten we in de toekomst eerst ons identiteitsbewijs indienen voordat we online een account kunnen aanmaken? Als het aan zanger en presentator Gordon ligt wel. Het internet is losgeslagen zegt hij en om dat aan te pakken moet er een einde komen aan anoniem te kunnen posten. Gaan mensen terughoudender worden als er te achterhalen is wie ze zijn?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk

Aan tafel zitten Mireille van Ark, Marc Josten en Spraakmaker Sander Groen.

Voordat we naar de mediamomenten gaan, gaan we eerst naar het tennis. De eerste halve finale bij de heren op de Australian Open. Marcella Mesker praat ons bij.

Het mediamoment van Josten gaat over een onderzoek van het Amerikaanse Niemanlab polariserende talkshows, gericht op Amerika. Wat kwam daar uit? Kunnen er parallellen getrokken worden naar Nederland? Volgens Josten zouden we hier meer naar moeten handelen.

Het mediamoment gaat over een uitzending die gisteren bij BNR gemaakt werd. Ze gaan goed met de tijd mee, want maakte gebruik van het nieuwe sociale medium Clubhouse. Waarom hebben ze dit gedaan?

Australiërs zien geen nieuws meer op Facebook. Dat komt omdat er een wetsvoorstel in de steigers staat, dat wil dat Facebook uitgevers gaat betalen voor het nieuws dat gedeeld wordt. In aanloop daarvan heeft Facebook maar vast de eer aan zichzelf gehouden. En dat heeft consequenties: ook Australische hulpdiensten kunnen nu hun publiek niet meer bereiken. Is het een logische reactie van Facebook om dit te doen? Zijn er alternatieven om van Facebook af te stappen?
Prinses Latifa, een van de vele kinderen van de Sjeik van Dubai, is opgesloten in haar huis sinds ze drie jaar geleden het land probeerde te ontvluchten. In haar toilet, de enige ruimte die ze zelf kon afsluiten, wist ze filmpjes op te nemen en naar een vriendin te sturen, die ze doorstuurde aan de BBC. Panorama maakte er deze week een reportage over. Moeten er consequenties komen? En welke rol kan media hierin spelen?

Eens per week toveren we ons Mediaforum om tot Politiek Forum, met onze vaste Haagse duiders en ook nieuwe gezichten die ons iedere woensdag bijpraten. We beginnen met wat hen opviel in de politiek.

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Frank Hendrickx en Spraakmaker Anna Gimbrère.

Op het moment dat de rechter gister de uitspraak deed, stapte Frank Hendrickx nét het kantoor van Wokpe Hoekstra binnen… Wat viel Hendrickx op aan Hoekstra? ‘’Politiek is ook iets wat je overkomt’’, volgens Hendrickx. ‘’Dat merkt iedereen aan deze campagne, meer dan ooit.”

Het politiek moment van Ornstein gaat over het Onderwijsdebat wat hij gisteren gevolgd heeft in De Balie. ‘’Het was een prachtig, inhoudelijk debat!’’, aldus Ornstein. Hendrickx vindt het kenmerkend voor de hele campagne wat je tijdens dit debat ziet. ‘’Het is eigenlijk geen leuk debat, want ze zijn het allemaal met elkaar eens’’, aldus Hendrickx.

Tot slot komt één van de persconferenties van gisteren aan bod, en wel een hele bijzondere. Kinderen kregen namelijk ook nog de mogelijkheid om vragen te stellen aan Rutte en minister De Jonge, in de stijl van de eerdere persconferenties. Hoe kijken Ornstein en Hendrikx hier op terug? Was het vooral een prettig Campagnemoment? Of écht bedoeld voor de kinderen?

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Sandrina Hadderingh en Spraakmaker Marian Spier.

Het mediamoment van Hadderingh gaat over de podcast De Dood van Robert. Het is een productie van Omroep Gelderland. Was het moeilijk om dit project van de grond te krijgen? Als regionale omroep zetten zij hoog in als het gaat om podcasts. Waarom vinden zij dit belangrijk?

Brandsma luisterde gisteren naar het Runners Up-debat bij onze radiocollega’s van Dit Is De Dag. Ze vond het leuk en interessant om naar te luisteren. Waarom? Is dit leuker dan het gewone lijsttrekkersdebat?

Er was de afgelopen dagen al veel om te doen, maar gisteravond was hij dan eindelijk ook op de Nederlandse TV te zien: De New York Times documentaire ‘Framing Britney Spears’. De zangeres heeft helemaal geen zeggenschap over haar eigen geld of tijd. De media lijken een cruciale rol te hebben gespeeld in haar neergang. In de documentaire komt die paparazzi veelvuldig aan bod - en daarmee haar ontmenselijking. Hoe hebben onze mediakenners hier naar gekeken? Zou zoiets nu weer kunnen gebeuren? Of schetst deze documentaire vooral een bepaald tijdsbeeld?

Tot slot, dreigde Australië eerder nog om Google te weren, inmiddels is er bijna een deal bereikt tussen het techbedrijf, Facebook en de Australische overheid. Het land wil namelijk dat Google gaat betalen voor de lokale nieuwsberichten waar zij naar doorlinken. Google verdient hier immers veel geld aan, de nieuwsmedia juist niets. Hadderingh: “Het is heel lastig om inkomsten te generen via dat soort grote platforms, maar je wordt er steeds afhankelijker van”.

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Arjen Fortuin en Spraakmaker Martine Gosselink.

Het is de Week van het Korte Verhaal. Daar wil Fortuin het graag over hebben. Er zijn steeds minder uitgevers die het aandurven om korte verhalen te publiceren. Hoe zit dat?

Kantelberg keek gisteren naar de finale van Heel Holland Bakt. Wat maakt het programma zo goed? Kantelberg: “Ik denk dat een verlangen naar oud-Hollandse gezelligheid een rol speelt”. Er keken bijna 4 miljoen mensen. Waar heeft de kijker behoefte aan?

Dan kijken we naar afgelopen zaterdag; in zijn radioprogramma dr. Kelder en Co, ontving Jort Kelder zijn goede vriend Mark Rutte. Dat was vooraf al veel besproken, maar wat vonden onze mediakenners er uiteindelijk van? Hebben we nieuwe inzichten gekregen? Is het een meerwaarde dat beide mannen vrienden zijn? Of had het niet op deze manier gedaan moeten worden? Kantelberg en Fortuin zijn het niet met elkaar eens.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Elske Schouten: ‘’Context is alles’’

vrijdag 12 februari 2021, 15:47 uur

Aan tafel zitten Jaap van Zessen, Elske Schouten en Spraakmaker Jan Jaap van der Wal.

Het mediamoment van Schouten gaat over de rechtszaak van Meghan Markle tegen een Britse tabloid. Wat viel Schouten op aan deze rechtszaak en hoe gaan ze bij de NRC met dit soort zaken om?

Tijdens het mediamoment van van Zessen komt de nieuwe app ‘Clubhouse’ aan bod. Van Zessen is erg enthousiast over de nieuwe app. ‘’Het is tof en er wordt al heel veel over gesproken. In de podcast van Alexander Klöpping hoorde ik al dat dit het beste project is wat er nu aankomt sinds het begin van Twitter’’, aldus van Zessen. Volgens van Zessen heeft het een aantal elementen die heel interessant zijn waardoor de app heel groot kan worden. ‘’Facebook is het alweer aan het namaken’’, volgens van Zessen.

Verder wordt het promotie-onderzoek van Léonie de Jonge besproken. Naar aanleiding hiervan stelt ze dat Nederlandse journalisten te weinig visie zouden hebben als het gaat om de omgang met rechts-populistische partijen. Volgens de Jonge zouden journalisten meer bezig moeten zijn met de effecten die hun berichtgeving kan hebben. Hoe kijkt Schouten hierna, als plaatsvervangend hoofdredacteur van het NCR? En wat is de kijk van van Zessen hierop?

Tot slot komen de publicaties van verschillende kranten deze week over het Slavernijverleden van Nederland aan bod. Trouw publiceert op de voorpagina een opiniepeiling: er zou weinig draagvlak zijn voor excuses, slechts 31 procent is er voor. NRC bracht gisteren een uitgebreide special uit en de Volkskrant komt met een hele lijst aan leestips over dit stuk geschiedenis. De aanleiding voor deze verhalen is de Slavernij-tentoonstelling die vandaag in het Rijksmuseum had moeten starten - daar moeten we nog even op wachten. Waarom hebben ze bij het NRC gekozen om nu toch een special te maken en wat kan van Zessen vertellen over de gemoederen van de AD-lezers?

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Kefah Allush en Spraakmaker Jacco Janssen.

Voor het mediamoment van Allush gaan we naar Saudi Arabië. Volgens hem moeten er meer aandacht komen voor de banden die ons land heeft met Saudi Arabië. Waarom?

Riemsma wil het graag hebben over de verkiezingen en wat je in coronatijd daar nog voor extra's kan doen als regionale krant. Hoe gaan zij het aanpakken? We hebben te maken met een wereldwijde pandemie, is er dan nog wel aandacht voor regionale thema's?

We blijven bij campagnes, en dan kijken we naar Mark Rutte. Die zei op 30 oktober in de Telegraaf dat hij geen campagne ging voeren voor de verkiezingen. Maar gisteren sloot hij wel alvast Forum voor Democratie uit bij een eventuele nieuwe regering. Is dit toch stiekem campagne voeren, of beantwoordt hij gewoon een vraag van een journalist? Wat valt onder campagnevoeren?

Aankomende zaterdag komt er nog een mediaoptreden van de premier. De aankondiging zorgde voor ophef. Rutte schuift aan bij zijn goede vriend Jort Kelder. Ze gaan het hebben over een gezamenlijke hobby: historische politieke fragmenten terugluisteren. Is het verstandig dit gesprek, op dit moment, te doen?

Tot slot, de Duitse krant Die Welt publiceerde deze week e-mails waaruit bleek dat er door een Duitse minister en wetenschappers actief bezig waren om het publiek angstiger te maken voor corona. Hoe is dit aan het licht gekomen? En kan zoiets wel ontstaan? Dat door heel veel aandacht er een onterecht angstbeeld wordt gecreëerd?

Aan tafel zitten Stéphane Alonso, Floor Bremer en Spraakmaker Paul Depla.

Eens per week toveren we ons Mediaforum om tot Politiek Forum, met onze vaste Haagse duiders en ook nieuwe gezichten die ons iedere woensdag bijpraten. We beginnen met wat hen opviel in de politiek.

Wat Bremer opviel: schaatsen is ineens politiek. Door de vorst deze week wordt er veel gepraat over een eventuele Elfstedentocht. Zijn de campagneteams hier blij mee, even weg van corona?

Alonso wil het hebben over Arjen Lubach. Hij is speciaal voor de verkiezingen terug op televisie met een reeks Zondag met Lubach. Met enige jaloezie keek Alonso hier naar. Alonso: “Wat hij knap doet, is dat hij zowel linkse als rechtse partijen genadeloos hard kan aanpakken”. Het televisieprogramma maakt altijd veel los en heeft impact. Zitten campagnestrategen met knikkende knietjes voor de tv op de zondagen?

Gisteren stond Bremer, met een grote groep andere journalisten, voor de deur bij Forum voor Democratie om een reactie te halen op racistische appjes van Baudet en partijgenoten. Echt weerwoord bleef uit. Het moment zelf werd geregisseerd, hoe ging dat? Bremer: “Iedereen stelt ongeveer op hetzelfde moment een vraag - Baudet kan heel makkelijk kiezen en regisseren op wie hij wel antwoord kan geven”. Hoe ga je hiermee om als politiek journalist?

Deze week was ook het eerste grote verkiezingsdebat, met de acht grootste partijen - zittend en in peiling. Georganiseerd door Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad. Niet álle lijsttrekkers deden mee. Werd het daardoor een gemankeerd debat? Bremer en Alonso willen het beide hebben over de rol van Pieter Omtzigt. Wat viel hen op?

We besluiten het politiek forum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Kees Boonman, Frenk van der Linden en Spraakmaker Jet Bussemaker.

Het mediamoment van van der Linden gaat over een reportage van de Russische staatstelevisie. Hij heeft zo zijn bedenkingen bij de reportage: ‘’Dat journalisten zich voor dit soort dingen laten gebruiken. Bij Russische media is het altijd stront aan de knikker’’, aldus van der Linden.

Het mediamoment van Boonman gaat over het VPRO-programma Metropolis. Boonman is erg te spreken over het programma: ‘’Je ziet dingen die je normaal nooit ziet op de gebruikelijke televisie. Ik vind het gewoon een fantastisch programma omdat het gemaakt wordt door correspondenten daar ter plekke.’’ Ook is Boonman erg te spreken over de manier waarop het programma tot stand komt: ‘’In de huidige coronatijd komt het allemaal online binnen en wordt het ingesproken door Stef Biemans, en slechts een klein team komt bij elkaar om het te monteren. Het is een programma wat een prijs verdient. Het is ver weg, maar toch eigenlijk heel dichtbij want het gaat over gewone mensen’’, aldus Boonman. Van der Linden is ook erg te spreken over Stef Biemans: ‘’Er hangt iets aan zijn kont wat sympathiek is, hij wekt vertrouwen.”

Verder komt aan bod hoe gisteravond Ferd Grapperhaus en Mark Rutte journalisten te woord stonden over de verlenging van de avondklok, waar het vooral opviel dat Rutte de hete aardappel vooral graag doorschoof naar zijn collega. Hoe keken de forumleden hierna? En wat is de ervaring van Bussemaker in de voorbereiding van dit soort gesprekken?

Tot slot komt de nieuwe politieke documentaire van van der Linden uitgebreid ter sprake.

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Catherine Keyl en Spraakmaker Mary-Jo de Leeuw.

In zijn mediamoment wil Hoekman stilstaan bij het papieren nieuws… Deze ochtend wordt de papieren krant niet verspreid. Is dit vaker voorgekomen door winterweer?

Keyl wil het hebben over het tv-aanbod afgelopen weekend. Ze las een krantenartikel waar het ging over complotdenkers en op tv werd het niet besproken. Keyl verbaasde zich hierover. Zij vindt dat je mensen die anders denken moet uitnodigen aan tafel bij talkshows. Is dat wel verstandig? Hoe ga je tegen dat er desinformatie verspreid wordt?

Nieuwsmonitor, een onafhankelijk onderzoeksbureau, maakte een analyse van het eerste jaar van de talkshow Op1. Conclusie: het zijn vooral andere journalisten die er aan tafel mogen aanschuiven. De top 3 bestaat uit politiek verslaggever Joost Vullings, viroloog in ruste Ab Osterhaus en politiek verslaggever Xander van der Wulp. Wat zegt dit over het programma? De kritiek is natuurlijk niet alleen toepasbaar voor Op1, ook bij M, Jinek en WNL komen vaak dezelfde gezichten voorbij. Heeft niet ieder programma zo z’n vaste poule mensen? En is dat erg?

Een interessant artikel in de Volkskrant dit weekend met de veelzeggende kop: ´Zijn we nu dan eindelijk uitgepraat over corona?´ Want, zo schrijft de journalist: ´Ook al is echt beleid niet feilloos, misschien is het beter om nu even niet alles tot in den treure te bediscussiëren.´ Is het te veel? Moeten we als journalisten misschien niet meer elke visie, elke invalshoek, elk kritiekpuntje de ruimte geven?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Voor het mediamoment van Ornstrein gaan we naar de Tweede Kamer. Er was een kleine correctie aan de broek van Henk Krol. Khadija Arib gaf hem een standje nadat hij gisteren in het debat zei dat de Tweede Kamer anderhalve maand ‘met vakantie’ gaat.

Wijndelts wil stilstaan bij de lancering van de website isdatechtzo.nl, die mensen helpt echt van nep-nieuws te onderscheiden. Hoe belangrijk is het eigenlijk om mensen mediawijs te maken?

En we gaan het hebben over hoe we de huidige crisis vastleggen voor de toekomstige generaties. Zo overheersten de corona beelden bij de uitreiking van De Zilveren Camera en heeft het kabinet alle discussiestukken die tijdens de zondagse Catshuissessies zijn ingebracht, openbaar gemaakt. Hoe belangrijk is het dat we goed documenteren? Cees van Leuven: “We weten pas over tien jaar - als we terugkijken - wat deze crises voor de samenleving heeft betekend en hoe we daar in een volgende crisis goed op kunnen anticiperen. Dus als we het nu goed documenteren hebben we alles om de volgende crisis veel beter door te komen.”

We kunnen natuurlijk niet heen om de nationale afleiding van het moment: het weer. Want de winter arriveert eindelijk dit weekend, eerst centimeters sneeuw en vanaf zondag zijn de temperaturen koud.. Tot ijskoud. Is de aandacht die het krijgt buitensporig?

We besluiten het politiek forum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Pieter Klok, Thomas Muntz en Spraakmaker Steven van Eijck.

Het mediamoment van Muntz gaat over hoe scholen nu, via de media in verzet komen. Zij laten via media weten: wij blijven dicht. Muntz vindt dit mooi. Waarom? Veel kabinetsbeleid wordt via de media gecommuniceerd en daar blijft het volgens Muntz te vaak bij en moet dat anders. Klok is het daar niet mee eens: “Als de werkelijkheid elke dag veranderd, dan is het onmogelijk om te zorgen dat je met iedereen een goed debat hebt”. Die scholen hebben het gevoel dat alles van bovenaf wordt opgelegd. Moet die communicatie anders?

Of er publiek bij is, is niet duidelijk. Hoe ver de dansers en zangers uit elkaar moeten staan ook niet. Maar hoe dan ook: het Songfestival gaat sowieso door dit jaar en Klok wordt daar wel vrolijk van. Er komen steeds meer initiatieven van dingen die wel doorgaan en volgens Klok is dat goed voor de samenleving.

‘De afbraak die de relschoppers aanrichten, is klein bier vergeleken met de afbraak onder Rutte’. De Belgisch schrijver Tom Lanoye haalt keihard uit naar Nederland en het kabinet Rutte in het bijzonder. Nederland was altijd een voorbeeld voor België, maar dat is nu wel anders. Nederland heeft er afgelopen jaren volgens de schrijver een bende van gemaakt en oogst nu het resultaat met de bestrijding van het corona. “What the fuck is er aan de hand in Nederland” is na de kop de eerste zin van de column. Volgens Muntz is dit de vinger op de zere plek. Kun je landen vergelijken met elkaar?

Tot slot, de nominaties zijn bekend voor de Golden Globes zijn bekend, maar nog voor de beeldjes daadwerkelijk zijn uitgereikt is er eigenlijk al een winnaar... De streamingdiensten domineren de nominaties. Netflix kreeg er 42. Dit is niet nieuw, maar de vraag is: hoe ga je daar als reguliere tv zenders mee om? Gaan we focussen op nieuws, spelshows, human-interest en laten we de series en het drama over aan de streamingsdiensten? Wat is het gevaar voor de publieke omroep?

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Avi Bhikhie en Spraakmaker Johan van de Gronden.

Nog zes weken tot de verkiezingen. Eens per week toveren we ons Mediaforum om tot Politiek Forum, met onze vaste Haagse duiders en ook nieuwe gezichten die ons iedere woensdag bijpraten.

We beginnen met wat hen opviel op en rond het Binnenhof.
Bhikhie wil het hebben over een plan van Wopke Hoekstra, opgetekend door het Financiële Dagblad: ‘De vergoeding voor commissarissen van staatsdeelnemingen zoals Schiphol, Tennet en Holland Casino moet met 15% tot 20% omhoog’ - waarom sloeg Bhikhie hier op aan?

De Winther wil een fragment laten horen van Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie gisteravond aan tafel bij Jinek. Het ging over de rol van de Tweede Kamer tijdens deze crisis. Volgens Segers komt de Kamer er niet zo goed vanaf. Heeft hij een punt?

Dan nog even terug naar de persconferentie van gisteren. We wisten natuurlijk al lang dat de scholen opengingen. Want Wopke Hoekstra pakte vrijdag al zijn momentje voor de camera’s bij de NOS direct na de ministerraad. Overigens sorteerden Sigrid Kaag en Arie Slob ook al voor op die opening van het primair onderwijs. Rutte reageerde hier gisteren tijdens de persconferentie op na een vraag.

We besluiten het politiek forum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Bert Huisjes, Arjen Fortuin en Spraakmaker Bero Beyer.

Fortuin keek gisteravond met bijzonder veel interesse naar de 2DOC “als Mara Lacht”, over een jonge gehandicapte vrouw die euthanasie wil plegen. Waarom vond hij de documentaire zo bijzonder?

Het mediamoment van Huisjes gaat over het steeds hoger oplopende conflict tussen Google en de regering in Australië. Hij legt uit wat er aan de hand is. Moet Europa een voorbeeld nemen aan Australië?

Dan hebben we het over een terugkerend thema in dit Mediaforum: het vertrouwen in de journalistiek. Het lijkt of de journalistiek het vertrouwen van de consument verliest. Maar volgens onderzoek van bureau Motivaction klopt dat niet: Het vertrouwen is juist toegenomen. Ruim driekwart van de mensen vindt de persvrijheid en de onafhankelijke journalistiek belangrijk voor het functioneren van de democratie.
Aan de telefoon hoogleraar Irene Costera Meijer van de Vrije Universiteit in Amsterdam en betrokken bij het onderzoek van Motivaction. Zij geeft een toelichting bij de cijfers. De journalistiek wordt door een ruime meerderheid als betrouwbaar gezien maar aan de andere kant worden journalisten door een steeds grote groep gezien als verspreider van desinformatie. Hoe zit dat?

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Renzo Veenstra en Spraakmaker Adriana van Dooijeweert.

Het mediamoment van Veenstra gaat over een man in een berenpak. De man was een opvallende verschijning tijdens de demonstratie in Eindhoven. Omroep Brabant sprak hem in een interview. Hebben we, een week na al die demonstraties en rellen, een goed beeld gekregen uit de media wie de mensen zijn die daar gestaan hebben?

Kleijn wil in zijn mediamoment stilstaan bij de coronavaccinaties. Het aantal daarvan in Nederland ging gisteren opeens met 100.000 omhoog, omdat er sprake was van onderrapportage. Wat vind hij daar opvallend aan?

Dagblad Trouw sprak zich dit weekend onomwonden uit tegen de PVV: ‘De PVV schendt de Grondwet’ was de titel van het hoofdredactioneel commentaar. De krant schrijft dat de extreme standpunten over de islam nauwelijks meer ophef veroorzaken, maar dat het eigenlijk gek is dat er nog partijen zijn die een samenwerking de PVV niet uitsluiten. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Veenstra zegt dat hij het zelf onafhankelijker aangepakt zou hebben. “Wanneer je als hoofdredacteur daar zo’n oordeel over velt maak je het ook verrekte lastig voor jouw verslaggevers om daar nog goed mee om te gaan”. Aan de lijn ook Cees van der Laan. Wat is zijn bedoeling van dit stuk geweest? Heeft hij getwijfeld om dit te publiceren? Zijn we inderdaad gewend geraakt aan extremere standpunten?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Stéphane Alonso, Karin Sitalsing en Spraakmaker Mart de Kruif.

Voor het mediamoment van Karin Sitalsing duiken we in de cold case podcasts. Hebben media nog een belangrijke rol in dit soort zaken? En draagt het bij aan extra politie-aandacht?

Het mediamoment van Stéphane Alonso gaat over De Sobibor Tapes. Een bijzondere documentaire waarin overlevers aan het woord gelaten worden. Alonso: “Het grijpt je naar de keel.”

Dan hebben we het ook over Hugo de Jonge. De minister lag deze week onder vuur. De grote vraag: kan hij de prik-campagne wel aan? In Nieuwsuur kwamen verschillende Kamerleden met hun kritiekpunten aan het woord.Is het terecht dat De Jonge zo wordt aangepakt? Of laten journalisten zich misschien te veel meeslepen in de campagnetaal van de Kamerleden?

En dan blijven we bij politieke taal. Want Nynke de Jong neemt vandaag afscheid als columnist van het AD. In haar laatste column komt ze met de volgende boodschap: woorden doen ertoe. Hoeveel wordt er eigenlijk door journalisten nagedacht over hun taalgebruik?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk

Aan tafel zitten Paul Römer, Roos Schlikker en Spraakmaker Jim Jansen.

Het mediamoment van Schlikker gaat over een campagne van de game-industrie: ‘Rule the Game’. Wat vindt Schlikker zo goed aan deze campagne? En waarom is het nodig? Schlikker: “Ouders hebben echt geen idee wat die kinderen doen”.

Römer wil een het hebben over Artis. De noodlijdende Amsterdamse dierentuin neemt noodgedwongen afscheid van zijn drie leeuwen, zegt directeur Rembrandt Sutorius donderdag in De Telegraaf. Römer: “Ik werd daar een beetje melancholisch van”.

Dan hebben we Thomas Mulder aan de lijn, collega van de onderzoeksredactie van Pointer. Hij heeft zich de afgelopen weken intensief beziggehouden met beelden die circuleren op de verschillende sociale media en in besloten app-groepen. Van de zeker 250 foto’s en filmpjes die bekeken zijn, sprong er eentje uit. Een oudere man, zit onder het bloed, een hoofdwond heeft hij met verband erom, en hij zegt te zijn neergeslagen door de politie terwijl hij vreedzaam demonstreert. Wat is de conclusie van Pointer na het bekijken van meer beelden? Wat komen de fact checkers zoal tegen? Moeten we ons daar zorgen over maken? Hoe kunnen journalisten snel dit soort beelden op waarde schatten?

Gelukkig zitten er ook nog mooie kanten aan sociale media: inzamelacties voor getroffen ondernemers bijvoorbeeld. Het Plaswijckpark, waar gisteravond een gebouw in brand werd aangestoken, loopt de teller ook snel op met inmiddels al tienduizenden euro’s. We horen een verslag van Vincent van Rijn.

Tot slot hebben we nog een klassiek transferbericht uit de tv-wereld: Matthijs van Nieuwkerk wordt gastheer van de nieuwe show Popquiz, dit voorjaar te zien bij de Belgische zender VTM. Zou dit een tussenstap zijn om uiteindelijk naar de commerciële zenders over te stappen?

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Marc Josten en Spraakmaker Danka Stuijver.

Het mediamoment van Josten is een interview met een Helmondse restauranthouder. Josten kreeg er een glimlach van op zijn gezicht. Waarom spreekt de boodschap van de restauranthouder tot de verbeelding?

Voor het mediamoment van Kantelberg gaan we naar Eindhoven. Daar werd eerder een straatinterview opgenomen met een vrouw die kritiek had op de media. Wat viel Kantelberg op? Blijf je in gesprek gaan met iemand die deze toon aanslaat? En hoe doe je dat? Josten: “Op bepaald niveau blijf je in gesprek, maar we moeten ergens een grens trekken”.

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft de politie gisteren beelden getoond van relschoppers die de afgelopen dagen agenten aanvielen en vernielingen aanrichtten. Moet je het uitzenden, of is dit precies wat de relschoppers willen? Geef je ze hiermee een podium? Of moet je deze mensen juist in bescherming nemen tegen zichzelf?

Dan hebben we het nog over een opvallende keuze bij NH Nieuws. Zij willen niet langer live verslag doen van ongeregeldheden en rellen die er zijn sinds de invoering van de avondklok. Hoe kijken onze mediakenners hier naar?

We hoorden de afgelopen dagen ook veel gezagsdragers die zich mengden op radio en televisie. Allemaal spraken ze hun afschuw uit maar wel op verschillende manieren. Kantelberg vindt dat Aboutaleb het goed deed: “Ik denk dat weinig burgemeesters weg komen met zo’n goed toneelstukje”. Waar heeft het land op dit moment behoefte aan? Welke tone-of-voice? Streng, de-escalerend, repressief?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper en Mireille van Ark en Spraakmaker Jeroen Smit.

Het mediamoment van van Ark gaat over het account van ‘Maffiameid’, wat van Ark gister ging volgen op Facebook. Wat viel haar op aan dit account? Voor van Ark brengt het in ieder geval veel zorgen met zich mee. Volgens Spraakmaker Jeroen Smit missen we veel context rondom de berichtgeving van de rellen. “Nu ontstaat er een beeld alsof heel Nederland in de brand staat. En ongeveer alle jongeren de straat op gaan. Bij Ajax-Feyenoord worden ook regelmatig een paar honderden aanhouden gedaan”, aldus Smit.

Het mediamoment van Kuijper gaat over een specifieke tweet van Geert Wilders. Hij linkt daarin naar een artikel in het Parool, waarin de journalistenvakbond zegt dat het geweld tegen journalisten moet stoppen. De gemoederen liepen hoog op bij Kuijper toen hij deze tweet van Wilders las. Wat viel hem eraan op?

Verder worden de rellen van gisteravond uitgebreid besproken. Opnieuw was het voor journalisten gevaarlijk daar verslag van te doen. De tweede kamer praat er daarom over of geweld tegen journalisten niet hetzelfde bestraft moet worden als geweld tegen hulpverleners.

Tot slot komt de rol van de bewindslieden in de media ter sprake. Toen de regering ruim een week geleden viel, vond demissionair premier Rutte dat die rol bescheiden moest zijn. Maar ondertussen hebben ze ook een coronacrisis het hoofd te bieden. Hoe kijken de forumleden hierna?

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Elger van der Wel en Spraakmaker Sjarel Ex.

Emmer wil in zijn mediamoment stilstaan bij het overlijden van Larry King. Hij stond niet bekend om de meest scherpe en diepgravende interviews. Waar zat de kracht in?

Voor het mediamoment van Van der Wel kijken we naar social media en hoe het ook daar tekeer ging dit weekend. Wat is het grootste probleem? Moeten sociale media bedrijven ingrijpen, of is moderatie niet de oplossing?

De rellen van gisteravond blijken ook een mooie aanleiding om, via diezelfde sociale media, politieke campagne te voeren. Terwijl partijleiders als Jesse Klaver en Geert Wilders de rellen veroordeelden, wezen ze ook met een beschuldigende vinger naar elkaar. Is het goed dat politici zich uitspreken, of is het gewoon campagnetijd?

De Volkskrant publiceerde dit weekend een uitgebreid inkijkje in de werkwijze van het zo gesloten OMT. Journalist Willem Feenstra volgde een jaar lang vijf OMT-leden, onder wie Jan Kluytmans, Marion Koopmans en Diederik Gommers. De leden praten openlijk over hun twijfels, problemen en worstelingen met hun rol in de schijnwerpers. Wat vonden onze mediakenners er van? Van der Wel: “Het geeft een heel goed inkijkje en ik ben blij met de vorm die ze hebben gekozen”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Hansje van de Beek en Spraakmaker Jaap de Hoop Scheffer.

Voor het mediamoment van Van der Beek kijken we naar de onderzoeksjournalistiek. Dat doen we met een glimlach, want het nieuwe Bait duikt in de wereld achter internetoplichters en de stijl waarin ze dat doen is opmerkelijk: "Ik heb echt zitten lachen en dat gebeurd niet vaak bij onderzoeksprogramma's."

Het Mediamoment van Wijndelts gaat over een bijzondere publicatie. Vrij Nederland gaat de tekst publiceren die Abdelkader Benali had willen uitspreken op de 4 mei lezing. Er ontstond ophef door uitspraken die Benali in 2006 deed op een borrel en hij trok zich terug. Door de publicatie kunnen we de tekst toch lezen. Maar waarom gaan ze die plaatsen? En was het noodzakelijk dat Benali zich terugtrok? Over die vraag bellen we ook met Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei. Verbeet is standvast: "Benali heeft nog steeds al het recht van spreken, maar niet in op 4 mei in de Nieuwe Kerk."

Verder hebben we het over boze onderzoeksjournalisten. Rutte beloofde op de persconferentie bij de val van het Kabinet minder zwart gelakte documenten bij een WOB-verzoek. Dat bleek net even anders te liggen.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Paul Jansen en Spraakmaker Hubert Smeets.

Voor de mediamoment van Jansen en Kleijn kijken we naar Amerika. Het viel Jansen op dat er gisteren protesten in Amerika waren en dat hier eigenlijk weinig over is bericht. Waren de protesten vooral vanuit ‘links’ of ‘rechts’? Hoe kunnen we dat controleren? Waar ligt het aan dat dit niet groter in het nieuws was?

Het mediamoment van Kleijn gaat over het moment dat Trump in de helikopter instapte bij het Witte Huis. Volgens hem is dat van grote symbolische waarde. Hoe werd hierover bericht door de grote nieuwszenders? Kleijn: “Hij werd echt een beetje uitgelachen door de commentatoren van CNN”

Het was sowieso een groot mediaspektakel natuurlijk. Veel mensen, overal ter wereld keken naar de inauguratie. Hoe was de toon bij verschillende nieuwszenders? En hoe is het medialandschap veranderd tijdens Trump? Hoe kijken we vanuit Nederland naar de gepolariseerde media in Amerika? De kijk-, lees- en luistercijfers zijn in veel gevallen wel gestegen de laatste jaren. Jansen: “De media hebben veel gewonnen bij het mallotige presidentschap van Trump”. Wat verwachten onze mediakenners, welke rol moet de media gaan innemen de komende tijd?

Gisteren hadden we natuurlijk ook de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge, dit ging onder andere over de avondklok, maar ook over de andere maatregelen. Zoals de beperking van het thuisbezoek, de quarantaineplicht van 10 dagen voor reizigers die Nederland binnenkomen. Hebben journalisten een obsessie met de avondklok? Of waarom wordt er minder focus gelegd op de andere maatregelen? Smeets: “Ik begrijp de aandacht wel, want we krijgen gelazer”. Wordt er genoeg perspectief geboden? Volgens Jansen wordt er te weinig gekeken naar een exitstrategie.

Aan tafel zitten Kees Boonman, Sandrina Hadderingh en Spraakmaker Lousewies van der Laan.

Het mediamoment van Hadderingh gaat over ernstige milieuvervuiling in de IJssel, een verhaal vandaag bij Omroep Gelderland. De kwestie speelt al langer, maar wordt nu ook landelijk opgepakt. Waarom blijft bepaald nieuws beperkt tot de regio?

Voor het mediamoment van Boonman kijken we naar Jinek. Boonman fronste zijn wenkbrauwen bij de bijdrage van Diederik Gommers, ic-specialist en lid van het Outbreak Management Team gisteren. Gommers is geen voorstander van een avondklok. Wat verbaasd Boonman hieraan? Er wordt ook gesproken over de mogelijke invoering van de avondklok. Moeten talkshows op radio en televisie in de avond hoe dan ook doorgaan?

Gisteren werd in de Tweede Kamer het toeslagendebat gehouden. Een opvallende moment was de bijdrage van Pieter Omtzigt (CDA) die samen met Renske Leijten (SP) boven op die zaak zat. Omtzigt heeft het over een innige band tussen pers en kabinet. Bewaren journalisten te weinig afstand? Boonman: “Je moet weten wat je plek is en je moet er niet te dicht opzitten – ken je rol”. Hoe gaan onze mediakenners hiermee om?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Jaap van Zessen, Henrike van Gelder en Spraakmaker Marco Zannoni.

Het mediamoment van Van Gelder gaat over de berichtgeving rondom de nieuwe fractievoorzitter Liliane Ploumen. Van Gelder stoort zich hoe Ploumen in de media wordt neergezet. Wat stoort haar? “De eerste die echt een inhoudelijk opmerking maakte was Kustaw Bessems, de man aan tafel”. Verder heeft Van Zessen gekeken naar het online bereik van de PvdA. Het valt hem op dat de partij relatief weinig volgers heeft. Is het verstandig om hier meer op in te zetten, in aanloop naar de verkiezingen?

In zijn mediamoment wil Van Zessen het hebben over de grootste tech-beurs van de wereld, die in Las Vegas. Wat wordt daar zoal gepresenteerd? Gaan we de producten als consument ook allemaal gebruiken?

NRC had een artikel met als insteek dat met het vertrek van Trump, het nu de tijd is om sociale media op een ander spoor te krijgen. De krant lanceerde 5 ideeën. Zo zou het nu tijd zijn om na te denken of het niet goed is om deze enorme techbedrijven als Facebook en Twitter op te knippen. Ook zou er een publiek sociale mediakanaal moeten komen. In hoeverre zijn dit realistische oplossingen? Welke oplossingen zijn er volgens onze mediakenners? Wordt de markt volwassen? Er zijn meer nieuwe spelers, bijvoorbeeld de groeiende populariteit van Signal, een alternatief voor WhatsApp.

Bij Kidsweek worstelen ze in deze tijd met de berichtgeving over corona. Hoe bericht je daarover genuanceerd? Hou je rekening met kritische ouders over de rug van kinderen meekijken, en hoe ga je daarmee om? Ontvangt Kidsweek veel kritiek?

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Joost Oranje en Spraakmaker Gerdi Verbeet.

Vandaag horen we wie Lodewijk Asscher opvolgt als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. Wie zal het worden?

Het mediamoment van Oranje gaat over een uitspraak van Mark Rutte afgelopen vrijdag. Waarom is dit groot nieuws voor de journalistiek? Gaat het daadwerkelijk iets veranderen?

Voor het mediamoment van Brandsma gaan we naar Duitsland. Daar is namelijk de nieuwe CDU-leider verkozen: Armin Laschet. Verrassende keuze? Kon je aan de journalistieke analyses merken dat de pers toe was aan verandering? Hoe is de aandacht in de Nederlandse berichtgeving? Krijgt het de aandacht die het verdient?

Gisteren werd er op het Museumplein in Amsterdam gedemonstreerd tegen kabinet Rutte III en de coronamaatregelen. Zo’n 1500 tot 2000 mensen kwamen af op het protest, dat al gauw grimmig werd en uit de hand liep. De ME zette uiteindelijk waterkannonen in, 143 mensen werden gearresteerd. Bij een live-uitzending van AT5 kwam een demonstrant aan het woord, hij noemt zichzelf arts en zei opmerkelijke dingen. Dit was een live-gesprek, maar welke afweging maak je om dit wel of niet uit te zenden? Oranje: “Als je dingen nièt gaat uitzenden, daar moet je veel beter over nadenken dan te makkelijk zeggen: we zenden het niet uit”

De Amerikaanse muziekproducer Phil Spector is overleden, waarschijnlijk aan het coronavirus. Spector werd vooral bekend vanwege zijn ‘Wall of Sound’ en werkte onder anderen samen met The Beatles, Leonard Cohen en The Beach Boys. Maar Phil Spector was niet alleen geniaal muziekproducer, hij was ook de moordenaar van actrice Lana Clarkson in 2003. Hij moest een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten. Hoe Phil Spector te herdenken? Vooral focussen op die muziekcarrière of toch vooral de moordzaak noemen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Kees Boonman, Zoë Papaikonomou en Spraakmaker Arno Visser.

Het mediamoment van Papaikonomou is eigenlijk een volledige serie. Ze heeft het hele eerste seizoen van de Netflix-serie Bridgerton gebinged. Wat maakt deze serie zo goed?

Het mediamoment van Boonman gaat over de Brexit. Volgens hem worden er nu steeds meer gevolgen duidelijk, waar wellicht eerder niet aan gedacht werd. Boonman stelt dat nepnieuws hier een rol in speelt.

Gaat het kabinet opstappen of niet? Die vraag hangt nog steeds boven de markt. Lodewijk Asscher heeft al eieren voor zijn geld gekozen, hij trok zich gisteren terug als lijsttrekker van de PvdA. Had hij een andere keuze? Welke gevolgen heeft dit? Visser: “Als ervaring verdwijnt, wordt het er vaak niet beter op”. Heeft dit zijn imago duurzaam beschadigd? Media lijken juist er positief over hem. Heeft hij hiermee zijn straatje kunnen schoonvegen? Als we kijken naar de toeslagenaffaire, wat is dan de rol van de journalistiek? Volgens Papaikonomou moet er ook gekeken worden naar hoe de journalistiek dit aangepakt heeft. “Ik zou ook willen dat wij een onderzoekscommissie kregen”.

En Wikipedia is jarig, het platform bestaat 20 jaar! Gebruiken onze mediakenners het? En hoe? Papaikonomou: “Je mag via Wikipedia op andere bronnen komen, maar je moet het wel controleren”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Jan Slagter, Ingrid Spijkers en Spraakmaker Marja Verburg.

We beginnen het Mediaforum met een bijdrage van de NOS vanuit Den Haag. Lodewijk Asscher zal bij de komende verkiezingen geen lijsttrekker meer zijn van de PvdA. Wilco Boom praat ons bij.

Het mediamoment van Spijkers gaat over berichten die uiteindelijk nièt zijn verschenen bij Omroep Friesland.... Spijkers: “Hier hoeven wij helemaal niks mee, wij gaan niet mee in de hype”. Want zodra het over weerpluimen en ijs gaat, dan wordt er toch iets verwacht van Omroep Friesland. Erben Wennemars zat bij Jinek aan tafel en had het ook over de Elfstedentocht. Want wat als het zou kunnen? Hoe doe je dat in coronatijd?

Slagter las met verbazing de berichten over lijnvluchten vanuit Engeland die op Schiphol landen. Hij vindt dat de journalistiek hier iets mee moet doen. Wat is die taak voor de journalistiek? Verslag doen, of gaat het verder dan dat? Als je je mengt wordt je een partij, een belanghebbende. Hoe geloofwaardig ben je dan als controlerende macht?

De Britse variant van het coronavirus hangt als het zwaard van Damocles boven Nederland - en de rest van de wereld. Aan de ene kant is er de uitzichtloosheid van ondernemers en schrijnende situaties bij ouderen en in het onderwijs, aan de andere kant gaan alle alarmbellen af. Hoe ga je daar als media mee om? Hoe bepaal je de toon en balans in je berichtgeving? Spijkers: “Je moet in de journalistiek ook oog hebben voor de mensen die het zwaar hebben”.

Tot slot: sinds vorige week zendt de NOS aansluitend op het Zesuurjournaal het NOS Journaal Regio uit. Een kort journaal met items van de regionale omroepen, gepresenteerd vanuit de Hilversumse NOS-studio. Omroep Friesland werkt ook mee. Hoe is de eerste week bevallen? Hoe zijn de reacties? Hebben mensen interesse in nieuws uit de andere kant van het land?

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Thomas Muntz en Spraakmaker Emile Roemer.

Muntz was met onderzoekscollectief Investico betrokken bij de onthullingen in Trouw vanochtend over NCOI, verreweg de grootste aanbieder van volwassenenonderwijs: sommige diploma’s blijken niet officieel geaccrediteerd, het bedrijf rekent hoge onvoorziene kosten aan studenten en docenten zijn vaak onbevoegde freelancers... Hoe zijn zij te werk gegaan? Het is een samenwerking tussen Investico, Trouw, Onderwijsblad en De Groene Amsterdammer. Hoe bepaal je wie welk nieuws en welke informatie brengt? Moet je dan tijdens een vergadering nog onderhandelen: Trouw krijgt de scoop, De Groene een bepaald interview?

De Winther wil het in zijn mediamoment hebben over de live ticker bij CNN. Het is niet de eerste keer dat De Winther dit onderwerp aanhaalt in het Mediaforum. Eerst bracht CNN realtime het aantal doden en besmettingen wereldwijd, daarna veranderde de ticker naar het aantal doden per dag. Nu is het een positievere insteek: het aantal gevaccineerden. Zou dit ook een goed idee zijn voor de Nederlandse televisie? Muntz ziet er wel wat in om er een wedstrijdje van te maken. Muntz: “Ik vind ook dat we België moeten willen inhalen met dit soort tickers”

Dan gaan we naar Lars Geerts. Hij volgt de technische briefing en praat ons bij. Wat zijn de zorgen binnen het kabinet op dit moment? Na de persconferentie gisteren werd gevraagd wat de gevolgen zouden zijn als het kabinet aftreedt na aanleiding van het onderzoek over de toeslagenaffaire. Wat verwacht politiek commentator De Winther?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Bert Huisjes, Haroon Ali en Spraakmaker Jan Douwe Kroeske.

Het mediamoment van Ali gaat over Sex and the City. Er is namelijk een nieuw seizoen aangekondigd. Wat maakt de serie zo goed volgens Ali? Maar, zo zegt hij ook: “De vraag is wel: wordt dit een leuke serie?”.

Het mediamoment van Huisjes gaat over de speech van Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO. Ze zegt onder andere: ‘Aanvallen op journalistiek zijn gevaarlijk en onacceptabel’. Huisjes maakt zich ook zorgen. Rijxman koppelt het ook aan het omroepbestel. Zou dat bestel op de schop moeten? Verder hebben we het over de uitzending van WNL gisteren, waar onder andere Thierry Baudet te gast was. Hoe kijkt Huisjes, als hoofdredacteur terug op deze uitzending en de kritiek die hierop volgde?

Gisteren was de laatste aflevering van Klassen op televisie, de documentairereeks van Esther Gould en Sarah Sylbing over kansenongelijkheid in het onderwijs. In de laatste afleveringen zien we hoe corona het onderwijs van deze kinderen in Amsterdam-Noord beïnvloedt. Ali schreef al eerder een column naar aanleiding van deze serie. Wat raakt hem in deze serie? Huisjes heeft ook gekeken en noemt dit product een enorme verrijking voor de publieke omroep. Heeft Klassen net zoveel impact als de voorganger van deze makers, Schuldig, over mensen in schuldenproblematiek?

Tot slot, de BBC zendt sinds gisteren uitgebreide lesprogramma´s uit, om kinderen tijdens de lockdown toch van onderwijs te voorzien. Leerlingen in de basisschoolleeftijd kunnen vanaf 9 uur inschakelen op CBBC, de speciale kinderzender. Middelbare scholieren kunnen dagelijks twee uur lang naar BBC 2 kijken voor onder meer wiskunde, Engels en geschiedenis. Is dit een mooie taak voor de publieke omroep, ook in Nederland?

Aan tafel zitten Barbara Barend, Arjen Fortuin en Spraakmaker André Rouvoet.

Het mediamoment van Fortuin gaat over een uitzonderlijk figuur in een uitzonderlijk Deens programma: John Dillermand. Dillermand betekent zoiets als ‘Piemelman’. Niet iedereen is blij met een man met een lange piemel in een kinderserie… Rouvoet: “Dat zijn juist de onderwerpen waar je niet heel spastisch over moet doen”.

Het mediamoment van Barend gaat over het nieuws RTL 4-programma Humberto. Onder anderen Theo Hiddema was te gast. Hiddema reageert op een column van Max Pam waarin het foute verleden van de familie van Hiddema wordt aangehaald. Volgens Barend was het een goede start voor Humberto. Barend: “Humberto straalde, was in vorm”.

Fortuin keek naast Humberto ook naar Op1. Daar waren onder andere Baudet en Van Haga te gast. Fortuin heeft zijn tv-column van vandaag er aan gewijd, en dan gaat het met name over de rol van Jort Kelder. Kritiek was dat Kelder niet onafhankelijk genoeg te werk kon gaan als interviewer. Hoe kijkt Fortuin hiernaar? Ook vond Fortuin het contrast tussen Humberto en Op1 kolossaal. Zo zegt hij over Op1: “Daar werden heel veel kritische vragen aan Thierry Baudet gesteld – namelijk door de andere tafelgasten”.

Donald Trump is voorgoed van Twitter verwijderd, zo maakte het techbedrijf dit weekend bekend. Eerder werd zijn account nog tijdelijk geblokkeerd, maar nu heeft Twitter besloten het account helemaal op te heffen. Dit vanwege “het risico op verdere aanzet tot geweld”. Directe aanleiding is uiteraard de bestorming van het Capitool, afgelopen woensdag. Is het een goede zet van Twitter? De roep dat social media platforums hun verantwoordelijkheid moeten nemen is niet nieuw. Waarom worden daar niet grotere stappen in gezet?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Catherine Keyl en Kefah Allush en Spraakmaker Inge de Wit.

Het mediamoment van Allush gaat over Blendle. ‘’Ik was een geweldige fan, je had elke dag toegang tot alles!’’, aldus Allush. Nu stapt Klopping op bij Blendle, ‘’dat vond ik ook wel een teken aan de wand dat dat project uiteindelijk mislukt is’’, aldus Allush. Wat viel hem nog meer op aan het nieuws over Blendle?

Het mediamoment van Keyl gaat over de column van Ronald Plasterk vandaag in de Telegraaf. Keyl is erg te spreken over zijn columns, waar ligt volgens haar de kracht van Plasterk? Allush denkt ook dat Plasterk inmiddels meer populariteit heeft verworven met zijn columns, dan als hij deed in zijn rol als minister.

Verder komt het nieuws ter sprake dat 550.000 Nederlanders mogelijk later zullen worden ingeënt dan De Jonge maandag in een brief naar de kamer schreef, 1,1 miljoen vaccins zijn namelijk vertraagd. Hoe kijken de forumleden naar dit bericht?

De media zit bovenop de verwachtingen en uitspraken van Hugo de Jonge. Maar niet alleen de media, ook de oppositie. Twaalf uur lang lagen minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en premier Rutte dinsdag in de Tweede Kamer onder vuur over de eerste coronaprikken. Hoe kijken Keyl en Allush naar de kritiek op de Jonge, vinden ze het terecht?

Tot slot wordt een nieuw online platform besproken. De drie onderzoeksjournalistiek programma’s van de KRO-NCRV gaan namelijk fuseren. Het gaat om de programma’s Pointer, De Monitor en Reporter Radio. De presentator van Reporter Radio, Niels Heithuis schuift aan om over het nieuwe platform te vertellen.

Aan tafel zitten Tijs van den Brink, Renzo Veenstra en Spraakmaker Tom Kleijn.

Het zou haast ondersneeuwen, maar gisteren was een belangrijke dag voor Brabant en dus voor Omroep Brabant; de eerste coronavaccinaties werden gezet in Veghel. Hoe heeft Omroep Brabant hier aandacht aan besteed? Op Facebook kregen ze zo’n 2000 reacties, ook veel van mensen die complottheorieën aanhangen en denken dat de media aan de leiband van de overheid loopt. Hoe gaan ze daarmee om? Van den Brink: “Als je op sociale media zit kun je zomaar denken dat het een grote meerderheid is, maar dat is niet zo”.

Jinek had het ook goed aangepakt: ze hadden Hugo de Jonge, de medisch directeur van Pfizer Nederland en Sanna Elkadiri - die als eerste de prik kreeg. Toen kwam de bestorming van het Capitool tussendoor. Op1 had daar goed op geschakeld, ze hadden vijf Amerika-experts aan tafel. Onder wie Tijs van den Brink zelf. Hoe is dat gegaan bij Op1? Hebben ze alles omgegooid? Is dat een lastige beslissing? Van den Brink: “Bij zo’n groot nieuws ga je gewoon om – en mijn ervaring is dat je gasten dat gewoon snappen”.

Het mediamoment van Van den Brink gaat over een reportage van de Britse verslaggever Robert Moore van ITV. Hij waagde zich met een cameraman tussen de mensen die het Capitool binnenstormden. Er is veel woede te horen, waar komt die woede vandaan? En wat hebben de relschoppers met deze actie bereikt?

Moet je als verslaggever daar naar binnen gaan, ook al is het in feite illegaal? Kleijn: “Ik zou ook dat raam binnen zijn geklommen”. Verslag doen bij een protest is natuurlijk niet zonder gevaar. De verslaggevers van CNN liepen bijvoorbeeld rond zonder logo op hun plopkap. Is dat verstandig?

Twitter en Facebook hebben het Twitteraccount van Donald Trump voor 12 en 24 uur geblokkeerd, omdat Trump het geweld niet per se afkeurt. Ook blijft hij zeggen dat de verkiezingen frauduleus waren. Hoe kijken onze mediakenners naar dit ingrijpen van Twitter en Facebook? Veenstra: “Ik was stomverbaasd toen ik zag dat het filmpje eraf was gehaald”.

Aan tafel zitten Pieter Klok, Frénk van der Linden en Spraakmaker André Kuipers.

Voor het mediamoment van Klok kijken we naar Amerika. Klok volgt op de voet wat daar gebeurt; Trump die vraagt om meer stemmen te vinden, de verkiezingen in Georgia. Nu volgt hij het nieuws veel, blijft dat ook zo als Biden eenmaal geïnaugureerd is?

Het mediamoment van Van der Linden gaat over de Volkskrant-columnist Peter de Waard. Van der Linden wil hem graag in het zonnetje zetten. Waarom? Van der Linden: “Wat ik zo mooi aan hem vindt is dat hij mij aanzet tot denken”. En nu Van der Linden toch met Klok aan tafel zit wil hij het ook graag eens even hebben over pagina 2 van de Volkskrant…

Dan gaan we naar het Brabantse Veghel. Daar werd vanochtend zorgmedewerker Sanna Elkadiri als eerste Nederlander gevaccineerd. Waarom is er voor haar gekozen voor de eerste prik? En het uitzenden van het vaccineren, het doet een beetje denken aan de allereerste vaccinatie in Europa. Die inenting was zelfs live op tv te volgen. Minister Hugo de Jonge noemde de inenting in Veghel zojuist “een waanzinnig moment”. Is het inderdaad een historisch moment? Of is het overdreven om dit zo in het nieuws te brengen? De krantenkoppen lopen flink uiteen. Volgens de Telegraaf: “Gaan we op weg naar normaal”. Het AD kopt: “Lockdown langer en mogelijk strenger”. En de Volkskrant: “Ook met het vaccin is het virus nog lang onder ons”. Interessant om te zien hoe elke krant zijn draai er aan geeft?

Gisterenavond bij de NPO een speciaal tv-programma van anderhalf uur bij de NOS gepresenteerd door Rob Trip. Aan het woord waren veel experts, zoals die van de Gezondheidsraad, het RIVM en de GGD. Opvallend was dat er geen politici waren. Onze mediakenners hebben gekeken. Wat vonden ze ervan?

De journalistenbond NVJ trekt aan de bel. De NVJ is het er niet mee eens dat documentairemaker Joost van der Valk moet getuigen in het liquidatieproces Eris. De vakbond vreest voor zijn veiligheid en bovendien zou de onafhankelijkheid van journalisten op het spel staan. Van der Valk zegt tegen het Algemeen Dagblad dat hij zich op zijn verschoningsrecht beroept. Wat is het belang van dat verschoningsrecht? Het OM heeft het recht om hem als getuige op te roepen, maar is dat wel verstandig? Klok: “Het OM moet de journalistiek gewoon met rust laten”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Marc Chavannes en Spraakmaker Clarice Stenger.

Het mediamoment van Chavannes gaat over een column van Sheila Sitalsing. Volgens Chavannes horen we te weinig over China. Volgens hem is het als journalist in China ‘hardlopen door de mist’. Wat trof hem zo in die column van Sitalsing?

In zijn mediamoment wil Hoekman nog even terugkomen op de befaamde hoofdredacteur Hans Verstraaten, ook wel bladendokter genoemd. Hij overleed 29 december. Welke herinneringen heeft Hoekman aan hem? Hoekman: “Wat ik vooral van hem geleerd heb is ja zeggen tegen gekke dingen”.

Dan hebben we het over de communicatie van de overheid rond corona. Vandaag werd bekend dat de Machiavelliprijs dit jaar gaat naar hoogleraar virologie Marion Koopmans en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers. Voor hun opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Wat doen Gommers en Koopmans beter dan de overheid, die juist veel kritiek krijgt op de communicatie? Of is het niet te vergelijken? Zou de communicatie persoonlijker moeten, of stel je je daarmee te kwetsbaar op?

Primeur voor Nederland. Gisteravond was op NPO2 een half uur durend regionaal nieuwsprogramma. Wat vonden onze mediakenners er van? Stenger: “Het lijkt een beetje op het Jeugdjournaal, qua toon een sfeer”. Wat is de toegevoegde waarde? Of is het misschien een politiek compromis?

En vandaag vieren we een ander journaal, want het Jeugdjournaal bestaat 40 jaar. De eerste aflevering was in 1981. Wat is de kracht van het Jeugdjournaal?

Aan tafel zitten Kees Boonman, Ward Wijndelts en Spraakmaker Rob Bertholee.

Het mediamoment van Boonman gaat over Media Inside. Gisteravond zag hij namelijk de eerste aflevering. Wat zijn de reacties? Boonman: “Ik vind het toch een beetje podcasten op televisie”.

Het mediamoment van Wijndelts gaat over een herinnering aan Big Brother. Vanaf vanavond is er weer een Nederlands Big Brotherhuis. Welke herinnering roept dit bij Wijndelts op?

The Washington Post is in het bezit van een opname van een telefoongesprek waarin Trump de verkiezingscoördinator van Georgia onder druk zet om extra stemmen te vinden. Is dit zorgelijk? En verbazen onze mediakenners zich hier nog over? De mensen die dat lekken hebben er een belang bij. Moet je daar zo maar aan tegemoet komen als media? Welke afweging maak je voordat je zulke audio publiceert?

‘Sigrid Kaag, van Beiroet tot Binnenhof’, zo heet de documentaire van regisseur Suchen Tan die gisteren te zien was bij de VPRO. Over die film was vooraf veel ophef, want was het wel een goed idee om zo kort voor de verkiezingen een documentaire over een lijsttrekker uit te zenden? Heeft de documentaire het beeld van Kaag veranderd? Bertholee heeft ook met Kaag gewerkt, hoe kijkt hij hiernaar?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Jaap van Zessen en Spraakmaker Martin Sitalsing.

Het mediamoment van Van Zessen gaat over de aanstormende talenten van 2021. Hij is verheugd over de Volkskrantkeuze voor mediatalent van het jaar, Roel Maalderink. Waarom vindt hij dit zo goed?

Voor het mediamoment van Kantelberg kijken we naar China. Daar is een journaliste veroordeeld die de situatie rondom het coronavirus in China liet zien. Kantelberg vindt dat we het coronavirus best de Chinese griep zouden mogen noemen. Waarom zou hij willen benoemen waar het virus, waarschijnlijk, vandaan komt?

Verder: de Britse Channel Four toonde een wel heel kwieke Queen Elisabeth met een ongekende kerstspeech. Fake dus, en zelfs deepfake, vergaande beeldmanipulatie. Britten kunnen het niet waarderen, mediawaakhond Ofcom ontving ruim tweehonderd klachten. Dit filmpje was ook bedoeld om mensen bewust te maken van de technologische mogelijkheden. Is dit een geschikte manier? Gaan dit soort deepfakes problemen opleveren in de toekomst?

HP/ De Tijd gaat zelfstandig verder. Vrij Nederland gaat behalve het tijdschrift ook non fictie boeken uitgeven. Laten we dat eens als aanleiding nemen om terug te kijken op dit tijdschriftenjaar. Welke tijdschriften lopen goed? Hoe gaat het bijvoorbeeld met National Geographic? En welke invloed heeft corona op de tijdschriftenmarkt gehad?

Aan tafel zitten Ward Wijndelts en Sandrina Hadderingh en Spraakmaker Eppo van Nispen tot Sevenaer.

Het mediamoment van Hadderingh gaat over het nieuws over de wethouder Sociaal Domein Rosalie van Rijn van de gemeente Wijdemeren. Zij gaat opnieuw kijken naar een zaak van een vrouw met een bijstandsuitkering, die ruim 7000 euro moet terugbetalen. - Opvallend is dat nieuws over deze vrouw in het weekend op social media rondging en vervolgens enorm breed wordt opgepakt, van kamerleden tot nationaal nieuws. Hoe werkt dat volgens Hadderingh? ‘’Vroeger kreeg je een fax op de redactie, nu krijg je een tweet’’, vult Wijndelts aan.

Het mediamoment van Wijndelts gaat over het Oxford/AstraZeneca nieuws wat een beetje is ondergesneeuwd volgens hem. Dat vaccin leek eerst niet effectief, maar gisteren gaf de directeur een interview aan Sunday Times dat het toch wél goed blijkt te zijn. ‘’Ik heb het getweet als het grootste nieuws van 2020, want het was prettig nieuws’’, aldus Wijndelts.

Verder wordt de voortgang van het vaccin in Nederland besproken. De Volkskrant opende vandaag met een uitgebreide reconstructie waarom wij als Nederland het allerlaatste land in Europa zijn dat zal beginnen met het prikken van het vaccin. Hoe kijken de forumleden hierna? Bij Wijndelts ‘’druipt de frustratie ervan af’’. Bij Hadderingh rijst de vraag waarom onze buurlanden het wel kunnen en wij dan niet?

Ook komt het Jaaroverzicht van de NOS ter sprake, wat gisteravond is uitgezonden. Hoe gaat Hadderingh met Omroep Gelderland om met een overzicht van dit jaar? ‘’Je kan ook een klein beetje naar voren kijken, en licht aan het einde van de tunnel schetsen’’, aldus Hadderingh. Volgens Wijndelts moet je in elk goed jaaroverzicht ‘’iets zien wat je nog niet hebt gezien, en een traantje wegpinken’’.

Wijndelts sluit het mediaforum af met nieuws over Vrij Nederland.

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Charlotte Nijs en Spraakmaker Sanne Wallis de Vries.

Het mediamoment van Nijs komt uit de uitzending van Promenade van gisteravond. Het overzicht van de ‘oneliners’ van Hugo de Jonge viel in goed in de smaak bij Nijs. Het was voor haar heel herkenbaar in haar werk als politiek journalist: ‘’Op basis van de oneliners van Hugo de Jonge, weet je al een beetje de toon van de avond’’, aldus Nijs.

Ornstein ziet dat de Jonge erg groeit in zijn rol, ‘’hij is bevrijd van het lijsttrekkerschap, dat zie je aan alles!’’. Wat valt Ornstein nog meer op aan Hugo de Jonge?

Het mediamoment van Ornstein gaat over de bedreiging van een journalist van de Limburger. Misdaadjournalist Jos Emonts vond een handgranaat bij zijn voordeur. Ornstein vindt dat we hier eens duidelijk naar moeten kijken. ‘’Voordat er echte doden vallen, vind ik dat je journalisten veel fundamenteler moet beschermen. Dat gaat verder dan een meldpunt’’, aldus Ornstein.

Verder komt het Brabanste plaatsje Veen ter sprake, waar dit weekend het nieuws vandaan kwam Er gingen namelijk twee nachten achter elkaar auto’s in vlammen op. Beelden daarvan werden veel gedeeld en uitgezonden. Hoe kijken de forumleden hierna?

Tot slot komt Hugo de Jonge weer ter tafel. Zijn media-optredens vallen naast zijn drukke bestaan toch wel op. Er was een fotoserie in het AD, twee eindejaars interviews op Radio1, een tv optreden bij WNL op Zondag, op bezoek bij een Youtuber, een acapella versie van All You Need is Love van de Beach Boys in de gelijknamige kijkcijferhit van Robert ten Brink én een reportage met zijn dochter bij het Jeugdjournaal. Volgens Nijs is dit niet opvallend voor de Jonge, ‘’zolang ik hem ken staat hij de media te woord, ook al zijn het maar een paar luttele seconden bij een inloop’’. Spraakmaker Sanne Wallis de Vries vraagt zich af of het niet iets té is. Hoe denkt Ornstein hierover? En wat valt hem nog meer op aan politici in de media?

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Catherine Keyl en Spraakmaker Ineke Sluiter.

Het mediamoment van Keyl gaat over de veroordeelde Turkse journalist Can Dündar. Keyl vindt de veroordeling heel erg. Ze vertelt er meer over.

Voor het mediamoment van Riemsma gaan we naar Twente. Volgens haar was hèt gesprek deze week: hoe vier je kerst? Bij Tubantia hebben ze een peiling gedaan op de website. Hiermee wilden ze ook de discussie op gang brengen. Gaan mensen zich aan de maatregelen houden?

Gisteren hadden we het er ook al even over, de eindejaarsinterviews die inmiddels een genre op zich zijn. Gisteren zagen we Hugo de Jonge en zijn Mireille, vandaag treffen we Wopke Hoekstra en Liselotte in de Telegraaf. En Mark Rutte in het AD. En Jaap van Dissel in de Volkskrant. We zien ook veel ‘onbekende’ hoofdrolspelers, zoals de helden in de zorg. Doen veel kranten hier aan mee? Hoe doen ze het bij Tubantia? Lezen onze mediakenners zulke portretten? En missen zij nog personen die niet geïnterviewd zijn? Rutte en De Jonge zijn natuurlijk veel bezig met de coronacrisis. Is het opvallend dat zij ook tijd make voor eindejaarsinterviews?

Lineke Nieber van NRC liep 10 maanden mee met de voorlichters van het RIVM. Dat idee ontstond na de protesten van de boeren, maar door corona nam haar verhaal een heel andere wending. Onze mediakenners hebben dit verhaal gelezen. Het RIVM had ook kritiek op de media, bijvoorbeeld dat het RIVM zegt: we weten het niet, en dat media daarvan maken: ‘RIVM zwijgt’. Je ziet ook het spanningsveld tussen journalisten en voorlichters. Hoe ga je als journalist om met de verschillende belangen? Volgens Riemsma is het vooral belangrijk om elkaars rol te respecteren.
Een taak van het RIVM is wetenschapscommunicatie. Heeft ‘de wetenschap’ in het algemeen ook steken laten vallen bij het aan de man brengen van het belang van onderzoek en vertrouwen kweken in de uitkomsten daarvan?

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Avi Bhikhie en Spraakmaker Lucas de Man.

Het mediamoment van Bhikhie is het fenomeen ‘het eindejaarsinterview’. Bhikhie vindt het een leuk fenomeen. “Het is toch een beetje; als andere media het doen, moet jij het dan ook hebben”. Wat is het gevoel tussen een “gewoon” interview en een eindejaarsinterview?

Het mediamoment van Brandsma over een klein bericht in de Volkskrant, dat misschien wel voorpaginanieuws had moeten zijn. 2020 het jaar met de meeste dagen boven tien graden. Brandsma: “Het lijkt wel over de media een beetje klimaatmoe zijn”

De slachtoffers van de toeslagenaffaire krijgen uiterlijk in mei allemaal dertigduizend euro. En dat is nog maar een begin, zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen gisteren na overleg op het Catshuis. Was deze uitkomst te verwachten? Bhikhie was verbaasd dat Van Huffelen het woord deed. Had de premier het woord moeten voeren? Brandsma: “Rutte is er goed in andere bewindslieden het gezicht te laten zijn van probleemdossiers”. Maar, Brandsma vindt het niet gek dat Van Huffelen het woord deed. Waarom? En gaat deze affaire nog een staartje krijgen?

BNNVARA doet niet meer mee aan de Raad voor de Journalistiek, omdat de omroep het niet eens is met het oordeel van de raad dat een uitzending van Zembla onzorgvuldig is gemaakt. Hoe kijken onze mediakenners naar deze zaak? Bhikhie: “Zou je niet eerst in gesprek moeten, voordat je een autoriteit aan de kant zet?”. Wat is de kerntaak van de Raad voor de Journalistiek? Is het een te juridisch orgaan?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1