appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Mediacast

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Podcast afleveringen

#68 'Zijn online platformen de toekomst?'

Download

We praten met over met journalist en oud Duitsland correspondent Margriet Brandsma en Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl, over RTL. Want die gaan het over een andere boeg gooien. Minder aandacht voor de zenders zelf en meer voor online platformen. Kijkers willen immers zelf bepalen wanneer ze waarnaar kijken, is de filosofie. Dit en meer in de mediacast.

#67 'Complottheorieën zijn overal, maar hoe ga je ermee om?'

Download

De ouders van twee kinderen die in 2012 gedood werden bij een schietpartij op de Sandy Hook-basisschool in Amerika, hebben een aanklacht ingediend tegen de rechtse radiopresentator Alex Jones, vanwege smaad. Hij zet vraagtekens bij de gebeurtenissen bij de schietpartij die bij veel mensen in het verkeerde keelgat schieten. Zelf zegt hij dat hij advocaat van de duivel heeft gespeeld. Over dit en meerdere complottheorieën (heeft Elvis zelfmoord gepleegd? Of leeft hij nog?) praten we met Martha Riemsma, hoofdredacteur De Twentsche Courant Tubantia en Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio.

#66 'Voor de rechter' geeft een kijkje in de keuken van de rechtspraak

Download

De rechtspraak is hot - van sommige, meestal grote of heftige rechtszaken willen we alles weten, denk maar aan de zaak Holleeder en voor ruzies met onze buren kunnen we al jaren bij De Rijdende Rechter terecht, maar alledaagse rechtszaken, daar weten we nog niet veel van. Daarover gaat het juist over in het nieuwe programma ‘Voor de rechter’, gisteren voor het eerst op tv bij RTL 5. We praten erover met tv-recensent Angela de Jong en directeur van debat centrum De Balie Yoeri Albrecht.

#65 'Te veel goede journalistiek om bij te houden'

Download

Vorige week werd De Loep uitgereikt, de prijs voor beste onderzoeksjournalistiek. En daarover schreef Alexander Pleijter dat hem als jurylid veel inzendingen onbekend zijn. Hij geeft er een positieve draai aan - er is te veel goede journalistiek om bij te houden! Is dat waar? We praten erover met onderzoeksjournalist Sanne Terlingen en RTV NH baas Paul van Gessel.

#64 "Kabinet laat de publieke omroep in de kou staan'

Download

Het Mediaforum met hoofdredacteur WNL Bert Huisjes en met journalist en presentator Catherine Keyl over onder andere het artikel in het AD "Kabinet laat de publieke omroep in de kou staan' en over de Oostvaarders Plassen.

#63 Twitter om een oorlog aan te kondigen

Download

President Trump gebruikt Twitter om een oorlog aan te kondigen in Syrië. Gisteren tweette hij: 'Maak je gereed, Rusland, want ze komen er aan'. Het was de eerste keer dat een Amerikaanse president een militaire aanval aankondigde per tweet. Is het gewoon oorlogstaal in een nieuw jasje? We praten erover met journalist Margriet Brandsma en parlementair verslaggever van De Telegraaf Wouter de Winther.

#62 Zuckerberg heeft verantwoordelijkheid over inhoud Facebook erkent

Download

Facebook is verantwoordelijk voor de inhoud die geplaatst wordt op het platform. Dat is volgens Marianne Zwagerman de meest monumentale zin die Zuckerberg sprak in het verhoor door de Amerikaanse senaat. "Jarenlang heeft hij daarover gezwegen. De implicaties zijn enorm!". Schrijver en columnist Marianne Zwagerman en mediakenner Jan-Kees Emmer in deze Mediacast.

#61 Hoe kom je als journalist achter de waarheid in een conflict zoals in Syrië?

Download

En de wereld veroordeelt Syrië voor een vermeende gifgasaanval in Douma. De VN Veiligheidsraad kwam gisteren bijeen om er over te praten. Maar ondertussen is er nog vrij weinig duidelijk; wie er precies achter de aanval zit, bijvoorbeeld. Volgens Assad zijn het de rebellen. Volgens de rebellen is het Assad, of misschien zelfs Rusland. Wie te geloven? Voor journalisten is het buitengewoon ingewikkeld om antwoorden boven tafel te krijgen. Hoe doe je immers aan waarheidsvinding als er amper journalisten ter plaatse zijn? Journalist en politiek commentator Kees Boonman en Ward Wijndelts van Vrij Nederland.

#60 Terminale en suïcidale jongeren in EO-programma Tweestrijd

Download

In het EO-programma 'Tweestrijd' wordt een suïcidale jongere een jaar lang gekoppeld aan iemand die terminaal ziek is. Ze noemen het zelf een experiment. We praten erover in het met journalist en interviewer Frénk van der Linden en Sjors Fröhlich, directeur van BNR Nieuwsradio.

#59 Hoe zie je als nieuwsconsument de bomen nog door het bos van gezondheidsnieuws?

Download

Berichten over gezondheid zijn vaak kliktoppers op internet, maar als je voorbij de kop leest, blijkt het vaak tegen te vallen. Het nieuws blijkt meestal helemaal niet zo baanbrekend te zijn als de kop suggereert. En niet alleen media maken zich hier schuldig aan: ook universiteiten doen dit veelvuldig. Hoe zie je als nieuwsconsument nog de bomen in het bos van het gezondheidsnieuws?

#58 Weer een presentator naar De Mol

Download

Gistermiddag werd alweer de volgende stap gezet in de opmars van John de Mol: dé ochtend-dj van Radio 2, Gerard Ekdom, werd overgenomen. Vanaf september is hij te horen op Radio 10. Waarom gaat iedereen zo graag naar De Mol? En we hebben het over verontwaardiging? Want waarom roept het ene onderwerp heel veel weerstand op, terwijl het andere onderwerp wegebt bij het publiek? We praten erover met de hoofdredacteur van Esquire, Arno Kantelberg en de hoofdredacteur van One World Seada Nourhussen.

#57 “Heb je een boze moslim voor mij?”

Download

Morgen presenteren onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou en onderzoeker Annebregt Dijkman hun boek “Heb je een boze moslim voor mij?”. Ze hebben voor dit boek 62 mensen uit het vak geïnterviewd over diversiteit op de redactievloer. En dan gaat het met name over diversiteit in afkomst. We praten hierover met Nikki Sterkenburg en Sjirk Kuiper.

#56 'Ik denk dat dit Van Nieuwkerks laatste seizoen DWDD was'

Download

Vanavond om half acht geven we ons niet over aan de rappe spraakwaterval van Matthijs van Nieuwkerk, maar kunnen we ons laven aan Tijd voor Max. DWDD heeft zomerstop en nu wordt dat tijdsslot door andere omroepen ingevuld. Paul van Gessel van RTV NH dacht aan de gelatenheid van Van Nieuwkerk te merken dat dit misschien toch wel zijn laatste aftelvering was. En Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl zou liever zien dat DWDD gewoon doorging met een andere presentator. Dit en meer in deze Mediacast.

#55 De dag van John de Mol

Download

Het medianieuws van vandaag wordt gedomineerd door één man: John de Mol. Gisterochtend werd bekend dat Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, persbureau ANP overneemt. En nu ook het belangrijkste programma van RTL7: Voetbal Inside. We praten erover met Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio en Angela de Jong, televisie recensent van het AD.

#54 Vrijheid van meningsuiting in gevaar door uitspraken Grapperhaus?

Download

Minister Grapperhaus van Justitie wil de online uitspraken van de imam Fawaz Jneid aanpakken. In de Tweede Kamer zei het niet wenselijk te vinden de vrijheid van meningsuiting aan te passen, maar na afloop bij de journalisten nam hij een hardere stelling. Moeten we ons zorgen maken om de vrijheid van meningsuiting? En moet het debat door journalisten en in de media worden gevoerd? Ook hebben we het over presentatrice Sonja Barend. Zij schenkt haar persoonlijke televisie- en knipselarchief aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Zij was ruim veertig jaar op tv. Een miljoenenpubliek keek naar Sonja’s goed nieuws show, Sonja op Maandag en Barend & Witteman. Deze Mediacast met presentatrice en columnist Catherine Keyl en Paul Römer van NTR.

#53 Hoe duid je het nieuws rond de verhoudingen met Rusland?

Download

De verhouding met Rusland is sinds gisteren ronduit beroerd. Achttien landen hebben aangekondigd dat ze Russische diplomaten gaan uitzetten. Ook Nederland zet twee personen uit. Dit is een gecoördineerde reactie op de gifgasaanval op de Russische dubbelspion Sergej Skripal uit solidariteit met de Britten. Hoe lastig is het om als journalist deze ontwikkelingen te duiden? We praten erover in het Mediaforum met Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur en Jan Slagter van Omroep Max.

#52 Wat betekenen de excuses van Facebook?

Download

We have a responsibility to protect your information. If we can’t, we don’t deserve it. Met die tekst in een advertentie in Britse kranten biedt Facebook, met de handtekening van Marc Zuckerberg, zijn excuses aan. Facebook ligt onder vuur omdat gegevens van 50 miljoen gebruikers in handen kwamen van Cambridge Analytica. Dit bedrijf gebruikte de gegevens voor gerichte politieke reclames met als doel het stemgedrag van gebruikers te beïnvloeden.Kennelijk waren zijn excuses op CNN vorige week woensdag niet genoeg. In 2016 zei Zuckerberg nog dat “het zeer onwaarschijnlijk was” dat Facebook invloed had op de verkiezingen. Een jaar later moest hij toegeven dat vanuit Rusland mogelijk miljoenen Amerikanen zijn bestookt met nepnieuws. Is het bedrijf onverbeterlijk? En wat betekenen deze excuses voor de toekomst van Facebook? Paul van Gessel van RTV NH en Brahim Bourzik van de Moslimkrant.

#51 Team Giel of team Tim?

Download

Giel Beelen haalde een grap uit met Tim Knol, hij stuurde een stripper op hem af, en Knol en zijn band gingen daarna boos weg. We praten hier onder andere over met tv-recensent van het AD Angela de Jong en met plaatsvervangend hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Klok.

#50 Terugblik op de verkiezingsavond en de anti-rooklobby heeft het op Netflix voorzien

Download

We blikken terug op de verkiezingsavond. Hoe brachten de media het er van af? En de anti-rooklobby keert zich tegen Netflix. Er wordt volgens de actiegroep bijzonder veel gerookt in series. De Mediacast met Marc Josten, hoofdredacteur van de Human en media-ondernemer Jan-Kees Emmer.

#49 Landelijke lijsttrekkers bij de lokale verkiezingsdebatten; hoe zinvol is dat?

Download

Alle landelijke lijsttrekkers waren gisteravond te gast bij het NOS Debat, een avondvullend programma gisteravond op NPO 1. Maar hoe zinvol was het om de landelijke lijsttrekkers te horen over stellingen die ze zelf mochten meebrengen? Stellingen over dividendbelasting en de huisvesting van asielzoekers, geen thema’s voor de lokale verkiezingen. Deze Mediacast met Wouter de Winther, parlementair journalist voor De Telegraaf en Yoeri Albrecht, directeur van het debatcentrum De Balie in Amsterdam.

#48 Hebben we genoeg aandacht gehad voor de Russische presidentsverkiezingen?

Download

Stop de persen! Poetin heeft de Russische presidentsverkiezingen gewonnen.Maar niemand stopte de persen, want eigenlijk had iedereen dit wel verwacht. 64 procent van de kiesgerechtigden ging naar de stembus en volgens de officiële uitslag koos 76 procent daarvan voor Poetin. Weten we genoeg van de situatie in Rusland omtrent deze verkiezingen? Heeft de media in Nederland hier genoeg aandacht aan besteed? Luister naar deze Mediacast met journalist Frénk van der Linden en WNL-baas Bert Huisjes.

#47 PVV-campagne filmpje te heftig voor Youtube, maar oke voor NPO

Download

Stel je voor: Een filmpje met dreigende muziek, bloedrode letters en een druipende lijn en teksten als: ‘Islam is dodelijk’, ‘ Islam is slavernij’ en ‘ Islam is terreur’. Youtube vond het te heftig, dus het is niet meer terug te kijken, maar het filmpje was gisteravond rond etenstijd te zien op de NPO.

#46 Hoe schrijf je een goede 'in memoriam' voor iemand die nog leeft?

Download

Stephen Hawking is overleden, dat zal niemand ontgaan zijn. Dit kwam niet voor iedereen als een donderslag bij heldere hemel. Veel journalisten hadden al voorzien dat hij binnen afzienbare tijd het tijdige voor het eeuwige zou wisselen en hadden dus al een in memoriam voorbereid. Martijn van Calmthout, wetenschapsjournalist bij de Volkskrant, vertelt in een vlog hoe het was om zo’n tekst te schrijven voor iemand die nog leeft.Hoe schrijf je een goede in memoriam? En voor wie ligt de necrologie al klaar?

#45 YouTube en de strijd tegen nepnieuws

Download

Filmpjes op Youtube die ‘aantonen’ dat de maanlanding niet echt was, worden in de toekomst voorzien van een disclaimer dat de visie die in het filmpje wordt gebracht omstreden is. De informatie komt dan van Wikipedia. Ook bij andere complottheorieën gaat Youtube waarschuwen. Wat betekent dit voor platforms als YouTube en voor nepnieuws? We praten erover in deze Mediacast met Ward Wijndelts, hoofdredacteur van VN en NRC-journalist Tom-Jan Meeus.

#44 Genoeg tegengeluid in zaak salarisverhoging ING-topman?

Download

Vanmorgen werd bekend dat ING alsnog afziet van de omstreden salarisverhoging van topman Ralph Hamers. De Raad van Commissarissen wilde zijn salaris met zo’n 50 procent verhogen van 1,9 miljoen naar 2,8 miljoen. Het nieuws zorgde voor een storm van verontwaardiging. Er was eigenlijk niemand die zei: héél logisch, deze salarisverhoging. Hebben we het tegengeluid genoeg gehoord? Daar gaat deze Mediacast o.a. over met Margriet Brandsma en Teun van der Keuken.

#43 Vlogs van grote invloed koopgedrag kinderen

Download

Familie, vrienden en de ouderwetse reclame hebben het meeste invloed op het koopgedrag van kinderen. Maar de vlogs winnen aan invloed. Dat blijkt uit onderzoek onderen kinderen uit groep 5 tot en met 8. Dit en meer bespreken we in deze mediacast met Annette van Trigt en Ronald Ockhuysen van Het Parool.

#42 De NOS voorgelogen door Amsterdams videobedrijf

Download

Een Amsterdams videobedrijf gaf zich uit voor een Amerikaanse tv-ploeg en maakte een reportage over de schaatskoorts in Nederland. Het bericht bleek dus nep en gisteravond ging de NOS in het achtuurjournaal door het stof. Op internet is een uitgebreide verklaring te lezen van hoofdredacteur Marcel Gelauff. Hij zegt: "Ik baal natuurlijk dat we hier zijn ingetrapt, maar de andere kant is dat we doelbewust zijn voorgelogen toen we belden om een aantal zaken te checken. In het checken van dit onderwerp hadden we dus verder moeten gaan, maar het is ook wel treurig dat zo'n bedrijf er niet voor terugschrikt om zo doelbewust te liegen en te misleiden." Is de reactie van de NOS terecht, of zijn ze moedwillig voorgelogen en zouden ze niet zo diep door het stof moeten? We praten erover met Jan Slagter van Omroep Max, Marc Josten, hoofdredacteur van de Human en dus Medialogica en Annemarie Jorritsma.

#41 'Nieuws of Nonsens'?

Download

Nieuws of nonsens? Met die vraag bracht de NOS gisteren een grote liveshow, vanuit de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. Verschillende correspondenten vertelden hoe het er in hun land aan toe ging. Ook de hoofdredacteuren van de NOS, Nu.nl en The Postonline gaven hun meningen. Wat praten er verder over in deze Mediacast met Wouter de Winther, parlementair journalist van De Telegraaf en AD-columnist Angela de Jong.

#41 Het aftreden van Ramautarsing van FvD: van whatsappgesprek tot Volkskrantartikel

Download

“Yernaz Ramautarsing, de nummer twee van de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie, is een vraagteken” zegt Pieter Klok, de huidige adjunct hoofdredacteur van de Volkskrant. En juist daarom moest er een stuk over hem geschreven worden dat afgelopen zaterdag in de Volkskrant verscheen. Ook De Telegraaf publiceerde een stuk over hem. In het Mediaforum legde Klok uit waarom hij overging tot publiceren van het achtergrondartikel. De basis van het stuk, screenshots van zijn uitspraken in een appgroepen, werden gewoon aangeleverd. Dat gebeurde via de site Publeaks, een site waar je als anonieme klokkenluider terecht kunt.

#40 Waar zijn de posters over de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten?

Download

Op 21 maart mogen we niet alleen stemmen over de gemeenteraad, maar ook kenbaar maken hoe we denken over de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten. Toch zien we daarover maar weinig posters op de borden. NRC meldt dat dat een bewuste strategie is. Met name het ja-kamp houdt zich stil. Is dit slim? We praten erover met Ward Wijndelts, hoofdredacteur Vrij Nederland en met Casper Sikkema, hoofdredacteur VICE Benelux.

#39 In Oostenrijk klaagt de publieke omroep de vicekanselier aan

Download

De Oostenrijkse publieke omroep ORF doet aangifte tegen vicekanselier Heinz-Christian Strache. Hij heeft gezegd dat de omroep leugens en nepnieuws verspreidt, en volgens de ORF wordt daarmee de reputatie van de achthonderd journalisten die er werken geschaad. Een lid van de regering die zo’n fel oordeel velt over de publieke omroep. Wat zegt deze Oostenrijkse ontwikkeling? We praten erover met Gert-Jaap Hoekman van NU.nl en Paul van Gessel van RTV N-H.

#38 Wat is gebeurd met Marco Kroon?

Download

Wat is er gebeurd met Marco Kroon in Afghanistan in 2007? Wat is er waar van zijn verhaal dat hij iemand uit zelfverdediging heeft doodgeschoten? En als het ministerie van Defensie Nieuwsuur vraagt het achtergrondverhaal niet uit te zenden, waarom komt de Telegraaf zaterdag dan wel met voorpaginanieuws over Kroon? Is het begrijpelijk om een uitzending of publicatie niet door te laten gaan als er mensenlevens in gevaar komen, zoals minister Ank Bijleveld betoogt? En hoe zwaar moet je zo een vraag van een ministerie van niet uitzenden van een mogelijk staatsgeheim laten meewegen? We spreken Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur en Paul Janssen hoofdredacteur van de Telegraaf. En Arno Kantelberg van Esquire en Hasna El Maroudi van Joop.nl.

#37 Studio Sportwinter, saai en sfeerloos?

Download

Vandaag is onze laatste, verkorte uitzending in verband met de Winterspelen. Een mooi moment om het eens te hebben over Studio Sportwinter, het speciale programma van de NOS over Olympische Winterspelen. Saai en sfeerloos, luidt de kritiek. Geen wonder dat er een half miljoen minder mensen keken dan vier jaar geleden. We praten hierover met Paul van Gessel, Ajouad el Miloudi en Hubert Jan van Boxtel.

#36 Moet Netflix investeren in Nederlandse series?

Download

Netflix moet een percentage van zijn inkomsten afstaan, daarvan moeten meer Nederlandse producties worden gemaakt én er moet meer geïnvesteerd worden in het platform NL Ziet. Dit is een greep uit het advies dat de Raad voor Cultuur vandaag naar buiten bracht. De internetstrategie van de NPO zou achterhaald zijn. We praten erover met Jan Slagter van Omroep Max.

#35 De Persgroep, GeenStijl en The Post Online klagen EU aan

Download

De Persgroep, GeenStijl en The Post Online hebben de EU gedagvaard vanwege beschuldigingen van het verspreiden van nepnieuws. De media zouden zich daar volgens de EU aan schuldig hebben gemaakt, maar later werd dat verwijt ingetrokken. De media willen nu dat de EU de uitspraken rectificeert. En een gesprek met journalist Syste van der Zee over zijn boek 'Verslaggever van Beroep'. Dit alles besproken met Yoeri Albrecht van De Balie en journalist Sander de Kramer.

#34 De nieuwe formule van Vrij Nederland

Download

Vrij Nederland wordt (weer) vernieuwd. Hoofdredacteur Ward Wijndelts wil met het nieuwe magazine een breder publiek aanspreken. De grootste aanpassingen zijn inhoudelijk. Columns en rubriekjes verdwijnen en het aantal online artikelen daalt van 1500 naar pakweg 400 per jaar. We spreken Wijndelts voordat hij de grootste vernieuwingen vanmiddag zal presenteren. Ook hebben we het over de Politieke Integriteits Index die Vrij Nederland al 6 jaar presenteert en waar de VVD wederom naar voren komt als partij met de meeste integriteitskwesties.

#33 Tutoyeren van Mark Rutte in WNL op Zondag; gepast of niet?

Download

In het programma WNL op zondag was premier Mark Rutte te gast. In een informele sfeer sprak hij met interviewer Rick Nieman over de stand van het land. Opvallend was dat de heren elkaar tutoyeerden. In plaats van u was het je, Mark en Rick. Waarom koos WNL voor deze vorm? En past je en jij wel bij het ambt van premier? Te gast WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes Jasper van Kuijk cabaretier en oud-Philips-topman Jan Timmer.

#32 Erland Geljaard, programmadirecteur bij RTL neemt creatieve sabbatical

Download

Vandaag in het Mediaforum gaat het over 2 mannen die gisteren zijn opgestapt; Jan Hoekema en Erland Geljaard.

#31 De media jacht naar Halbe Zijlstra en Margriet van der Linden de nieuwe Matthijs van Nieuwkerk

Download

De Volkskrant had twee primeurs deze week, met als resultaat een emotionele Halbe Zijlstra die opstapt en de bekendmaking van Margriet van der Linden als presentatrice van een talkshow. Wij praten erover met Jan Slagter, Theo Hofstee en Vreneli Stadelmaier.

#30 De verschillende stijlen van sportjournalistiek en de Olympische Spelen

Download

Maakt niet uit welke krant je pakt, maar ze lachen je toe: onze olympiërs. De Spelen zijn weer begonnen en alle media zijn er mee bezig, van alle kanten wordt er verslag gedaan. Maar wat vinden we van die verslaggeving? Want over sportjournalistiek zijn de meningen altijd verdeeld. Wij praten hierover met Arno Kantelberg van Esquire. Ook aan tafel president-directeur van ProRail Pier Eringa.

#29 NOS heeft voor het eerst secundaire uitzendrecht van de Olympische Spelen niet.

Download

De omroepen pakken net als andere jaren weer flink uit voor de Olympische Spelen. Ze belichten niet alleen alle sportprestaties, maar ook allerhande randzaken. Maar dit jaar is het voor het eerst dat de NOS de secundaire uitzendrechten heeft. Dit betekent dat niet alles live kan worden uitgezonden, en dat de NOS van een aantal sporten alleen samenvattingen heeft. De echte uitzendrechten zijn in handen van Eurosport. Live ijshockey, skicrosss en snowboard zijn daar bijvoorbeeld te zien. Wij praten hierover met voetbalverslaggever Willem Vissers en met Bart Veldkamp.

#28 'Het was hij of ik'. De verklaring van Marco Kroon in het AD

Download

“Het was hij of ik” Marco Kroon spreekt vandaag exclusief in het AD. De krant publiceert een twee pagina’s tellende verklaring van Kroon waarin hij zich uitspreekt over het geweldincident in Afghanistan waarbij hij in 2007 betrokken was. Stukje bij beetje komt er meer informatie over dit ‘incident’ naar buiten. Kroons advocaat, Geert Jan Knoops liet ons weten dat er een lek was en dat Kroon daarom nu deze verklaring aan het AD gaf. Maar, hoe check je een verhaal als dit? En geeft het AD verhaal teveel ruimte aan Kroon? We spreken met Paul van Gessel van RTV NH en Gert-Jaap Hoekman van Nu.nl.

#27 Smeren 'de media' Thierry Baudet racisme aan?

Download

Hiddema én Thierry Baudet blijven verwijzen naar de onderzoeken die er zijn met betrekking tot de relatie ras en IQ. Maar bij de verwijzing naar die onderzoeken blijft het steeds, terwijl journalisten graag willen weten of dit ook het standpunt van Thierry Baudet is. Tot ergernis van Baudet zelf. Het zijn andere partijen die ons racisme aansmeren, net als jullie de media. Dat zei Thierry Baudet. Heeft hij een punt? We praten erover met Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland en Tom-Jan Meeus van NRC. Ook aan tafel VVD-politica Annemarie Jorritsma.

#26 De media vs de Joop van den Ende Foundation

Download

Van mecenas naar sjoemelfilantroop. Het radioprogramma Argos, de Groene Amsterdammer en onderzoeksplatform Investico berichtten dit weekend over de Joop van den Ende Foundation, die niet voldoet aan de regels van de Belastingdienst. Joop van den Ende was not amused. Hij noemt de uitzending “bewust manipulatie van de waarheid.” Heeft Van den Ende gelijk? We praten erover deze Mediacast met Paul Römer, directeur NTR en Martha Riemsma, hoofdredacteur De Twentsche Courant Tubantia.

#25 Media draaien warm voor de gemeenteraadsverkiezingen

Download

Vandaag is de laatste dag dat politieke partijen hun kandidatenlijst kunnen inleveren voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. En daarmee is de race naar de verkiezingen nu echt begonnen. De media lopen intussen al aardig warm voor 21 maart. We praten erover met Wouter de Winther, politiek verslaggever voor de Telegraaf en Sjors Frolich, hoofdredacteur van BNR. Ook aan tafel Joost Eerdmans, wethouder van Rotterdam namens Leefbaar Rotterdam

#24 Boek van Willem Vermeend over cybersecurity uit de handel genomen wegens plagiaat

Download

Het boek van Willem Vermeend over cybersecurity wordt uit de handel genomen, volgens de oud- minister is dit zijn eigen beslissing. Er zou sprake zijn van plagiaat. Vandaag in het Mediaforum Bert Huisjes, hoofdredacteur van WNL en Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur en Spraakmaker Arno Visser.

#23 Aangepaste Mediacast met de eerste reacties op het advies over gaswinning in Groningen

Download

Het Staatstoezicht op de Mijnen geeft een persconferentie met daarin het advies over de gaswinning in Groningen. Dit advies is het directe gevolg van de aardbeving bij Zeerijp. In deze Mediacast de eerste reacties van: Reinalda Start, schrijver van ‘De gaskolonie: van nationale bodemschat tot Groningse tragedie’, Jos Aartsen, van UMCG, cabaretier Freek de Jonge en hoofdredacteur van Het Parool Ronald Ockhuysen.

#22 Nabeschouwing: hoe hebben de media het 'donordebat' gebracht?

Download

Het werd gezien als een van de spannendste en meest fundamentele debat in de Eerste Kamer van de laatste jaren, het debat over de aanpassing van donorregistratie. De media had van te voren een flinke voorbeschouwing. Het leek wel de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord. Wij beschouwen in deze Mediacast na op het debat met Joost Oranje van Nieuwsuur en Yoeri Albrecht van debatcentrum De Balie.

#21 Het recht op bronbescherming wettelijk vastgelegd?

Download

Het recht van journalisten om hun bron te beschermen, wordt wettelijk vastgelegd. Vanavond behandelt de Tweede Kamer het Wetsvoorstel Bronbescherming in strafzaken. We praten erover met Margriet Brandsma, oud-correspondent en journalist en Quote hoofdredacteur en Slimste Mens Sander Schimmelpenninck.

#20 Is de NPO te rechts/links?

Download

De Ombudsman van de NPO, Margo Smit, is een jaar in functie. En dus was het tijd voor interviews. Zoals in het AD. Daarin zegt ze dat politiek links slechts een fractie meer ruimte dan rechts in Hilversum in de media dus. Het is een steeds terugkerende discussie over de verdeling tussen het linkse en rechtse geluid bij de NPO. Maar hoe zit het nu? Komen er meer linkse onderwerpen aan bod? En wat is een links of rechts onderwerp eigenlijk. We praten erover met Angela de Jong, tv-recensent van het AD en Casper Sikkema, hoofdredacteur van VICE Benelux.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1