appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

Het Mediaforum

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Podcast afleveringen

Gert-Jaap Hoekman: “Als je naar een holocaustmuseum gaat, ben je er bewust van dat het niet de Efteling is”

vrijdag 19 april 2019, 13:48 uur

Het Holocaust Museum in Amsterdam heeft vier foto’s in een tentoonstelling over de Jodenvervolging in Nederland afgeplakt. Waarom? Omdat de foto’s te gruwelijk zijn zo stelt het museum. Begrijpelijke actie of moet je gruwelijkheden altijd tonen? Aan tafel zitten Spraakmaker Splinter Chabot, Gert-Jaap Hoekman en Marc Josten. En we hebben het over een triomfantelijke Amerikaanse president. Donald Trump vierde de uitkomst van het Mueller-rapport als een overwinning. De eerste indruk is dat Trump de Russische avances nét genoeg heeft afgehouden. Maar hebben we antwoord gekregen op de grote onderzoeksvragen? En waarom is zoveel zwartgelakt in het rapport?

Margo Smit: “Als journalist denk je al snel dat het publiek snapt hoe je werkt”

donderdag 18 april 2019, 14:57 uur

We hebben het over Pointer. Gisteren stond er een artikel over een onderzoek van hen in de Volkskrant. Bert Huisjes vraagt zich af of het transparanter zou moeten. Met welk geld is dit bijvoorbeeld betaald? Ook ombudsman van de NPO, Margo Smit, krijgt vaak te horen dat journalisten snel denken dat het publiek wel snapt hoe het werkt. Volgens haar is dat niet zo. Aan tafel zitten Bert Huisjes, Margo Smit en Spraakmaker Marjan Olfers. Ook hebben we het over nieuwe wetgeving in de Europese Unie wat betreft het verwijderen van terroristische content online. De EU-lidstaten hebben ingestemd met wetgeving techbedrijven verplicht binnen een uur terroristische content offline te halen. In Australië hebben ze die wet over terroristische propaganda al een paar weken terug aangescherpt. Zien onze mediakenners hier gevaar in? Wie gaat het handhaven? Tot slot hebben we het over The Passion. Verenigd dit televisie- en radiospektakel Nederland? Is het té veel een spektakel? Hoe kan het dat dit evenement steeds groter lijkt te worden?

Jan Slagter: "Jammer dat Frans Bauer weg is bij de publieke omroep”

woensdag 17 april 2019, 14:41 uur

Behoorlijk succesvol was de volkszanger bij de publieke omroep, maar daar komt een einde aan. Frans Bauer ruilt namelijk de AVROTROS in voor RTL. Wat betekend deze overstap voor de zender? Aan tafel zit Spraakmaker Johan Kenkhuis, Jans Slagter en Angela de Jong. Verder hebben we het ook over de winst van Ajax, Michelle Obama in de Ziggodome en de toespraak van de Franse president Macron na de brand van de Notre-Dame in Parijs. Spreekt hier een echte leider? En hoe slim is het om een belofte te doen om een kathedraal in 5 jaar te herbouwen?

Jansen: Dit zijn niet de gebeurtenissen waar je als krant ‘t verschil kunt maken

dinsdag 16 april 2019, 14:53 uur

We hebben het over de brand in de Notre-Dame. Paul van Gessel viel iets op aan de reacties via social media. Het was volgens hem heel ingetogen, in plaats van schreeuwerig. Hoe gingen andere media om met de brand? Maak je als krant bijvoorbeeld de hele voorpagina vrij, of niet? Aan tafel zitten Paul van Gessel, Paul Jansen en Spraakmaker Adriana van Dooijeweert. Ook hebben we het over Yvon Jaspers. De KRO-NCRV programma’s Onze Boerderij en Boer zoekt Vrouw overtreden geen regels rondom (sluik)reclame, sponsoring en het dienstbaarheidsverbod. Tot die conclusie komt het Commissariaat voor de Media na maanden onderzoek. Wel is de procedure rond nevenfuncties volgens de toezichthouder onvoldoende transparant en onzorgvuldig geweest. In september vorig jaar rezen vragen over de nevenfunctie van Yvon Jaspers bij veevoerbedrijf ForFarmers. In Pauw schoof Jaspers gisteravond aan om uit te leggen hoe ze zich voelde in de periode van het onderzoek. Hoe denken onze mediakenners over deze kwestie? Tot slot hebben we het over de VVD. Daar rommelt het namelijk! Ze zijn veel in de publiciteit, wat is de invloed van de media? Hoe spelen zij hier op in?

Wouters: “Epke Zonderland is de ideale schoonzoon, de provider van goed zaad!”

dinsdag 16 april 2019, 14:31 uur

We hebben het over Epke Zonderland. Zondag haalde hij de derde Europese titel aan de rekstok. De Telegraaf kopte: “Kijk eens wat papa kan”. Zelf zoontje Bert en mama Linda Zonderland werden in de schijnwerpers gezet. Ook de NOS kon het niet laten en plaatste foto’s van moeder en zoon. Waarom schrijven media op een bepaalde manier over Zonderland? Aan tafel zitten Paul Römer, Hansje van de Beek en Spraakmaker Julia Wouters. Verder hebben we het over Medialogica. Zij zoomden gisteren in op de zaak Nicky Verstappen, de jongen die in 1998 verdween uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide en later dood werd aangetroffen. In Medialogica kijkt de verslaggever van L1 daar op terug. Zijn L1 en het De Limburger voor de gek gehouden? Hansje van de Beek werkte mee aan de uitzending. Hoe kwamen zij op het idee? Ook hebben we het over Page Three. In 2016 verbande de Sun al de Page Three Girl en nu stopt ook de Daily Star er mee. En daarmee komt een einde aan een omstreden traditie in de Britse kranten: een ontblote dame van een zekere schoonheid op pagina 3 van de krant. Goed nieuws of toch wel sneu?

Frénk van der Linden: “Max was niet bang om de hand die hem voedde te bijten”

vrijdag 12 april 2019, 14:31 uur

We staan stil bij het overlijden van Max van Weezel, een man die het decor waar hij zat ook durfde te bekritiseren. Aan tafel zitten Spraakmaker Marco Zannoni, Ronald Ockhuysen en Frénk van der Linden. Verder hebben we het over de arrestatie van Julian Assange, de oprichter van Wikileaks. Is hij een martelaar van het vrije woord? Of een misdadiger?

“Er moet een beetje suspense gebracht worden in de wetenschapsjournalistiek”

donderdag 11 april 2019, 11:09 uur

We hebben het over de foto van het zwarte gat die gisteren gepubliceerd werd. Dat ze bestonden werd al vermoed door Einstein en Hawkins, maar nu zijn wetenschappers er in geslaagd het aan te tonen. Een doorbraak die door wetenschappers gelijk wordt gesteld aan de landing op de maan. Vinden onze mediakenners dit fascinerend? Wat vinden ze van de manier waarop het nieuws gebracht wordt? Gijs Groenteman vindt dat er een beetje meer suspense in de wetenschapsjournalistiek gebracht moet worden! Aan tafel zitten Wouter de Winther, Gijs Groenteman en Spraakmaker Tom de Bruijn. Ook hebben we het over voetbal. Winst zat er gisteren niet in, maar Ajax wist zich in de eerste kwartfinale van de Champions League tegen Juventus goed staande te houden. Wat viel op aan de krantenkoppen? Zijn de kranten objectief? Tot slot hebben we het over Vrij Nederland. Het blad zou volgens NRC-Handelsblad zijn gehele schrijvende redactie willen ontslaan. Volgens de krant zou alleen hoofdredacteur Ward Wijndelts blijven zitten met twee ondersteunende krachten. Zou Vrij Nederland nu niet meer openheid van zaken moeten geven? Hebben onze media-experts er vertrouwen in dat er nu wel een plan ligt dat het blad overeind kan houden?

Het onderwijsforum: “ons onderwijs is gemiddeld op niveau, maar komt steeds meer onder druk”

woensdag 10 april 2019, 14:15 uur

Vandaag geen mediaforum, maar een speciaal forum over misschien wel één van de meest Spraakmakende maatschappelijke hangijzers van dit moment: het onderwijs! De Onderwijsinspectie heeft namelijk vandaag de Staat van het Onderwijs gepresenteerd in de Fabrique in Utrecht. Zo’n duizend mensen uit het vak kijken daarbij naar hoe toekomstbestendig het onderwijs is. En wij hebben een kleine afvaardiging verzameld. Aan tafel zitten Jan van de Ven, Paul Rosenmöller, Eline Gerats, Claire Boonstra en de Inspecteur Generaal van het Onderwijs Monique Vogelzang. Met hen hebben we het over de stand van ons onderwijs. Hoe komt het dat uit ons onderwijssysteem nog laaggeletterde leerlingen rollen? Moet het curriculum in het voortgezet onderwijs duidelijker worden? En wat vinden leerlingen zelf eigenlijk wat ze moeten leren?

“…alles beter dan zo’n saaie tafel en na een half jaar komen ze met een tafel”

dinsdag 9 april 2019, 14:01 uur

We hebben het over de late night show van RTL4. Gisteren werd bij het NPO Radio-1 programma 1op1 bekend dat Beau van Erven Dorens de opvolger gaat worden van Twan Huys. Is dit een voor de hand liggende keuze? Gaat er veel veranderen aan het programma? Volgens Arjen Fortuin zal de talkshow-tafel waarschijnlijk wel blijven. De bank bij Jinek vond hij in ieder geval geen succes. Aan tafel zitten Martha Riemsma, Arjen Fortuin en Spraakmaker Jasper van Kuijk. Ook hebben we het over het programma DREAM SCHOOL. Dat programma biedt geen of nauwelijks nazorg, maakt gebruik van wurgcontracten, biedt geen veilige omgeving en zet de deelnemers doelbewust op een bepaalde manier neer die niet met de werkelijkheid overeenkomt. Met deze forse kritiek komen een aantal oud-deelnemers en huidige deelnemers in een brief aan verschillende media. Zijn onze mediakenners verbaasd over deze kritiek? Is er genoeg openheid? Welk belang wordt er gediend bij zulke programma’s? Tot slot hebben we het over de nieuwe documentaire van Sunny Bergman. In de documentaire ‘Man Made’ onderzoekt ze de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid. Hoe hebben onze gasten naar deze documentaire gekeken? En, wat hebben ze er van geleerd?

Coen Verbraak: "Als je de gekte goed typeert valt het de mensen niet op"

maandag 8 april 2019, 16:52 uur

We hebben het over de commotie die ontstaan is na de aflevering van 'Ik Vertrek' dit weekend. Sjors en Lieke deden mee aan Ik Vertrek. Op Twitter werd het stel al snel ’verwend’ genoemd. Het stel herkende zichzelf totaal niet in de montage en was flink boos op de programmamakers. Is dit lastig als programmamaker om hier rekening te houden? Aan tafel zitten Sjors Fröhlich, Coen Verbraak en Ralph Keuning. Verder zijn arrestatieteams bezig met invallen op meerdere adressen, in verband met de aanslag op het gebouw van De Telegraaf in juni vorig jaar. Wij spreken met Olivier Dutilh (hoofd regionale recherche Amsterdam) over de laatste stand van zaken. Tot slot hebben we het over de Nederlandse politiek thriller ‘Morten’. Gisteravond was deze serie op televisie te zien. De serie gaat over Morten Mathijsen, een geslaagd politicus die hard op weg is naar het premierschap. Een serie in de traditie van House of Cards en Borgen. Kan het die vergelijking doorstaan? Wat vonden onze mediakenners er van?

Abdelkader Benali: “Internet is een veelkoppig monster”

vrijdag 5 april 2019, 13:30 uur

Australië een nieuwe wet aangenomen om gewelddadige sites te bestraffen. Dit als een antwoord op de aanslagen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch van vorige maand. De schutter zond de aanslag namelijk live op Facebook uit en aan dat soort praktijken moet een einde komen. Is het plan van de Australiërs uitvoerbaar? En zouden meer landen zulke maatregelen moeten nemen? Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Jan-Kees Emmer en Spraakmaker Abdelkader Benali. Met hen hebben we het over de nieuwe wet en over de zestigjarige verjaardag van Studio Sport. Het programma is een fenomeen, hoe verklaar je dat?

Roos Schlikker: “ik ben een sociale schijterd”

donderdag 4 april 2019, 18:07 uur

We hebben het over een nieuwe functie van Whatsapp: je kunt namelijk zelf bepalen of je toegevoegd wil worden aan een groepschat of niet. Voor sommige mensen gaat de vlag uit, maar anderen hebben er dan weer minder last van. Wij bespreken het! Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Roos Schlikker en Spraakmaker Ineke Sluiter. Ook hebben we het over Minister Sander Dekker voor rechtsbescherming. Hij werd gisteren ondervraagd over hoe het mogelijk is geweest dat Michael P, de moordenaar van Anne Faber, zoveel vrijheden had en dat zijn behandelaren niet op de hoogte waren van de verkrachtingen. Vooraf werd gezegd dat het debat vooral over de inhoud moest gaan. Ook de familie zat op de tribune. Heeft dit invloed gehad op het debat? Tijdens het debat werden ook een aantal vergrijpen in detail uitgelegd. Hoe moet je hier journalistiek mee omgaan? Uitzenden, of juist niet herhalen? Het debat was immers gewoon openbaar te volgen. Tot slot bespreken we de beïnvloeding van de Murdoch familie op verkiezingen en democratie. De New York Times heeft zes maanden lang onderzoek gedaan naar de familie Murdoch. Met 150 interviews op verschillende continenten probeerde de Times duidelijk te maken hoe het mediaconcern van Rupert Murdoch werkt en hoe het grote invloed heeft op verkiezingen en de politiek in Engeland, Australië en Amerika waar het FOX News onder zich heeft. Hoe erg is het als een grote partij zo veel invloed heeft? Ook werkt het onderzoek wat jaloezie op mij onze mediakenners; een half jaar lang besteden aan onderzoeksjournalistiek!

Kantelberg: “De Amsterdamse penoza heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht”

woensdag 3 april 2019, 13:15 uur

We hebben het over de zaak tegen Willem Holleeder. Gisteren was de veelbesproken laatste zittingsdag. Wat is de invloed van de media geweest? Is het trial by media? Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Joost Oranje en Spraakmaker Annemarie Jorritsma. Ook hebben we het over journalistieke samenwerkingen gisteravond hadden Nieuwsuur en Investico een primeur. Namelijk: Het aantal Nederlanders dat jaarlijks een opioïde voorgeschreven krijgt is opgelopen tot ruim 1 miljoen. Een op de vijf gebruikt de zware pijnstiller langer dan drie maanden, blijkt uit cijfers van Zorgverzekeraars Nederland. Een ander succesvol samenwerkingsverband is de Panamapapers. Drie jaar na de eerste publicaties over massale belasting ontwijking en ontduiking via is er wereldwijd al ruim een miljard euro aan boetes en naheffingen opgehaald. Honderden journalisten werken toen wereldwijd aan deze zaak. En met succes. Is dit bijzonder? Verder bespreken we het in het debat in de Tweede Kamer vandaag. Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming moet zich vandaag verantwoorden. Waarom had de moordenaar van Anne Faber zoveel vrijheden en hoe is het mogelijk dat de behandelaren van Michael P. niet op de hoogte waren van de verkrachtingen uit zijn criminele verleden? Moet Dekker aftreden? Of gaat het om de inhoud, in plaats van de persoon? Tot slot hebben we het over ex-topman Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale. Hij gaat definitief voor drie jaar en drie maanden de cel in. Dat heeft gisteren de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van ons land beslist. De woordvoerder van de Hoge Raad lichtte de uitspraak in een zelf opgenomen filmpje toe. Een filmpje niet in de hoogste kwaliteit. Wat is de toevoeging van zo’n filmpje?

“Je gaat het Binnenhof niet sluiten en je Tweede Kamer opbergen in een apenrots”

woensdag 3 april 2019, 12:59 uur

We hebben het over de verbouwing van het Binnenhof. Bert Wagendorp schreef er een column over in de Volkskrant. Marc Chavannes vindt niet dat je het Binnenhof een aantal jaar moet sluiten en de Tweede Kamer maar even verplaatsen. Het Binnenhof is volgens hem hét symbool voor onze democratie. Aan tafel zitten Tom Kleijn, Marc Chavannes en Spraakmaker Jonathan Holslag. Ook hebben we het over Haga Lyceum en Arnoud van Door. Het ANP tuinde erin, de NOS, De Telegraaf, AD, NRC Handelsblad: nagenoeg alle media meldden dat Arnoud van Doorn, de tot moslim bekeerde ex-PVV'er, interim-directeur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum werd. Maar het bericht was niet waar , het was een 1 april grap, notabene verzonnen door de school zelf. Zelfs na navraag werd door de school aangegeven dat het geen grap was, maar toch wel. Hoe is dit voor journalisten? En hoe zit het met 1 aprilgrappen in een tijd van fake news? Tot slot bespreken we het Meldpunt PersVeilig. We hadden het tussen half tien en tien in Stand.nl al over de bedreigingen en geweld tegen de politie, maar ook journalisten zijn steeds vaker doelwit Er komt daarom een ‘meldpunt Persveilig’. Daar kunnen journalisten, vloggers, schrijvers en iedereen die verder werkzaam is in de media, melding maken van allerhande bedreigingen. Is het een nuttig meldpunt? Hoort het er niet bij in de journalistiek?

Haroon Ali: “Het is een beetje All You Need is Love met cadeautjes”

maandag 1 april 2019, 16:00 uur

We hebben het over het nieuwe programma van Paul de Leeuw, “Paul pakt uit!”. Haroon Ali vindt dat de Leeuw wel meer het randje op mocht zoeken. Ward Wijndelts krijgt juist eerder nostalgische gevoelens en vindt dat de Leeuw doet wat hij goed kan. We bespreken de nieuwe zaterdagavondprogrammering van RTL4. Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Haroon Ali en Spraakmaker Barbara Baarsma. Ook bespreken we het een filmpje van een vechtpartij bij een amateur-voetbalwedstrijd. Het filmpje kreeg dit weekend veel aandacht en was zelfs de opener van het achtuurjournaal. Is dat terecht? Wat voor impact heeft het als een dergelijk filmpje veel gedeeld wordt?

Paul Römer: “Hier lopen fictie en de werkelijkheid door elkaar”

vrijdag 29 maart 2019, 14:33 uur

Krijgt Oekraïne een komiek als president? Volodymyr Zelenskiy is niet alleen op de televisie een favoriet, ook is hij de koploper in de peilingen van de presidentsverkiezingen van het land. Wat betekend dit voor Oekraïne en zou dit in Nederland ook kunnen gebeuren? Daar hebben we het over met Erik Noomen, Paul Römer en Spraakmaker Arno Visser. Verder hebben we het over de nieuwe videoclip van Rammstein en transparantie op Facebook. Het technologiebedrijf gaat namelijk rond de Europese verkiezingen scherpen letten op politieke advertenties. Zo hopen ze te beïnvloeding van die verkiezingen te voorkomen. Maar zijn deze maatregelen voldoende?

Wouter de Winther: “…hier heb je een mes, doe het zelf maar-idee”

donderdag 28 maart 2019, 17:45 uur

We hebben het over de Brexit. Hoe vaak gebeurt het dat iemand zichzelf opoffert voor een groter belang? Waar volgenden onze gasten het Brexit-nieuws gisteren? Aan tafel zitten Wouter de Winther, Margo Smit en Spraakmaker Robbert Dijkgraaf. Verder hebben we het over een verslaggever van De Limburger. Hij wist te brengen dat de Heerlense burgemeester tijdens een ziekteverlof had gesolliciteerd voor dezelfde post in Kerkrade. Dat wist hij,omdat hij een geheim sollicitatiegesprek had gehoord. Volgens de gemeente door het stiekem af te luisteren, volgens de krant niet. De gemeente sleepte de krant voor de rechter, de krant won. Nu sleept de krant de gemeente voor de rechter- de gemeente heeft namelijk videobeelden van de verslaggever online gezet en de krant vindt dat de verslaggever beschadigen. Is dit geoorloofd? Tot slot hebben we het over nuance. Extreme meningen worden vaak tegenover elkaar gezet, waardoor voor nuance geen plek is. En daardoor gaan mensen vanzelf ook extremere standpunten aannemen, denkt Daan Roovers (denker des Vaderlands). Hoe zit dit in de media? Wordt aan bepaalde type meningen vaker ruimte gegeven dan aan andere meningen? Schieten media hierin te kort?

Eerst was je gewoon zwanger, nu heb je een “babybuikje”

woensdag 27 maart 2019, 15:13 uur

In deze thema-uitzending over het (moderne) moederschap kan de ‘moeder in de media’ natuurlijk niet ontbreken! Hoe zit het bijvoorbeeld met de term “babybuikje”? Waarom wordt daar altijd zo snel over gespeculeerd en waarom is het zo leuk om te doen? Aan tafel zitten Bert Huisjes, Debby Gerritsen en Spraakmaker Sanne Wallis de Vries. Verder hebben we het over het thema van de Boekenweek. Al sinds de bekendmaking raakt men niet uitgepraat over het thema “moeder de vrouw”. Wat vinden onze mediakenners; is het thema goed gekozen? Tot slot bespreken we ‘de perfecte moeder’. Jonge moeders laten zich extreem beïnvloeden door internet. Vlogs van andere moeders, Instagramaccounts van vrouwen die alles voor elkaar hebben in het leven: het gaat er vaak in als zoete koek. De druk om de perfecte moeder te zijn is dus soms hoog. Is het beeld dat de media en social media schetst reëel?

Sterkenburg: “Ik heb de ‘so-you-think-you-can-Peter R. de Vries-teneur' omarmd”

dinsdag 26 maart 2019, 14:32 uur

We hebben het over het claimen van gasten door bijvoorbeeld televisieprogramma’s. De Wereld Draait Door wil niet dat Arthur Brand een quote bij BNR geeft, omdat hij die avond bij DWDD aan tafel zit. Nikki Sterkenburg is helemaal klaar met dit claimgedrag. Aan tafel zitten Nikki Sterkenburg, Diederik Broekhuizen en Spraakmaker Peter Hein van Mulligen. Verder hebben we het over het kort geding dat gisteren diende. Nabestaanden van Nicole van den Hurk zitten er totaal niet op te wachten op een boek over de moord op Nicole. Ze willen dat een boek over het politieonderzoek naar de moord in 1995 wordt verboden. Het boek is op initiatief van de politie geschreven door journalist Max Steenberghe van het Eindhovens Dagblad. Hij liep mee met het coldcaseteam dat de zaak uit 1995 uiteindelijk in 2014 oploste. De politie wil meer duidelijkheid geven over hoe dergelijke zaken behandeld worden. De familie wist niet dat de journalist meeliep, het hele dossier mocht inzien en zo allerlei persoonlijke details hoorde. Wat vinden onze mediakenners daarvan? We bellen ook met Olaf Trojan, advocaat van het Eindhovens Dagblad voor opheldering.

Catherine Keyl: “Ik ben er zeker van dat Trump een tweede termijn krijgt”

maandag 25 maart 2019, 16:19 uur

We hebben het over het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingscampagne. Twee jaar lang deed Robert Muller onderzoek. Zijn we op het verkeerde been gezet door kritische journalisten? Keyl denkt zelfs dat Trump nu zeker een tweede termijn krijgt. Aan tafel zitten Ronald Ockhuysen, Catherine Keyl en Spraakmaker Lucille Werner. Verder hebben we het over de reacties op de monsterzege van Thierry Baudet. De onvrede werd dit weekend op allerlei manieren geuit. We hebben het over de reactie van Freek de Jonge op het boekenbal en over de grote anti-racismedemonstratie zaterdag. Hoe werd dit in de media gebracht? Kan de media hier nog lessen uit trekken?

Yoeri Albrecht: “Ga alsjeblieft praten met mensen in het land”

vrijdag 22 maart 2019, 14:19 uur

Thierry Baudet en het Forum voor Democratie zijn deze week niet te ontwijken in de media. Maar ook kiezers die op de partij hebben gestemd zijn in trek bij journalisten. Alleen konden de redacties ze niet vinden. Hoe komt dat precies? Daar praten we over met Yoeri Albrecht, Marc Josten en Spraakmaker Gerdi Verbeet. Ook hebben we het over de advertentie van Boeing. Want diverse Nederlandse kranten, waaronder NRC en De Telegraaf, plaatsen vandaag een paginagrote advertentie van vliegtuigfabrikant. Is dit een verstandige zet?

Het Verkiezingsforum en Stand.nl!

donderdag 21 maart 2019, 13:51 uur

Deze week staat in het teken van de verkiezingen. De politieke duiders van NPO Radio 1 praten over de actualiteiten uit de campagne en de laatste peilingen. Vandaag aan tafel: Kees Boonman (politiek verslaggever), Sven Kockelmann (journalist KRO-NCRV), Marleen de Rooy (politiek verslaggever NOS) en Peter Kee politiek (redacteur BNNVARA). Ook laten we luisteraars aan het woord in twee blokken Stand.nl met de stelling: Het is goed dat Forum voor Democratie de Nederlandse politiek opschudt.

Het Verkiezingsforum: De Stemming van Nederland - dag 3

woensdag 20 maart 2019, 15:52 uur

Deze week staat in het teken van de verkiezingen. De politieke duiders van NPO Radio 1 praten over de actualiteiten uit de campagne en de laatste peilingen. Vandaag aan tafel: Kees Boonman (politiek verslaggever), Sven Kockelmann (journalist KRO-NCRV) en Martha Riemsma (hoofdredacteur Tubantia). En we horen graag wat u opvalt in de campagne! Wat laten de heren en dames politici liggen? En welk onderwerp verdient meer aandacht? Mail ons op Spraakmakers@kro-ncrv.nl. Uw vraag kan dan in een van de komende uitzendingen besproken worden.

Het Verkiezingsforum: De Stemming van Nederland - dag 2

dinsdag 19 maart 2019, 14:03 uur

Deze week staat in het teken van de verkiezingen. De politieke duiders van NPO Radio 1 praten over de actualiteiten uit de campagne en de laatste peilingen. Vandaag aan tafel: Kees Boonman (politiek duider), Joost Vullings (politiek duider voor EenVandaag) en Xander van der Wulp (politiek duider NOS). En we horen graag wat u opvalt in de campagne! Wat laten de heren en dames politici liggen? En welk onderwerp verdient meer aandacht? Mail ons op Spraakmakers@kro-ncrv.nl. Uw vraag kan dan in een van de komende uitzendingen besproken worden.

Het Verkiezingsforum: De Stemming van Nederland

maandag 18 maart 2019, 14:44 uur

Deze week staat in het teken van de verkiezingen. De politiek duiders van NPO Radio 1 praten over de actualiteiten uit de campagne en de laatste peilingen. Vandaag aan tafel: Tijs van den Brink (politiek interviewer bij de EO), Marleen de Rooy (politiek verslaggever van de NOS) en Sjirk Kuijper (hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad). En we horen graag wat u opvalt in de campagne! Wat laten de heren en dames politici liggen? En welk onderwerp verdient meer aandacht? Mail ons op Spraakmakers@kro-ncrv.nl. Uw vraag kan dan in een van de komende uitzendingen besproken worden.

Peter Middendorp: “hij komt alleen even opdagen om z’n punt te maken”

vrijdag 15 maart 2019, 15:34 uur

We hebben het over de aanvaring tussen Buma en Baudet. Baudet kiest er voor om het debat vroegtijdig te verlaten om aan te schuiven bij de uitzending van Pauw en Jinek. Wat vinden onze gasten hier van? Aan tafel zitten Sjors Fröhlich, Paul Jansen en Spraakmaker Peter Middendorp. Ook hebben we het over de aanslag in Christchurch. Hoe kan het dat de berichtgeving bij ons zo laat op gang komt? Hoe wordt er op een ochtend als deze gehandeld op de redacties van onze mediakenners? Tot slot hebben we het over Geert Wilders. Hij komt maandag toch niet bij Pauw en Jinek. Peter Kee, de politiek redacteur van dit programma, had dat niet verwacht. Is dat vreemd, na wat er gebeurd is?

“Zijn het mensen die beleid aan het maken zijn of is het een continue campagne?”

donderdag 14 maart 2019, 16:21 uur

Gisteren werd de doorberekening van het klimaatakkoord bekend gemaakt, hieruit blijkt onder ander dat de klimaatdoelen die gesteld waren niet worden gehaald. Bijna direct na de bekendmaking bleek dat het kabinet andere klimaatplannen wil invoeren en de kosten meer bij bedrijven dan bij de burger willen leggen. De coalitie wilde dit graag vertellen bij de talkshows gisteren. Is het een goede strategie om in alle uitzendingen te gaan zitten als coalitie? Gert-Jaap Hoekman vraagt zich vooral af of het niet alleen campagne is. Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Marc Chavannes en Spraakmaker Wim Daniels. We blijven in politieke sferen, want we bespreken een motie van het CDA. Gisteren heeft Tweede Kamervoorzitter Arib haar naam onder een motie van het CDA gezet die intimidatie van Kamerleden door andere Kamerleden "ten stelligste" afwijst. Het gaat dan voornamelijk om de partij DENK die collega-Kamerleden van Turkse afkomst via sociale media en filmpjes aanvalt. Het is voor het eerst in zeker honderd jaar dat de voorzitter van de Tweede Kamer een motie heeft meeondertekend, is dat opvallend?

Pieter Klok: “het is een simpel verhaal: 50% wil dit - 50% wil dat”

woensdag 13 maart 2019, 15:34 uur

We hebben het over de Brexit, natuurlijk weer veel in het nieuws vandaag. Hoe wordt er over geschreven en gepraat door de media? Wordt Theresa May te veel centraal gesteld? Praten we te veel over haar stem, haar pumps, wat ze aan heeft? Welk verhaal moeten we nog vertellen over de Brexit? Aan tafel zitten Pieter Klok, Thomas Muntz en Spraakmaker Nathalie Baartman. Tot slot bespreken we Eus in Medialand. Özcan Akyol ‘ verlaat de Hilversumse bubbel om te onderzoeken waarom zoveel mensen zichzelf nauwelijks terugzien in de mainstream media. Gisteravond zond de NTR de eerste aflevering uit, “Niet op de kaart” op NPO2. Herkennen onze gasten het fenomeen waar Eus aandacht aan besteed? En hoe zit het op de redactie van onze Mediaforumleden?

Angela de Jong: overal is over nagedacht, maar hierover niet

dinsdag 12 maart 2019, 14:34 uur

Dit weekend plaatste D66-fractievoorzitter Rob Jetten al een foto van zichzelf voor de energiecentrale Hemweg in Amsterdam. Vandaag plaatst de Telegraaf dezelfde foto op de voorkant van de krant. Jetten staat voor een poster waarop staat ‘wij halen hem weg’ wijzend en met de duim omhoog naar de centrale. De kop van de Telegraaf is: ‘Woede over provocatie Jetten bij Hemcentrale, lachen na ontslagen’. Over alles lijkt nagedacht bij de foto van Rob Jetten voor de energiecentrale Hemweg in Amsterdam, zegt Angela de Jong. "Over de bril, het kapsel, de stropdas en het duimpje." Maar D66 zag de kritiek van de vakbonden en de Telegraaf vandaag niet aankomen, aldus De Jong: "Ze hebben hier niet goed over nagedacht." Aan tafel zitten Nikki Sterkenburg, Angela de Jong en Spraakmaker Marco Roelofs. Gisteren bundelden Jeroen Pauw en Eva Jinek de krachten weer. Twee jaar geleden deden ze dit ook voor de Tweede-Kamer verkiezingen. Gisteravond was de start van de provinciale verkiezingsuitzendingen van Pauw en Jinek. Hoe gaat een landelijk programma, met een “randstedelijke blik” dit programma nieuws over de provinciale verkiezingen brengen? Tot slot hebben we het over nepaccounts. In Trouw staat vandaag een artikel over nepnieuws en nepaccounts. Minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken begint namelijk met een online campagne voor meer mediawijsheid. Hebben wij mediawijsheid nodig voor nepnieuws in Nederland?

Arno Kantelberg: “het is wel ‘alle ballen op R. Kelly’…”

dinsdag 12 maart 2019, 14:04 uur

We hebben het over hoe R. Kelly in de media verschijnt. Er wordt veel over geschreven. Is dit terecht? Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Hansje van de Beek en Spraakmaker Franca Treur. Ook hebben we het over het klimaat. Dat stond namelijk de afgelopen dagen weer uitgebreid in de spotlichten: het was één van de belangrijkste thema’s in de verkiezingsdebatten, en tienduizenden mensen trotseerden gisteren het slechte weer om in Amsterdam mee te lopen in de klimaatmars. Het onderwerp krijgt in verschillende media wisselende aandacht, wat vinden onze gasten daarvan? Tot slot bespreken we “pulpnieuws”. Berichten als ‘Wat er toen gebeurde zal je niet geloven…’; lokkertjes op internet waarmee makers ons tot doorklikken proberen te verleiden. De Volkskrant sprak met twee makers van dit soort clickbaits. Maar pulpnieuws krijgt ook kritiek: het is bijvoorbeeld onzinnige rotzooi, en ze kapen adverteerders weg van echte nieuwsmedia. Klikken onze media-experts ook door?

Rennie Rijpma: “Een nieuwsvergadering met alleen maar vrouwen verloopt toch anders”

vrijdag 8 maart 2019, 14:01 uur

Hulde aan de vrouw! Het is Internationale Vrouwendag en dat neemt één krant heel serieus. Het Algemeen Dagblad van vandaag was namelijk zo goed als alleen door vrouwen gemaakt. Helpen dit soort initiatieven de positie van vrouwen verbeteren? En berichten vrouwen anders over het nieuws dan mannen? Daar praten we vandaag over met adjunct-hoofdredacteur Online bij het AD, Rennie Rijpma, Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, en politiek commentator Kees Boonman.

“Ik zou de Telegraaf niet willen missen en tegelijkertijd lach ik me een kriek”

donderdag 7 maart 2019, 16:09 uur

Het online blad “Binnenlands Bestuur” heeft een onderzoek gepresenteerd waarin is onderzocht hoe zeer de Nederlandse bevolking zich zorgen maakt over de verandering van het klimaat. Dat is sterk vermindert in de afgelopen maanden. Opvallend is hoe anders verschillende media dit onderzoek oppikken en er verslag van doen. De Telegraaf heeft bijvoorbeeld actief campagne gevoerd tegen het klimaatakkoord. We bespreken het met onze tafelgasten. Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Frénk van der Linden en Spraakmaker Margriet Schavemaker. Ook hebben we het over een bijeenkomst in Beeld en Geluid morgen. Het is een bijeenkomst voor onafhankelijke makers van journalistieke programma's en dramaproducties. Zij worden vermalen tussen de omroepen en de NPO, die besluit over de vraag wat wel of niet op televisie komt. Niemand weet wat meer wat de criteria zijn, wat de procedures zijn, wie over wat beslist. Daarvan zijn allerlei makers de dupe. Frénk van der Linden legt uit hoe dit zit. Tot slot bespreken wij een zaak die al 48 uur het nieuws domineert: de scheiding van Wesley en Yolanthe. Het werd voorpaginanieuws, men kreeg push-berichten, het was op het acht-uurjournaal. Hoe kijken onze gasten hier naar? En hoe verklaar je dat de media dit zo doet?

Ward Wijndelts: “Je gaat ook niet de Prodigy draaien tijdens etenstijd”

woensdag 6 maart 2019, 15:25 uur

Liefhebbers van de muziek van Michael Jackson kunnen voorlopig niet terecht bij NH Radio. De zender weert nummers van Jackson vanwege de beschuldigen van kindermisbruik. Volgens NH Radio kun je door de beschuldigingen niet meer neutraal luisteren naar zijn muziek. Wat vinden onze media-experts daarvan? Aan tafel zitten Jan Slagter, Ward Wijndelts en Spraakmaker André Rouvoet. Natuurlijk hebben we het ook over de winst van Ajax op Real Madrid. De club verspreidde vóór de wedstrijd ook professionele video’s op hun social media-kanalen. Heeft dit invloed gehad op de wedstrijd? Ook hebben we het over de ‘omroeper’. Een opvallende aankondiging van Veronica. De zender brengt vanaf aanstaande maandag de omroeper terug. Nostalgie? Is het vreemd dat het terug komt? Tot slot bespreken we de opmerkelijke beslissing van WNL. WNL trok namelijk de uitnodiging aan Kuzu als gasthoofdredacteur in. Vanmorgen zat hij als “gewone” gast aan tafel bij WNL. We bellen met de hoofdredacteur van WNL, Bert Huisjes voor uitleg.

Mart Visser: “Het was seksloos. Er zat geen enkel gevoel in”

dinsdag 5 maart 2019, 13:33 uur

Het einde was al enige tijd in zicht, maar gisteren was het zover: de laatste aflevering van de Late Night show van Twan Huys op RTL. Hoe was zijn afscheidsshow? En weer een opstootje met militair Marco Kroon in de hoofdrol. Is hij zo onderhand held af? Daar hebben we het over met Spraakmaker van de dag couturier Mart Visser, de hoofdredacteur van WNL Bert Huisjes en Gijs Groenteman, journalist en columnist voor het Parool.

Leonard Ornstein: “Absoluut een abrupt einde”

maandag 4 maart 2019, 13:43 uur

Na zes maanden valt het doek voor de dagelijkse talkshow RTL Late Night. Vanavond is de laatste uitzending op televisie. Opmerkelijk, vindt journalist Barbara Barend. Met haar en politiek redacteur van Buitenhof, Leonard Ornstein, hebben we het over het einde van RTL Late Night, het Volkskrant interview met de Arnhemse Syriëganger Yago R. en de vraag: mag een journalist aan de deur luisteren?

Patrick Nederkoorn: “Het moet een gelijk speelveld zijn en dat lijkt nu behoorlijk uit het lood"

vrijdag 1 maart 2019, 15:00 uur

Een primeur voor RTL Nieuws: Ze brachten het nieuws naar buiten dat in de afgelopen regeerperiode het aantal communicatiemensen bij de Rijksoverheid met 10% is gestegen! Is dit goed nieuws? Of juist iets om ons zorgen over te maken? Daar praten we over met Spraakmaker van de dag cabaretier Patrick Nederkoorn, de directeur van debatcentrum De Balie en Arjen Fortuin, redacteur en tv-recensent NRC. Verder hebben we het ook over de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in Turkije. Wat betekent dit allemaal voor de positie van buitenlandse correspondenten in Turkije?

Tom Kleijn: “vooraf ben je al 30x uitgescholden, en dan heb je nog niks gezegd”

donderdag 28 februari 2019, 15:43 uur

Gisteren zat Fidan Ekiz (journalist en programmamaker) aan tafel bij Jinek. Ze legt uit dat ze niet kan schrijven wat ze wil, omdat ze dan bedreigd wordt. Wat vinden onze mediakenners daar van? Moet hier meer aan gedaan worden? Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Tom Kleijn en Spraakmaker Kim Putters. Ook hebben we het over Michael Cohen. Met twee oud-correspondenten VS aan tafel kon het natuurlijk niet anders! Emmer en Kleijn hebben gisteren urenlang voor een beeldscherm gezeten om te kijken naar de hoorzitting van Michael Cohen, de voormalig advocaat van Trump. Het werd live uitgezonden door de Amerikaanse televisie, afgewisseld met impressies van de topontmoeting tussen Trump en Kim in Vietnam. Was het spannende televisie? Was er meer aandacht voor de top of de zitting? Tot slot bespreken we hoe de media schrijft over de aankoop van aandelen van de staat in aandelen van Air France-KLM. Van blauwe trots naar aandelencoup in het geniep. Gisteren waren de media juichend over de aankoop van aandelen in Air France-KLM, vandaag is de teneur in de kranten heel anders. Was de media tijdelijk verblind door nationale trots?

Ilse Openneer: Er zit ook een andere kant aan de knuffeldictator Kim Jong-Un

woensdag 27 februari 2019, 15:51 uur

Het staat in alle kranten: de foto’s van Kim Jong-Un. Klaar voor de ontmoeting met Donald Trump. Tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat het een dictator is. Is het te verleidelijk om alle leuke beelden laten zien? Of ontbreken er ook gewoon te veel beelden van de negatieve dingen die spelen? Aan tafel zitten Erik Noomen, Ilse Openneer en Spraakmaker Siri Beerends. Ook hebben we het over de geschorste docent in Hoofddorp. Erik Noomen stoort zich aan de manier waarop de kranten hier over schrijven. Hij legt uit waarom. Tot slot bellen we met Gert-Jaap Hoekman en bespreken we een stap van NU.nl. Gisteren werd namelijk bekend dat NU.JIJ, het reactieplatvorm van NU.nl, reacties die het aandeel van de mens in klimaatverandering ontkennen, worden verwijderd. Kortom geen plaats voor klimaatontkenners. Waarom deze maatregel?

“De opvouwbare telefoon is een oplossing die nog wacht op een probleem”

dinsdag 26 februari 2019, 16:47 uur

We hebben het over de uitvouwbare telefoon die Huawai gepresenteerd heeft. Zou dit ook invloed hebben op de journalistiek? Moeten verhalen korter of juist langer? We bespreken het. Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Gert-Jaap Hoekman en Spraakmaker Vreneli Stadelmaier. Ook hebben we het over De Wereld Draait Door van gisteravond. De heren van theatergezelschap de Verleiders in de uitzending van DWDD eind januari. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de inlichtingendienst, reageerde boos op Twitter. Gisteren zaten ze bij elkaar aan tafel in de uitzending van DWDD. Hoe hebben de media-experts naar deze uitzending gekeken? Het item werd extra lang besproken; welke reden zit daar achter? Tot slot hebben we het over het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau). Als het aan het ANP ligt krijgen we binnenkort minder vaak dezelfde foto’s te zien bij nieuwsverhalen. Nu zie je nog wel eens dezelfde foto in kranten of op sites bij een nieuwsfeit. Dat komt omdat het ANP die ene specifieke foto aanlevert aan veel media. Maar dat gaat in de toekomst veranderen. Is dit storend? Of meer een journalisten-ding en heeft de nieuwsconsument er geen last van?

Klaske Tameling: “Wordt dit het jaar van de ondergang van de influencer?”

maandag 25 februari 2019, 15:36 uur

Het is een bekende term, influencers. Blijft dit bestaan? Of zal het veranderen? Of kunnen we de technieken gebruiken voor andere zaken? Wij bespreken het. Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Klaske Tameling en Spraakmaker Esther Voet. Ook hebben we het natuurlijk over de Oscars. In de aanloop naar de Oscar-uitreiking ging ongeveer alles mis wat mis kon gaan. Wat vinden onze mediakenners van de uitreiking van vannacht? Verder bespreken we ‘Missie F16: Onze strijd tegen terrorisme’. Begin dit jaar kwam er een einde aan een Nederlandse F16-missie tegen terrorisme. Bijna drie jaar lang vlogen Nederlandse vliegers vanuit Jordanië missies uit tegen IS. Sinds gisteravond is bij National Geographic te zien hoe het hen verging. Wat is het belang van Defensie om dit te laten zien? Tot slot hebben we het over omroepen die openlijk politiek bedrijven. Via een speciaal fonds vrije dagen opgeven voor collega’s die mantelzorgen; Jan Slagter van Omroep Max vindt dat een goed idee en pleit ervoor dat dat wordt ingevoerd. Het is niet voor het eerst dat Omroep Max duidelijke politieke statements maakt. Omroep Max springt in het oog, maar het is niet de enige omroep die zo openlijk politiek bedrijft. Zouden omroepen dit vaker moeten doen?

Paul Jansen: “Er zijn weinig landen waar cijfertjes zo belangrijk zijn als in Nederland”

vrijdag 22 februari 2019, 14:24 uur

Politiek én gevestigde rekeninstituten liepen een forse vertrouwensdeuk op deze week: de cijfers klopten niet. Wat betekenen de reken- en interpretatiefouten op onze energierekening voor het imago van dit kabinet? En wat is erger: dat de cijfers niet kloppen of dat het kabinet mensen die dat aanvankelijk aan de kaak stelden wegzette als bangmakers? Daar hebben we het over met de directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement Marco Zannoni, hoofdredacteur van De Telegraaf Paul Jansen en Leonard Ornstein, journalist bij Buitenhof. Verder in dit mediaforum: de groene klimaatdraken van de Telegraaf en Frits Spits, want die is door het mediablad Spreekbuis uitgeroepen tot één van de vijf meest invloedrijke radiomakers van de afgelopen honderd jaar.

Chavannes: “Dit is het meest spectaculaire media-optreden van de afgelopen 24 uur”

donderdag 21 februari 2019, 16:04 uur

We hebben het over de Amerikaanse Fox News-presentator Tucker Carlson. Gisteravond werd er een filmpje online gezet waarin hij in gesprek is met de Nederlandse journalist en historicus Rutger Bregman. Carlson noemt hem een idioot. Waarom vindt Chavannes dit het meest spectaculaire media-optreden? Aan tafel zitten Marc Chavannes, Paul van Gessel en Spraakmaker Hans Spekman. Ook hebben we het over de World Press Photo competitie. Welke foto’s vallen op? Tot slot hebben we het over krantenkoppen. Bijvoorbeeld die van de Volkskrant deze ochtend. Daar verscheen vandaag een groot artikel over de synode in Rome. ‘Waarom de misbruiktop een fiasco wordt?’, schrijft de krant. Ook in Trouw worden de verwachtingen getemperd: ‘schoon schip is nog teveel gevraagd.’ Wat vinden onze media-experts van deze koppen?

We moeten allemaal even lummelen!

woensdag 20 februari 2019, 13:48 uur

Even niks doen is soms heel goed. Dit stond in een artikel in de Volkskrant, en is al een paar dagen het meest gelezen artikel. Hoe kan het dat dit artikel zo populair is? Aan tafel zitten Diederik Broekhuizen, Ronald Ockhuysen en Spraakmaker Marina van der Wal. We bespreken ook het overlijden van Karl Lagerfeld. Hoe speelt dit in de media, en met name op Instagram? Ook hebben we het over de mega-claim bij de Washington Post. De leerling die vorige maand te zien was terwijl hij tijdens een demonstratie een confrontatie had met een Vietnam-veteraan van Indiaanse afkomst eist 250 miljoen dollar van de Washington Post. Hij verwijt de krant dat die hem op een dusdanige manier heeft afgebeeld waardoor het lijkt alsof hij de veteraan treitert. Is dit een fout van de Washington Post? Of overdrijft de jongen? Tot slot bespreken we de plannen van DENK-fractievoorzitter Kuzu, die overweegt een eigen publieke omroep op te richten. Wat vinden onze media-experts hier van?

Joost Oranje “Je moet er als toerist heen, zo snel mogelijk draaien en weer weg”

dinsdag 19 februari 2019, 15:48 uur

Maandag werd bekend dat freelance journalist Gerbert van der Aa Marokko uit is gezet, omdat hij zonder persaccreditatie aan het werk was. Nieuwsuur maakte recentelijk óók reportages in Marokko over de sociale zekerheid en over wietteelt. Deze kwamen zonder persaccreditatie, dus illegaal, tot stand. Aan tafel zitten Pieter Klok, Joost Oranje en Spraakmaker Henk van Straten. Ook hebben we het over KLM. “D-day voor KLM-baas Elbers” kopt de Telegraaf. NOS houdt het op “Dag van de Waarheid voor KLM-topman.” De media zijn al dagen in de ban van de machtsstrijd bij Air France KLM. Waarom is dat zo? Tot slot hebben we het over de publieke omroep. De afgelopen dagen is er al weer veel gespeculeerd over een reclamevrije publieke omroep. In dit debat staan de NPO en met name De Telegraaf vaak lijnrecht tegenover elkaar. Is samenwerking de redding van de kwaliteitsjournalistiek?

Hans Aarsman: “iets wat heftig is krijgt voorrang ten opzichte van een inzicht”

maandag 18 februari 2019, 16:22 uur

We hebben het over de demonstratie van de ‘gele hesjes’ in Hilversum dit weekend. Marcel Gelauff, hoofdredacteur Nieuws van de NOS schuift aan om zijn verhaal te vertellen. Paul Römer vraagt zich af wat de overweging is geweest dat de demonstratie het acht uur journaal heeft gehaald. Hansje van de Beek vindt het wel een logische keuze. Aan tafel zit ook Spraakmaker Hans Aarsman. Ook hebben we het over Facebook. Volgens een Brits parlementair rapport moet Facebook onderworpen worden aan een verplichte ethische code. Dit moet er voor zorgen dat nepnieuws en misbruik van gegevens van gebruikers wordt tegengegaan.

Frénk van der Linden: “Linda slaagt erin het lekkere met het leesbare te verenigen”

vrijdag 15 februari 2019, 13:50 uur

Linda de mol gaat samen met Jildou van der Bijl, de hoofdredactrice van het blad LINDA, de vrouwenzender Net5 leiden. Fons van Westerloo - ooit de eerste directeur van Net5 - zegt in het AD: Net5 wordt Linda TV. Een geniaal idee? En wat voegt het toe aan wat er al bestaat voor vrouwen? We praten er over met de spraakmaker van de dag Annegreet van Bergen, journalist Frénk van der Linden en Paul van Gessel, tot voor kort directeur NH Media en At5. Verder in deze aflevering kijken we ook naar de Journalist van het jaar en de Brexit campagne stunt van de overheid.

Klaske Tameling: ''Ze laat zien dat feminisme ook gewoon leuk kan zijn''

donderdag 14 februari 2019, 15:01 uur

We hebben het over het nieuwe lied van ‘MEREL’. Ze staat bekend om haar tegendraadse, licht provocerende teksten. Vandaag, op Valentijnsdag lanceert ze de videoclip bij haar single. Valentijnsdag wordt steeds meer gebruikt voor maatschappelijke campagnes. Hoe gaat de media hiermee om? Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Klaske Tameling en Spraakmaker Arjen Postma. Ook hebben we het over de toespraak die premier Rutte gisteren in Zürich hield. In de zogenaamde Churchill-lezing pleitte hij voor een meer zelfbewust Europa. Wat viel je op in de toespraak? En na lange onderhandelingen lijken de Europese lidstaten tot een akkoord te zijn gekomen over nieuwe auteursrechtenregels. Die hebben vooral gevolgen voor grote techbedrijven, als Facebook, Google, Twitter. Die bedrijven zijn daar niet blij mee, waarom niet?

'Het Holleeder-proces is een mediaproces geworden'

woensdag 13 februari 2019, 16:48 uur

Gisteren werd door RTL de Holleeder Tape uitgezonden. De tape waarin Peter R. de Vries een gesprek had met Willem Holleeder, zou een kijkje in de onderwereld moeten geven en beschuldigde daarnaast advocaat Bénédicte Ficq met het bedreigen van Holleeder. Volgens misdaadjournalist Marian Husken was er niks nieuws te horen in die speciale uitzending. Wij hebben het er over. Aan tafel zitten Jan Slagter, Gijs Groenteman en Spraakmaker Arno Visser.

De 'pornodocent' van vroeger ging niet 'viral'

dinsdag 12 februari 2019, 15:05 uur

In korte tijd zijn docenten op de middelbare scholen het doelwit geworden op sociale media. Scholen moeten hierop inspelen en moeten een plan van aanpak hebben voor sociale media-incidenten op school. Daar pleit Kennisnet en Stichting School en Veiligheid voor. Martha Riemsma heeft hier nog wel een persoonlijk verhaal over. Aan tafel zitten Martha Riemsma, Marc Josten en Spraakmaker Splinter Chabot. Ook hebben we het over de Provinciale Statenverkiezingen. In het AD vanochtend stond het volgende: in het eerste verkiezingsdebat op 7 maart in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen doet Thierry Baudet van Forum voor Democratie mee aan het RTL Verkiezingsdebat. Gert Jan-Segers van de ChristenUnie is niet uitgenodigd. De uitnodigingen zijn gemaakt op basis van de peilingen en niet op basis van het huidige aantal Kamerzetels. Is dit vreemd?

“Een documentaire kun je niet maken zonder in te grijpen in de werkelijkheid” Onzin!

dinsdag 12 februari 2019, 14:44 uur

We hebben het over de ingezonden brief van John Appel in de Volkskrant. Hoe kijkt de documentairemaker aan tegen de “documentaire” van RTL, waarin men wil laten zien hoe het er aan toe gaat op een middelbare school. Er werden nepleerlingen gebruikt. In hoeverre zijn dit soort praktijken schadelijk voor andere documentairemakers? Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Coen Verbraak en Spraakmaker John Appel. Ook hebben we het over een nieuw satirisch sportprogramma bij de NPO: ‘Makkelijk scoren’. Het team achter Zondag met Lubach stort zich nu op de sport. Tot slot bespreken we de podcast “De brand in het landhuis”. Dit weekend was de laatste aflevering te horen. Het verhaal waarin theatermaker Simon Heijmans probeert de raadselen te ontrafelen rondom de dood van de Vughtse landheer Ewald Marggraff is ongekend populair. Hoe kan dat?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1