appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Het Mediaforum

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Podcast afleveringen

Quote-hoofdredacteur: 'De glans van onze enige overwinning werd er ook nog afgepoetst door de Mercurs-jury'

vrijdag 14 december 2018, 13:54 uur

Download

In Amsterdam werden gisteravond de belangrijkste Nederlandse tijdschriftprijzen uitgereikt: de Mercurs. Het tijdschrift Quote was maar liefst vijf keer genomineerd, maar viel slechts één keer in de prijzen. "De glans van die overwinning werd er ook nog afgepoetst door de jury", vertelt een teleurgestelde hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck in Spraakmakers.

Van de ene wereldleider naar de andere!

donderdag 13 december 2018, 13:36 uur

Download

We hebben het over Theresa May, die natuurlijk veel in de media is de laatste tijd. Hoe wordt er over haar geschreven? En hoe is May als persoon? We praten erover met onze forumleden Catherine Keyl, Ward Wijndelts, Spraakmaker Marc Lammers en VK-correspondent Lia van Bekhoven. Verder praten we over Trump. Een nieuwste schandaal: de uitgever van Amerikaanse tabloids heeft toegegeven dat ze het verhaal van playmate Karen McDougal over haar affaire met Trump heeft afgekocht, als vriendendienst naar Trump. Om af te sluiten hebben we het over de poenie! De redactie van De Wild in de Middag heeft een nieuwe naam gekozen voor het vrouwelijk geslachtsdeel. Poenie, dus!

Hans de Boer over Brexit: 'Europa moet haar warme hart tonen'

woensdag 12 december 2018, 14:14 uur

Download

Vlak voor de start van het Mediaforum was er een persconferentie van de Britse premier Theresa May. Vanavond zal er gestemd worden over haar positie. We praten erover met onze forumleden Margriet Brandsma, Marc Chavannes en onze Spraakmaker Hans de Boer. Verder hebben we het over de Person of the Year. Het Amerikaanse weekblad Time heeft vier journalisten die vanwege hun werk werden vermoord of in de gevangenis belandden, uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. En, ING-bestuurder Ralph Hamers ligt onder vuur. In de Tweede Kamer wacht hem vandaag een kritisch onthaal. Politiek en bedrijfsleven begrijpen elkaar niet meer.

Martha Riemsma: “de Oostvaardersplassen zijn een mediageniek onderwerp”

dinsdag 11 december 2018, 15:17 uur

Download

Het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen is begonnen. De media zaten er bovenop. Maar slechts een select gezelschap mocht gisteren het gebied in en het afschieten filmen. We praten over de rol van de media rondom het onderwerp 'de Oostvaardersplassen'. Aan tafel vandaag Martha Riemsma (hoofdredacteur van Tubantia) en programma- en documentairemaker Annette van Trigt. Ook hebben we het over de Omroepman van het jaar 2018: Beau van Erven Dorens.

Paul Witteman stopt bij Buitenhof: 'Hij is een fenomeen'

maandag 10 december 2018, 16:34 uur

Download

Paul Jansen van de Telegraaf spreekt in het Mediaforum zijn bewondering uit voor Paul Witteman. Witteman nam dit weekend afscheid als presentator van het journalistieke programma Buitenhof. Verder praten we met Jansen en Sonny Motké over de Telegraafscoop van dit weekend. Medewerkers van de MIVD, de militaire inlichtingen en veiligheidsdienst, hebben in het geheim onderhandeld met de Taliban. Dat zegt een Afghaanse spion in deze krant. Hoe is het verhaal tot stand gekomen?

Roos Schlikker: “Het woord pierewaaien wordt sowieso te weinig gebruikt!”

donderdag 6 december 2018, 12:56 uur

Download

Dierenrechtenorganisatie PETA vindt het de hoogste tijd om dieronvriendelijke gezegden de nek om te draaien. Het gaat vooral om de Engelse uitdrukkingen, maar “bloeden als een rund” zou dus niet meer kunnen. Roos Schlikker verbaast zich daarover en wil het er over hebben. Verder aan tafel Wouter de Winther en Spraakmaker Luce van Kempen. We bespreken ook een groot onderzoek van marktonderzoek Ipsos, waarvoor 37 landen werden ondervraagt. Nederlanders schatten belangrijke feiten over ons land vaak verkeerd in. Zo weten we niet goed wat de juiste getallen zijn over bijvoorbeeld immigratie, werkloosheid of klimaatverandering. In geen enkel land dat werd onderzocht worden de cijfers goed ingeschat door haar burgers. Als laatste onderwerp bespreken we de speciale taskforce van de EU, die nepnieuws moet ontmaskeren. Hun budget gaat namelijk omhoog van 3 naar 5 miljoen.

Arno Kantelberg: “Ik kan genieten van de opwinding over een natuurdocumentaire”

woensdag 5 december 2018, 14:38 uur

Download

De nieuwe BBC-serie Dynasties volgt vijf groepen bedreigde dieren. Tijdens een zware sneeuwstorm in Antarctica was een groep keizerspinguïns vast komen te zitten in een geul. Eigenlijk grijpt een filmploeg nooit in als zij zien dat een dier in gevaar is, omdat de natuur zijn eigen gang moet gaan. Maar in dit geval vonden de filmmakers deze situatie zo uitzonderlijk, dat ze toch een reddingsactie ondernamen. Daarover stond ophef. Aan tafel zitten, naast Arno Kantelberg, ook Pieter Klein en Spraakmaker Martijn van Calmthout. We hebben het verder over de bedreiging van journalisten. het aantal journalisten dat gevangen zit of is vermoord, is op het hoogste punt in tien jaar tijd. We sluiten af met de column van Pieter Klein. Op de website van RTL Nieuws schrijft hij over de “documentloze bananenmonarchie”. Hij legt uit wat hij hiermee bedoelt.

Erik Noomen: "Alles wat met seks te maken heeft komt onder een vergrootglas"

dinsdag 4 december 2018, 14:42 uur

Download

Het sociale medium Tumblr gaat pornografische beelden voor alle gebruikers blokkeren. Vanaf 17 december zijn beelden van deze aard niet meer toegestaan. Hier vallen dus ook tepels onder, zelfs als deze van een koe zijn! Erik Noomen vindt hier iets van. Aan tafel zitten verder Diederik Broekhuizen en Kees Jongkind. We hebben het ook over oudere mannen die niet met pensioen willen, maar toch moeten. Zo ook verslaggever van RTL Nieuws Jaap van Deurzen. Verder hebben we vandaag een extra onderwerp, waarvoor Kees Jongkind (verslaggever van Andere Tijden Sport) aanschuift. Zijn reportage over het verdwenen koffertje met urinemonsters van onder andere Yvonne van Gennip deed veel stof opwaaien.

Philip Freriks bij OVT was "een pijnlijk misverstand"

maandag 3 december 2018, 15:39 uur

Download

Vandaag in het Mediaforum bespreken we met Hansje van de Beek en Paul van Gessel het pijnlijke radiomoment van dit weekend: Philip Freriks bij OVT. Hij kreeg live op radio te horen dat hij zojuist zijn laatste column voorgelezen had. Paul vindt dat er duidelijke afspraken gemaakt hadden moeten worden. Als ooit besproken zou zijn dat hij misschien zou stoppen en dat het einde van het jaar een mooi moment zou zijn, moet het wel duidelijk zijn of dat een harde afspraak was of niet. Is het verjonging? En zou dat goed zijn in dit geval? Ook hebben we het over de klimaatprotesten dit weekend. De Nederlandse media hebben vooral veel aandacht voor de ‘gele hesjes’ in Frankrijk. Ook in België en Duitsland gingen duizenden mensen de straat op. Hoe kan het dat dit in Nederland minder speelt?

Johan Derksen, moeten we deze man wel zoveel aandacht geven?

vrijdag 30 november 2018, 16:25 uur

Download

Op Twitter was gisteren de hele dag de hashtag #SorryJohan trending. En niet alleen op Twitter maar bij ook in andere programma’s werd stilgestaan bij de uitlatingen van Johan Derksen over homo’s in Veronica Inside. We praten onder andere over dit onderwerp in het Mediaforum met Yoeri Albrecht, Pieter Klok en Natacha Harlequin.

Is het mogelijk om de burgemeester van álle Amsterdammers te zijn?

donderdag 29 november 2018, 14:35 uur

Download

Het berust op een ‘misverstand’. Met die woorden verdedigde burgemeester Femke Halsema van Amsterdam gisteren tegenover de gemeenteraad haar uitspraken over het boerkaverbod. Ze had het genuanceerder bedoeld, zei Halsema. Dit is niet de eerste keer dat ze in opspraak komt. We praten erover met Ronald Ockhuysen van het Parool en Sjors Fröhlich van BNR. Ook hebben we het over start-ups. Vandaag wordt op het congres Media van Morgen tal van innovatieve journalistieke start-ups, nieuwe technieken en inspirerende journalistieke producties gepresenteerd. Want de de journalistiek moet met de tijd mee! Onze forum-gasten hebben beide één start-up uitgekozen om uit te lichten.

Zou er meer ophef over (het te kort aan) de pil zijn als het een mannenpil was?

woensdag 28 november 2018, 13:34 uur

Download

De pil Microgynon 30 is al sinds september slecht beschikbaar. Veel vrouwen kunnen hun vertrouwde pil niet slikken en worden verzocht 'gewoon een andere' te nemen. Sonja Keizer, voorzitter van de Nederlandse Organisaties van Vrouwelijke Apothekers ergert zich hier in de Volkskrant van vandaag mateloos aan en vraagt zich sterk af of het niet veel groter in het nieuws was geweest als dit een probleem ook mannenprobleem was. We praten erover in het Mediaforum met Gert-Jaap Hoekman en Jan Slagter. Ook hebben we het over de Amerikaanse journalist Barbara Ehrenreich. Zij heeft van koning Willem Alexander de prestigieuze Erasmusprijs gekregen.

Hoe één klacht bij Radar resulteerde in een onderzoek met 250 journalisten

dinsdag 27 november 2018, 15:44 uur

Download

Onder de naam The Implant Files berichtten tv-programma Radar en Dagblad Trouw uitgebreid over alles wat er mis kan gaan met implantaten. Wat begon met 1 klacht bij Radar culmineerde uiteindelijk in meer dan 1300 WOB-verzoeken, uitgevoerd door meer dan 250 journalisten in 36 landen. Dat leverde 8 miljoen documenten op en een heleboel nieuws. Hoe gaat zo'n grootschalig samenwerking tussen verschillende mediapartijen? We bespreken het met Joost Oranje en Barbara Barend. Verder hebben we het over voetbalprogramma's op tv. Wat vinden onze gasten hiervan? Steeds vaker wijkt het af van 'puur voetbal', zaken als politiek worden ook besproken. Is dat gek?

#185 Jan Kees Emmer: Polman verantwoordelijk voor het eindigen van dit interview op deze manier

maandag 26 november 2018, 15:07 uur

Download

We hebben het over de afloop van het interview met Polman in het AD. Het verhaal was mooi, maar ontspoorde. We bespreken dit in het Mediaforum met Jan Kees Emmer en Ilse Openneer. Wat vinden zij hiervan en wat zijn hun eigen ervaringen in gesprekken die anders liepen dan verwacht? Ook hebben we het over de partijcongressen die dit weekend plaatsvonden. Waar het congres van de VVD meer weg had van een festival, viel het Forum voor Democratie op omdat journalisten tijdens het inhoudelijke deel van het congres niet welkom waren. Hoe ga je als media hiermee om?

#184 'Paul Witteman moet een eigen straat krijgen'

vrijdag 23 november 2018, 15:04 uur

Download

Paul Witteman stopt met de presentatie van het politieke discussieprogramma Buitenhof. Dat gebeurt op zijn eigen verzoek. Witteman stopt, omdat hij naast Buitenhof op zondag ook het programma Podium Witteman op dezelfde dag presenteert. In het Mediaforum met Bert Huisjes en Sjirk Kuijper is niets dan lof voor de 72-jarige presentator.

#183 Wouter de Winther: "je hoop dat iemand soms bij Sylvana een arm om de schouder legt"

donderdag 22 november 2018, 14:58 uur

Download

Vandaag in het Mediaforum praten we met Wouter de Winther en Annette van Trigt onder andere over Marco Kroon. Hij lichtte zijn biografie “Kroongetuige” toe gisteravond in PAUW toe. Een deel van het verhaal was al in de publiciteit geweest, maar er zou nog meer gebeurd zijn, vertelde hij gisteren. Ook hebben we het over de documentaire 'Sylvana, demon of diva'. Deze documentaire van Sylvana Simons was gisteren op tv. Verder praten we over het idee om de Nederlandse Publieke Omroep reclamevrij te maken. NPO-baas Shula Rijxman wil kijken of het mogelijk is om dit te realiseren. Een reclamevrije publieke omroep is onder andere een wens van commerciële uitgevers.

#182 Het knuffelgehalte van Alzheimer in de media

woensdag 21 november 2018, 14:58 uur

Download

In het Mediaforum hebben we het zo over de beeldvorming rond de ziekte Alzheimer. Soms heeft het een hoog knuffelgehalte. Toine Heijmans, verslaggever voor de Volkskrant, schrijft wekelijks een column in het magazine over zijn vader met Alzheimer. En 3FM DJ Frank van der Lende zit aan tafel. Gisteren ging op YouTube zijn serie over Alzheimer van start.

#181 Hans Spekman: "Wij buigen de laatste jaren consequent voor dit soort dreigementen"

dinsdag 20 november 2018, 13:24 uur

Download

Gisteravond kon misdaadjournalist John van den Heuvel niet aanschuiven bij het programma waar hij werkt, RTL Boulevard dat live wordt uitgezonden vanaf het Leidseplein in Amsterdam. De dreiging van een aanslag op zijn leven was te hoog bepaalde de driehoek van Amsterdam. Hoe gaan we om met dreiging op journalisten? Verder hebben we het met Ronald Ockhuysen, Roos Schlikker en Hans Spekman over de voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland, waarin Nederland "op z'n Duits won". Ook hebben we het over de internationale Emmy's van afgelopen nacht.

#180 Politiek vs privé in de media

maandag 19 november 2018, 15:47 uur

Download

Naar aanleiding van het interview van Anne Lok, de ex van Alexander Pechtold, dat dit weekend in de Stentor verscheen hebben we het over de politiek en privéleven in de media. Aan tafel zitten vandaag Angela de Jong en Paul Jansen. Natuurlijk wilde Angela ook even iets kwijt over het best bekeken programma van de zondagavond: Boer Zoekt Vrouw!

#179 'Methode Lubach' zorgt voor reuring in Tweede Kamer

vrijdag 16 november 2018, 14:59 uur

Download

TTIP, Kernenergie, het referendum voor de Sleepwet en afgelopen week nog het rekeningrijden. Arjen Lubach weet vaak de politieke agenda’s te bespelen. We praten hier onder andere over in het Mediaforum met Catherine Keyl en Sjors Fröhlich.

#178 Meer vrouwen in de krant!

donderdag 15 november 2018, 15:48 uur

Download

Natuurlijk alles over de Brexit! Maar ook hebben we het met Martha Riemsma en Wouter de Winther over het volgende: Wil je meer vrouwelijke lezers, dan moet je meer vrouwen aan het woord laten. Dat zegt de Britse krant Financial Times. Daarom hebben ze voor de journalisten die werken bij de krant een tool ontwikkeld die alarm slaat als er te veel mannen (of te weinig vrouwen) aan het woord komen.

#177 In hoeverre moet je als media rekening houden met het “kinderfeest” en de zwartepietendiscussie?

woensdag 14 november 2018, 15:22 uur

Download

Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak over de landelijke Sinterklaasintocht in Zaanstad. Het kort geding, aangespannen door actiegroep Majority Perspective, werd gisteren uitvoerig gevolgd door diverse media. Wij praten er vandaag in het Mediaforum over met Gert-Jaap Hoekman en Sanne Terlingen. Ook hebben we het over het International Documentary Filmfestival Amsterdam, dat de komende 12 dagen honderden documentaires uit binnen- en buitenland vertoont.

#176 Hommeles in Den Haag

dinsdag 13 november 2018, 13:35 uur

Download

Groep de Mos, de grootste politieke partij daar weigert een verslaggever van het AD Haagse Courant nog te woord te staan. Wat is er precies gebeurd en waarom het een probleem is? Daar hebben we het over met hoofdredacteur Arno Kantelberg en Marc Chavannes, medewerker Correspondent en oud correspondent VS.

#175 Ruim 350.000 zelfstandige ondernemers in finaciële problemen

maandag 12 november 2018, 17:16 uur

Download

Een eigen bedrijf beginnen, je eigen baas. Honderdduizend Nederlanders dromen er van. Maar het kan ook enorm mis gaan. Het aantal failliet verklaarde bedrijven is ook in oktober weer toegenomen , hoorden we vanochtend nog van het CBS... In Nederland verkeren ruim 350.000 zelfstandige ondernemers in financiële problemen. In de documentaire ‘Schone Schijn’, die vanavond op NPO 2 wordt uitgezonden, wordt ondernemer Serge Janssen Daalen gevolgd. Serge heeft tonnen schuld maar toch geeft hij de moed niet op om zijn product Fieldbox aan de man te brengen. We praten er vandaag over met onze Spraakmaker Paul de Leeuw en onze Mediaforumleden Jan Kees Emmer en Hasna el Maroudi.

#174 CNN roept op tot boycot Trump

vrijdag 9 november 2018, 14:40 uur

Download

We keren in het Mediaforum nog even terug bij de ruzie tussen de Amerikaanse president Trump en een CNN-verslaggever. Het Witte Huis heeft de accreditatie van die verslaggever ingetrokken nadat hij in aanvaring was gekomen met Trump. CNN roept nu in een opinie-artikel andere journalisten op om Trump te boycotten. We praten hierover met Ward Wijndelts en Klaske Tameling.

#173 Trump en de media: "ze beschuldigen anderen van de dingen die ze zelf doen"

donderdag 8 november 2018, 13:53 uur

Download

Vandaag in het Mediaforum met Paul Römer en Ilse Openneer hebben we het over een nieuw conflict tussen Trump en CNN. Een verslaggever van CNN is zijn persaccreditatie in het Witte Huis kwijtgeraakt. De verslaggever zou een stagiaire hebben aangeraakt toen die de microfoon van hem wilde afpakken. Trump en de pers blijft voor verbazing zorgen. Ook hebben we het over de politieke en maatschappelijke druk op Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Mark Harbers. Die druk is toegenomen door de vorige week uitgezonden documentaire ‘Terug naar je eige land’ van programmamaker Tim Hofman. Harbers verschijnt veel in de media om zijn kant van het verhaal uit te leggen.

#172 Kernenergie staat weer op de journalistieke agenda

woensdag 7 november 2018, 13:49 uur

Download

Vandaag in het Mediaforum met Yoeri Albrecht en Bert Huisjes hebben we het over kernenergie, dat sinds dit weekend bij Zondag met Lubach weer op de agenda staat. Het blijft een terugkerende discussie, maar nu weer in de aandacht! Ook hebben we het over het karakter Apu uit de animatieserie ‘The Simpsons’. Het karakter gaat verdwijnen omdat het te stereotyperend zou zijn. Wat mag wel en wat mag niet wanneer je het hebt over uitvergrote karakters in tekenfilms, maar ook in speelfilms en boeken?

#171 Paul van Gessel 'Kleutertje Luister': "het Spuiten en Slikken van de jaren 60"

dinsdag 6 november 2018, 13:51 uur

Download

Vandaag in het Mediaforum met Jan Slagter en Paul van Gessel hebben we het over de podcastserie 'Hallo Hier Hilversum'. Over één jaar bestaat de radio 100 jaar. In aanloop daarvan dus deze podcastserie. We blikken vast terug naar een aantal radioherinneringen van onze tafelgasten. Ook hebben we het over het fenomeen verkiezingsspots. Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse televisiezenders Fox en NBC een verkiezingsspot van Donald Trump weigeren. Ook Facebook weert de advertentie zo veel mogelijk.

#170 Buitenhof blijft achter uitzending vaccinatie staan

maandag 5 november 2018, 15:24 uur

Download

Carel Kuyl, eindredacteur Buitenhof, is het niet eens met de kritiek van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op de tv-uitzending van afgelopen zondag. Kuyl zegt: ”Dat er iets aan de hand is, is echt zonneklaar. De vaccinatiegraad is inmiddels gedaald naar 92%. Een groeiende groep deelt de zorg van critici van vaccinaties. De discussie over inenten wordt niet alleen gevoerd op basis van wetenschappelijke feiten maar ook op emoties.”

#169 'Documentaire Tim Hofman over kinderpardon is op het randje'

vrijdag 2 november 2018, 13:38 uur

Download

De documentaire Terug naar je eige land van presentator Tim Hofman is ''een beetje op het randje''. Dat zegt Quirine Eijkman, vicevoorzitter van het College voor de Rechten van de Mens in het Mediaforum in Spraakmakers

#168 Bruins heeft zwaar debat over ziekenhuizen: “alles was too little, too late”

donderdag 1 november 2018, 10:40 uur

Download

Vandaag hebben we het in het Mediaforum met Kees Boonman en Gert-Jaap Hoekman over het zware Kamerdebat dat Minister Bruins gisteren moest voeren. Het ging over de ziekenhuizen die moesten sluiten. Ook hebben we het over Nu.nl. Ze gaan lezers nóg meer gelegenheid geven om zich met de artikelen op de website te bemoeien. Wat hopen ze hiermee te bereiken?

#167 Jensen is terug: "als je iemand klakkeloos laat uitpraten is het rechts, ben je kritisch dan is het blijkbaar links"

woensdag 31 oktober 2018, 13:10 uur

Download

Vandaag het Mediaforum met Angela de Jong en Frénk van der Linden. We hebben het over Jensen, die na 5 jaar een comeback maakt met zijn talkshow. Ook hebben we het over "journalistiek en uitnodigingen", zogenoemde persreisjes.

#166 Mutti Merkel stapt vanaf 2021 uit de politiek

dinsdag 30 oktober 2018, 14:02 uur

Download

Vandaag het Mediaforum met Margriet Brandsma en Joost Oranje. Als oud-correspondent Duitsland weet Margriet ons van alles te vertellen over 'Mutti Merkel'. Verder praten we over de nieuwe Braziliaanse president Bolsonaro.

#165 Heeft de directeur van Stint wel goed gereageerd in de media?

maandag 29 oktober 2018, 14:30 uur

Download

In het Mediaforum bespreken we vandaag net Ward Wijndelts en Jan-Kees Emmer onder andere de manier waarop de directeur van de Stint in de media verscheen. Heeft hij dit goed aangepakt? Verder hebben we het over een bijzonder interview met Kim Postma in het Parool en AD. Ook hebben we het over de "Wet openbaarheid van bestuur" (Wob). Gemeenten traineren steeds vaker Wob-procedures. Ambtenaren volgen zelfs cursussen waarin ze leren Wob-verzoeken te vertragen. Nergens moet je zo lang wachten op openbaarmaking van overheidsstukken als in Nederland.

#164 Waarom staan de kranten niet vol van de dreigende hongersnood in Jemen?

donderdag 25 oktober 2018, 14:26 uur

Download

De nood is hoog in Jemen, zegt de VN. Volgens de organisatie dreigt er hongersnood voor 14 miljoen mensen. Ernstig, dus waarom staan de kranten daar niet van vol? In het Mediaforum van Spraakmakers gingen oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen en de hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, Sjirk Kuijper in gesprek over de berichtgeving omtrent Jemen.

#163 André Seebregts: “Het OM legt ons een muilkorf op”

woensdag 24 oktober 2018, 14:19 uur

Download

Verdachten zitten in afzondering en mogen alleen met hun advocaat praten. Advocaten mogen niks naar buiten brengen. Iedereen weet wat er speelt, maar niemand mag er over praten... André Seebregts windt zich hierover op. Verder aan tafel zitten Sjors Fröhlich en Arno Kantelberg. Later schuift NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff aan en praten we over een "ongelukkige formulering" in een nieuwsbericht rondom George Soros.

#162 Gaat Beau van Erven Dorens Twan Huys opvolgen bij RTL Late Night?

dinsdag 23 oktober 2018, 14:15 uur

Download

Vandaag gaat het in het Mediaforum over de eventuele opvolger van Twan Huys. Ook bespreken we met Paul van Gessel en Bert Huisjes het staatsbezoek van onze koning en koningin aan het Verenigd Koninkrijk. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn de moord op de journalist Khashoggi en we hebben het over Brazilië en nepnieuws.

#161 Wim Kok hoefde niet zo nodig in de media

maandag 22 oktober 2018, 15:03 uur

Download

Vandaag in het Mediaforum praten we over hoe Wim Kok in de media was. Hij zag de media als een verplicht nummer en wist ‘het hoort erbij’. Toch hield hij altijd een gepaste afstand. De media van deze tijd was niks voor Wim Kok geweest.

#160 'Ik probeerde de vaderlandse verkiezingen te saboteren via Facebook'

vrijdag 19 oktober 2018, 14:42 uur

Download

In het Mediaforum bespreken we onder andere met Frénk van der Linden en Ward Wijndelts een artikel dat is verschenen op de website van brandpunt+. Collega Erik van den Berg heeft onderzoek gedaan naar hoe makkelijk het is om op Facebook nepnieuws te plaatsen. Kop van het stuk: Ik probeerde de vaderlandse verkiezingen te saboteren via Facebook.

#159 'Tussen Kunst en Kitsch' 35 jaar: "Ik heb die schilderijen nu wel gezien"

donderdag 18 oktober 2018, 14:11 uur

Download

Vandaag zijn Paul Römer en Sofie van den Enk te gast in het Mediaforum. We bespreken vandaag onder andere het 35-jarig jubileum van 'Tussen Kunst en Kitsch'. Ook hebben we het over de dwangmiddelen die het Openbaar Ministerie heeft ingezet tegen journalisten. Het NRC Handelsblad bracht naar buiten dat dit de afgelopen drie jaar in totaal vijftien keer gebeurd is. Is het lastig voor het OM om aan de ene kant snel en adequaat te kunnen handelen en aan de andere kant de rechten van journalisten te respecteren?

#158 Zaken als de Brexit en de WIV: hoe leg je dat begrijpelijk uit?!

woensdag 17 oktober 2018, 14:28 uur

Download

Hoe leg je een complex onderwerp op een eenvoudige manier uit? Denk aan Brexit, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, cetera. We hebben het erover met Bert Huisjes, Marc Chavannes en Annemarie Jorritsma. Verder praten we over Netflix, dat haar eigen verwachtingen qua abonnees overtreft.

#157 Over NPO3: wat willen we zien en wat mag dat kosten?

dinsdag 16 oktober 2018, 15:10 uur

Download

We hebben het over NPO3, dat volgens de Telegraaf "op een hakblok ligt". De publieke omroep moet nu serieus gaan snoeien in het aanbod van zenders, zeggen de VVD, de PVV, het CDA en de Christen Unie. Voornaamste reden voor deze switch is het veranderende kijkgedrag en de dalende reclame-inkomsten. Moeten we puur kijken naar de economische aspecten? Of toch ook naar andere zaken? Ook praten we over de meest imposante boekenbeurs te wereld, de Frankfurter Buchmesse.

#156 Is Twan Huys onbetrouwbaar?

maandag 15 oktober 2018, 14:18 uur

Download

Twan Huys was dit weekend weer volop in het nieuws. Tijdens de uitzending van vrijdag verbrak hij een afspraak door zwartepietbestrijder Jeffrey Afriyie aan tafel uit te nodigen, terwijl ‘blokkeerfriezin’ Jenny Douwes ook aan tafel zat. Er wordt openlijk getwijfeld aan de betrouwbaarheid met Twan Huys. We praten erover met Ronald Ockhuijsen en Sonny Motké.

#155 Slechte start voor Rob Jetten

vrijdag 12 oktober 2018, 13:41 uur

Download

In het Mediaforum praten we met Sjors Fröhlich en Wouter de Winther over onder andere de slechte start van Rob Jetten, de winnaar van de Televizierring en de uitspraak van de rechter bij het proces over de blokkeerfriezen.

#154 Het RTL Late Night van Twan Huys

donderdag 11 oktober 2018, 14:42 uur

Download

Gisteravond scoorde RTL Late Night voor het eerst in ruim een week weer boven de 400.000 kijkers. Een kleine opleving, maar niet de redding, volgens het Mediaforum op NPO Radio 1. Zo concluderen tv-recensent Angela de Jong en oud-Duitsland-correspondent Margriet Brandsma dat het onduidelijk is wat RTL Late Night wil uitstralen als programma.

#153 De Giro 555 actiedag

woensdag 10 oktober 2018, 13:20 uur

Download

Vandaag wordt er op radio en tv geld ingezameld voor de slachtoffers van het natuurgeweld op het Indonesische eiland Sulawesi. De actie is kleinschaliger opgezet dan acties in het verleden, maar waarom eigenlijk? We praten erover met de directeur van de NTR Paul Römer en onderzoeksjournalist Sanne Terlingen.

#152 Journalistiek bedreigd in Midden-Oost Europa

dinsdag 9 oktober 2018, 13:45 uur

Download

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zouden journalisten die onderzoek doen naar corruptie zouden hun werk in veiligheid en openheid moeten kunnen doen. De dood van verschillende onderzoeksjournalisten in onder andere Malta, Slowakije en afgelopen weekend in Bulgarije laat blijken dat dit bij langer na niet altijd het geval is. Maar is openheid door regeringsleiders een oplossing? En wat kunnen we nog meer doen voor hun veiligheid? Daar praten we over met hoofdredacteuren Sjirk Kuijper (ND) en Marc Josten (HUMAN).

#151 Het aftreden van Alexander Pechtold

maandag 8 oktober 2018, 15:24 uur

Download

De geruchtenmolen ging volop draaien toen Alexander Pechtold afgelopen zaterdag zijn aftreden bekend maakte. In zijn 12 jaar als partijleider, is hij namelijk uitgegroeid tot één van Nederlands bekendste en meest markante politici. We praten over zijn carrière met politiek commentator Kees Boonman en de hoofdredacteur van Vrij Nederland, Ward Wijndelt.

#150 Het dansje van de Britse premier Theresa May

donderdag 4 oktober 2018, 13:03 uur

Download

Nadat de klanken van Abba’s Dancing Queen uit de speakers klonken, kwam May tijdens het partijcongres in Birmingham dansend het podium op. Hoofdredacteur van WNL Bert Huisjes noemt het “een wanhoopsoffensief”. Was de premier haar ijsbreker dat of was het een briljante vondst? Daar hebben we het over in het mediaforum.

#149 Wist de overheid het wel, of wisten ze het niet?

woensdag 3 oktober 2018, 12:54 uur

Download

Volgens Zembla wist de Nederlandse overheid in 1982 al dat de moord op IKON-journalisten een doelbewuste actie was. In elk geval, dat is wat het programma te horen kreeg van de Amerikaan Todd Greentree, die in 1982 onderzoeker bij grote gebeurtenissen was voor de Amerikaanse ambassade in El Salvador. Interviewer Frenk van der Linden zet er zijn vraagtekens bij.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1