appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Het Mediaforum

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Podcast afleveringen

#161 Wim Kok hoefde niet zo nodig in de media

maandag 22 oktober 2018, 15:03 uur

Download

Vandaag in het Mediaforum praten we over hoe Wim Kok in de media was. Hij zag de media als een verplicht nummer en wist ‘het hoort erbij’. Toch hield hij altijd een gepaste afstand. De media van deze tijd was niks voor Wim Kok geweest.

#160 'Ik probeerde de vaderlandse verkiezingen te saboteren via Facebook'

vrijdag 19 oktober 2018, 14:42 uur

Download

In het Mediaforum bespreken we onder andere met Frénk van der Linden en Ward Wijndelts een artikel dat is verschenen op de website van brandpunt+. Collega Erik van den Berg heeft onderzoek gedaan naar hoe makkelijk het is om op Facebook nepnieuws te plaatsen. Kop van het stuk: Ik probeerde de vaderlandse verkiezingen te saboteren via Facebook.

#159 'Tussen Kunst en Kitsch' 35 jaar: "Ik heb die schilderijen nu wel gezien"

donderdag 18 oktober 2018, 14:11 uur

Download

Vandaag zijn Paul Römer en Sofie van den Enk te gast in het Mediaforum. We bespreken vandaag onder andere het 35-jarig jubileum van 'Tussen Kunst en Kitsch'. Ook hebben we het over de dwangmiddelen die het Openbaar Ministerie heeft ingezet tegen journalisten. Het NRC Handelsblad bracht naar buiten dat dit de afgelopen drie jaar in totaal vijftien keer gebeurd is. Is het lastig voor het OM om aan de ene kant snel en adequaat te kunnen handelen en aan de andere kant de rechten van journalisten te respecteren?

#158 Zaken als de Brexit en de WIV: hoe leg je dat begrijpelijk uit?!

woensdag 17 oktober 2018, 14:28 uur

Download

Hoe leg je een complex onderwerp op een eenvoudige manier uit? Denk aan Brexit, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, cetera. We hebben het erover met Bert Huisjes, Marc Chavannes en Annemarie Jorritsma. Verder praten we over Netflix, dat haar eigen verwachtingen qua abonnees overtreft.

#157 Over NPO3: wat willen we zien en wat mag dat kosten?

dinsdag 16 oktober 2018, 15:10 uur

Download

We hebben het over NPO3, dat volgens de Telegraaf "op een hakblok ligt". De publieke omroep moet nu serieus gaan snoeien in het aanbod van zenders, zeggen de VVD, de PVV, het CDA en de Christen Unie. Voornaamste reden voor deze switch is het veranderende kijkgedrag en de dalende reclame-inkomsten. Moeten we puur kijken naar de economische aspecten? Of toch ook naar andere zaken? Ook praten we over de meest imposante boekenbeurs te wereld, de Frankfurter Buchmesse.

#156 Is Twan Huys onbetrouwbaar?

maandag 15 oktober 2018, 14:18 uur

Download

Twan Huys was dit weekend weer volop in het nieuws. Tijdens de uitzending van vrijdag verbrak hij een afspraak door zwartepietbestrijder Jeffrey Afriyie aan tafel uit te nodigen, terwijl ‘blokkeerfriezin’ Jenny Douwes ook aan tafel zat. Er wordt openlijk getwijfeld aan de betrouwbaarheid met Twan Huys. We praten erover met Ronald Ockhuijsen en Sonny Motké.

#155 Slechte start voor Rob Jetten

vrijdag 12 oktober 2018, 13:41 uur

Download

In het Mediaforum praten we met Sjors Fröhlich en Wouter de Winther over onder andere de slechte start van Rob Jetten, de winnaar van de Televizierring en de uitspraak van de rechter bij het proces over de blokkeerfriezen.

#154 Het RTL Late Night van Twan Huys

donderdag 11 oktober 2018, 14:42 uur

Download

Gisteravond scoorde RTL Late Night voor het eerst in ruim een week weer boven de 400.000 kijkers. Een kleine opleving, maar niet de redding, volgens het Mediaforum op NPO Radio 1. Zo concluderen tv-recensent Angela de Jong en oud-Duitsland-correspondent Margriet Brandsma dat het onduidelijk is wat RTL Late Night wil uitstralen als programma.

#153 De Giro 555 actiedag

woensdag 10 oktober 2018, 13:20 uur

Download

Vandaag wordt er op radio en tv geld ingezameld voor de slachtoffers van het natuurgeweld op het Indonesische eiland Sulawesi. De actie is kleinschaliger opgezet dan acties in het verleden, maar waarom eigenlijk? We praten erover met de directeur van de NTR Paul Römer en onderzoeksjournalist Sanne Terlingen.

#152 Journalistiek bedreigd in Midden-Oost Europa

dinsdag 9 oktober 2018, 13:45 uur

Download

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zouden journalisten die onderzoek doen naar corruptie zouden hun werk in veiligheid en openheid moeten kunnen doen. De dood van verschillende onderzoeksjournalisten in onder andere Malta, Slowakije en afgelopen weekend in Bulgarije laat blijken dat dit bij langer na niet altijd het geval is. Maar is openheid door regeringsleiders een oplossing? En wat kunnen we nog meer doen voor hun veiligheid? Daar praten we over met hoofdredacteuren Sjirk Kuijper (ND) en Marc Josten (HUMAN).

#151 Het aftreden van Alexander Pechtold

maandag 8 oktober 2018, 15:24 uur

Download

De geruchtenmolen ging volop draaien toen Alexander Pechtold afgelopen zaterdag zijn aftreden bekend maakte. In zijn 12 jaar als partijleider, is hij namelijk uitgegroeid tot één van Nederlands bekendste en meest markante politici. We praten over zijn carrière met politiek commentator Kees Boonman en de hoofdredacteur van Vrij Nederland, Ward Wijndelt.

#150 Het dansje van de Britse premier Theresa May

donderdag 4 oktober 2018, 13:03 uur

Download

Nadat de klanken van Abba’s Dancing Queen uit de speakers klonken, kwam May tijdens het partijcongres in Birmingham dansend het podium op. Hoofdredacteur van WNL Bert Huisjes noemt het “een wanhoopsoffensief”. Was de premier haar ijsbreker dat of was het een briljante vondst? Daar hebben we het over in het mediaforum.

#149 Wist de overheid het wel, of wisten ze het niet?

woensdag 3 oktober 2018, 12:54 uur

Download

Volgens Zembla wist de Nederlandse overheid in 1982 al dat de moord op IKON-journalisten een doelbewuste actie was. In elk geval, dat is wat het programma te horen kreeg van de Amerikaan Todd Greentree, die in 1982 onderzoeker bij grote gebeurtenissen was voor de Amerikaanse ambassade in El Salvador. Interviewer Frenk van der Linden zet er zijn vraagtekens bij.

#148 De lijst van Brandpunt+

dinsdag 2 oktober 2018, 14:23 uur

Download

Vandaag hebben we Brandpunt+ verslaggever Tom Kleijn, te gast. Want vanavond is het eerste deel van hun tweeluik over de lijst van 82 Nederlandse mannen die kinderporno hebben gedownload via het dark web. Hij verteld over de totstandkoming en de ethische dilemma's die daarbij komen kijken.

#147 ‘Wie is de schuldige’?

maandag 1 oktober 2018, 11:37 uur

Download

Langzaam maar zeker werd dit weekend duidelijk dat zich bij het Indonesische eiland Sulawesi een ramp heeft voltrokken. De nasleep van de aardbeving en tsunami werd dan ook voorpaginanieuws. Inmiddels wordt er gesproken over 1200 doden en de autoriteiten vrezen dat dit aantal nog verder zal oplopen. Maar er wordt ook al gesproken over de schuldvraag. Volgens aan Jan Kees Emmer adjunct-hoofdredacteur van de Telegraaf is het ongepast om nu al over schuldvraag te praten. We zijn te gretig, met vingers wijzen voordat het vuur geblust is.

#146 ‘De Balie’ moet zélf maar de beveiliging van haar gasten regelen

vrijdag 28 september 2018, 13:41 uur

Download

TV-recensent Angela de Jong werkte vanochtend in het Mediaforum in Spraakmakers ergernis bij Yoeri Albrecht, directeur van ‘De Bali’ in Amsterdam. Volgens De Jong moet het debatcentrum zelf de beveiliging van haar gasten regelen. Albrecht noemde dat een gevaarlijk standpunt.

#145 Stiekem geld verdienen over de rug van onthoofde journalist

vrijdag 14 september 2018, 14:06 uur

Download

In de film ‘Viper Club’ probeert een Amerikaanse verpleegster met man en macht om haar zoon, die als journalist in Syrië gegijzeld is, vrij te krijgen. Dat verhaal kwam Diane Foley bekend voor. Haar zoon James werd in 2014 in Syrië vermoord, het gruwelijke onthoofdingsfilmpje ging de wereld over. Maar Foley wist niets over de film, meldt de Washington Post. De makers namen nooit contact met haar op. Foley is not amused. Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR, begrijpt dat volkomen, zegt hij in Het Mediaforum in Spraakmakers.

#144 Het Mediaforum over de vermissing van Arjen Kamphuis

donderdag 13 september 2018, 16:50 uur

Download

Onderzoeksjournalist Sanne Terlingen zit aan tafel om te praten over de vermissing van haar goede vriend Arjen Kamphuis Kamphuis is een wereldwijd erkende cybersecurity specialist en hij verdween vorige maand tijdens zijn vakantie in Noorwegen. Gisteren werd bekend dat daar persoonlijke spullen van hem voor de kust zijn gevonden. Sanne coördineert met enkele vrienden het onderzoek naar zijn vermissing. Hoe staat het met de zaak en hoe belangrijk is media-aandacht bij vermissingen?

#143 Berichten over vermiste witte mensen vijf keer meer gedeeld

vrijdag 7 september 2018, 13:45 uur

Download

Facebook-posts over vermiste witte mensen worden vijf keer meer gedeeld dan berichten over vermiste mensen die níet wit zijn. Dat vertelt journalist Eric van den Berg in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1.

#142 'Ex van Pechtold Anne Lok is in een mediaval getrapt'

vrijdag 7 september 2018, 13:44 uur

Download

Anne Lok, de ex van politicus Alexander Pechtold, schoof gisteravond aan bij RTL Late Night. Een 'pijnlijk' en 'warrig' verhaal om naar te kijken, zeiden journalisten Sjirk Kuijper en Wouter de Winther in Spraakmakers.

#141 Hoe kan het dat het zo rustig blijft na de aanslag op Amsterdam CS?

maandag 3 september 2018, 15:28 uur

Download

De terroristische aanslag in Amsterdam afgelopen week zorgde in Nederland niet voor de normale stom van media-aandacht. Toch zijn er twee zwaargewonden en schoot de politie de dader neer. Hoe kan het dat het zo rustig blijf? En we gaan het hebben over podcasts. Er zijn namelijk drie verschillende podcast-prijsuitreikingen: gisteren de NTR Podcastprijs, vandaag de Dutch Podcast Awards van BNR en morgen is het tijd voor de Online Radio Awards. We praten erover met Hansje van der Beek en Paul van Gessel.

#140 Het Vaticaan zakt steeds verder weg in het misbruikschandaal

dinsdag 28 augustus 2018, 13:37 uur

Download

De Rooms Katholieke kerk, het Vaticaan, lijkt steeds verder weg te zinken in het moeras van misbruik-schandalen. Paus Franciscus wil niet reageren op beschuldigingen dat hij misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in de doofpot heeft gestopt. Hij noemt de aantijgingen 'voor zichzelf spreken' en dat hij er verder niets over wil zeggen. Ondertussen groeit de kritiek. Is dit verstandig? En zijn media te voorbarig geweest over Jos B.? Hij is immers nog niet berecht en/of veroordeeld. We praten erover met Volkskrantjournalist Jan Tromp en Nikki Sterkenburg, journalist bij Weekblad Elsevier.

#139 Jos B. of Jos Brech?

maandag 27 augustus 2018, 13:33 uur

Download

Brech nu wordt aangeduid in de media als Jos. B. Vorige week spraken alle media over Brech, nu gebruiken de NOS, en verschillende grote kranten zoals NRC, Trouw, Volkskrant alleen nog de initiaal van de achternaam, Jos B.. Telegraaf en AD schrijven wel zijn volledige naam. Onze collega’s van het Radio 1 Journaal legden vanochtend uit waarom ze niet meer de volledige naam maar alleen het initiaal gebruiken. We praten erover met journalist en columnist Hasna El Maroudi en media-ondernemer Jan-Kees Emmer.

#138 Het imago van Halsema

vrijdag 24 augustus 2018, 13:37 uur

Download

Femke Halsema kwam afgelopen week in het nieuws omdat ze niet met salafisten om tafel wou. Ze heeft er nu anderhalf maand als burgemeester van Amsterdam opzitten, is in die tijd het beeld dat mensen van haar hebben veranderd? En waar kwam de weerstand tegen Halsema vandaan? We praten erover met de hoofdredacteur van het Parool Ronald Ockhuysen en Brahim Bourzik, de hoofdredacteur van de Moslimkrant.

#137 De Heksenjacht naar Brech

donderdag 23 augustus 2018, 12:48 uur

Download

Elke krant kopte er vanochtend mee. Jos Brech is de naam van de man die door heel het land gezocht wordt. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Nu wordt het publiek om hulp gevraagd. Maar hoe voorkom je vervolgens een soort heksenjacht? In het Mediaforum praten directeur van de NTR Paul Römer en interviewer Frenk van der Linden je bij over de zaak.

#136 Het merk is je bestaansrecht

woensdag 22 augustus 2018, 12:47 uur

Download

Meer en meer nieuwsmedia worden omgevormd tot merk, dat blijkt uit een Deens onderzoek. Omroep Max wordt gezien als een sterk merk. Directeur Jan Slagter geeft uitleg over hoe belangrijk het is om een merk te zijn. Maar als nieuwsmedia steeds meer merken worden, hoe gaat dat dan gepaard met de journalistieke onafhankelijkheid? In de ogen van de Deense onderzoekers is het namelijk belangrijk om te laten zien waar je voor staat als medium. Moet neutraliteit dan plaatsmaken voor het bekennen van kleur? Gert Jaap Hoekman is hoofdredacteur van NU.nl en schijnt zijn licht op deze kwestie.

#135 Ed & Linda

dinsdag 21 augustus 2018, 13:39 uur

Download

Opmerkelijke uitspraak van Ed Nijpels. In een reportage van EenVandaag zei de voormalig fractievoorzitter van de VVD dat hij een relatie heeft gehad met Linda de Mol. Linda de Mol ontkent en zegt dat ze alleen uit eten is geweest met Nijpels. De bekentenis - een goed bewaard geheim noemde Nijpels het zelf - werd gedaan in de zomerserie van EenVandaag. De verslaggever gaat met bijzondere Nederlanders op stap met als doel om ze beter te leren kennen. Nijpels zat in een eend achter het stuur terwijl hij werd geïnterviewd. Zijn bekentenis zat er ook een beetje verstopt in. Wat vinden we hiervan? We praten erover met hoofdredacteur van WNL Bert Huisjes en Diederick Broekhuizen, social media expert.

#134 Het spektakel van Maarten van der Weijden

maandag 20 augustus 2018, 15:09 uur

Download

In drie dagen en twee nachten zwemt Maarten van der Weijden de Elfstedentocht van ruim 200 kilometer. Hij haalt zwemmend geld op voor onderzoek naar kanker. Journalisten en toeschouwers kijken vanaf de kant toe. Wat is er mis met ouderwets collecteren? Hebben we groots spektakel nodig om vrijgevig te zijn? Dat bespraken we vandaag in het Mediaforum met Angela de Jong van het AD en Sonny Motke, van Quote.

#133 VARA wint kort geding tegen DENK

donderdag 16 augustus 2018, 13:14 uur

Download

Deze mediacast gaat o.a. over het kortgeding dat de politieke partij Denk aanspande tegen het programma de Nieuws BV. De rechters oordeelden gisteren dat de Nieuws BV rechtmatig handelde. Is dit een overwinning voor de journalistiek? In het mediaforum journalist Margriet Brandsma en hoofdredacteur van Nu.nl Gert-Jaap Hoekman. De mediaforum gasten nemen allebei hun nieuwsmoment mee. Verder staan we stil bij een opmerkelijke actie van Amerikaanse kranten. Meer dan 200 Amerikaanse kranten spreken zich vandaag uit tegen de aanvallen van president Trump op de pers. Tot slot viert pop-icoon Madonna haar zestigste verjaardag. Er is volop aandacht voor deze dag. Is al deze aandacht terecht? Luister mee naar de Mediacast van donderdag 16 augustus.

#132 De brug

woensdag 15 augustus 2018, 13:48 uur

Download

Op vrijwel elke voorpagina stond het. In Genua stortte een brug in en er zijn minstens 35 doden. Meteen werden Nederlanders in de buurt geïnterviewd. Er verschenen verhalen zoals, een man besloot af te slaan op de brug en reed daarom de brug niet over... Hoe kijkt het mediaforum aan tegen deze berichtgeving? Een jaar lang in Amsterdam zijn, is hetzelfde als 183 sigaretten roken. Dat is gebleken uit een nieuwe studie naar de luchtkwaliteit in Europese steden. Simplificeren de media teveel? Algemeen directeur NH & AT5 Paul van Gessel en journalist voor De Correspondent Marc Chavannes geven hun mening.

#131 Amerikaanse kranten verzetten zich tegen Donald Trump

woensdag 15 augustus 2018, 13:47 uur

Download

We vroegen politiek verslaggever bij De Telegraaf Wouter de Winther en coördinator cross media BNN Vara Klaske Tameling hoe ze aankijken tegen de Amerikaanse kranten die actie voeren? Donderdag zullen namelijk ruim 100 kranten in hun redactioneel artikel zich verzetten tegen de retoriek van Donald Trump. Verder kunnen ze in Azië straks de Spaanse voetbalcompetitie gewoon via Facebook bekijken! De komende drie seizoenen zullen worden uitgezonden via het sociale medium. Vinden de gasten van het mediaforum dit een logische ontwikkeling? Tot slot blijft het forum bij de sociale media. Idris Elba twitterde de tekst: my name is Elba, Idris Elba. Het voedt de geruchten die al een tijd rondgaan dat hij een serieuze kandidaat zou zijn om Daniel Graag op te volgen. Ziet het mediaforum hem zitten als nieuwe James Bond? Luister mee!

#130 Stuk Volkskrant van Rianne Meijer legt GGZ Nederland persoonlijk uit

woensdag 15 augustus 2018, 13:38 uur

Download

Journalist van het Elsevier Weekblad Nikki Sterkenburg en adjunct bij RTL Ilse Openneer. De dames kwamen allebei met hetzelfde mediamoment, een artikel in de Volkskrant van Rianne Meijer. In dit persoonlijke verhaal vertelt Rianne over de zelfmoord van haar moeder en hoe de GGZ door bezuinigingen niet in staat is geweest die dood te voorkomen. Verder bespreekt het mediaforum de documentaire van Stan Sorimans. Gisteren was het precies tien jaar geleden dat de journalist om het leven kwam door een raket in Georgië.

#129 ‘Je doet het eigenlijk nooit goed’

vrijdag 10 augustus 2018, 14:05 uur

Download

Het plotselinge overlijden van het Haagse PVV-gemeenteraadslid Willie Dille doet veel stof opwaaien. De dag ervoor plaatste ze een video op Facebook waarin ze vertelde dat ze zou zijn verkracht door een groep moslims die haar van haar politieke activiteiten wilde weerhouden en ze stelde dat een oud-collega er opdracht voor had gegeven. Een ingewikkelde en heftige situatie, met vooral veel onduidelijkheden. Hoe ga je daar als media mee om? Benieuwd wat de hoofdredacteur van WNL Bert Huisjes en journalist Annette van Trigt ervan vinden?

#128 'SBS binnen een jaar groter dan RTL'

vrijdag 3 augustus 2018, 13:22 uur

Download

NTR-baas Paul Römer denkt dat SBS 6, met John de Mol aan het roer, door het plafond zal gaan. In het Mediaforum van Spraakmakers zei hij dat hij verwacht dat binnen een jaar RTL voorbij gestreefd zal worden.

#127 “We hebben kritische journalisten nodig”

donderdag 2 augustus 2018, 14:11 uur

Download

De persvrijheid in Hongarije trekt aan zijn laatste loodjes. De laatste kritische tv-zender van Hongarije is namelijk nu in de handen van regeringsgezinde. Dat had direct gevolgen voor de programmering: twee talkshows die het regime niet beviel werden direct gecanceld en vervangen door beelden van een toespraak van de première Viktor Orbán. Hoe dit kan? Daar praten we over met de hoofdredacteur van Nu.nl Gert-Jaap Hoekman en Arno Kantelberg, de hoofdredacteur van Esquire, Mens Health en National Geographic.

#126 Van geheime opnames tot de gang naar de rechter

woensdag 1 augustus 2018, 14:20 uur

Download

Vandaag is het de dag van het kort geding van DENK. De partij spande die aan tegen het Radio 1-programma de Nieuws BV van BNNVARA omdat het programma geheime opnames had gemaakt. Hoe gaat deze zaak eindigen? En waren die geheime opnames nou wel of niet geoorloofd? In het mediaforum praten we hierover met de hoofdredacteur van BNR Sjors Fröhlich en Marc Josten, hoofdredacteur Human.

#125 'Hoe moeten we al die mooie programma’s redden?'

vrijdag 27 juli 2018, 14:23 uur

Download

Bij de bezuinigingen van de NPO gaan ook de levensbeschouwelijke programma’s van de EO eraan. De omroep komt nu in het geweer, en roept mensen op om lid te worden. We praten hierover met televisiemaker Erik Noomen en met Paul Römer, directeur van de NTR.

#124 Heeft Patricia Paay evenveel recht op privacy als ieder ander?

donderdag 26 juli 2018, 13:08 uur

Download

Patricia Paay heeft de rechtszaak tegen GeenStijl gewonnen. Paay spande de rechtszaak aan nadat GeenStijl en Twitteraar Eendevanger vorige jaar een seksvideo van haar verspreiden. De rechter heeft nu geoordeeld dat Paay een schadevergoeding van 30.000 euro krijgt. Opvallend is dat GeenStijl niet de video zélf op het internet publiceerde, maar wel een link. De rechter oordeelde dat dit hetzelfde effect heeft als het zelf online publiceren van de video. Benieuwd wat Elsevier journalist Nikki Sterkenburg en columniste Catherine Keyl ervan vinden?

#123 Techreus Google geeft geld weg aan de Nederlandse journalistiek

woensdag 25 juli 2018, 15:55 uur

Download

Techreus Google heeft een innovatiefonds voor de journalistiek. Uit dit fonds wordt 750.000 euro toegekend aan projecten van De Volkskrant, RTL Nieuws en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Met dit geld zullen initiatieven die op basis van technologie de journalistiek willen verbeteren, gesteund worden. In het mediaforum zitten hoofdredacteur van BNR Sjors Fröhlich en directeur van Omroep MAX Jan Slagter. Hoe kijken zij aan tegen deze reddingsactie van Google?

#122 Columniste Aharouay mening-moe (en opmerkingen over haar hoofddoek)

dinsdag 24 juli 2018, 13:13 uur

Download

Lamyae Aharouay stopt na 2,5 jaar met het schrijven van columns voor de NRC. “Ik hoef niet meer zo nodig te vinden. Liever wil ik gewoon weten", laat Aharouay weten. Naar aanleiding van haar vertrek, schrijft NRC een hoofdredactioneel commentaar. Het commentaar gaat volledig over de negatieve redacties die de columniste kreeg op haar hoofddoek. In het mediaforum zijn hoofdredacteur van Vrij Nederland Ward Wijndelts en media-adviseur Ton Verlind te gast. Wat vinden zij ervan dat de NRC aandacht besteedt aan de 'hoofddoek kwestie'?

#121 DENK stapt naar de rechter

vrijdag 20 juli 2018, 14:13 uur

Download

De partij is boos omdat journalisten van het radioprogramma De Nieuws B.V. geheime opnamen hebben gemaakt van een gesprek met fractievoorzitter Farid Azarkan. Daaruit bleek dat DENK plannen had voor een nepnieuwscampagne tegen de PVV. De Nieuws B.V. zegt het gesprek voor de zekerheid te hebben opgenomen om mogelijke valse beschuldigingen achteraf vanuit DENK te kunnen weerleggen. Een plausibele verklaring? Of was het stiekem opnemen een stap te ver? Daar praten we over met de hoofdredacteur van het Parool Ronald Ockhuysen en Nikki Sterkenburg, onderzoeksjournalist Elsevier Weekblad.

#121 VVD-minister Blok door het stof

donderdag 19 juli 2018, 13:32 uur

Download

VVD-minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gelooft niet dat er een land bestaat waar mensen met een multi-etnische of multiculturele samenleving vreedzaam samenleven. Ruim een week geleden deed hij deze uitspraken tijdens een besloten bijeenkomst voor Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Het programma Zembla bracht de beelden naar buiten. De uitspraken zijn de gasten van het mediaforum niet ontgaan. Vandaag zijn te gast Kees Boonman politiek commentator en Martha Riemsma hoofdredacteur van de Twentsche Courant Tubantia. Hoe kijken zij tegen deze uitlatingen aan?

#120 Would of toch wouldn't?

woensdag 18 juli 2018, 14:18 uur

Download

"I don't see any reason why it wouldn't be Russia." Dat had de zin moeten zijn volgens Trump. Er was veel kritiek ontstaan na de persconferentie in Helsinki met president Poetin. Tijdens deze persconferentie viel Trump zijn eigen inlichtingen- en veiligheidsdiensten aan. Er barste een stortvloed aan kritiek los. Daarom kwam Trump gisterenavond met de verklaring dat hij zich versproken heeft. Naar eigen zeggen bedoelde hij: ik zie geen reden waarom het de Russen niet zouden zijn. In het mediaforum praten we hierover met de hoofdredacteur van BNR Sjors Fröhlich en Marc Joosten, hoofdredacteur Human.

#119 Brand binnen de brandweer

dinsdag 17 juli 2018, 13:35 uur

Download

De Amsterdamse brandweercommandant Schaap wordt bedreigd. De situatie is zo ernstig dat Schaap beveiligd moet worden. De commandant wordt niet door mensen van buitenaf bedreigd, maar door zijn eigen korps! De brandweermannen zijn ontevreden. Sinds de aanstelling van Schaap in 2016 heeft hij al ruzie met een deel van de Amsterdamse brandweer. De brandweercommandant werd aangesteld om de machocultuur in het korps aan te pakken. Dit gebeurde met harde hand en dat schoot bij een aantal brandweerlieden in het verkeerde keelgat. We praten over deze scoop van het AD met tv-recensent Angela de Jong en social media deskundige Diederik Broekhuizen.

#118 De top-ontmoeting tussen Trump en Poetin

maandag 16 juli 2018, 14:03 uur

Download

Trump en Poetin ontmoeten elkaar vanochtend in Helsinki. De top trek al dagen de aandacht, maar wat kunnen we nou precies verwachten? We praten erover met Jan Kees Emmer adjunct-hoofdredacteur van de Telegraaf en Annette van Trigt, journalist en documentairemaakster.

#117 Bepaalt president Trump de agenda?

vrijdag 13 juli 2018, 13:20 uur

Download

Dat President Trump onvoorspelbaar is werd afgelopen dagen weer eens duidelijk. De ene keer spreekt hij verzoenende taal en prijst hij collega-wereldleiders, om vervolgens weer knallende ruzie te hebben. Weten wij eigenlijk wel waar we aan toe zijn als het gaat om de Amerikaanse president? En weet hij dat zelf eigenlijk wel? Dat bespreken we met journalist en oud-Duitsland correspondent Magriet Brandsma en Sjors Fröhlich, de hoofdredacteur van BNR.

#116 Bij de BBC verdient de man het meest

donderdag 12 juli 2018, 13:32 uur

Download

De twaalf best betaalde presentatoren van de BBC zijn allemaal mannen, zo blijkt uit het jaarlijkse overzicht dat de Engelse omroep gister publiceerde. Opvallend, want een tijdje geleden ontstond er nog een rel toen een vrouwelijke correspondent haar baan opzegde omdat ze minder verdiende dan mannelijke collega’s die hetzelfde werk deden. De BBC heeft beloofd om in 2020 de salarissen gelijk te hebben getrokken. “Het kost tijd”, zeggen ze. Is dit een terecht verweer? En hoe zit dat in Nederland? Hoe bepaal je hoeveel iemand waard is? We praten erover met de directeur van de NTR Paul Romer en tv-recensent van het AD, Angela de Jong.

#115 De 'comeback' van Twitter

donderdag 12 juli 2018, 13:14 uur

Download

Grote schoonmaak bij Twitter kopt de Volkskrant vandaag. Deze week werd duidelijk dat er maar liefst 70 miljoen accounts zijn opgeheven in de maanden mei en juni. Dit zorgde even voor paniek op de beurs, maar volgens Twitter gaat het vooral om nep- of inactieve accounts.Twitter was een paar jaar geleden op sterven na dood. Beleggers gaven geen cent meer en werknemers liepen met bosjes weg heeft Twitter een comeback gemaakt? De Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed schreef vorig maand ook al over de ‘Tech World’s Most Unlikely Comeback’. We praten erover met onderzoeksjournalist Sanne Terlingen en Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie.

#114 Het Mediaforum: de prinses die eindredacteur wordt

dinsdag 10 juli 2018, 13:45 uur

Download

Prinses Laurentien wordt een aflevering lang eindredacteur bij Omroep Max, schrijft de omroep in een persbericht. De eindredacteur wordt op de voet gevolgd, waardoor men een kijkje achter de schermen krijgt bij het maken van televisie. Maar ging het nu om een kijkje achter de schermen, of draaide het meer om de prinses? Een prinses die overigens veel ervaring heeft in de media… En natuurlijk aandacht voor de aandacht die er is voor de jongens in de Thaise grot. We praten erover met presentator en columnist Catherine Keyl en de hoofdredacteur van Vrij Nederland, Ward Wijndelts.

#113 Het Mediaforum: Ouderwets tv-kijken dood? Niet voor de sportliefhebber!

maandag 9 juli 2018, 15:43 uur

Download

Sportliefhebbers beleven deze dagen fantastische tijden. Naast het WK, Wimbledon en de Formule 1 diende zich dit weekend nog een evenement aan: de Tour de France. Alles bij elkaar leveren deze sportgebeurtenissen uren aan vertier op. Trouw-columnist Renate van der Bas schrijft vanochtend over een totaal sportinfarct. En juist op dat moment presenteert de VPRO de serie ‘RIPTV’ met als thema: ouderwets tv-kijken is dood. Maar klopt dat wel? Of bewijst dit sportweekend het tegenovergestelde? We praten erover met Annette van Trigt, sportfanaat, voormalig presentator van het Sportjournaal en mediaondernemer Jan-Kees Emmer.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1