appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Het Mediaforum

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Podcast afleveringen

We hebben het over een rapport van de Algemene Rekenkamer. Zij concludeerden na onderzoek dat de NPO nauwelijks zicht heeft op de op de ‘financiële doelmatigheid’ van de besteding van 850 miljoen euro die jaarlijks naar de NPO gaat. We vragen Jan Slagter, baas bij Omroep Max, hoe hij hier over denkt. Hoe komt een programma tot stand? Is er verschil wanneer een programma door een buitenproducent wordt gemaakt of binnenshuis? Jan Slagter vindt dat na afloop van een programma duidelijk worden moet worden ‘waar het geld naartoe gegaan is en of er geld over was’. En hoe zit dit bij regionale omroepen?

Aan tafel zitten Jan Slagter, Sandrina Hadderingh en Spraakmaker Mick van Wely.

Tot slot hebben we het over wonderkind Laurent. Hij is veel in de media geweest en over de grens is hij inmiddels ook een bekende Nederlander als we zijn vader moeten geloven. Gisteravond mochten zijn ouders aanschuiven bij Pauw. Moet je dat wel willen als talkshow? Had Laurent beter beschermd moeten worden? Is het verantwoordelijkheid van de ouders of van de programmamakers?

We hebben het over de overname van de journalistieke titels van tijdschriftenhuis Sanoma door De Persgroep. Hoe ziet het medialandschap er nu uit? Volgens Bert Huisjes krijgen de wereldwijde mediaspelers steeds meer invloed op ons gesprek van de dag. Daarom moeten we volgens hem zuinig zijn op de NPO. Volgens Freek Staps voelt geen enkele journalist vanuit het buitenland. Volgens Huisjes zijn de gevolgen groter dan je denkt. Maakt het voor de lezer iets uit op welke website je je nieuws leest?

Aan tafel zitten Bert Huisjes, Freek Staps en Spraakmaker Adriana van Dooijeweert.

Tot slot hebben we het over Jeroen Pauw, die veel in het nieuws is vandaag. Gisteren kondigde hij via Instagram aan dat hij stopt met zijn huidige talkshow. Daarna werd hij gekroond tot omroepman van het jaar. Is het jammer, zonde of tijd dat Jeroen Pauw vertrekt? Wie zou het gat dat Jeroen Pauw achter laat moeten vullen? Is er een groot verschil tussen bijvoorbeeld een anchor van het journaal of van een talkshow?

We hebben het over het mediamoment van Angela de Jong. Namelijk de bekendmaking van de presentatieduo’s die Eva Jinek gaan vervangen. De duo’s zijn, voor zover bekend: Erik Dijkstra en Willemijn Veenhoven, Hugo Logtenberg en Sophie Hilbrand, Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink en Carrie ten Napel en Charles Groenhuijsen. Zitten er verrassende keuzes bij? Volgens Leonard Ornstein is dit meer interim-oplossing en zal er uiteindelijk één of twee duo’s uitgekozen worden. En hoe zit het met het format van de talkshow? Volgens de Jong is de kijker een gewoontedier en moet het format in beton gegoten zijn.

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Angela de Jong en Spraakmaker Hans Mommaas.

Dit weekend is er online ophef ontstaan over een artikel dat zaterdag van Hassan Bahara en Karolien Knols in de Volkskrant. Het ging over de nieuwe golf van jonge, blonde vrouwen die zich tegen het feminisme verzetten. Het artikel heeft de kop: ‘Waarom deze vrouwen strijden tegen feminisme en immigratie’. Eén van de Nederlandse vrouwen die er wordt geanalyseerd is de 23- jarige rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek. Zij voelt zich geframed als “het gestileerde gezicht van radicaal rechts”. Volgens haar is het artikel gericht op karaktermoord. Vlaardingerbroek geeft aan dat het voor haar niet duidelijk was wat het onderwerp van het artikel was, waar ze per mail drie vragen voor heeft beantwoord. Maar moet dat altijd duidelijk van te voren worden gecommuniceerd? Zien we dit vaker vanuit rechtse hoek, dat mensen zich als slachtoffer geframed voelen?

Zaterdagavond zaten ruim 2 miljoen mensen voor de buis om te kijken naar een eenmalige uitzending van Kopspijkers. We zagen weer alle mensen en programma-onderdelen die we 15 jaar geleden ook allemaal op de buis zagen. Wat vinden onze mediakenners er van? Kritiek was dat het gedateerd voelde, is dat zo?

We bespreken het aftreden van Donald Tusk, de president van de Europese Unie. De Volkskrant had met zes andere kranten een afscheidsgesprek, dat vandaag te lezen is. Sprak Tusk tot de verbeelding en doet dit interview dat? Hadden de media meer in Tusk’ nek moeten zitten?

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Martha Riemsma en Spraakmaker Jeroen Smit.

We hebben het over tweeduizend kilo illegaal vuurwerk dat is gevonden in Enschede. In welke wijk dat is, dat wil het OM niet vertellen. Waarom niet? Is dit een opmerkelijk geval? Hoe reageren de media hierop? Ook gaat het over een oproep van BBC-journalist Andrew Neil, die Boris Johnson graag wil interviewen. Moet Johnson gehoor aan zo’n oproep geven? Hoe verloopt dit in Nederland?

Tot slot bespreken we de hartenkreet in de Telegraaf van de nabestaanden van de twintigjarige Luciën, die op 9 oktober door een ongeluk om het leven kwam. De beelden van het ongeluk stonden al op Facebook voordat het slechte nieuws hen had bereikt. Ze willen dat mensen beseffen hoeveel leed je bij achterblijvers berokkent als je bij een ongeluk gaat staan filmen. Is er een manier waarop je dit soort filmen kunt voorkomen en hoe gaan de media met dit soort beeldmateriaal om?

We hebben het over het Eurovisie Songfestival. Gisteren werden de presentatoren bekend gemaakt. Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley gaan het doen. Wat vinden onze mediakenners van deze keuze? Gisteren kwam ook naar buiten dat de 12,4 miljoen die de NPO nodig had voor het songfestival beschikbaar wordt gesteld door Minister Slob. Het wordt bekostigd uit een meevaller in de reclame-inkomsten van de publieke omroep. Is het gek dat dit naar het Songfestival gaat en niet naar een journalistiek programma bijvoorbeeld?

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Gijs Groenteman en Spraakmaker Anna Krijger.

Het mediamoment van Groenteman gaat over Dominique Weesie, de oprichter van PowNews, die gisteren een interview in Trouw gaf. Hij geeft aan dat ze programma’s willen gaan maken die er toe doen. Groenteman verbaast zich hier over. Waar is de rebelse omroep?
Brandsma wil het graag hebben over groot nieuws in Duitsland de afgelopen dagen. Duitsland wijst namelijk twee Russische diplomaten uit na een curieuze moord. Wat is er precies aan de hand? Volgens haar is er “meer aan de hand dan een diplomatiek conflict”.

Tot slot: gisteren kwam de documentaire ‘Mijn seks is stuk’ van Lize Korpershoek online. In allerlei binnen- én buitenlandse media werd over deze documentaire gesproken en geschreven. Waarom is er zo veel aandacht voor? Is het een taboe-onderwerp?

Na drie onrustige avonden was het gisteren relatief rustig in de Haagse wijk Duindorp. Hoewel, de Telegraaf meldt dat er in heel Den Haag 80 branden waren. Spraakmaker Han ten Broeke zegt hierover: “Dit is een ontsporing van normen en waarden in de samenleving”. Burgemeester Johan Remkes gaf gisteren een duidelijk boodschap af: tot hier en niet verder. Is dit een goede aanpak? Of is het een populistische aanpak met stevige taal? Had hij zich niet eerder moeten inleven, door te kijken naar wat de vreugdevuren voor de stad betekenen? We bespreken de afstand van de bestuurder ten opzichte van de bevolking. En wat is de rol van de media?

Aan tafel zitten Ronald Ockhuysen, Hansje van de Beek en Spraakmaker Han ten Broeke.

Verder bespreken we de mediamomenten van onze gasten. Van de Beek wil het graag hebben over het nieuws dat de verslaggevers van Bloomberg News niet meer welkom zijn bij verkiezingsbijeenkomsten van Trump. Is dit gek?
Het mediamoment van Ockhuysen gaat over de week van Marco van Basten. Er is namelijk een behoorlijk contrast tussen het leuke nieuws van de boekpresentatie, maar daar tegenover dat van Basten digitaal geschorst is.

Tot slot hebben we het over Klaas Dijkhoff en de beeldvorming in deze kwestie. Dijkhoff ziet namelijk af van zijn wachtgeld. Kon hij niet anders? Hij vindt namelijk wel dat hij er recht op heeft, maar door de beeldvorming ziet hij er vanaf. Ten Broeke kent Dijkhoff; hoe kijkt hij hier tegenaan? Is het puur de media die het verhaal spint? Van de Beek vindt het makkelijk om dit weg te zetten als beeldvorming.

Jongeren worden positiever door actief te zijn op sociale media. Ze zijn dan optimistischer over zichzelf en voelen mee met anderen. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna duizend 14- en 15-jarigen. Vaak zijn de berichten over sociale media negatiever: eenzaamheid, pesten, zelfmoord, radicaliseren… Waarin zit het verschil tussen de berichtgeving over sociale media en dit onderzoek?

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Frénk van der Linden en Spraakmaker Aleid Truijens.

Ook hebben we het over prins Andrew. Gisteren zond de BBC een documentaire uit over de prins. Het beeld dat Andrew veel nauwere banden had met miljonair en veroordeeld zedendelinquent Jeffrey Epstein dan hij zelf beweert, wordt steeds pregnanter. Heeft Andrew de schijn tegen? Wat vinden onze mediakenners van deze documentaire? Werden er genoeg kritische vragen gesteld?

Verder bespreken we het Mediamoment van van der Linden. Hij wil het hebben over de column van Van Hanegem in het AD, waarin het gaat over de negatieve berichten rondom de voetballer Hakim Ziyech. Van der Linden zegt: “Als iets fout gaat haalt het de voorpagina, als iets goed gaat dan is het niet de opener”. Het Mediamoment van Kantelberg gaat over de Stemweek van de Top2000 van NPO Radio 2. Hij vindt dat er nu al veel te veel aandacht voor en muziek uit de Top2000 is. Waarom vindt hij het irritant?

Zó goed heeft de babyboomer het nou ook weer niet voor elkaar. Het beeld van de rijke babyboomer, met een dik pensioen en even zo dik koophuis, klopt niet helemaal. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de babyboomgeneratie (geboren tussen 1945 en 1955) minder van de verzorgingsstaat profiteert dan de generaties daarna. Kun je de generaties überhaupt vergelijken? Catherine Keyl is de enige babyboomer in de studio. Hoe zijn de meningen verdeeld? Het heeft veel te doen met de beeldvorming, hoe komt dat?

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Catherine Keyl en Marcel Hensema.

Tot slot: de Tweede Kamer heeft een nieuwe gedragscode. Wanneer Kamerleden een gift aannemen moeten ze niet alleen nadenken over mogelijke belangenverstrengeling, maar ze moeten zich ook afvragen: hoe komt dit over? Wederom beeldvorming. Hoe kijken onze gasten hiernaar? Een ander belangrijk punt uit de nieuwe integriteitsregels: wie zich misdraagt tijdens een Kamerdebat wordt geschorst voor de rest van de dag. Zullen hier politici zijn die hier misbruik/gebruik van gaan maken? En hoe ga je als media hiermee om?

We bespreken de column van Özkan Akyol, die gisteren in het AD verscheen. Die beklaagde zich erover dat hij als Nederlander van Turkse afkomst zich buitengesloten voelt, zolang er geen chocoladeletters te krijgen zijn van bijvoorbeeld een O met umlaut. Vandaag bleek dat fabrikanten er inmiddels opgedoken zijn. Is dit een goede manier om een maatschappelijk probleem aan te stippen? Leiden Nederlanders aan een collectief gebrek aan gevoel voor humor?

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Gert-Jaap Hoekman en Spraakmaker Zihni Özdil.

We hebben het over het onontkoombare fenomeen Black Friday. De kranten staan er vol mee: in hoeverre is Black Friday een journalistiek relevant verhaal? Ook hebben we het over de website Mediacourant, een guilty pleasure voor veel mediamakers. Wat is het doel van deze site en kennen mensen het eigenlijk wel?

Tot slot bespreken we het ‘Helse leven bij de Duivel van Drenthe’, zoals de Telegraaf het strafdossier van Gerrit Jan van D. vanmorgen samenvatte. Dat is de man die met zijn gezin jarenlang verscholen leefde in het Drentse Ruinerwold. De krant kreeg inzage in het strafdossier en publiceerde tal van details daaruit. Waarom koos de Telegraaf ervoor om veel details te noemen? Is het vanzelfsprekend dat het OM Noord-Nederland boos is over de publicatie?

We hebben het over BN’er op tv. De kandidaten voor Wie is de Mol zijn namelijk bekend gemaakt. Hoewel niet alle namen bij iedereen belletjes zullen doen rinkelen, is wel zoals al jaren gevist uit een poel van bekende Nederlanders. Zoë Papaikonomou vindt dit jammer. Ook bij journalistieke programma’s zien we vaak dezelfde gezichten. Is dit erg? Wanneer noemen we iemand überhaupt een BN’er? Ook legt Leonard Ornstein uit hoe het op redacties werkt. Het is volgens hem makkelijk om terug te vallen om dezelfde mensen, waarvan je weet dat ze goed kunnen vertellen. Zo zegt hij: “Neem je een onbekend kamerlid dat het niet kan vertellen? Dan vallen de kijkcijfers terug”

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Zoë Papaikonomou en Spraakmaker Mark Vermeulen.

Ook hebben we het over het debat van gisteravond. Tijdens dat debat hield Mark Rutte vol dat er niet bewust informatie is achtergehouden over de burgerdoden als gevolg van een actie tijdens de Nederlandse missie in Irak. Wat viel onze gasten op aan het debat? Zaten er verrassingen in? Het debat kwam mede tot stand door journalistiek werk van NRC. Welke rol kan media hierin spelen?

We hebben het over het nieuws van RTL. RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst is zich naar eigen zeggen ‘rot geschrokken’ na gesprekken met kandidaten van reality programma De Villa. Dat programma is van de buis gehaald en de zender stopt ook met het populaire Temptation Island en Love Island. Is dit een goede maatregel van Van der Vorst? Sjirk Kuijper vindt “wonderlijk dat men 20 jaar na de doorbraak van reality tv tot dit soort inzichten komt”. Wat zijn de financiële gevolgen van de beslissing van RTL? Wat gaat er nu gebeuren?

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Arjen Fortuin en Spraakmaker Bero Beyer.

Ook bespreken we de Mediamomenten van Fortuin en Kuijper. Fortuin wil het hebben over een tweet van collega Tom-Jan Meeus, over het tijdstip van het debat in de Tweede Kamer vanavond. Volgens Meeus is dit een ‘ongewenste en gevaarlijke trend’. Waarom? En wat verwachten onze gasten van het debat van vanavond?
Het Mediamoment van Kuijper gaat over een interview met Paul Jansen van de Telegraaf. In het interview gaat het over de toename van digitale abonnementen. Ook zijn er nog maar weinig goedkope proefabonnementen. Is dit een goede ontwikkeling? Kuijper zegt: “Journalistiek is niet gratis, daar moet je voor betalen”.

We hebben het over het Mediamoment van Tom Kleijn. Dat gaat over Bloomberg Media, het bedrijf dat is opgericht door Michael Bloomberg, de miljardair die presidentskandidaat namens de Democraten wil worden. De hoofdredacteur heeft bekend gemaakt dat Bloomberg Media heeft besloten om hun financieel onderzoeksjournalisten geen onderzoek te laten doen naar hun eigen baas, presidentskandidaat Michael Bloomberg. Ook komen er geen opiniestukken over hem. De campagne gaan ze ‘neutraal’ verslaan. Is dit opvallend? Wekt Bloomberg hiermee niet de indruk dat er iets te verbergen valt?

Aan tafel zitten Erik Noomen, Tom Kleijn en Spraakmaker Jan Boelhouwer.

Ook hebben we het over de rechtszaak van Marco Kroon, en met name hoe de media hiermee omgaan. Tijdens de zaak werden veel beelden openbaar gemaakt, bijvoorbeeld van een bewakingscamera en een video die door Kroons vrouw is gemaakt. Volgens Kleijn worden we door alle beelden zelf een soort VAR en willen we mee beslissen, terwijl dat aan de rechter is. Is het trial by media? In wiens belang is het om de beelden te tonen?

Tot slot: de BBC heeft naar eigen zeggen een ‘fout’ gemaakt vanwege het knippen in een audiofragment van Boris Johnson. Een deel van het applaus en het lachen is weggelaten. Is het laakbaar van de BBC? Noomen vertelt zijn tactiek tijdens een interview. Hoe zorg je dat het moeilijk is om in je antwoord te monteren?

Een nieuwe omroep voor mensen die zich ongehoord voelen bij de NPO. Dat willen onder andere Arnold Karskens, Haye van der Heyden, Joost Niemöller en ex-VVD politica Ybeltje Berckmoes. Het doel is onderwerpen te behandelen bij de publieke omroep die nu volgens hen onderbelicht worden; zoals de Zwarte Pietendiscussie, de ‘de zin en onzin’ van klimaatverandering en een kritisch geluid betreffende de Europese Unie. En ook willen ze kritisch berichten over migratie. Voor 31 december hebben ze 50.000 leden nodig. Gaat dit lukken? Is het goed nieuws, een omroep erbij?

Aan tafel zitten Charles Groenhuijsen, Avi Bhikhie en Spraakmaker Ewoud Kieft.

Ook hebben we het over Van Basten. Tijdens een interview zei hij Sieg Heil, een nazigroet, in een weekend waarin op het voetbalveld juist dit weekend een vuist tegen racisme werd gemaakt. Van Basten is inmiddels diep door het stof gegaan en heeft zijn excuses aangeboden. Maar of hij zijn baan als voetbalanalist kan houden, wordt vandaag door Fox beslist. Hoe denken onze gasten hierover? Is het racisme, of gewoon een onhandige grap?

Verder hebben we het over een rapport van een paar dagen geleden. Het blijft Groenhuijsen namelijk bezighouden. Het aantal doden als gevolg van terrorisme is namelijk gedaald. Maar Groenhuijsen vindt dat hier weinig over geschreven wordt. Goed nieuws is geen nieuws? Ondanks dat de aantallen afnemen, wordt de angst in verschillende media gevoed, vindt hij.

We bespreken het Spaanse Big Brother, waar twee jaar geleden een vrouw werd verkracht. Zij klaagt nu de dader aan. De beelden zijn nooit uitgezonden, maar tijdens het proces wist een Spaanse krant de hand te leggen op een filmpje van het slachtoffer in de dagboekkamer. Ze werd daar, zonder gezelschap, gedwongen naar de beelden van haar eigen verkrachting te kijken. De stem van de dagboekkamer vertelde haar dat de dader was weggestuurd, en dat dit, als het aan de makers lag, niet naar buiten zou komen. In Nederland was gisteren sprake van minder heftig, maar vergelijkbaar nieuws. Het programma ‘de Villa’ op RTL is per direct gestopt, omdat daarin ook mensen tegen hun zin werden betast. Moeten we stoppen met het maken van dit soort programma’s? Waar ligt de grens en wie bepaalt dat?

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Paul Jansen en Spraakmaker Arno Visser.

Ook gaat het over de kritiek op de keuzes van de verslaggeving over het geweld in Gorinchem. In welke gevallen is het benoemen van afkomst relevant?

Verder bespreken we de problematiek in de jeugdzorg en het feit dat deze problematiek, in tegenstelling tot die van de stikstofproblematiek, geen ‘gezicht heeft’. Hoe belangrijk zijn cijfers eigenlijk bij onderwerpen als jeugdzorg?

Tot slot hebben we het over de linkse Britse tabloid The Daily Mirror die niet welkom is op de campagnetour van Boris Johnson. Het is voor het eerst in 40 jaar dat een krant wordt geweigerd bij een Britse campagne. De krant zelf denkt dat de ban te danken is aan kritische berichtgeving over Johnson. Het besluit valt slecht, zelfs bij conservatieve politici. Hebben politieke partijen het recht om zoiets te doen, zelfs als ze juridisch formeel mogen weigeren? Is dit moreel oké?

Het gesprek van de week, in ieder geval in Engeland, is het interview van prins Andrew. Hij heeft inmiddels zijn koninklijke taken neergelegd. Valt zijn reputatie – en die van het Britse koningshuis – nog te redden? Wat doet dit met het draagvlak van de Britse monarchie? En moet er een tweede interview komen om de situatie nog wat beter uit te leggen?

Aan tafel zitten Spraakmaker Natacha Harlequin, hoofdredacteur van Nieuwsuur Joost Oranje en hoofdredacteur van Esquire en National Geographic Arno Kantelberg.

We bespreken ook nog de lopende impeachment procedure in de Verenigde Staten. Is er sprake van een ‘smoking gun’? En is de Nederlandse kijker van het nieuws op een gegeven moment niet een beetje klaar met al dat nieuws over die ingewikkelde impeachment?

We bespreken de cover van Privé met daarop een grote foto van het zoontje van André Hazes Junior (André Junior Junior) met daarbij de tekst: ‘Kleine jongen, hoe leg je hem dit uit?’ Hazes stapt hierom naar de rechter. Privé had zijn kind niet zo mogen afbeelden met die tekst erbij, vindt hij. Heeft hij een punt? Is het ethisch verantwoord om foto’s van kinderen, die zelf geen inspraak hebben, te delen?

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Haroon Ali en Spraakmaker Marc Dullaert.

Ook hebben we het over opruimgoeroe Marie Kondo die een webshop is begonnen. Eerst spoorde zij mensen aan om spullen weg te doen: wat zit hier achter?

Tot slot gaat het over de gebeurtenissen die zondag bij de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior plaatsvonden. Gisteren maakte het Nederlands elftal nog een statement door eerst een foto te publiceren waarin ze in een kring staan, met de tekst #noracism erbij, en na het eerste goal in Nederland tegen Estland hielden Wijnaldum en De Jong hun armen naast elkaar. Een ‘krachtig gebaar’ volgens het AD en de Telegraaf heeft het over ‘Zwart en Wit zijn één’. Wat is het effect van de media op dit proces?

We bespreken de documentaire: ‘de schrijver, de moordenaar en zijn vrouw’, die gisteravond te zien was op NPO 2. 142 ontmoetingen had schrijver Tim Krabbé vanaf eind jaren tachtig met Ferdi Elsas, de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn. De twee raakten bevriend. Normaliseer je op deze manier dit soort criminaliteit? Kun je als je zo’n vriendschap hebt je onderwerp nog wel objectief benaderen?

Aan tafel zitten Pieter Klok, Marc Josten en Spraakmaker Kim Putters.

Ook hebben we het over plannen voor gratis musea of een autoloze zondag. Is dit een goede manier van politieke partijen om de publieke opinie te beïnvloeden? Is dit dan geen effectbejag? En we praten over Tata Steel waar 1600 banen verdwijnen. Hoe komt dit naar voren in de Nederlandse media?

Tot slot gaat het over de racistische manier waarop Excelsiorspeler Ahmad Mendes Moreira zondag door fans van tegenstander FC Den Bosch werd behandeld. Koeman deed ook een appèl op de politiek. Is dat een goede zaak? En wat is de rol van de media in de verdere verloop van deze zaak?

De Britse prins Andrew gaf afgelopen weekend een opmerkelijk interview aan de BBC over zijn vriendschap met Epstein. We bespreken zijn gedetailleerde verklaringen over zweet en pizza in het Mediaforum. Hoe groot is de schade voor het Britse koningshuis? We bellen er ook even over met Lia van Bekhoven, correspondent in Londen. Hoe werd Engeland vandaag wakker na dit interview? Is het nog steeds het gesprek van de dag?

Aan tafel zitten verder Spraakmaker Mathieu Segers, hoofdredacteur van WNL Bert Huisjes en podcastmaker Elger van der Wel.

We hebben het ook over Facebook, dat politieke advertenties gaat blokkeren. Dit leidde ertoe dat een advertentie voor de biografie van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam niet werd toegestaan op het platform. Wanneer is iets nou een politieke advertentie? Kun je dat wel aan een bedrijf als Facebook overlaten?

We bespreken een merkwaardig plaatje, die door Facebookgroepen van Zwarte Piet-voorstanders volop wordt gedeeld zonder dat die voorstanders doorhebben dat het om een merk van de extreem-rechtse groepering Zwart Front gaat. Dat ontdekten de data-onderzoekers van Pointer van de KRO-NCRV. Extreem-rechts krijgt via social media steeds meer voet aan de grond in het maatschappelijk debat. Kun je het mensen kwalijk nemen dat zij dit delen, wanneer zij geen idee hebben voor welk gedachtegoed de sticker staat? Hoe is de dynamiek van extreem-rechts online en hoe verspreidt het zich? Wat is uiteindelijk het gevaar van de beïnvloedingstechnieken van sociale media?

Aan tafel zitten Paul Römer, Hansje van de Beek en Spraakmaker Rob van den Berg.

Verder hebben we het over abortus. Als het gaat om dit onderwerp worden jonge Nederlanders conservatiever. Hoe zou dit komen en is dit een zorgelijke trend?

Tot slot gaat het over een nieuw doelwit van Trump in een van zijn tweets, namelijk: Adam Schiff, het gezicht van het impeachment-onderzoek naar Trump. Wat stond er in de tweet van de Amerikaanse president en staat de wereld nog te kijken van dit soort uitspraken?

We bespreken in het Mediaforum de intocht van Sinterklaas, komende zaterdag in Apeldoorn. Hoofdredacteur van Omroep Gelderland, Sandrina Hadderingh, legt uit hoe zij tijdens deze dag vol blije kinderen, pepernoten, maar ook demonstranten te werk gaan. Hoe ga je om met de verschillende demonstraties die zijn aangekondigd? Laat je dat zien?

Aan tafel zitten Spraakmaker Jacco Vonhof, Wouter de Winther en Sandrina Hadderingh.

Ook hebben we het over de nieuwe, ongeautoriseerde biografie van Johan Cruijf. Hoe moeilijk is het om zonder medewerking van naasten toch zo dicht mogelijk bij ‘de waarheid’ te komen?

We bespreken de bekendmaking van de stikstofplannen, die Mark Rutte vanochtend deed. Hij noemde de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer een ‘rotmaatregel’, waarom dit waardeoordeel? Is dit een strategische zet?

Aan tafel zitten Kees Boonman, Klaske Tameling en Spraakmaker Maarten de Gruyter.

Verder hebben we het over het vertrek van de hoofdredacteur van de Financial Times Lionel Barber. Waarom is dit bijzonder voor de mediawereld? Ook gaat het over het reisprogramma How to be a man? van Margriet van der Linden. Hoe gaat zij te werk?

Tot slot bespreken we de 12,4 miljoen waar de NPO Minister Slob om vraagt voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Is het Songfestival zo veel publiek geld waard? Moeten we dit festival niet zien als Nederland promotie. Uit welke begroting moet het dan komen?

We hebben het over de maximumsnelheid die van het kabinet omlaag dient te gaan om de gevolgen van de stikstofproblematiek aan te pakken. Volgens het kabinet is het belangrijk dat er draagvlak is: zit Nederland hier op te wachten? Hoe ‘pitch’ je zo’n plan bij de bevolking?

Aan tafel zitten Erik Noomen, Roos Schlikker en Spraakmaker Frits Barend.

Verder gaat het over het Sinterklaasjournaal, dat door de zwartepietendiscussie al jaren onder een vergrootglas ligt, deze discussie door humor luchtiger probeert te maken. Bij wie komt deze boodschap over en heeft men daar behoefte aan?

Ook bespreken we de nieuwe streamingdienst Disney + die vanaf vandaag beschikbaar is. Nog een streamingdienst, houden we het nog bij? Wat betekenen al die diensten voor het medialandschap?

Tot slot hebben we het over John de Mol en zijn strijd met Facebook. Zal Facebook vaker in dit soort rechtszaken belanden of is dit nu voorgoed verleden tijd?

We bespreken een uitspraak van minister Sigird Kaag op het D66-congres. ‘Laat je niet gek maken door de Nederlandse media,’ zou zij daar hebben gezegd tegen een groep Syriërs die te gast was. De Telegraaf schreef hierover en PVV-kamerlid Martin Bosma noemt het een ‘bizarre uitspraak’. Is dat het inderdaad? Had ze voorzichtiger moeten zijn omdat je weet dat een uitspraak uit context kan worden gehaald?

Aan tafel zitten Spraakmaker en oud ambassadeur Ed Kronenburg, hoofdredacteur van Vrij Nederland Ward Wijndelts en podcastmaker Gijs Groenteman.

Ook de berichtgeving rond het incident bij de Kick Out Zwarte Piet vergadering van dit weekend wordt besproken. Tegenstanders gooiden vuurwerk naar binnen en auto’s werden vernield. Eerst werd er gesproken van een ‘tegendemonstratie’, later werd deze woordkeuze bijgeschaafd. Hoe komt het dat eerste de verkeerde terminologie werd gebruikt?

Bij het koffie-apparaat zal het op menig werkplek vandaag zijn gegaan over het nieuws dat Andre Hazes en Bridget Maasland iets met elkaar zouden hebben. Dat kunnen wij dan ook niet ongemoeid laten.

We hadden Bijleveld die zich moest verantwoorden over burgerdoden in Irak, coalitiepartijen hebben verschillende meningen over de doodstraf, bespraken we net al in stand.nl, CDA-kopstukken zijn het niet eens met de de CDA-houding in de regering op het stikstofdossier, en hoe zit het nu met de cijfers over criminaliteit van asielzoekers? Wat is er met het optimisme van het Kabinet gebeurd en wat dient de Kamer te doen? En hoe zit het met de rol van de media?

Aan tafel zitten Leonard Omstein, Gert-Jaap Hoekman en Spraakmaker Job Ubdens.

Verder bespreken we de Navo die hersendood is, aldus Emmanuel Macron. Is dat spierballentaal? Wat moeten we hiervan denken?

Tot slot gaat het over het discussieplatform Nujij.nl dat een bijzonder debat heeft aangekondigd. Dit debat zal volgende week donderdag plaatsvinden en zal gaan over drugs. Is de mening van de gewone Nederlander belangrijk?

Arjen Fortuin: “Die man is een ongelooflijke lafbek”

donderdag 7 november 2019, 15:45 uur

Uiteindelijk was het loos alarm, maar de hulpdiensten bij Schiphol waren gisteren in de hoogste staat van paraatheid vanwege de melding van een kaping. Het kapingsprotocol werd geactiveerd toen de gezagvoerder instructies gaf aan een piloot in opleiding. Hoe ga je als burger, journalist en hulpverlener om met nepnieuws in zo’n hectische situatie? Welke bronnen vertrouw je en welke niet?

Naast Spraakmaker Susan Blankhart zitten Arjen Fortuin en Paul van Gessel aan tafel.

We bespreken ook het interview – of vooral het gebrek aan een interview – in het tv-programma van Kay Burley op het Britse Skynews. De voorzitter van de Britse conservatieve partij zei op het allerlaatste moment af, waardoor Burley met een lege stoel kwam te zitten. Hoe ga je om met zo’n situatie?

We hebben het over het honderdjarige bestaan van de radio. Hoe klinkt de radiolegende en oud-nieuwslezer Donald de Marcas nu? Wat is de kracht van de radio die vandaag precies een eeuw bestaat en wat is er allemaal veranderd?

Aan tafel zitten Tho mas Muntz, Sjors Fröhlich en Spraakmaker Jim Jansen.

Sjors Fröhlich vertelt over een memorabel radiomoment die hij meemaakte. Hij deed live verslag van de bomaanslag in 1996 op de Olympische Spelen in Atlanta.

Verder gaat het over Project Antarctica, dat op een nieuwe manier aandacht vraagt voor het onderwerp Klimaat. Werkt schrijven over het klimaat op de reguliere manier nog wel?

Tot slot komt het debat dat vannacht met minister van defensie Ank Bijleveld is gevoerd aan bod. Had zij moeten aftreden en in hoeverre kan er worden gesproken over liegen?

We hebben het over de lancering van Persveilig. Geweld tegen journalisten is toegenomen: hebben journalisten meer hulp nodig?

Aan tafel zitten Hasna El Maroudi, Frenk van der Linden en Spraakmaker Pieter van der Kruijs.

Ook bespreken we de promoties van auto’s in kranten. Staan uitgebreide omschrijvingen van auto’s in contrast met artikelen over het klimaat? Moeten hoofdredacties meer congruent zijn in hun keuzes?

Verder hebben we het over Nederlandse IS-strijders in de media. Zij waren tot voor kort nog het kwaad zelve, de laatste tijd heeft de media steeds meer oog voor hun situatie. Zo schreef de Volkskrant gisteren over een IS’er uit Gouda, de kop: ‘We slapen hier tussen de stervende kinderen.’ Waar zou dit veranderde beeld vandaan komen en is zo’n kijkje in de werled van IS’ers van belang?

Tot slot hebben we het over de details die minister van Defensie Ank Bijleveld gisteren gaf met betrekking tot het bombardement op een bommenfabriek in de Iraakse stad Hawija in juni 2015. Na vier jaar zwijgen, erkent de Nederlandse staat verantwoordelijkheid hiervoor. Is deze afgedwongen openheid, ook over het onjuist informeren van de Kamer, voldoende voor een geloofwaardig verhaal van de minister van Defensie?

SBS 6 trapte dit weekend af met de nieuwe realityreeks ‘Wij Emigreren’. In Het Mediaforum bespreken we dit nieuwe programma, dat wel erg veel lijkt op het AVROTROS programma ‘Ik Vertrek’. In hoeverre kunnen mediaformats schaamteloos overgenomen worden? Bestaat er niet zoiets als een media-patent?

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Angela de Jong en Spraakmaker Gerdi Verbeet.

We bespreken ook nog de uitspraak van Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie over het verkrijgen van toegang tot WhatsApp-berichten van verdachten. Bijvoorbeeld in zaken rondom kinderporno. Kun je van techbedrijven verwachten dat ze meewerken aan dergelijk justitieel onderzoek? Behoort dat tot hun verantwoordeijkheid? En waar trekken we dan de grens?

We blikken in het Mediaforum uitgebreid terug de moord op Theo van Gogh. Op 2 november is dat 15 jaar geleden. Een dag waarvan veel mensen nog weten waar ze waren toen ze het hoorden.

Aan tafel zitten Ronald Ockhuysen, Yoeri Albrecht en Spraakmaker Valentijn Carbo.

We bespreken niet alleen de tragische dood van Van Gogh, maar ook het werk dat hij tijdens zijn leven maakte. Wat is de erfenis van Theo van Gogh in het huidige medialandschap? En in hoeverre is hij een factor geweest in de verharding van het maatschappelijke debat in ons land?

Dan een opmerkelijk bericht in NRC Handelsblad: De krijgsmacht onderzoekt of militairen desinformatie en propaganda moeten gaan verspreiden. Daarmee zou Nederland zich beter kunnen verweren tegen vijandige nepnieuwscampagnes en ook het strijdverloop in een missiegebied als Afghanistan kunnen beïnvloeden. Moet je dit wel willen als Nederlandse overheid? Past zoiets bij de Nederlandse democratische rechtstaat?

Aan tafel zitten Hans Laroes, Marc Chavannes en Spraakmaker Willem Korthals Altes.

Laroes is projectleider van ‘Safer World for the truth’ van Free Press Unlimited. Vanmiddag is er een bijeenkomst waar ze aandacht gaan vragen voor het grote aantal moorden op journalisten waarbij de dader vrijuit gaat. Hoe groot is dit probleem? Op welke manier gaan ze aandacht vragen? Als ze bepaalde zaken gaan onderzoeken, hoe gaan ze dit aanpakken? Het is uiteraard niet zonder gevaar.

Tot slot: ‘Ben je verkracht, bel 118.’ Media zouden onder berichten over seksueel misbruik moeten verwijzen naar een hulplijn, net zoals nu gebeurt bij artikelen over zelfmoord met het nummer 0900-0113. Dat is de oproep van Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld, en Bertho Nieboer, gynaecoloog van het Radboud UMC. Wat vinden onze mediakenners aan tafel hiervan?

Joost Oranje: 'Zuckerberg moet beter nadenken'

woensdag 30 oktober 2019, 13:48 uur

Een groep medewerkers van Facebook heeft in een open brief aan de top van het bedrijf hun zorgen geuit over nieuw beleid. Sinds deze maand wordt politici niets meer in de weg gelegd om in advertenties leugens te vertellen.

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje neemt de Brexitcampagne, die met veel desinformatie op sociale media gevoerd werd, als voorbeeld om aan te tonen dat de medewerkers van Facebook een punt hebben. "Bij de Brexit is aantoonbaar nepnieuws gebracht (ook door politici) waarbij aangetoond is dat mensen op basis daarvan hun keuze hebben gemaakt."

De Facebook-medewerkers vinden dat ‘een gevaar voor waar Facebook voor staat’. Maar een Facebook-topman vindt het belangrijk dat kiezers moeten kunnen horen wat politici te zeggen hebben, en dat ze zelfstandig een oordeel moeten kunnen vormen. Oranje: "Facebook heeft daar een zware verantwoordelijkheid. Zuckerberg moet er op zijn minst beter over nadenken dan te zeggen dat alles vrij is vanwege de vrijheid van meningsuiting."

Luister het volledige forum met Oranje én Mireille van Ark, waarnemend hoofdredacteur bij BNR Nieuwsradio.

We hebben het over het mediamoment van Zoë Papaikonomou. Zij wil het graag hebben over de column van Sheila Sitalsing. Papaikonomou vindt dat Sitalsing een punt heeft, als ze zegt dat men soms maar gewoon meepraat, zonder echt iets over het onderwerp te weten. Hoe kijken onze gasten aan tegen talkshows en de manier waarop men discussieert in deze programma’s? Wijzen onze gasten ook wel eens een verzoek voor een talkshow af, en waarom?

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Zoë Papaikonomou en Spraakmaker Arjan Postma.

Verder hebben we het over onze eigen Frits Spits. Hij is door een vakjury van de VARA-gids verkozen tot belangrijkste radiomaker van de eeuw. De jury noemt hem "een van de allerbeste sfeermakers en verhalenvertellers op de radio". We spreken hem telefonisch. Hij heeft vakgenoten als Felix Meurders, Willem van Kooten en Edwin Evers achter zich gelaten. Voelt hij zich vereerd? Welk programma zou hij echt nog een keer willen maken? Hebben onze tafelgasten ook veel naar Frits Spits geluisterd?

Tot slot: het is de nachtmerrie van elke hoofdredacteur. Verhalen die niet kloppen en toch zijn gepubliceerd in jouw krant of tijdschrift. Het overkwam begin dit jaar de hoofdredacteur van Nieuwe Revu, Jonathan Ursem. Zijn freelance journalist Peter Blasic schreef 27 artikelen en de anonieme bronnen die hij daarin opvoert waren zijn zachtst gezegd nogal twijfelachtig. In plaats van de artikelen te verwijderen, houdt Ursem ze online mét een flinke toelichting. Zo wil hij inzicht geven in de gemaakte fouten. Is dit een slimme manier om dit zo aan te pakken? Wat heeft de lezer er aan dat de artikelen blijven staan? Als nog steeds niet duidelijk is of hij die artikelen op waarde moet schatten? Ook hebben we het over anonieme bronnen en hoe daarmee om te gaan.

Rectificatie: In de uitzending is gezegd dat het verhaal van Peter Blasic aan het rollen kwam door de Groene Amsterdammer en dat Blasic 22 verhalen voor dat blad schreef. Dit klopt niet. De Groene Amsterdammer publiceerde over Blasic, maar publiceerde geen artikelen geschreven door Blasic.

De grote leider van IS is niet meer. Abu Bakr Al Bagdadi is gisteren in Syrië door het Amerikaanse leger in het nauw gedreven en vervolgens heeft hij zich met zijn 3 kinderen van het leven beroofd, aldus de trotse lezing van president Trump. Wat viel Charles Groenhuijsen, als Amerikakenner op aan de media-aanpak van Trump? Waarom liet Trump bijvoorbeeld lang op zich wachten bij de persconferentie? En waarom die geënsceneerde foto? Gaat dit nieuws afleiden van de impeachment procedure?

Aan tafel zitten Charles Groenhuijsen, Gijs Groenteman en Spraakmaker Paul de Leeuw.

Tot slot hebben we het over Kinderen voor Kinderen. Het Vara Kinderkoor met de maatschappelijke en vaak politiek correcte liedjes bestaat nu veertig jaar, en dat werd dit weekend groots gevierd. Hoe hebben onze Mediakenners de geschiedenis van dit koor meegemaakt? Paul de Leeuw heeft Kinderen voor Kinderen ook wel eens gepresenteerd. Wat was dat voor ervaring? Leeft het bij de kinderen van nu net zo veel als vroeger?

Op dit moment zit Robert Bas nog achter slot en grendel. De NOS-journalist is gegijzeld door de rechtbank, omdat hij niet bereid was om als getuige vragen te beantwoorden in een strafzaak. Zijn vrijheidsontneming leidde -uiteraard- tot grote verontwaardiging bij journalisten. Wat is de impact van deze gijzeling? En maken de media dit groter dan het is? Of is deze gijzeling eigenlijk tegen de wet? Aan tafel Spraakmaker Hans Spekman, Paul Römer en Bert Huisjes.

We hebben het over het heftige nieuws uit het Verenigd Koninkrijk gisteren. Daar werden 39 lichamen aangetroffen in een vrachtwagen. De politie vermoedt dat het om migranten gaat, maar zeker weten doen ze dat niet. Sinds gisterochtend het bericht naar buiten kwam, is er niet veel meer dan dat bekend geworden. Hoe moet je als journalist hiermee omgaan, als er weinig bekend is? Nu wordt het verhaal gebracht omdat het heftig nieuws is, een ramp. Had dit verhaal net zo veel aandacht gekregen als hier een paar weken geleden een artikel over geschreven was dat het achterliggende probleem blootlegt?

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Klaske Tameling en Spraakmaker Job Cohen.

In België is ophef ontstaan in de televisiewereld. De Vlaamse schrijfster Dalilla Hermans wil niet meer samenwerken met de VRT. Ze vindt dat de zender te weinig waardering naar haar als gast toont en wil daarom nooit meer te horen of te zien zijn in een programma van de Belgische publieke omroep. Hoe gaan Nederlandse redacties om met hun gasten? Sommige programma’s hebben een cultuur van gasten afzeggen op het laatste moment. Hoort dit er niet gewoon bij?

En vandaag verscheen de biografie van oud-minister van Justitie Ivo Opstelten. Daarin geeft hij toe fouten te hebben gemaakt in de bonnetjesaffaire en daardoor is afgetreden. Is het vreemd dat het zo lang geduurd heeft voordat Opstelten iets laat horen over deze kwestie? Hoe wordt hier in Den Haag over gesproken? Opstelten neemt met dit boek natuurlijk zelf de regie. Is hij transparant genoeg om de schade te kunnen herstellen?

Hoewel het gisteren in het Achtuurjournaal een item was,haalde het deze ochtend niet de voorpagina’s: de gewapende man die met een ambulance in Oslo inreed op voorbijgangers. De slachtoffers raakten lichtgewond. De dader zou mogelijk rechtsextremistische motieven hebben. Onze mediakenners zijn verbaasd dat de aanslag relatief weinig aandacht kreeg. Eerder werd vaak meteen gekeken naar het dreigingsniveau in Nederland en breed uitgemeten in de media. Hoe komt het dat het minder is, of lijkt?

Aan tafel zitten Nikki Sterkenburg, Catherine Keyl en Spraakmaker Jan Douwe Kroeske.

Tot slot: Gallyon van Vessem had maandagavond haar laatste Hart van Nederland. Na 13 jaar moest de presentatrice vertrekken bij het dagelijkse tv-programma. Het programma was aan vernieuwing toe, volgens John de Mol. Gisteravond zat ze samen met Angela de Jonge bij Beau, Angela schreef een boze column over het vertrek van Gallyon, volgens haar is er sprake van leeftijdsdiscriminatie vanuit John de Mol. Hoe denken onze mediakenners hierover? Gaat het om het plaatje? Het klinkt niet gek dat een jonge frisse blikgoed is. Of heeft de televisiekijker helemaal geen behoefte aan zo’n jonge frisse blik?

Gisteren was een aflevering te zien van het AVROTROS-programma Hunted, waarin twee deelnemers aanklopten bij een boerderij in… Ruinerwold. In het programma spelen volwassenen een soort professioneel verstoppertje. Ruinerwold, tot vorige week hadden maar weinig mensen van dit Drentse dorpje gehoord, nu is het dagelijks in het nieuws. Steeds weer komen er nieuwe verhalen naar buiten over de wonderlijke familie die hier jaren zat ondergedoken. Hoe volgen onze Mediakenners dit nieuws? Margriet Brandsma stelt voor dat we moeten wachten met dingen naar buiten brengen tot er duidelijk is wat er nu echt aan de hand is. Het knaagde aan het geweten van Frénk van der Linden, die toch ook nieuwsgierig was.

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Frénk van der Linden en Spraakmaker Marjan Olfers.

Tot slot: in NRC staat een groot verhaal over de positie van fixers, naar aanleiding van een artikel in Columbia Journalism Review, een wetenschappelijk tijdschrift over journalistiek. Zij doen hun beklag over Westerse media die bijvoorbeeld in conflictgebieden fixers te weinig betalen en zich te weinig bekommeren over hun veiligheid. Brandsma en van der Linden hebben allebei met fixers gewerkt. Zij regelen veel op bestemmingen waar journalisten onbekend zijn of de tal niet spreken. Volgens van der Linden kunnen zij ook je leven redden. Krijgen fixers inderdaad te weinig waardering? En hoe ver gaat de zorgplicht van een journalist voor een fixer?

We hebben het over een primeur van NRC over een bombardement in Irak door Nederlandse F16’s. Defensie bracht het niet naar buiten. Leonard Ornstein vindt het jammer dat dit onder de pet is gehouden. Juist nu moet het transparant zijn, vindt Ornstein.

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Marc Josten en Spraakmaker Bertho Nieboer.

En de Australische kranten hebben vandaag allemaal zwartgelakte tekst op de voorpagina. Dat is uit protest tegen de overheid. Bij de Australian Broadcast Company is een politie-inval geweest om te achterhalen wie de bronnen waren bij een verhaal. Volgens de Australische kranten is daarmee de persvrijheid in het geding. Verwacht je zoiets in Australië? Spelen dit soort dingen in Nederland ook?

Tot slot: Vorige week werd via sociale media werd een oude foto verspreid waarop de politie ingreep bij een demonstratie. Volgens de verspreiders was dit een bericht van de NOS, dat expres gedeeld werd om de boeren in een kwaad daglicht te stellen. RTL had te maken met een vergelijkbaar probleem op Snapchat. Daar was een tweet te zien die van RTL zou zijn, maar dat niet was, over een aanslag in Heerlen. Beide media zagen zich genoodzaakt deze berichten op hun websites te ontkrachten. Wat zijn de gevolgen van dit soort verkeerde berichten? Welke lessen kunnen hier uit getrokken worden? Is het te voorkomen? Volgens Josten moet er bij de jeugd meer gedaan worden dan een uurtje mediawijsheid. Het probleem is volgens hem groter.

Soms is het komkommertijd op de redactie, maar andere weken is er nieuws in overvloed. Deze week zat bomvol nieuwsmomenten, waarbij het soms lastig was te bepalen welk nieuws de overhand moest krijgen. Aan tafel Spraakmaker Rem Korteweg, Thomas Muntz en Bert Huisjes. Met hen hebben we het over het nieuwsbeeld van deze week. We hebben het over boze boeren, het gezin in Ruinerwold, de Turkse inval in Noord-Syrië, het Brexitakkoord en grote demonstraties in Catalonië. Zijn de onderwerpen zo belangrijk als we ze gemaakt hebben? En als er een krant moest komen voor iemand die de afgelopen week helemaal geen nieuws heeft kunnen volgen, wat zou er dan in moeten staan?

We hebben het over een foto die gisteren viral ging via Twitter. Het zou zogezegd een foto van het boerenprotest zijn, maar bleek een foto van een protest vorig jaar. Gezegd werd dat de NOS de foto deelde, maar het was een nepaccount van de NOS die dat deed. NOS voelde zich genoodzaakt om te reageren, gezien zij het verwijt kregen fake news te verspreiden. Hoe ga je hier überhaupt als journalist mee om? Nepnieuws is snel gemaakt en verspreid. Volgens Paul Jansen is nepnieuws een bedreiging, maar ook een kans. Onderzoek je al je bronnen grondig? En hoe lang wacht je met publiceren?

Aan tafel zitten Barbara Barend, Paul Jansen en Spraakmaker Thom Harinck.

Nederland is een nieuwe talkshow rijker, eentje speciaal voor vrouwen. Gisteravond startte ‘Ladies Night’ van Merel Westrik op Net5 en het programma wist 378.000 kijkers te trekken. Wat vonden onze Mediakenners er van? Was het tv-aanbod niet toereikend en werd een dergelijk programma dus gemist?

Verder praten we over het verborgen gezin in Drenthe. De details over het gezin beginnen langzaam binnen te druppelen. In eerste instantie werd gesproken over een religieus motief, maar nu wordt de 58-jarige Oostenrijker Josef B. verdacht van vrijheidsberoving. Terwijl gisteren nog volop gespeculeerd werd, kwam de Telegraaf al met een vrij feitelijk verhaal. We vragen Jansen, hoofdredacteur van de Telegraaf,hoe dit tot stand is gekomen? Hoe voorkom je dat je je vergaloppeert aan speculatie?

Tot slot: de boerenprotesten om het stikstofbeleid. Het lijkt één van de bommetjes onder de huidige coalitie. Hoewel de regeringspartijen ons graag doen geloven dat alles koek en ei is, lijkt het onder de oppervlakte behoorlijk te rommelen. D66 wil flink saneren in de veehouderij, VVD en CDA zien dat niet zo zitten. Gaat de coalitie de rit uitzitten?

We hebben het over de gebeurtenis in het Drentse Ruinerwold gisteren. Er werd ontdekt dat een gezin 9 jaar lang in totale afzondering heeft geleefd. Aan de ene kant wil men alle details horen, maar mogen politie en burgemeester er weinig over zeggen. Roos Schlikker vindt dat we ook helemaal “geen recht hebben op alle details”. Kees Boonman staat daar iets anders in en vindt dat de tijd van “geen commentaar” wel voorbij is.

Aan tafel zitten Kees Boonman, Roos Schlikker en Peter Hein van Mulligen.

Ook hebben we het over het Mediamoment van Schlikker: kindvloggers; hoe kijken onze Mediakenners naar de ontwikkeling dat ouders hun kind helpen bij het maken van vlogs, met als doel veel likes en geld verdienen? Schlikker zegt: “Het aantal views, hoe populair ben je; val die kinderen daar toch niet zo mee lastig!”

Tot slot nog een update over het boerenprotest. Hoe staat het nu met de sympathie tegenover de boeren? We spreken ook met verslaggever Mattijs van de Wiel.

We hebben het over de gevallen wethouder en partijleider Richard de Mos. Bij Pauw deed hij, voor het eerst sinds zijn verdenking van corruptie, zijn verhaal. Gelijktijdig gaf zijn collega Rachid Guernaoui een lang interview in het NRC. Hebben zij hun naam zo een beetje weten te zuiveren? Had het OM meer bij deze interviews betrokken moeten worden?

Aan tafel zitten twee hoofdredacteuren, Gert Jaap Hoekman (NU.nl) en Freek Staps (ANP), en Spraakmaker Etchica Voorn.

We bespreken ook de Nederlandse aanwezigheid van de pers in het Noord-Oosten van Syrië. Zouden er meer Nederlandse journalisten ter plaatse moeten zijn, gezien het feit dat het ook om Nederlandse gevangenen gaat? Hoe kijken de twee hoofdredacteuren hier tegen aan? En wat voor afwegingen moet je als hoofdredacteur maken voor je je mensen naar een oorlogsgebied stuurt?

Tot slot blikken we nog even terug op de uitreiking van de Sonja Barend Award. Kefah Allush nam deze in ontvangst voor zijn gesprek in het programma ‘De Kist’ met Peter van Uhm. Vooral de waarde van een goed voorgesprek komt hierin naar voren.

We blikken terug op het portret van prins Constantijn, dat gisteren bij RTL werd uitgezonden ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag. Hoe bijzonder is zo’n inkijkje in het leven van een lid van de koninklijke familie? Hoeveel invloed had de prins zelf op de inhoud van de reportage? En zouden we zo’n portret ook van koning Willem-Alexander en zijn gezin kunnen verwachten?

Aan tafel zitten Avi Bhikhie, Tom Kleijn en Spraakmaker Robbert Dijkgraaf.

Verder praten we over de ‘Jip en Janneke’-uitleg van sancties tegen Turkije door voormalig diplomaat Koopmans in Buitenhof. Ook bespreken we of meer Nederlandse media verslaggevers naar Noordoost Syrië moeten sturen.

De media deze week stonden vol met nieuws over de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. Daarbij sloegen duizenden Koerden op de vlucht. In de Nederlandse media lijkt de sympathie vrijwel automatisch bij de Koerden te liggen - en dat is eigenlijk nooit anders geweest. Is de berichtgeving eigenlijk wel gebalanceerd genoeg? Aan tafel Spraakmaker Marjolijn van Kooten, Martha Riemsma en Hansje van den Beek. Verder hebben we het over de Nobelprijs van de vrede. Er zijn 301 kandidaten aangedragen voor die prijs, toch focust de media zich vooral op slechts twee personen: Greta Thunberg versus Donald Trump. Lekker beeld natuurlijk, maar moet je als media wel zo simplistisch te werk gaan?

In Halle in Oost-Duitsland was gisteren een aanslag op een synagoge, met twee doden. De dader komt uit rechts-extremistische hoek. De aanslag is, net als die in Christchurch in Nieuw-Zeeland gefilmd. Waarom zouden die daders dat zo precies filmen? En het roept de vraag op wat je als journalist doet met het filmpje. Publiceer je het, of juist niet? Nieuwsuur koos ervoor om een still uit de video te laten zien en een omschrijving van wat er in het filmpje gebeurt. Wat zouden onze mediakenners doen? Volgens Arno Kantelberg wordt de dader door “zijn gepruts” juist gemythologiseerd.

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Hasna el Maroudi en Spraakmaker Abdelkader Benali.

Sjors Fröhlich, de directeur van BNR Nieuwsradio en in die hoedanigheid ook lid van ons Mediaforum, maakt een opmerkelijke carrièremove. Hij wordt burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden. We spreken hem telefonisch. Kantelberg is jaloers, hij zou zelf namelijk ook graag burgemeester worden! Is het een gekke stap van journalist naar burgemeester? Waar kijkt Fröhlich het meest naar uit? En wat als het niks wordt, kan hij dan nog terug de journalistiek in?

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, llse Openneer en Spraakmaker Geertjan van Oosten. Vanuit de studio van Omroep Gelderland schuift hoofdredacteur Sandrina Hadderingh aan.

De voortvluchtige tbs’er Ronald van Zwam heeft meerdere malen mailcontact gehad met de regionale Omroep Gelderland. In zijn mails heeft hij zware kritiek op de TBS instelling De Pompekliniek in Nijmegen. Hoe is dit mailcontact tot stand gekomen en hoe zijn zij omgegaan met deze kwestie? Waarom kies je ervoor om een veroordeelde tbs’er een podium te geven? Hoe ver ga je in bronbescherming?
Omroep Gelderland heeft ervoor gekozen de gegevens van Van Zwam niet te delen met de politie, omdat hij geen acuut gevaar zou zijn. Kun je daar vanuit gaan? Wijndelts vraagt zich af of dit een bron is die je moet beschermen, of een ontsnapte zedendelinquent met een IP-adres dat je gewoon aan de politie moet geven. Kan de politie Omroep Gelderland dwingen?
Hou zouden de andere mediakenners aan tafel hiermee omgaan?

We blikken terug op de klimaatdemonstratie van Extinction Rebellion gisteren in het centrum van Amsterdam. Ruim twaalf uur barricadeerden enkele honderden demonstranten de weg. De kranten belichtten de demonstratie van verschillende kanten. Worden de klimaatdemonstraties onderschat? Heerst er vermoeidheid onder journalisten als het gaat om het klimaat? We vergelijken het met het boerenprotest van vorige week, dat op veel sympathie kon rekenen.

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Zoë Papaikonomou en Spraakmaker Tijl Beckand.

Ook bestaat Dokter Media 5 jaar! In deze rubriek plaatsen artsen Lester du Perron en Tijs Stehmann de nodige kanttekeningen bij medisch nieuws. Journalisten vliegen namelijk nog wel eens uit de bocht bij berichtgeving over medische zaken. We spreken dokter Tijs Stehmann over of journalisten inmiddels hun leven hebben gebeterd. Is het onkunde? Tijdgebrek? Van patiënten die met een krant aan komen bij hun arts en zeggen ‘dokter, doet u mij dit maar,’ krijg je te hoge verwachtingen en teleurstelling. Daar moet dus voor opgepast worden.

We hebben het over Matthijs van Nieuwkerk die volgens het AD lonkt naar een talkshow in Vlaanderen. Zou dit een slimme zet zijn? Waarom gaat hij dan niet naar RTL? Zou de NPO moeten beginnen met het vragen van een ‘transfersom’, net als in het voetbal?

Aan tafel zitten Jan Slagter, Arjen Fortuin en Spraakmaker Medy van der Laan.

Ook hebben we het over Avondlicht, het nieuwe programma van Sander van der Pavert en tevens de man achter LuckyTV. Een interview van een uur met een bekend persoon knipt Van der Pavert terug tot 12 minuten, wat absurdistische televisie oplevert. Onder andere Andries Knevel en Catherine Keyl zijn te zien in de serie. Het fenomeen ‘talkshow’ wordt flink op de hak genomen. Terecht?

Tenslotte bespreken we het vertrek van de Haagse burgemeester Pauline Krikke, dat zij zondag op Instagram aankondigde. De kritiek op het filmpje was niet mals. Krikke gaf aan een directe lijn te willen hebben naar haar volgers, de burgers van Den Haag. Had ze het toch beter via een persconferentie bekend kunnen maken? Moeten we wennen aan dat politici en machtsfiguren zich steeds vaker direct uitspreken via social media?

We hebben het over de brede aandacht van de Volkskrant voor de slechte omstandigheden van oud IS-strijders. Hoe zit het met de aandacht van de media voor de slachtoffers? Ook kijken we naar de berichtgeving van de media over de verdachte die is opgepakt voor de moord op de advocaat Derk Wiersum: groot nieuws, maar met weinig informatie. In hoeverre wordt er gespeculeerd en zouden meer details gewenst zijn?

Aan tafel zitten Yoeri Albrecht, Sonny Motké en Spraakmaker Hans Aarsman.

Ook hebben we het over de rode draad in de economische verslaggeving in de kranten van vanochtend. Die draad bestaat namelijk uit de focus op beloningen. Is het goed dat de media blijven hameren op bonussen en beloningen?

Vervolgens praten we over de bestrijding van desinformatie op Facebook. Facebook moet zélf op zoek naar berichten om ze vervolgens te verwijderen, stelt het Europese Hof. Is dit inderdaad een verantwoordelijkheid van Facebook en hoe gaat dit in z’n werk? Hoe zit het daarnaast met de functie van de pers?

Tot slot hebben we het over Jesse Klaver, die deze week liet weten dat GroenLinks alle begrotingen goed gaat keuren. Hij kreeg daarna zijn halve achterban over zich heen, terecht? Is er bij Klaver sprake van een nieuwe soort transparantie?

We hebben het over een moment uit Pauw gisteravond. Rutger Castricum was uitgenodigd om over de val van de coalitie in Den Haag te praten vanwege de verdenking van corruptie door onder andere Richard de Mos. Was het een poging om een vermakelijke draai te geven aan het nieuws dat al de hele dag te horen was? Wat stoort Kees Boonman aan hoe het besproken werd? We bespreken met onze mediakenners hun kijk op deze zaak.

Aan tafel zitten Kees Boonman, Gijs Groenteman en Spraakmaker Beppie Melissen.

Ook kijken we naar de krantenkoppen vandaag. Opvallend: Twee grote namen uit het politiekorps op twee verschillende voorpagina’s van de kranten vanochtend. De politie laten steeds meer van zich horen en zien in de media. Vanochtend ook weer: in de Telegraaf, de nieuwe politiechef van de regio Midden-Nederland, Martin Sitalsing. In de Volkskrant een uitgebreid interview met korpschef Erik Akerboom. Zijn toon is streng; door de wispelturigheid van de politiek is de Nederlandse drugscriminaliteit zo groot. Hij hekelt het Nederlandse zigzag beleid, zoals hij vanochtend ook op NPO Radio 1 zei. Hoe kijken onze gasten naar deze interviews? Moet je dit soort interviews wantrouwen?

We besluiten het Mediaforum met nog een groot interview: het afscheidsinterview van Marianne Thieme in De Groene. Zij neemt afscheid van de Kamer, maar blijft actief in de Partij voor de Dieren. Het is opvallend dat ze voor één krant kiest, zoals we maandag al in het Mediaforum bespraken. Is het resultaat daarvan dat andere media gaan grasduinen in allerlei verhalen? En geeft het interview antwoord op de vragen die er zijn?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1