appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Het Mediaforum

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Podcast afleveringen

Sandrina Hadderingh: "In dit geval ga je niet op zoek naar de sensatie"

woensdag 19 juni 2019, 15:11 uur

Het is een spannende dag voor de nabestaanden van de ramp met de MH17. Het JIT en onderzoekcollectief Bellingcat geven beiden een persconferentie waarin bevindingen over de ramp worden gepresenteerd. Is het toeval dat ze alle twee vandaag hun onderzoek presenteren? En hoe gaat de media - met oog op de nabestaanden - dit verslaggeven? Aan tafel spraakmaker Sander de Kramer, Jan-Kees Emmer en Sandrina Hadderingh. En Facebook wil een nieuwe digitale munt lanceren, de Libra. Dat gaat de tech-gigant niet alleen doen, maar met tal van andere grote partners zoals Mastercard en Uber. Wat moeten we hier van denken?

Arjen Fortuin: “ik werd als tv-kijker 20 jaar terug geworpen in de tijd”

dinsdag 18 juni 2019, 16:48 uur

We hebben het over de documentaire ‘Max, een leven in TBS’. Maar vooral wat er ná de documentaire gebeurde vond tv-recensent Arjen Fortuin bijzonder; een half uur discussie met een rechter, advocaat en psycholoog die ook in die film voorkwamen. Een half uur lang een informatief praatprogramma, met mensen die ook echt verstand van zaken hadden. Volgens Fortuin zie je dat niet vaak meer. Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Arjen Fortuin en Spraakmaker Marnix van der Werf. Ook hebben we het over het Friesch Dagblad. De provincie Friesland overweegt om schrijfcursussen Fries op te zetten voor journalisten van traditionele en nieuw media in Friesland. Is er wel een markt voor artikelen in het Fries? Verder hebben we het over de zomerse talkshow van Art Rooijakkers, getiteld ‘Zomer met Art’. Gisteren was de eerste aflevering. Rooijakkers zei in het AD dat hij hoopte dat het programma een beetje de sfeer zou hebben als het Top 2000 Café. “Dat gevoel, die gezelligheid aan het einde van het jaar, dat vind ik tof’’. Onze mediakenners hebben gekeken. Had het programma die beoogde sfeer? Tot slot hebben we het over Belgian Data Alliance. Verschillende Belgische media- en telecombedrijven gaan samenwerken om op de online advertentiemarkt de strijd aan te kunnen gaan met bedrijven als Facebook en Google. Bij de zogenoemde Belgian Data Alliance zijn onder andere VRT, De Persgroep en het Mediahuis aangesloten. Zij willen data-informatie over klanten met elkaar gaan delen om persoonlijke advertenties mogelijk te maken. Is dit voor traditionele media het redmiddel om hun plek op de advertentiemarkt terugverdienen? Is dit een idee voor NRC en het Nederlands Dagblad bijvoorbeeld?

Peter ter Velde: “Veel journalisten hadden het gevoel dat hun aangifte onderop de stapel verdwenen”

maandag 17 juni 2019, 15:04 uur

Het veiligheidsgevoel van journalisten is in kaart gebracht door NOS-veiligheidscoördinator Peter ter Velde. Hij stelt dat nieuwsredacties moet meer aandacht zijn voor de veiligheid van hun redacteuren. Hoe onveilig voelen journalisten zich eigenlijk? En hoe wordt er eigenlijk met bedreigingen om gegaan? Aan tafel spraakmakers Jaap Seidell, Bert Huisjes, Sofie van den Enk en Peter ter Velde. En we hebben het over de mannen die strijden om de opvolging van May. Er was plek aan de tafel voor zes, maar één plek achter de katheder bleef leeg. Boris Johnson kwam niet. Wordt het debat ontwijken een politieke strategie? En was het verstandig om afwezig te zijn?

Olfers: “Zorg dat ambtenaren nooit invloed hebben op wetenschappelijk onderzoek”

vrijdag 14 juni 2019, 14:37 uur

We hebben het over een onderzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Want dit ministerie wil tóch strafrechtelijk onderzoek doen om de bronnen te achterhalen die naar Nieuwsuur lekten over ambtelijke beïnvloeding van onafhankelijk onderzoek door het ministerie. De zogenaamde WODC-affaire. Minister Grapperhaus heeft eerder gezegd dat hij dat niet zou doen. Wat is er veranderd? Aan tafel zitten Sjors Fröhlich, Catherine Keyl en Spraakmaker Marjan Olfers. Ook hebben we het over de STER-inkomsten, want die kunnen door de nieuwe plannen van het kabinet wel eens meer teruglopen dan waar nu rekening mee wordt gehouden. Dat zei STER-directeur Frank Volmer vanmorgen in het Radio 1-Journaal. Waarom maakt Fröhlich zich hier zorgen over? Tot slot hebben we het over de veranderingen bij NPO Radio 1. Vanaf januari zullen Dionne Stax en Toine van Peperstraten samen voor de AVROTROS een nieuw middagprogramma presenteren. Het huidige EenVandaag wordt een uur ingekort en ook Nieuws&Co levert een uur zendtijd in. Hoe kijken onze mediakenners naar deze veranderingen? Wordt de zender hier sterker van?

Openneer: Als we kinderporno kijken voor een onderzoek maken we dat transparant

donderdag 13 juni 2019, 16:53 uur

We hebben het over dat media steeds meer en beter verantwoording afleggen voor hun doen en laten. Dat was gisteren te horen in de jaarrede van de Raad voor de Journalistiek. Hoe doen ze dit bij RTL Nieuws? Ilse Openneer legt uit. Is het belangrijk om de nieuwsconsument mee te nemen in journalistieke afwegingen? Of stel je je dan kwetsbaar op? Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Ilse Openneer en Spraakmaker Hans Clevers. Ook bespreken we het Mediamoment van Openneer. Namelijk de Tweet van Harriet Duurvoort, die huiselijk geweld door een zoon met verstandelijke beperking bespreekbaar te maken. Is Twitter een goed medium om taboes te doorbreken? Wijndelts noemt als Mediamoment de nieuwe cijfers van CBS over scheidingen. Hoe ga je als medium om met de publicatie van cijfers? De cijfers kunnen soms ook anders geïnterpreteerd worden. Tot slot bespreken we een serie op Netflix: When They See Us. Een professor op Columbia University stapt op naar aanleiding van die serie. De Columbia professor werd al langer beschuldigd van racistische motieven. Pas nu, met deze netflixserie, lijkt haar aanstelling op de universiteit niet langer houdbaar. Is het gek dat een serie zoveel invloed heeft? Zien we dit bij meer series?

Yoeri Albrecht: “Het is zorgelijk dat zo’n grote krant dit niet meer doet”

woensdag 12 juni 2019, 15:35 uur

We hebben het nog over The New York Times. Het nieuws dat de krant stopt met de publicatie van de dagelijkse politieke cartoon houdt verschillende media en Yoeri Albrecht bezig. Is het erg dat dit stopt? De Volkskrant pakt er vandaag met een hele pagina groot mee uit. De krant vroeg cartoonisten in Nederland hun commentaar op het nieuws. Welke reacties vielen op? Aan tafel zitten Yoeri Albrecht, Marc Josten en Spraakmaker Cécile Koekkoek. Ook hebben we het over het WK Vrouwenvoetbal. Johan Derksen zat gisteren bij PAUW aan tafel en zijn mening was niet mals. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Is het om aan te zien of niet? Hoe kan het dat er zo veel aandacht voor is? Volgens Marc Josten is dit een “feel good factor” en nog niet enorm commercieel. Moeten we het wel vergelijken met mannenvoetbal? Tot slot hebben we het over een middelbare school in Haarlem. Die school heeft namelijk aangifte van smaad en laster gedaan vanwege internetgrapjes met afbeeldingen van leraren. De zogenoemde 'memes' worden door leerlingen anoniem op sociale media geplaatst. Gaat dat te ver, aangifte doen tegen eigen leerlingen?

Martha Riemsma: Regionaal ben je concurrenten, lokaal samenwerken is makkelijker

dinsdag 11 juni 2019, 15:48 uur

We hebben het over de uitgelekte plannen van de NPO. Wat betekenen die plannen bijvoorbeeld voor regionale media, zoals de krant Tubantia? Is het valse concurrentie? Hoe werken zij op dit moment? Aan tafel zitten Martha Riemsma, Joost Oranje en Spraakmaker Bertho Nieboer. Ook hebben we het over Nieuwsuur en het onderwerp over de IS-kinderen. Het programma liet gisteren deskundigen aan het woord over de vraag of er nu meer kinderen worden terug gehaald. Zaterdag hadden in Nieuwsuur was minister Grapperhaus te zien, die zei dat het onmogelijk was om kinderen terug te halen omdat ambtenaren daar niet veilig zijn. Nu blijkt dat er dus wel kinderen terug gehaald kunnen worden. Voelt Joost Oranje, als eindredacteur, zich niet in de maling genomen? Hoe ga je daar als redactie mee om? Ook hebben we het over crowdcourcing voor mensen met een ernstige ziekte. Op deze manier proberen patiënten geld bij elkaar te verzamelen voor behandelingen die ze niet kunnen betalen. Zaterdag schreef de Volkskrant er ook over dat het fenomeen toeneemt. Welke afweging moet je maken als journalist? Hoe kijkt men naar de verschillende verhalen, zit er verschil in ‘media-geniekheid’ tussen de verhalen? Tot slot hebben we het over Thomas Erdbrink. De accreditatie van de NOS-, en New York Times-correspondent is ingetrokken. Waarom wordt hier zo weinig over naar buiten gebracht?

Paul van Gessel: "Bas van Hout bewijst ons vak geen goede dienst"

maandag 10 juni 2019, 18:34 uur

Jarenlang liep van Bas van Hout gevaar, hij was namelijk naast misdaadjournalist ook een bron voor de inlichtingendienst. En die maakte grove fouten in het beschermen van zijn leven. Nu deze zaak naar buiten is gekomen staat de vraag: wat voor effect gaat dit hebben op het vak? En ben je in eerste plaats journalist of burger? Aan tafel Spraakmaker Vreneli Stadelmaier, Paul van Gessel en Coen Verbraak. Verder hebben we het over de Nations League, want Nederland stond gisteren in de finale. Toch liepen we niet echt warm voor het toernooi, hoe komt dat eigenlijk?

Paul Römer: “De productiesystemen van NOS en NTR kun je niet in elkaar schuiven”

vrijdag 7 juni 2019, 14:37 uur

We hebben het nog even over de nieuwe plannen voor de NPO. Wat vindt Paul Römer, als voormalig directeur van NTR hiervan? Kunnen NOS en NTR weer samen gaan? En hoe zit het precies met de reclame-inkomsten en de effecten hiervan? Aan tafel zitten Paul Römer, Angela de Jong en Spraakmaker Jasper van Kuijk. Verder hebben we het over het WK vrouwenvoetbal, dat vanavond begint. De NOS pakt breed uit. Alle 52 wedstrijden worden live uitgezonden op NOS.nl. En op televisie worden alle wedstrijden van het Nederlands elftal, de avondwedstrijden van 21.00 uur en de duels vanaf de achtste finales live uitgezonden. Daarnaast is er vaak Studio France waarin de WK-dag wordt doorgenomen. Ook aan de hoeveelheid reclames is te zien dat de aandacht groot is. Krijgt het WK eindelijk die aandacht die het verdient, of is het te overdreven? Wat zijn volgens onze kenners de verschillen tussen vrouwen- en mannenvoetbal? Tot slot hebben we het over Madonna. Zij is niet tevreden met het profiel dat The New York Times over haar publiceerde. Dat zei de zangeres donderdag in een verklaring bij een foto op Instagram. Er kwam geen einde aan de verwijzingen naar mijn leeftijd. Ze zei verder nog: “Ik voel me verkracht. Ik mag die term gebruiken, omdat ik op mijn negentiende ben verkracht. Dit artikel is bewijs dat The New York Times één van de oprichters van het patriarchaat is.” Wat kun je doen als je niet tevreden bent over een interview? Kun je daar afspraken over maken?

Huisjes: “Links en rechts in één systeem is de kracht van de publieke omroep”

donderdag 6 juni 2019, 14:09 uur

We hebben het over de NPO. Gisteren zijn plannen uitgelekt over de publieke omroep. NPO 1, 2 en 3 worden tot 20:00 uur reclamevrij, de NOS zou fuseren met de NTR, NPO 3 zal een regiozender worden en wordt het ledenaantal van de omroepen minder leidend. Hoe kijken onze gasten naar deze plannen? Zijn de plannen zorgelijk, of zijn het juist goede ontwikkelingen? Aan tafel zitten Bert Huisjes, Klaske Tameling, Arjen Fortuin en Spraakmaker Peter van Uhm. Ook hebben we het over de Ramadan Conference. Was het goed cabaret? En is het voor herhaling vatbaar, zoals de oudejaarsconference? Verder hebben we het over YouTube, die video’s zal gaan verwijderen met bepaalde content. Is het logisch dat YouTube deze stap zet? Hoe ga je beslissen welke video’s blijven en welke niet? Spelen dit soort dilemma’s bij meerdere media? En Bert Huisjes legt uit wat ‘boosmakers’ zijn.

Gijs Groenteman: “De D-Dayjournaals zijn schattig”

woensdag 5 juni 2019, 14:49 uur

We hebben het over de ‘Bevrijdingsjournaals D-Day’. Deze week zendt de NOS een kort dagelijks bulletin uit over de gebeurtenissen rond de geallieerde landing op de stranden van Normandië in juni 1944. Het nieuws van toen met de technieken van nu - alsof het vandaag gebeurd is. Wat vinden onze gasten hiervan? Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Gijs Groenteman en Spraakmaker Charles Groenhuijsen. Ook hebben we het over de nieuwe hoofdredacteur van NRC, René Moerland. Kantelberg linkt dit bericht aan een rapport van de NPO, waarin het gaat over diversiteit. Had de nieuwe hoofdredacteur een vrouw moeten zijn? Tot slot hebben we het over Zinhi Özdil. Het kamerlid van GroenLinks gaf vorige week zijn zetel op, omdat hij het leenstel voor studenten niet steunde en daarmee afweek van de mening van de fractie. Gisteren was zijn officiële afscheid van de kamer en Kadija Arib, de voorzitter, las een afscheidsbrief van Özdil voor. En die brief was een parodie op de brief die Klaver had gestuurd naar de leden van Groen Links waarin hij het vertrek van Özdil bekend maakte. Is het sterk van Özdil om het op deze manier aan te pakken? Hoe komt het dat er zo veel aandacht is voor deze zaak?

“Als je lang genoeg investeert en details laat zien krijg je prachtige verhalen”

dinsdag 4 juni 2019, 15:45 uur

We hebben het over de documentaire ‘Jij bent mijn vriend’. Hoe wordt deze documentaire ontvangen? De documentaire heeft 200 uur aan filmmateriaal, dus er kon erg gedetailleerd gemonteerd worden. Zou er in andere takken van journalistiek ook zoveel tijd uitgetrokken moeten worden voor verhalen? Aan tafel zitten Pieter Klok, Marc Chavannes en Spraakmaker Maxime Verhagen. Ook hebben we het over het staatsbezoek van president Donald Trump aan het Verenigd Koninkrijk. ‘IJskoude loser’ twitterde Trump over de burgemeester van London, Sadiq Kahn, voorafgaand aan staatsbezoek. Marc Chavannes zegt hierover: “Trump bemoeit zich met de binnenlandse politiek alsof ie de eerste de beste barbezoeker is”. De media smult ervan, maar was het wel een goed idee om Trump uit te nodigen, zeker gezien de reacties op social media? We hebben het over het verloop van het staatsbezoek. Tot slot hebben we het over een nieuw beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Amerika. Wie een visa voor de Verenigde Staten wil, moet voortaan 5 jaar van zijn geschiedenis op sociale media prijsgeven aan de overheid. Het beleid ging afgelopen vrijdag van start onder het mom van de veiligheid van Amerikaanse burgers. Volgens Maxime Verhagen moeten mensen nadenken wat ze uitkramen. Het is een schending van de privacy van burgers, hoe zou de pers in de VS hierop moeten reageren?

“Het interview is misschien wel de meest misbruikte vorm van journalistiek”

maandag 3 juni 2019, 15:46 uur

We hebben het over je onschuld bewijzen via de media. De Braziliaanse voetballer Neymar wordt aangeklaagd voor verkrachting door een vrouw die hij ontmoette via Instagram. In een video verdedigt Neymar zich tegen de beschuldigingen. Hij is niet de enige die zijn onschuld probeert te bewijzen door de media op te zoeken. Afgelopen zaterdag stond er een groot interview met de Johnsons in het AD, waarin ze de moord op het Nederlandse model Ivana Smit nogmaals ontkennen. En vanochtend in de Telegraaf een artikel waarin Marco Kroon ontkent dat hij met Carnaval in Den Bosch een agent een koopstoot gaf. Zouden onze gasten meewerken als iemand met een dergelijk verhaal naar hen toe komt? Laat je je dan niet voor het karretje spannend? Frénk van der Linden noemt het interview “misschien wel de meest misbruikte vorm van journalistiek”. Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Frénk van der Linden en Spraakmaker Kader Abdollah. Ook hebben we het over Andere Tijden Sport van gisteren. Daarin haalde Vera Pauw herinneringen op aan haar start als voetballer. Het vrouwenvoetbal staat nu heel anders op de kaart. Hoe kijken onze gasten? Jan-Kees Emmer vindt vrouwenvoetbal veel leuker om naar te kijken dan mannenvoetbal.

Wouter de Winther: “Je moet de troepen leiden en niet duiken”

vrijdag 31 mei 2019, 14:49 uur

De kranten staan er vol mee: het vertrek van GroenLinks kamerlid Zihni Özdil. Hij schond "de onderlinge vertrouwelijkheid" en vertoonde "ontoelaatbaar gedrag" volgens een e-mail van GroenLinks-leider Klaver. In reactie liet Özdil via social media weten dat hij het karaktermoord vond. Is het gek dat Özdil uit de partij gekieperd is? En is dit schadelijk voor GroenLinks? Aan tafel zit Spraakmaker Pauline Meurs, Wouter de Winther en Angela de Jong. Verder hebben we het over het interview met Henk Otten in de Telegraaf.

Paul van Gessel: “Meer geld wil niet zeggen dat het beter wordt”

donderdag 30 mei 2019, 10:47 uur

Gisteren was de Europacup finale, tussen de Londense clubs Chelsea en Arsenal. Die wedstrijd werd gehouden in de Azerbeidzjanse hoofdstad Baku. Waarom moet zo’n wedstrijd dan daar gehouden worden? Waarop moet je de keuze voor de speelstad baseren? Heeft het met geld te maken? Aan tafel zitten Paul van Gessel, Roos Schlikker en Spraakmaker Jim Jansen. Ook hebben we het over Boris Johnson. ‘Groot-Brittannië betaalt wekelijks 350 miljoen pond aan de Europese Unie’. Dat heeft Boris Johnson, toen nog burgemeester van Londen, tijdens de Brexitcampagne herhaaldelijk gezegd. Maar het is niet waar, volgens veel mensen. Na een crowdfundingscampagne wordt hij daarom nu vervolgd, voor ‘misdraging in een publiek ambt’, en die misdraging waar het om gaat is dus liegen. Houden we Johnson dan aan een lagere standaard dan andere politici? Wat bepaalt of mensen een politicus leugens aanrekenen? Tot slot hebben we het over de abortuswet in Georgia. Een aantal Amerikaanse Staten maakt zijn abortuswetgeving een flink stuk conservatiever. Eén daarvan is Georgia, waar veel media- en filmbedrijven werken. Netflix en de filmtak van Amazon hebben al gezegd dat als de strengere regels doorgaan, ze overwegen uit Georgia te vertrekken. Hoge piefen bij HBO geven geld aan vrouwenrechtencampagnes. En vandaag deed Disney zijn duit in het zakje: het bedrijf weet niet of het in Georgia kan blijven, omdat medewerkers er mogelijk niet langer willen werken. Hadden onze mediakenners een statement van Disney verwacht?

Yoeri Albrecht: “Het was een jubelmomentje met klimaatonvriendelijke bloemen”

woensdag 29 mei 2019, 14:59 uur

We hebben het over een foto van gisteren, toen de klimaatwet in de Eerste Kamer werd aangenomen. Volgens Yoeri Albrecht laat deze foto de kloof tussen hoog en laag zien. Wij bespreken het. Aan tafel zitten Yoeri Albrecht, Arjen Fortuin en Spraakmaker Frits Barend. Ook hebben we het over een filmpje van de Duitse YouTuber Rezo. In de video geeft hij stemadvies. Dit filmpje is inmiddels meer dan 13 miljoen keer bekeken. Hoe kijken onze mediakenners naar influencers op YouTube en de politiek? Verder bespreken we het nieuws over premier Rutte, die slecht nieuws over de doorrekening van de klimaatakkoord pas na Prinsjesdag openbaar wilde hebben. Premier Mark Rutte heeft dus vorig jaar druk uitgeoefend om de doorrekeningen van het voorlopige klimaatakkoord pas later te publiceren. Dat blijkt uit documenten die Nieuwsuur heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Is de ophef van de partijleiders, die meteen vragen om een debat, terecht? Of is dit toch een mediaspektakel? Tot slot bespreken we het vertrek van Zihni Özdil van GroenLinks. Aanleiding is de discussie binnen de partij over het leenstelsel. Özdil heeft een interview in de Volkskrant gegeven waarin hij zegt het leenstelsel, dat door zijn partij mede is ontworpen, niet langer te steunen. Dit leidde tot een vertrouwensbreuk. Hij kondigde zijn aftreden aan via Facebook en Twitter.

Hoekman: Met Buma heb je geen gezeur na een interview, gezegd is gezegd

dinsdag 28 mei 2019, 15:50 uur

We hebben het over de man die vandaag afscheid neemt in Den Haag, Sybrand Buma. Hoe was hij in de omgang met de journalisten in Den Haag? Aan tafel zitten Paul Jansen en Gert-Jaap Hoekman. Ook hebben we het over de SP. Gisteravond zat Lilian Marijnissen bij Pauw na opnieuw een vernietigende nederlaag van haar partij bij een verkiezing, deze keer de Europese Verkiezingen. Nul zetels hebben ze gehaald. Ron Meyer is afgetreden, voor alle draaiende camera’s. Lilian Marijnissen gaat in een talkshow zitten om het toe te lichten en het verlies te duiden. Maar niet alleen de SP kwam op nul zetels uit, ook de PVV. Waarom houdt de SP wel een persconferentie en de PVV niet? Tot slot hebben we het over de “Europese stoelendans”. De onderhandelingen zijn begonnen voor de verdeling van de 5 topfuncties in Brussel en Straatsburg. Wordt het tijd om meer journalisten naar Brussel te sturen? Op welke manier krijg je meer informatie los als journalist? Is dit op Europees niveau heel anders dan in Den Haag?

Het EU Verkiezingsforum

maandag 27 mei 2019, 14:53 uur

Deze dag staat in het teken van de Europese verkiezingen. De politieke duiders van NPO Radio 1 blikken terug op de uitslagen van de Europese verkiezingen van gisteravond. Aan tafel NPO Radio 1 collega en presentator van onder meer Dit is de Dag Tijs van den Brink, politiek commentator Kees Boonman en journalist en oud-Duitsland correspondent Margriet Brandsma. En natuurlijk is Spraakmaker en politicoloog aan de Vrije Universiteit in Brussel Jonathan Holslag!

Haroon Ali: We moeten omroepen loslaten en terug naar ‘t pitchen van programma’s

vrijdag 24 mei 2019, 15:09 uur

We hebben het over NPO3. Het lijkt erop dat minister Slob van Mediabeleid niet op tijd met een toekomstvisie kan komen voor de publieke omroep. Daarmee lijkt ook het voortbestaan van NPO3 in gevaar te komen. Moet de zender geschrapt worden? We hebben het er over met onze mediakenners. Aan tafel zitten Sjors Fröhlich, Haroon Ali en Spraakmaker Jaap Korteweg. Ook bespreken we de uitzendingen over de Europese verkiezingen. Op de voorpagina van Trouw wordt gesproken van ‘Het Timmermanswonder’, andere kranten hebben het over het Frans Timmermanseffect. Duidelijk is dat vrijwel niemand deze overwinning voor de PvdA zag aankomen. De media niet, ook zijn politieke tegenstanders niet. Roept wel de vraag op: was er misschien te veel mediafocus op de strijd op rechts tussen de VVD en Forum voor Democratie? Wat is de aantrekkingskracht van Frans Timmermans? En wat vinden onze gasten van het initiatief van GeenStijl: ‘Stijlloos Stemmen Tellen’?

Tameling: “Aantallen betekent niet dat mensen bevredigd worden door wat ze zien”

donderdag 23 mei 2019, 11:01 uur

Aan tafel zitten Bert Huisjes, Klaske Tameling en Spraakmaker Ingmar Heytze. We hebben het over de verschillende debatten op televisie gisteravond. Het NOS gebat had 1 miljoen kijkers, het debat tussen Rutte en Baudet 1,5 miljoen kijkers. We vergelijken de debatten. Onze mediakenners hebben ook gekeken. Klaske Tameling vraagt zich af: kunnen we op een andere manier televisie maken op de vooravond van de stemdag voor de Europese verkiezingen? Hoe was de rol van de programmamakers en presentatoren in de debatten? Is het gek dat een “rechts debat” gevoerd werd bij BNNVARA?

Kleijn: “Dan zou ik me ernstig zorgen maken over de kwaliteit van de ambtenaren”

woensdag 22 mei 2019, 10:56 uur

We hebben het over het over het aftreden van staatssecretaris Harbers gevolg van foute informatie over cijfers over misdaden. Zorgwekkende cijfers, maar minstens zo zorgwekkend is de manier waarop de journalistiek vervolgens om gaat met die kale getallen. Hoe kan het dat die cijfers zo slecht geïnterpreteerd zijn en dat niemand daar echt is in gedoken? Zijn de getallen bewust verdoezeld? Aan tafel zitten Tom Kleijn, Sandrina Hadderingh en Spraakmaker Coen Teulings. Ook hebben we het over de verschraling van de journalistiek in de regio. Hadderingh spreekt vanmiddag op het congres ‘De regio vecht terug’. De centrale vraag daar is: hoe kunnen we de regionale en lokale journalistiek versterken? Verder hebben we het over de twee belangrijke debatten die vanavond op de planning staan. Bij de NOS een debat met 12 Europese lijsttrekkers en bij Pauw het debat tussen Rutte en Baudet. Naar welk debat kijken onze mediakenners en waarom?

“Baudet maakt een politiek statement, maar verschuilt zich achter zijn essay”

dinsdag 21 mei 2019, 16:56 uur

We hebben het over het veelbesproken essay van Baudet. In alle media wordt er over gesproken. Wordt er te gretig op gereageerd op zijn essay? Hoe moet je hiermee wel mee omgaan als media? Had Baudet kritischer moeten zijn op wat hij schrijft? Of moet hij als politicus een balletje kunnen opgooien, een discussie aanzwengelen? Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Joost Oranje en Spraakmaker Natacha Harlequin. Tot slot hebben we het over Nieuwsuur. Gisteren werd in dat programma een debat tussen de twee belangrijkste kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie: Manfred Weber en Frans Timmermans. Hoe zorg je dat een politiek debat niet saai wordt? Hoofdredacteur Joost Oranje licht het toe.

Kantelberg: van Nieuwkerk maakt zijn overbetaalde salaris dubbel en dwars waard

dinsdag 21 mei 2019, 16:50 uur

We hebben het over College Tour. Zondag presenteerde Matthijs van Nieuwkerk het programma voor het eerst. Het NTR-programma werd jarenlang door Twan Huys werd gepresenteerd. Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Elske Schouten en Spraakmaker Neelie Kroes. We bespreken het komende debat tussen Mark Rutte en Thiery Baudet bij Pauw woensdag. Is het ongebruikelijk dat de NPO dit doet? Tot slot hebben we het het over het songfestival. De overwinning van Duncan Laurence staat natuurlijk in alle kranten. Volgend jaar gaat het spektakel in Nederland plaatsvinden en dat zorgt dan natuurlijk meteen naar goed Hollands gebruik voor de nodige discussie. Het gesprek in de media sloeg wel erg snel om van ‘gaan we winnen’, naar ‘waar moet al dat geld vandaag komen. Hoe zien onze mediakenners dit?

Sjirk Kuijper: ”Ze moeten bij de opvolging oppassen dat er geen bloed gaat vloeien”

vrijdag 17 mei 2019, 14:56 uur

Er komt een einde aan maandenlange speculatie: CDA-leider Sybrand Buma verruilt de Haagse politiek voor het burgemeesterschap in Leeuwarden. Is Buma geschikt voor Leeuwarden? En doet het CDA er goed aan om niet te snel een opvolger te kiezen? Aan tafel Spraakmaker Frank Meester, Sjirk Kuijper en Gijs Groenteman. En we hebben het over – natuurlijk – het Eurovisie Songfestival. De tweede halve finale is achter de rug en onze inzending is door naar de finale.

Abdeluheb Choho: “De media is een telefoonlijn geworden tussen een journalist en een crimineel”

donderdag 16 mei 2019, 15:26 uur

Deze week werd bekend dat Peter R. de Vries op de dodenlijst van de meest gezochte crimineel van Nederland zou staan. Niks van waar, laat Ridouan T. weten in een persoonlijk bericht dat hij naar de misdaadverslaggever stuurde. Gisteren las Peter R. de Vries de brief voor in RTL Boulevard. Het televisieprogramma had de spanning goed opgebouwd met vooraankondigingen en veel media-aandacht. Amusement uit de onderwereld, is dat niet raar? Aan tafel zitten Spraakmaker Abdeluheb Choho, Margriet Brandsma en Bert Huisjes. Verder blikken we terug op hét grote Europese verkiezingsdebat tussen de Spitzenkandidaten en hebben we het over de strijd tussen Markt Rutte en Thierry Baudet.

Mediacast over het NRC artikel: “Een 8 voor een nacht”

woensdag 15 mei 2019, 14:13 uur

Een groot stuk in de NRC over het grensoverschrijdend gedrag van een hoogleraar arbeidsrecht. Zo stuurde hij een taart met de tekst ‘gefeliciteerd miss Klitty’ naar het nieuwe werk een oud-studente. Als het aan de krant had gelegen was de hoogleraar bij naam en toenaam genoemd, maar daar stak ‘B’ een stokje voor. Hij won het kort geding en daardoor moest de NRC in het artikel ‘B’ gebruiken. Is vooral een zaak voor NRC? Of gaat het de hele journalistiek aan? Aan tafel Spraakmaker Tim Masselink, Jan Slagter en Ilse Openneer. Verder hebben we het over de ferme taal van premier Rutte, de Ere Zilveren Reiss-microfoon voor Felix Meurders en dierenactivisten hebben een varkensstal bezet om aandacht te vragen voor de slechte leefomstandigheden van varkens. Is dat gelukt? En had de media ze die aandacht moeten geven?

Bero Beyer: "De storytelling over de Europese verkiezingen is blâmable"

dinsdag 14 mei 2019, 13:38 uur

Twaalf Europese lijsttrekkers kruisten gisteren de degens in Nieuwsuur, onder leiding van Mariëlle Tweebeke en Jeroen Wollaers. Is de kiezer wijzer geworden van dit debat? En wie zijn de nieuwe talenten? Aan tafel zitten Spraakmaker Bero Beyer, Leonard Ornstein en Sofie van den Enk. Verder hebben we het over de sensuele dans van Koningin Maxima en Daniël Verlaan van RTL Nieuws is enkele maanden undercover gegaan in kinderpornonetwerken. Hij had veel moeite had met wat hij allemaal onder ogen kreeg, met als resultaat dat de hoofdredactie hem naar een psycholoog heeft gestuurd. Als journalist rondneuzen op kinderpornonetwerken, vind je dat toegestaan?

Arjen Fortuin: “Moment van het jaar dat ik begrijp wat voetbalhaters soms doormaken”

maandag 13 mei 2019, 14:02 uur

Vorige week werd er al opgewarmd, maar nu barst het circus in Tel Aviv dan echt los. En of je er nou van houdt of niet, deze dagen staat het in het teken van het Songfestival. Is er voldoende aandacht voor de politieke context? En wat vinden we van onze inzending Arcade van Ducan Laurence? Aan tafel zitten Spraakmaker Paul de Munnik, Hasna El Maroudi en Arjen Fortuin. Verder hebben we het over voetbalverslaggeving op de radio, de nieuwe Netflix-serie Tuca and Bertie en over de 65.000 tweets die verstuurd zijn na de ramp met MH17. De afzender is een Russische trollenleger blijkt uit onderzoek van de Groene Amsterdammer. Zouden journalisten actief op zoek moeten naar trollen? En waarom wisten we dit niet eerder?

Wouter de Winther: “er is grote behoefte om dat zwarte balkje weg te halen”

vrijdag 10 mei 2019, 14:02 uur

De volledige naam van moordverdachte Thijs H. stond afgelopen woensdag volop in de media. Het doel? Hem zo snel mogelijk op te sporen. Voor de pers is dat een hele verantwoordelijkheid, iemands volledige naam en foto laten zien voordat diegene schuldig is bevonden. Daarom hebben we daar als pers in principe regels voor: niet doen. Maar als politie en justitie met die volledige naam en foto melding komen, kun je dan als pers gewoon gaan publiceren? Of heb je een afweging te maken? Aan tafel zitten Spraakmaker Frank Helmink, Gert-Jaap Hoekstra en Wouter de Winther. Verder ook de drooggelegde Amsterdamse gemeenteraad, de breuk bij Facebook en twintig jaar Nu.nl!

Barbara Barend: ik had mijn vliegticket voor Madrid al geboekt

donderdag 9 mei 2019, 15:01 uur

Natuurlijk hebben we het over de wedstrijd Ajax – Tottenham van gisteravond. Een bittere pil die geslikt moet worden. Wat zijn de reacties? En hoe schrijf je een stuk voor de krant als onverwacht de uitslag toch kantelt in de laatste minuten? En Ronald Ockhuysen heeft de tip hoe je als Ajax-supporter deze dag kunt doorkomen. Aan tafel zitten Ronald Ockhuysen, Barbara Barend en Spraakmaker Mac van Dinther. Ook hebben we het over een opvallend spotje van de SP. Het filmpje is gemaakt voor de Europese verkiezingen van 23 mei. De hoofdpersoon Hans Brusselmans, staat voor Frans Timmermans, die wordt neergezet als een machtsbeluste Brusselse dictator. De partij wil weer een electorale middelvinger worden, zegt SP-voorzitter Ron Meyer. Wat draagt dit filmpje bij? Moet een politieke partij zich onthouden van satire? Tot slot hebben we het over 3FM. In de Volkskrant staat een groot interview met Sharid Alles, de zendermanager van 3FM. Critici zeggen: één van de problemen van 3FM is dat de dj’s te braaf zijn. Maar zegt Alles: shockjocks zijn achterhaald. Die passen niet bij de nieuwe generatie, die is heel maatschappelijk bewust. Is dit een bredere tendens, dat programma’s niet meer willen shockeren?

Marc Chavannes: “Het stoutste wat ze doen is geen hand geven”

woensdag 8 mei 2019, 15:38 uur

We hebben het over het bezoek van een aantal gele hesjes aan het Torentje van Mark Rutte. Journalist Marc Chavannes vindt dit een typisch voorbeeld van het Nederlandse systeem: open, vriendelijk de mensen ontvangen. Maar wat zegt ‘al dan niet een mediamomentje achteraf’ volgens hem? Aan tafel zitten Yoeri Albrecht, Marc Chavannes en Spraakmaker Rosanne Hertzberger. Verder hebben we het over columnisten. Yoeri Albrecht vindt dat deze altijd gefactcheckt moeten worden. Wat vindt Rosanne, die ook columnist is, hiervan? Ook hebben we het over Minister Hoekstra van Financiën. Hij liet zich in Duitsland gisteren van zijn beste kant zien. ‘Ik houd van Europa’ zegt hij heel duidelijk. Daarmee gaat hij een beetje in tegen de euroscepsis van huidig CDA Leider Buma. Is het slim van Hoekstra om zichzelf zo te profileren? Ook wordt Hoekstra door de media veel vergeleken met Rutte. Zien onze mediakenner die gelijkenis?

Steven Pont: “De mens heeft alle kenmerken van een plaag voor de wereld”

dinsdag 7 mei 2019, 16:12 uur

We hebben het over een groot internationaal rapport van de Verenigde Naties. De mens is bezig de aarde onleefbaar te maken en het is onze eigen schuld. Dat zijn de conclusies die gister in Parijs werden opgemaakt. Een behoorlijk dramatische boodschap. Komt het nieuws nog aan? Kan ons brein al dat negatieve nieuws aan? Verslaat de media dit soort natuur en klimaatnieuws goed? Aan tafel zitten Martha Riemsma, Margo Smit en Spraakmaker Steven Pont. Tot slot hebben we het over de Nieuw-Zeelandse media. Zij stellen: ‘beperk aandacht voor extremisten’. De media in Nieuw-Zeeland hebben afgesproken om de media-aandacht voor de man die wordt beschuldigd van het bloedbad in twee moskeeën in Christchurch in maart te beperken. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat zijn gedachtegoed en overtuigingen niet te veel aandacht krijgen. Gaat dit te ver? Wanneer dwarsboom je de journalistiek?

Angela de Jong: NPO 1 laat kansen liggen op de vrijdagavond

maandag 6 mei 2019, 15:31 uur

We hebben het over de televisieavond op vrijdag. Angela de Jong vindt het vreemd dat NPO 1 al weken, primetime, herhalingen van Flikken Maastricht vertoond. Ze vraagt zich af hoe dit kan en waar het mis is gegaan. Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Angela de Jong en Spraakmaker Hans Aarsman. Verder hebben we het over Facebook. Het platform wil namelijk nepnieuws tegen gaan en werken aan zijn imago. Daarom mochten verschillende omroepen - waaronder de NOS - langskomen bij het nieuwe Facebook-verkiezingscentrum, dat ervoor moet zorgen dat nepnieuws en andere vormen van verkiezingsbeïnvloeding in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement zo snel mogelijk worden opgemerkt en ingedamd. Gaat dit helpen nepnieuws tegen te gaan? Tot slot hebben we het over de Fortuynprijs. Vanochtend zijn de genomineerden bekend gemaakt. De prijs is bedoeld voor opiniemakers, bestuurders of politici die strijden voor het vrije woord. Wie maakt volgens onze mediakenners de meeste kans?

Geri Verbeet: “Antisemitisme steekt weer de kop boven het maaiveld, dat beangstigt mij”

vrijdag 3 mei 2019, 14:48 uur

Er stond vandaag in De Telegraaf een opmerkelijk opiniestuk. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie stelt in de brief dat de bestrijding van antisemitisme een prioriteit zou moeten zijn tijdens de Europese verkiezingen. Is De Telegraaf een logisch podium voor Segers? En zullen meer mensen naar de stembus gaan door deze actie? Aan tafel zitten Spraakmaker Gerdi Verbeet, Jan-Kees Emmer en Hella Hueck. Met hen hebben we het over de brief van Segers en over de commotie rond het salaris van Matthijs van Nieuwkerk. Hoe komt het toch dat dit de media zo bezighoudt?

Römer: “Op deze manier zijn alle bestuurders en BN’ers loslopend wild geworden”

donderdag 2 mei 2019, 14:43 uur

Het Mediamoment van Paul Römer is dat Powned hoger beroep tegen Onno Hoes wint. Een tijd geleden veelbesproken in de media en nu is er een uitspraak. Hoe zit het met de journalistieke vrijheid versus de privé levenssfeer? Aan tafel zitten Paul Römer, Klaske Tameling en Spraakmaker Herman Bolhaar. Ook hebben we het over Matthijs van Nieuwkerk. De mediadirecteur van BNNVARA, Gert-Jan Hox, wil dat Matthijs van Nieuwkerk meer mag blijven verdienen dan de Balkenende-norm. In het AD pleit Hox voor een uitzondering voor van Nieuwkerk. Het contract van Matthijs loopt volgend jaar af en dan moet hij terug naar het ministerssalaris. Hox is bang dat van Nieuwkerk dan een commerciële zender vertrekt. Hoe erg zou het zijn als hij vertrekt? En hoe ver zou je moeten gaan om hem te houden? Verder hebben we het over de F-side, de harde kern van Ajax-supporters. Zij hebben journalisten bedreigd op hun website. De pers is vanaf nu aangeschoten wild, staat er. Het punt is dat veel Ajax-supporters niet in beeld willen, omdat ze bijvoorbeeld geen verlof hebben gekregen op hun werk, maar wel naar Engeland zijn afgereisd voor de wedstrijd tegen Tottenham. “Oprotten met jullie cameraatjes. Jullie zijn vanaf nu aangeschoten wild.” Dit stond op de site. Is inmiddels weggehaald. Hoe serieus moet zo’n dreigement genomen worden? Tot slot bespreken we een Instagram-project. Sinds gistermiddag is dat Israelisch project te volgen. In dit project wordt op een moderne manier verteld hoe het leven van een meisje eruit ziet tijdens de Holocaust. Wat als deze Eva toen al een smartphone had gehad en via Instagram te volgen zou zijn hoe haar laatste dagen verliepen? Is dit een goede manier om zo’n verhaal te vertellen?

Thomas Muntz: “Die supporters van Trump weten ook wel dat hij liegt”

woensdag 1 mei 2019, 15:36 uur

We hebben het over Donald Trump. President Trump heeft zich schuldig gemaakt aan zijn tienduizendste leugen. De onderzoeksredactie van de Washington Post heeft dat bekend gemaakt. Washington Post stelt dat de Amerikaanse president in de afgelopen zeven maanden zo'n 23 valse of misleidende uitspraken per dag heeft gedaan. Aan tafel zitten Bert Huisjes, Thomas Muntz en Spraakmaker Harry Starren. Ook hebben we het over Venezuela. Voor de Venezolaanse president Madoro is het duidelijk: de coupe van oppositieleider Guaido is mislukt. Voor de rest van de wereld is de situatie in het land veel minder helder. Ligt dat aan de media? Het mediamoment van Huisjes is een artikel in de Telegraaf op met de kop ‘exclusief ritje met auto die alles zag’ van Wierd Duk. Waarom vond hij dit opvallend?

Brandsma: “… daar heb je weer zo’n nieuwe partij waar het wel fout móet lopen”

dinsdag 30 april 2019, 10:27 uur

We hebben het over het laatste nieuws rond Forum voor Democratie. De ruzie lijkt beslecht. De strekking in de kranten blijft hetzelfde: Otten mag geen fractievoorzitter meer zijn, maar gaat wel gewoon de Eerste Kamer in. Hij lijkt zich te schikken. Is de pers meer gefocust op de populistische partijen dan op gerommel binnen partijen als CDA, D66 of VVD? Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Leonard Ornstein en Spraakmaker Frits Barend. Ook bespreken we de serie ‘13 Reasons Why’. Nadat Netflix deze serie online zette, zouden jonge Amerikanen vaker zelfmoord hebben gepleegd. Volgens Amerikaans wetenschappelijk onderzoek is het aantal zelfmoorden onder jongeren tussen tien en zeventien jaar in april 2017 met bijna 29 % gestegen. De serie gaat over een tiener die zichzelf van het leven berooft. Op cassettebandjes die ze aan klasgenoten stuurt, noemt ze dertien redenen daarvoor. Bestaat er een verband tussen zelfmoord en publiciteit? Hoe zouden we in de media om moeten gaan met het thema zelfmoord? Tot slot hebben we het natuurlijk over Ajax. We ontkomen er niet aan, want vanavond mogen ze weer. Om exact negen uur treedt Ajax aan tegen de Spurs in Londen. De kranten staan er vol van. En ook op tv raken we er maar niet over uitgepraat. Journalisten zijn naarstig op zoek naar steeds weer nieuwe invalshoeken. Wat vinden onze mediakenners hier van?

Catherine Keyl: “Media voelen zich gegeneerd om het voor christenen op te nemen”

maandag 29 april 2019, 16:12 uur

We hebben het over Sri Lanka. Daar gingen namelijk afgelopen zondag veel kerkdiensten niet door. Catherine Keyl windt zich er over op. Wat vinden onze mediakenners over de algemene berichtgeving hier over? Aan tafel zitten Erik Noomen, Catherine Keyl en Spraakmaker André Seebregts. Ook praten we nog even door over Koningsdag en met name over Amalia. Het viel op dat zij dit weekend veel naar voren geschoven werd. Ze gaf ook een interview. Is dat opvallend? Het leek een heel spontaan interview, is dat ook zo? Tot slot hebben we het over Medialogica. Zij zoemde gisteren in op het programma ‘Ontvoerd’ van John van den Heuvel. Het programma haalt al sinds 2012 vanuit het buitenland kinderen terug naar Nederland om ze te herenigen met de achtergebleven ouder. De programmamakers van Medialogica vroegen zich af hoe John van den Heuvel dit allemaal voor elkaar krijgt. Het blijkt dat overheidsinstanties actief meewerken en dat kinderen worden teruggehaald terwijl de zaak nog onder de rechter is. Mag je als programmamaker zo ver gaan?

Charles Groenhuijsen: “Thierry Baudet moet Nederland uitleg geven”

vrijdag 26 april 2019, 14:17 uur

Het gerommel bij Forum voor Democratie gaat door. Gisteren bleek dat medeoprichter Henk Otten begin april een greep in de partijkas had gedaan. Tijd voor hem om te verkassen vonden Baudet en Hiddema. Otten spreekt zelf van karaktermoord, heeft hij gelijk? En is dit het einde van de opmars van Forum? Aan tafel zitten Spraakmaker Axel Rüger, Nikki Sterkenburg en Charles Groenhuijsen. En verder hebben we het over Summer de Snoo. Misschien niet een naam die op ieders lippen ligt, maar ze is een Nederlands topmodel in New York en tien jaar oud. Stoer, zo’n jong meisje met zo’n monstercarrière? Of iets waarover we ons zorgen moeten maken?

Kantelberg: “Dit is een Kim-Poetinachtige onderhandeling die hier plaatsvindt”

donderdag 25 april 2019, 15:31 uur

We hebben het over Piet Paulusma, want aan zijn naam hangt een hoog prijskaartje. Bekend geworden is namelijk dat Paulusma niet het weer gaat presenteren bij Omroep Max. Arno Kantelberg vraagt zich af of Jan Slagter gewoon zuinig is, of dat Paulusma een dure functionaris is. Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Pieter Klok en Spraakmaker Sander de Kramer. Ook hebben we het over Forum voor Democratie. Het is namelijk onrustig binnen die partij. Pieter Klok ziet een Koningsdrama. Verder hebben we het over Robert Jensen. De honderdduizend kijkers van de talkshow Jensen werden eergisteravond laat verrast: ze keken naar de laatste uitzending, RTL heeft de stekker uit het programma getrokken. Daarmee verdwijnt dus ook zijn uitgesproken rechtse geluid. De NPO moet dat gat opvullen, zeggen Telegraaf-mediajournalist Rob Goossens en tv-commentator Ron Vergouwen. Wat vinden onze mediakenners? Mist het rechts geluid op de Nederlandse televisie? Ook hebben we het over ‘Kassa!’. Dat BNN-VARA programma Kassa heeft budgetsupermarkten vergeleken en stelt dat Aldi de duurste is. Maar dat is appels met peren vergelijken, vindt Aldi. Die lijstjes van Kassa kijken alleen naar geld, terwijl de producten helemaal niet hetzelfde zijn. De kwaliteit is anders, de manier waarop de producten tot stand zijn gekomen… het is onvergelijkbaar vindt Aldi die nu met grote advertenties uithaalt naar het televisieprogramma. Heeft Aldi een punt? Tot slot hebben we het over het verhaal van de Volkskrant en EenVandaag over een Tweede Kamerlid voor de PVV die het niet zo nauw neemt met zijn verblijfskostenvergoeding. Graus beweert dat hij in Heerlen woont en vangt daarom meer dan 1800 euro per maand aan vergoeding, bovenop zijn salaris. In werkelijkheid zou hij gewoon in Voorburg wonen. De Volkskrant kwam tot dit verhaal dankzij de samenwerking met EenVandaag. Wat opvalt is het verschil in stijl van de berichtgeving. De een is redelijk terughoudend, de ander gaat er vol in. Hoe is dit verschil te verklaren?

Ronald Ockhuysen: “Het lijkt er op dat Graus betrapt is op een beetje liegen en frauderen”

woensdag 24 april 2019, 14:42 uur

Gedoe over de vergoeding van twee Tweede Kamerleden. Gisteren meldde de Volkskrant en het tv-programma EenVandaag na gezamenlijk onderzoek dat Dion Graus maandelijks bijna tweeduizend euro verblijfskostenvergoeding ontvangt, omdat hij in Heerlen woont. EenVandaag verslaggever Marc Belinfante wou dat toetsen en sprak met buren en buurtbewoners om te vragen of Graus daar echt woont, maar niemand bevestigde dat. Gaat dergelijk onderzoek te ver of is dat juist journalistiek goed handwerk? Aan tafel zitten Spraakmaker Pier Eringa, Ronald Ockhuysen en Jan-Kees Emmer. En de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka krijgen steeds meer een gezicht in de media. Zijn de verhalen nieuws of een clicktopper?

Wouter de Winther: “… die kranten zijn springlevend”

dinsdag 23 april 2019, 15:16 uur

We hebben het over de politieke berichtgeving in de kranten dit weekend. Wouter de Winther was daar tevreden mee. Volgens hem laat het zien dat de krant een springlevend medium is. We praten door over wat er precies in die kranten stond. Zijn de analyses die je leest nuttig? Wat is de impact van bepaalde artikelen? Aan tafel zitten Wouter de Winther, Ward Wijndelts en Spraakmaker Luce van Kempen. Tot slot hebben we het over voetbal. FC Twente is euforisch, maar vindt de terugkeer in de eredivisie ook heel spannend. In die eredivisie zelf loopt de spanning hoog op met Ajax en PSV op een gedeelde eerste plaats. Beide ploegen hebben evenveel punten behaald, maar Ajax heeft een veel beter doelsaldo. En er is niet alleen een strijd op het veld gaande, maar ook in de krant. Vraag is: heeft deze psychologische oorlogvoering in de media, z’n effect op het veld?

Groenteman: “Het is nooit aan ‘n regering om te bepalen welk nieuws mensen zien”

maandag 22 april 2019, 10:45 uur

We hebben het over Sri Lanka. De overheid van dat land heeft verschillende sociale media uit de lucht gehaald. Facebook, YouTube, Snapchat, WhatsApp en Instagram zijn op zwart gezet, om de verspreiding van nepnieuws tegen te houden na de aanslagen van gisteren. Is dit een logische gedachte van de regering? Aan tafel zitten Paul Römer, Gijs Groenteman en Spraakmaker Alicja Gescinska. Ook hebben we het over Martin Bril. Vandaag is het precies tien jaar geleden dat Martin Bril is overleden. Wat is de rol van de columnist vandaag de dag? Hoe belangrijk is hij of zij voor de krant?

Gert-Jaap Hoekman: “Als je naar een holocaustmuseum gaat, ben je er bewust van dat het niet de Efteling is”

vrijdag 19 april 2019, 13:48 uur

Het Holocaust Museum in Amsterdam heeft vier foto’s in een tentoonstelling over de Jodenvervolging in Nederland afgeplakt. Waarom? Omdat de foto’s te gruwelijk zijn zo stelt het museum. Begrijpelijke actie of moet je gruwelijkheden altijd tonen? Aan tafel zitten Spraakmaker Splinter Chabot, Gert-Jaap Hoekman en Marc Josten. En we hebben het over een triomfantelijke Amerikaanse president. Donald Trump vierde de uitkomst van het Mueller-rapport als een overwinning. De eerste indruk is dat Trump de Russische avances nét genoeg heeft afgehouden. Maar hebben we antwoord gekregen op de grote onderzoeksvragen? En waarom is zoveel zwartgelakt in het rapport?

Margo Smit: “Als journalist denk je al snel dat het publiek snapt hoe je werkt”

donderdag 18 april 2019, 14:57 uur

We hebben het over Pointer. Gisteren stond er een artikel over een onderzoek van hen in de Volkskrant. Bert Huisjes vraagt zich af of het transparanter zou moeten. Met welk geld is dit bijvoorbeeld betaald? Ook ombudsman van de NPO, Margo Smit, krijgt vaak te horen dat journalisten snel denken dat het publiek wel snapt hoe het werkt. Volgens haar is dat niet zo. Aan tafel zitten Bert Huisjes, Margo Smit en Spraakmaker Marjan Olfers. Ook hebben we het over nieuwe wetgeving in de Europese Unie wat betreft het verwijderen van terroristische content online. De EU-lidstaten hebben ingestemd met wetgeving techbedrijven verplicht binnen een uur terroristische content offline te halen. In Australië hebben ze die wet over terroristische propaganda al een paar weken terug aangescherpt. Zien onze mediakenners hier gevaar in? Wie gaat het handhaven? Tot slot hebben we het over The Passion. Verenigd dit televisie- en radiospektakel Nederland? Is het té veel een spektakel? Hoe kan het dat dit evenement steeds groter lijkt te worden?

Jan Slagter: "Jammer dat Frans Bauer weg is bij de publieke omroep”

woensdag 17 april 2019, 14:41 uur

Behoorlijk succesvol was de volkszanger bij de publieke omroep, maar daar komt een einde aan. Frans Bauer ruilt namelijk de AVROTROS in voor RTL. Wat betekend deze overstap voor de zender? Aan tafel zit Spraakmaker Johan Kenkhuis, Jans Slagter en Angela de Jong. Verder hebben we het ook over de winst van Ajax, Michelle Obama in de Ziggodome en de toespraak van de Franse president Macron na de brand van de Notre-Dame in Parijs. Spreekt hier een echte leider? En hoe slim is het om een belofte te doen om een kathedraal in 5 jaar te herbouwen?

Jansen: Dit zijn niet de gebeurtenissen waar je als krant ‘t verschil kunt maken

dinsdag 16 april 2019, 14:53 uur

We hebben het over de brand in de Notre-Dame. Paul van Gessel viel iets op aan de reacties via social media. Het was volgens hem heel ingetogen, in plaats van schreeuwerig. Hoe gingen andere media om met de brand? Maak je als krant bijvoorbeeld de hele voorpagina vrij, of niet? Aan tafel zitten Paul van Gessel, Paul Jansen en Spraakmaker Adriana van Dooijeweert. Ook hebben we het over Yvon Jaspers. De KRO-NCRV programma’s Onze Boerderij en Boer zoekt Vrouw overtreden geen regels rondom (sluik)reclame, sponsoring en het dienstbaarheidsverbod. Tot die conclusie komt het Commissariaat voor de Media na maanden onderzoek. Wel is de procedure rond nevenfuncties volgens de toezichthouder onvoldoende transparant en onzorgvuldig geweest. In september vorig jaar rezen vragen over de nevenfunctie van Yvon Jaspers bij veevoerbedrijf ForFarmers. In Pauw schoof Jaspers gisteravond aan om uit te leggen hoe ze zich voelde in de periode van het onderzoek. Hoe denken onze mediakenners over deze kwestie? Tot slot hebben we het over de VVD. Daar rommelt het namelijk! Ze zijn veel in de publiciteit, wat is de invloed van de media? Hoe spelen zij hier op in?

Wouters: “Epke Zonderland is de ideale schoonzoon, de provider van goed zaad!”

dinsdag 16 april 2019, 14:31 uur

We hebben het over Epke Zonderland. Zondag haalde hij de derde Europese titel aan de rekstok. De Telegraaf kopte: “Kijk eens wat papa kan”. Zelf zoontje Bert en mama Linda Zonderland werden in de schijnwerpers gezet. Ook de NOS kon het niet laten en plaatste foto’s van moeder en zoon. Waarom schrijven media op een bepaalde manier over Zonderland? Aan tafel zitten Paul Römer, Hansje van de Beek en Spraakmaker Julia Wouters. Verder hebben we het over Medialogica. Zij zoomden gisteren in op de zaak Nicky Verstappen, de jongen die in 1998 verdween uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide en later dood werd aangetroffen. In Medialogica kijkt de verslaggever van L1 daar op terug. Zijn L1 en het De Limburger voor de gek gehouden? Hansje van de Beek werkte mee aan de uitzending. Hoe kwamen zij op het idee? Ook hebben we het over Page Three. In 2016 verbande de Sun al de Page Three Girl en nu stopt ook de Daily Star er mee. En daarmee komt een einde aan een omstreden traditie in de Britse kranten: een ontblote dame van een zekere schoonheid op pagina 3 van de krant. Goed nieuws of toch wel sneu?

Frénk van der Linden: “Max was niet bang om de hand die hem voedde te bijten”

vrijdag 12 april 2019, 14:31 uur

We staan stil bij het overlijden van Max van Weezel, een man die het decor waar hij zat ook durfde te bekritiseren. Aan tafel zitten Spraakmaker Marco Zannoni, Ronald Ockhuysen en Frénk van der Linden. Verder hebben we het over de arrestatie van Julian Assange, de oprichter van Wikileaks. Is hij een martelaar van het vrije woord? Of een misdadiger?

“Er moet een beetje suspense gebracht worden in de wetenschapsjournalistiek”

donderdag 11 april 2019, 11:09 uur

We hebben het over de foto van het zwarte gat die gisteren gepubliceerd werd. Dat ze bestonden werd al vermoed door Einstein en Hawkins, maar nu zijn wetenschappers er in geslaagd het aan te tonen. Een doorbraak die door wetenschappers gelijk wordt gesteld aan de landing op de maan. Vinden onze mediakenners dit fascinerend? Wat vinden ze van de manier waarop het nieuws gebracht wordt? Gijs Groenteman vindt dat er een beetje meer suspense in de wetenschapsjournalistiek gebracht moet worden! Aan tafel zitten Wouter de Winther, Gijs Groenteman en Spraakmaker Tom de Bruijn. Ook hebben we het over voetbal. Winst zat er gisteren niet in, maar Ajax wist zich in de eerste kwartfinale van de Champions League tegen Juventus goed staande te houden. Wat viel op aan de krantenkoppen? Zijn de kranten objectief? Tot slot hebben we het over Vrij Nederland. Het blad zou volgens NRC-Handelsblad zijn gehele schrijvende redactie willen ontslaan. Volgens de krant zou alleen hoofdredacteur Ward Wijndelts blijven zitten met twee ondersteunende krachten. Zou Vrij Nederland nu niet meer openheid van zaken moeten geven? Hebben onze media-experts er vertrouwen in dat er nu wel een plan ligt dat het blad overeind kan houden?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1