appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Het Mediaforum

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Podcast afleveringen

Aan tafel zitten Hasna El Maroudi en Stéphane Alonso en Spraakmaker Peter Hein van Mulligen.

Het mediamoment van Alonso gaat over een column van Margaret Sullivan in The Washington Post. Als Trump weg is, blijft fakenews bestaan, beweert Sullivan. Alonso kan zich vinden in de woorden van Sullivan, ‘’ik vrees dat het die kant op gaat met de journalistiek.’’

Het mediamoment van El Maroudi gaat over de nieuwe podcastserie van de Volkskrant ‘Kleine jongens steken niet’ over drill-rap en tot geweld oproepende rap. El Maroudi heeft veel opgestoken van de podcast: ‘’Het was een ver van mijn bed show, en dankzij de podcast snap ik nu veel beter wat zich hier afspeelt.’’

Verder komt de Toeslageaffaire ter sprake. Twee weken lang konden we de verhoren in het Toeslageaffaire in de media volgen. We zagen vooral dat iedereen die werd verhoord, het verschrikkelijk vindt dat het is gebeurd, maar ook zijn of haar eigen straatje schoonveegt. Hoe kijken de forumleden hierna? Voor El Maroudi is het duidelijk als het om deze kwestie gaat: ‘’Uiteindelijk moet iemand verantwoordelijk gehouden worden.’’

Aan tafel zitten Ronald Ockhuysen, Bert Huisjes en Spraakmaker Jim Jansen.

Het mediamoment van Ockhuysen gaat over een gedicht van Charles Bukowski. Waarom moest Ockhuysen aan dit gedicht denken, na de dood van Diego Maradona?

Het nieuws over Thierry Baudet blijft zich in hoog tempo opstapelen. Geen lijsttrekker, wel lijsttrekker, ruzie, een coup en als laatste nieuws: Baudet wil een boedelscheiding. Vanmorgen zat Baudet bij WNL in de uitzending. Hij werd geconfronteerd met de uitspraken die hij gedaan zou hebben tijdens een partijetentje, en de brief die Nicki Pouw daarover geschreven heeft. Tijdens de live-uitzending van WNL kwam er meer informatie bij. Was het een spannende uitzending, voor hoofdredacteur Huisjes? Hoe hebben zij de uitzending ingericht? Huisjes: “Hij mag niet leeglopen, maar je moet hem ook niet in een soort aanklagersituatie zetten”. Welke afwegingen hebben zij gemaakt om Baudet te confronteren met berichten die binnen kwamen tijdens de uitzending? Huisjes: “Ik heb zelden dat nieuws zich zo ontwikkelt terwijl de camera’s aan staan”.

Het Parool bracht het nieuws van de antisemitische en homofobe uitspraken die in de appgroepen bij de jongerentak van Forum voor Democratie gedeeld werden. Hoe zijn zij te werk gegaan voordat dit gepubliceerd werd? Ockhuysen: “Alles wat in onze krant is verschenen is driedubbel gecheckt en waar”.

Dan hebben we het nog over de veelgebruikte term ‘trial by media’. Hoe moeten we daar in dit geval naar kijken? Huisjes: “Als Baudet het heeft over trial by media zegt dat eigenlijk meer over dat hij door zijn eigen partij veroordeeld wordt aan de hand van wat er in de media komt”. Hoe lang blijf je het nieuws brengen, zonder dat het een soap wordt? Baudet, die zich altijd presenteerde als sterke, charismatische leider, kruipt nu behoorlijk in de slachtofferrol. Gaat hem dat stemmen kosten?

Presentator Margriet Vromans zegt in een tweet: ‘Dus Thierry Baudet wil nu weer terug in de spotlights. Daar hoef je niet aan mee te doen hè. Nieuwsrubrieken zijn vrij in hun keuze. Die zouden ook kunnen denken: toedeloe’. Hoe kijken onze mediakenners hier naar?

Aan tafel zitten Elger van der Wel, Elske Schouten en Spraakmaker Peter van Uhm.

In haar mediamoment wil Schouten terugkomen op de uitzending van Op1 gisteravond. Daar zaten vier aspirantomroepbazen aan tafel zaten. Eén daarvan was de vertegenwoordiger van de toekomstige Omroep Pac. Volgens Schouten zijn Nederlanders met een Aziatische achtergrond te weinig vertegenwoordigd in de media. Van der Wel: “Straks hebben we 30 omroepen omdat elke groep een omroep wil”.

Van der Wel wil in zijn mediamoment ingaan op het bericht dat het Outbreak Management Team langere schoolvakantie met de kerst adviseert. Volgens hem veroorzaakt dit veel onrust en onzekerheid. Hij zegt dat je er “niet níet over kunt berichten”, maar de manier waarop kan wellicht anders. Schouten vindt het juist wel goed om dit nieuws zo prominent te brengen: “Het is een manier om mensen serieus te nemen, door ze een beetje mee te nemen in het denkproces en in het besluitvormingsproces”.

De ruzie binnen Forum voor Democratie ging gisteren verder. Ook Theo Hiddema en Paul Cliteur stappen op. De pushberichten vliegen je om de oren. Hoe hebben onze mediakenners dit nieuws gevolgd? Het is een partij met “maar” twee zetels. Waarom duiken media hier zo bovenop? Het is opvallend dat er veel nieuws over de partij naar buiten komt, omdat de partij normaal gesproken liever niet met de pers praat. Is daar een verklaring voor?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Dieuwertje Kuijpers, Freek Staps, Kees Boonman en Spraakmaker Eppo van Nispen tot Sevenaer.

Het mediamoment van Staps gaat over de verhoren in toeslagenaffaire en dan met name over hoe het in beeld is gebracht. Persfotografen mochten alleen vanaf een afstand, op de perstribune te werk gaan. De Tweede Kamer maakt zelf foto’s en verspreid ze zelf. Staps laat zijn licht hierover schijnen. Hij vindt dit namelijk ‘absoluut niet oké’.

Kuijpers zette gisteren om 19:00 uur de tv aan en zag een extra NOS Journaal. Dat vond ze gek. Waarom? Volgens Kuijpers had dit geen breaking news moeten zijn en had er eerst meer doorgevraagd moeten worden. Kuijpers: “Anders ben je als nieuws iets te reactief bij gewoon een partij in crisis”. Staps begrijpt de keuze van de NOS juist wel.

Verder bekijken we de gebeurtenissen rondom Forum voor Democratie met onze mediabril op. Alle opschudding gisteravond begon allemaal met het verspreiden van het filmpje van Baudet via Twitter waarin hij een verklaring gaf. Baudet benoemt het in zijn video een aantal keer als trial bij media. Begrijpen onze mediakenners dit verwijt?

Wat nep is en wat echt, is steeds slechter van elkaar te onderscheiden. Zo bleek zondagavond ook in de uitzending van Lubach. Computers kunnen foto’s bijvoorbeeld zo bewerken dat het gezicht op de foto niet het echte gezicht is. Schuilt er gevaar in deze technieken? Maakt dit fact-checken moeilijker?

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Barbara Barend en Spraakmaker Clarice Stenger.

In zijn mediamoment wil Wijndelts het hebben over de commotie rondom Kauthar Bouchallikht, kandidaat Kamerlid voor GroenLinks. Vandaag staat een interview met haar in Trouw. Een voorlichter van GroenLinks kwam op vrijdagmiddag met dat voorstel. Is het opvallend dat zij de pers opzoekt en niet andersom? Wat had volgens Wijndelts beter gekund?

Het mediamoment van Barend gaat over het schaatsnieuws dit weekend. Wat vindt Barend opmerkelijker: dat Ter Mors stopt of dat Erben Wennemars daar zo hard over oordeelt?

Crisis bij Forum voor Democratie, nu opnieuw blijkt dat binnen de jongerentak antisemitisme en rechtsradicaal gedachtegoed breed gedeeld wordt. Partijleider Baudet wil het interne onderzoek afwachten, maar partijprominenten als Annabel Nanninga wil dat er ‘meteen keihard wordt opgetreden’. Europarlementariër Rob Roos wil zelfs dat de hele jongerenpartij gesaneerd wordt. Volgens Wijndelts is het opvallend dat dit nu pas groot nieuws is. Gisteren tweette Baudet dat hij het optreden van de JFVD uitstekend vond. Het bestuur treedt tijdelijk terug, terwijl een interne onderzoekscommissie onderzoek doet. Baudet gebruikt de term ‘trial by media’. Legt hij hiermee indirect de schuld bij de pers? Er is vooral kritiek op Freek Jansen, voorzitter van de JFDV. Hij zou in speeches refereren aan extremistisch gedachtegoed. Hoe kijken onze mediakenners hier naar?

Ook bij Rood, de jongerenpartij van de SP, rommelt het. De Rood-voorzitter Olaf Kemerink, werd geroyeerd door de SP, omdat hij ook lid is van een andere politieke partij, met sterke marxistische denkbeelden. Maar nu wordt Kemerink dus wel voorzitter van de jongerenpartij. De SP heeft eerder direct via de media laten weten hoe de vork in de steel zit; waarom ze Kemerink, en vijf andere leden, royeerden. De SP noemde hen “geradicaliseerde zolderkamercommunisten”.

Dan hebben we het over het vierde seizoen van The Crown, waar menig kijker van smult. Hoewel het een enorme hit is, is er ook flinke kritiek op dit seizoen van de Netflix-serie. Enkele prominente Britse politici, royaltywatchers en een goede vriendin van prins Charles hebben hun krachten nu gebundeld. Er wordt nu geëist dat Netflix aan het begin van elke aflevering duidelijk maakt dat het om fictie gaat. Is dat terecht? Maakt het verschil voor de beleving van kijkers?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

In het Mediaforum zitten Margriet Brandsma, Catherine Keyl en Spraakmaker Fons Orie.

In haar mediamoment neemt Keyl ons mee naar Zuid-Afrika. Ze verheugd zich op een nieuwe serie, over Oscar Pistorius. Het verhaal hield de gemoederen in Zuid-Afrika bezig. Wat hoopt Keyl te zien in de serie?

Het mediamoment van Brandsma gaat over de heftige protesten gisteren in Duitsland vanwege de nieuwe coronawet. Hoe bericht de Duitse media hierover? Is het te vergelijken met Nederland?

Sinds de coronacrisis bevindt het RIVM zich in het oog van de storm. Medialogica besteedde gisteravond aandacht aan de ingewikkelde positie van de wetenschap in het algemeen en het RIVM in het bijzonder. Hoe lastig is het om te bewegen in een debat dat steeds meer polariseert? OMT-lid Jan Kluytmans zeggen dat hij zich voorlopig terugtrekt uit het debat, omdat het te gepolariseerd is. Heeft hij een punt? Worden wetenschappers te veel in het debat getrokken op televisie? Keyl: “De wetenschap is geconfronteerd met de mediawereld waar ze eigenlijk helemaal geen kaas van hadden gegeten, blijkbaar de voorlichters ook niet”. In talkshows is niet altijd ruimte voor nuance, sprekers moeten hun punt snel en scherp neerzetten, of hun tegenovergestelde meningen verdedigen. Je kunt ook zeggen: goed dat het RIVM hier niet aan meedoet. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Brandsma: “Binnen de journalistiek botsen twee richtingen: de wetenschapsjournalistiek en de scoringsdrift”

Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak Nicky Verstappen. Opvallend is dat gisteren zowel RTL Nieuws als het NOS Journaal kozen voor de insteek: wat moet het lastig zijn voor de rechters om deze zaak te doen. Heel Nederland zou immers allang overtuigd zijn van de schuld van Jos B. Orie vertelt als voormalig rechter hoe lastig het is om een zaak te doen die in de media zo breed wordt uitgemeten.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Jan Slagter en Spraakmaker Rem Korteweg.

Slagter windt zich op over het bericht dat buitenlandse bedrijven die in ons land ook vestigingen hebben en loonsteun hebben gekregen tóch bonussen en dividend mogen uitkeren. Hij legt uit hoe het zit.

In het mediamoment van Hoekman wil hij het hebben over Fred van Leer en hoe hij de media opzoekt. Steeds meer BN’ers willen graag hun eigen kant van het verhaal vertellen en doet dit op sociale media. Ze nemen de regie in eigen hand. Zet het de journalistiek buiten spel, of doet de journalistiek haar werk niet goed genoeg? Hoe komt het dat verhalen in de media anders overkomen? Hoekman heeft de oorsprong van de berichtgeving gisteren gezocht en dat was een politiebericht. Kun je daar je nieuwsbericht op baseren, of zou je dit als journalist moeten natrekken?

Dan hebben we het over de rol van de media in polarisatie. 49 procent van de Nederlanders heeft twijfels over het coronavaccin, blijkt uit onderzoek van de TU Delft en het RIVM. Zij wachten liever nog even af. In de media verschijnen steeds meer berichten over de twijfelaars. Als media steeds melden dat ‘veel mensen twijfelen’, leidt dat er dan niet toe dat inderdaad steeds meer mensen gaan twijfelen? Hoekman: “Het proefkonijn… Als je dat soort termen gebruikt dan voed je het wantrouwen”. Heeft de media hier een verantwoordelijkheid?

Voor het eind van het jaar moeten de omroepen 50.000 leden hebben. Deze week maakte Omroep Zwart, van rapper Akwasi en regisseur Gianni Grot, bekend dat zij dat aantal hebben gehaald. Een andere aspirant-omroep, Ongehoord Nederland, maakt nu op deze zender reclame om de laatste 8000 leden bij elkaar te krijgen. Is er nog ruimte voor allerlei nieuwe omroepen? Is er genoeg variatie? Slagter: “Je ziet ook overlap tussen Zwart en Ongehoord Nederland; Zwart voelt zich ook ongehoord”.

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Sandrina Hadderingh en Spraakmaker Jeroen Snel.

Het mediamoment van Hadderingh gaat over een tip die zij kregen van een wijkagent over 3-MMC, ook wel ‘Miauw Miauw’. Dit is niet zo onschuldig als het klinkt. Waarom baart dit Hadderingh zorgen? Hoe berichten zij hierover bij Omroep Gelderland?

In het mediamoment van Kuijper kijken we naar de redactie van het Nederlands Dagblad. Zij kregen een poederbrief. Hoe zijn ze hiermee omgegaan? Op meerdere plekken werden gisteren poederbrieven bezorgd. Welke speciale protocollen zijn hiervoor? In de Stentor werd Kuijper geciteerd: ‘Eén ding weet ik wel: als het de daders te doen was om angst te zaaien, dan is ze dat gelukt’. Maar dit heeft hij niet zo geformuleerd. Hoe zit dit?

Dan hebben we het over de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van gisteren, waarin versoepelingen van de maatregelen werden aangekondigd. Dit werkte als een rode lap, in ieder geval op de oppositie. Kritiek op het testbeleid, op de onduidelijkheid rond de routekaart en op het taalgebruik. Wilders zei: “Wat een oeverloos geklets en wat een badinerende kleutertaal. Behandel mensen als volwassenen”. Wat vonden onze mediakenners van de taal in de persconferentie? Hadderingh: “Er zit ook geen vleugje humor aan”. Waar veel om te doen was is de routekaart. De routekaart heeft een schijn van duidelijkheid gewekt, volgens Asscher. Is het onduidelijk? Of wordt het te ingewikkeld uitgelegd? Waar Rutte eerder zei dat we niet te veel naar het buitenland moesten kijken, werd dit gisteren in de persconferentie wel gedaan. Waarom doet Rutte dit?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Zoë Papaikonomou, Joost Oranje en Spraakmaker Michiel Vos.

Het mediamoment van Papaikonomou gaat over de term ‘voltijdprinsjes’. Dit weekend verscheen in de Volkskrant een essay daarover. Wat is het bezwaar van Papaikonomou?

Het mediamoment van Oranje gaat over een interview uit eigen huis. Tommy Wieringa heeft Barack Obama geïnterviewd. Is het bijzonder dat dit gelukt is? Obama wilde voor alle interviews in Europa graag met literaire mensen praten. Waarom zou hij dat willen? Volgens Volkskrant-correspondent Michael Persoon is het “ongelooflijk dat wij als media ons zo laten leiden door een publiciteitscampagne”. Is dat zo? Kreeg Nieuwsuur restricties? Oranje: “Als er restricties waren opgelegd hadden we dit interview niet gedaan”.

Een opvallend telefoontje dan op de burelen van The New York Times vorige week. “Macron belde me op vanuit zijn paleis om zich te beklagen", schrijft columnist Ben Smith van de Amerikaanse krant. "Hij heeft blijkbaar een rekening te vereffenen. Hij vindt dat we vooringenomen zijn”. De kritiek van Macron is: ‘Bij de aanslagen van vijf jaar geleden stond iedereen achter ons. Nu zijn er buitenlandse kranten die schrijven dat Frankrijk racistisch en islamofoob is, en dat dát het probleem is”. Snappen onze mediakenners dit punt? Papaikonomou niet. Zij zegt: “Ik vind het wel intimiderend als je redacties gaat opbellen”. Vos vindt het niet heel gek dat Macron naar een redactie belt. Volgens hem staat hem dat vrij. Gerenommeerde media als Financial Times en Politico hebben hun stukken offline gehaald na kritiek van Macron. Is dit luisteren naar kritiek of buigen voor de president?

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Kefah Allush en Spraakmaker Wim Voermans.

Het Mediamoment van Allush gaat over een onderzoek van NRC dat meldt dat militairen zich maandenlang hebben verdiept in het gedrag van maatschappelijke groepen als Viruswaarheid en de gele hesjes. Volgens Allush is het opmerkelijk dat Defensie dat doet. Wat baart hem zorgen?

Voor het Mediamoment van Kantelberg kijken we naar het journaal. Daar zag hij de demonstraties, maar weinig mensen. Hij vraagt zich af waarom er dan een cameraploeg naartoe gestuurd wordt en het in het journaal komt. Wanneer besteed je ergens aandacht aan en wanneer niet?

Geen traditionele Sinterklaasintocht dit jaar. Vanwege corona was een massa met juichende kinderen en hun ouders immers nogal onwenselijk. In plaats daarvan nam Sint zijn intrek in Paleis Soestdijk, om thuis te werken. Burgemeesters kwamen in een ouderwets defilé bij hem langs. Wat vonden onze mediakenners ervan? Kantelberg: “Corona dwingt tot creativiteit, ook bij de intocht van Sinterklaas”. De uitzending zat vol met taalgrapjes. Maar één grapje leidde tot wat commotie. Het fictieve Limburgse dorpje Kruisigem schoot onder andere bij Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in het verkeerde keelgat. Allush: “Ik vraag me af hoeveel ophef het had veroorzaakt als er niet op gewezen was”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Ronald Ockhuysen en Hansje van de Beek en Spraakmaker Mick van Wely.

Voordat Ockhuysen met zijn mediamoment begint, licht hij zijn aanstaande carrière switch toe. Hij verruilt het Parool voor Chios Media, wat betekent dat hij de journalistiek na 30 jaar achter zich laat. ‘’Gelukkig zijn er heel veel goede journalisten in Nederland, dus in die zin zullen ze me ook weer niet heel erg missen’’, aldus Ockhuysen.

Het mediamoment van van de Beek gaat over de mediawet die door de Tweede Kamer is gekomen. PowNed, WNL en Human kunnen hierdoor rustig ademhalen, ze hebben niet langer minimaal 150.000 leden nodig om voort te bestaan, maar slechts 50.000. Minister Slob heeft het vereiste aantal omroepleden verlaagd. Hoe kijkt van de Beek hierna, aangezien ze zelf werkt voor Human?

Het mediamoment van Ockhuysen gaat over het Sinterklaasjournaal, wat deze week weer begonnen is. Ze hadden meteen al een opvallende actie in de uitzending, waarbij 355 burgemeesters aan meededen, slechts 10 niet, maar er was wel één vrij opvallende afwezige... Spraakmaker Mick van Wely heeft daar ook nog wel iets over te zeggen. En van de Beek vraagt zich vooral af waarom je het niet zou meedoen.

Verder komt het debat van gister in de Tweede Kamer over de terreuraanslag op de Franse leraar Samuel Paty en de vrijheid van meningsuiting in het onderwijs ter sprake. Maar uiteindelijk ging het debat vooral over de botsing tussen Denk-partijleider Farid Azarkan en de rest van de kamer. Hoe hebben de forumleden hierna gekeken? Ockhuysen zag de gemoederen hoog oplopen: ‘’Het wordt zo snel een sneeuwbal van emoties’’.

Aan tafel zitten Wouter de Winther en Ingrid Spijkers en Spraakmaker Merel van Vroonhoven.

Het mediamoment van Ingrid Spijkers gaat over de gemeenteraadsvergaderingen in Friesland, daar zijn ze namelijk niet meer welkom onder het mom van corona. Hoe kijkt ze hierna? En ziet de Winther dit ook gebeuren in Den Haag.

Het mediamoment van Wouter de Winther gaat over de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen, de Whinter blijft namelijk ontzettend veel FOX News kijken en vindt dat buitengewoon spannend. Hoe zit dat? En hoe heeft Spraakmaker Merel van Vroonhoven de verkiezingen gevolgd?

Verder komen de nieuwe coronabesmettingen ter sprake, die liep gister iets op, maar ligt nog altijd stukken lager de week ervoor én het reproductiegetal ligt weer onder de 1. Dit geeft de mens hoop en het kabinet een kleine adempauze. Hoe ziet de Winther dit in Den Haag? En hoe bericht Spijkers en haar redactie in Friesland hierover?

Tot slot komt een interview met de Franse ambassadeur Luis Vassy uit de Telegraaf van vandaag aan bod. Vassy spreekt over terreuraanslagen in Frankrijk. Maar ook hoe hier in de media over wordt bericht.

Aan tafel zitten Thomas Muntz, Marc Josten en Spraakmaker Adriana van Dooijeweert.

Josten kijkt deze dagen met extra belangstelling naar de Amerikaanse nieuwszender Fox. De zender staat over het algemeen meer achter Trump, maar dat is niet helemaal duidelijk meer. We kijken naar het medialandschap in Amerika en hoe de berichtgeving rondom de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen nu is.

Het mediamoment van Muntz gaat over het vertrek van de Amsterdamse wethouder Dijksma. Ze wordt burgemeester In Utrecht. Het is niet voor het eerst dat een wethouder uit Amsterdam vertrekt en dat vindt Muntz opvallend.

De populaire vlogger kan binnenkort op zoek naar andere inkomstenbronnen. Ze mogen per 1 november in hun video’s geen producten meer aanprijzen in ruil voor geld. Of in ieder geval dat expliciet vermelden. Grote bedrijven betalen makers van online videoblogs tienduizenden euro’s. In hun filmpjes maken ze vaak reclame voor allerlei soorten producten. Is het goed dat er nu regels komen? De vraag is natuurlijk of kinderen door hebben wat reclame is, wat sluikreclame is en of dat de vlogger je gewoon maar wat zit aan te smeren. Nieuwsuur maakte er een reportage over. Moet er meer gebeuren dan deze maatregelen? Volgens Josten kunnen we ook nog per productgroep categoriseren of het wel of niet mag.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Kees Boonman, Roos Schlikker en Spraakmaker Jet Bussemaker.

Het mediamoment van Schlikker gaat over het Sinterklaasjournaal. Gisteren was de eerste aflevering van dit jaar. Schlikker vindt het knap hoe de programmamakers “door alle stormen heen” doorgaat en de actualiteit erin verwerkt.

Boonman wil in zijn mediamoment iets kwijt over een spotje dat hij zag bij de STER. Waarom moet de STER volgens hem dit spotje niet uitzenden? Moet het duidelijk zijn welke organisatie er achter een bepaalde campagne zit? Moet de STER zich met de inhoud van spotjes bemoeien?

Gisteren was er nieuws waarvan de beurzen flink omhoog schoten: de Amerikaanse farmaceut Pfizer komt met een Coronavaccin dat voor 90 procent effectief en veilig is. Een lichtpunt op coronavlak, iets waar mensen naar snakken. Dat was te zien in de berichtgeving. Is het goed om dit hoopvolle bericht te delen, of moet de media voorzichtig zijn met euforische berichtgeving? Wat kunnen journalisten doen om een reëel beeld te schetsen? Boonman: “Als journalist in deze tijd moet je goed opletten dat je het echt over feiten hebt en dat je niet moet helpen met verwarring zaaien”. Hebben ze genoeg medische kennis en kennis van de farmaceutische industrie om dit nieuws goed te kunnen duiden?

De BBC belooft een nieuw onderzoek te starten naar het spraakmakende interview met prinses Diana, uit 1995. Want Diana’s broer beweert dat journalist Martin Bashir heeft gelogen om haar over te halen tot het interview, en dat ze hierdoor voor de camera haar zeer openhartige uitspraken heeft gedaan. Is het mogelijk dat Diana onder dubieuze voorwendselen voor het interview is overgehaald door Bashir?

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Arjen Fortuin en Spraakmaker Heino Falcke.

Het mediamoment van Fortuin gaat over het nieuwe programma van Jeroen Pauw: Pauw komt Binnen. Na bijna 15 jaar een dagelijkse talkshow maken vanuit een vaste studio gaat Pauw het land in. Dat deed hij gisteren voor het eerst vanuit het Radboudumc Nijmegen. Van tevoren was Fortuin wat sceptisch, maar wat vond hij er uiteindelijk van?

Wilders doet aangifte om beschieten van zijn foto dat te zien was in een filmpje dat op Dumpert stond. Wilders doet vaker aangifte tegen bedreigingen. Maar nu wordt het groot opgepakt door de media. Waarom wordt er nu meer over bericht? Sommige programma’s mijden de video, andere programma’s laten het fragment wel laten zien. Moet je als media zo’n filmpje uitzenden om kracht bij te zetten? Of moeten media dit soort opruiend beelden niet uitzenden?

In zijn mediamoment wil Ornstein het hebben over de mogelijke relatie van Biden met de journalistiek. Trump en de pers was haat en nijd... Een podcast van The Wall Street Journal was nogal kritisch over Biden. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Ornstein: “Ik denk dat de journalistiek heel vriendelijk met hem begint”. Biden geeft weinig interviews, ook tijdens de campagne. Is dat een probleem voor de media?

En natuurlijk het grote nieuws dit weekend: na dagenlang aan onze beeldschermen gekluisterd te zijn geweest, is het mediacircus rondom de Amerikaanse verkiezingen nu toch echt voorbij. Wordt het afkicken voor onze tafelgasten?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Het mediamoment van Thijs van den Brink gaat over het debat over de vrijheid van meningsuiting naar aanleiding van de discussie over spotprenten tussen ChristenUnie leider Gert Jan Segers en imam Azzedine Karrat. Hoe denkt van den Brink hierover?

Het mediamoment van Jaap van Zessen gaat over NU.nl die de coronamaatregelen in andere talen publiceert, zoals het Turks. ‘’Eigenlijk springt NU.nl hiermee in een soort gat, omdat je bijvoorbeeld op de website van de Rijkoverheid niks kan vinden in het Turks. Als Wilders zegt dat de IC vol ligt met niet-westerse mensen, komt dat omdat ze het misschien niet helemaal hebben meegekregen’’, aldus van Zessen.

Verder komt aflevering zoveel van de ‘soap’, zoals je het bijna wel zou kunnen noemen, rondom de Amerikaanse verkiezingen aan bod. Verschillende nieuwszenders hebben een toespraak van president Trump afgebroken vanwege zijn beweringen dat er wordt gefraudeerd met de verkiezingsuitslag. Hoe kijken de forumleden hiernaar? Hebben de zenders goed gehandeld door Trump te onderbreken?

Niet alleen nieuwszenders grijpen in. Ook Twitter en Facebook zijn er maar druk mee. Zo is er bijna geen enkele tweet van Trump van de afgelopen dagen te lezen zonder disclaimer. Wat vinden ze hiervan?

Tot slot komt de video van Fred van Leer ter spraken, waarin hij vertelt over de nasleep van de seksvideo die er van hem uitlekte. De stylist en presentator laat hierin weten woedend te zijn op de media die onjuiste verhalen over hem hebben gepubliceerd.

Aan tafel zitten Martha Riemsma en Marc Chavannes en Spraakmaker Jacco Vonhof.

Het mediamoment van Riemsma gaat over het expliciet benoemen van Twente als regio met een hoog aantal besmettingen tijdens de persconferentie. ‘’Daar schokken we wel even van op de redactie.’’ De vraag rijst waar deze besmettingen vandaag komen. Spraakmaker Jacco Vonhof, ook afkomstig uit Twente heeft er wel ideeën bij. Riemsma merkt dat in deze tijden mensen op hun rekenen, ‘’we hadden laatst het hoogste bezoekersaantal ooit op onze site. Mensen rekenen op onze informatie en dat is een schone taak.’’

Het mediamoment van Chavannes gaat over ‘tel sell gesprekken’ tijdens talkshows. Volgens Chavannes zie je het veel voorbij komen, zo zat Jeroen Pauw gister nog over zijn nieuwe programma te vertellen in Op1. ‘’Als ik een boek heb geschreven ben ik ook blij, maar dit is incestueus.’’ Chavannes zit dit liever anders, ‘’ik heb vaak het gevoel dat ik naar een clubhuis kleedkamer zit te kijken waar ik niet bij hoor. En mensen die niet in de journalistiek zitten kunnen zich daardoor terecht helemaal buiten gesloten voelen.’’

Verder wordt de boosheid van Angela de Jong besproken naar aanleiding van haar column waarin ze heeft over het ontbreken van een maximum aantal gasten in talkshows, terwijl alle bibliotheken en theaters zijn gesloten. Volgens Riemsma moet je heel terughoudend zijn, ‘’alleen als het strikt noodzakelijk is zou je mensen naar de studio moeten halen.’’ Maar wanneer is het strikt noodzakelijk?

Tot slot komt de ondergedoken leraar van het Emmauscollege in Rotterdam aan bod. De leraar had al jaren een spotprent in het lokaal hangen, toch ontstond er een giftige sfeer toen een foto van de spotprent op Instagram werd geplaatst. Hoe kijken de forumleden aan tegen deze situatie?

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Henrike van Gelder en Spraakmaker Renée Jones-Bos.

Het mediamoment van Van Gelder gaat over een onderzoek van het Jeugdjournaal. Het onderzoek gaat over hoe kinderen de coronaperiode ervaren. Wat waren de opvallende resultaten volgens Van Gelder?

Wijndelts las een interview met Ira Helsloot in de Volkskrant. Daaruit concludeerde hij dat publieke opinie wat aan het kantelen is. Hoe zit dat? Wat is het verschil tussen de opinie aan het begin van de coronacrisis en de berichtgeving nu? Welke beelden laat je wel of niet zien? Wat maakt meer indruk?

Dan kwam er gisteren verschrikkelijk nieuws over de aanslag in Wenen, waar een terroristische aanslag werd gepleegd en meerdere mensen om het leven kwamen. Bij zo’n aanslag is er altijd veel onduidelijk. Zeker de eerste uren. De politie riep op Twitter op om geen beelden te verspreiden, maar gaven aan wél te beelden te willen hebben. Met een link daarbij waar mensen die beelden naartoe konden sturen. Is dit een goede aanpak? Worden overheids- en veiligheidsdiensten steeds beter in het managen van de informatiestroom via sociale media in dit soort crisissituaties? Er is dus een oproep om het niet te verspreiden via sociale media, maar wat is de taak van de reguliere media hierin? Gisteren werd het ook duidelijk op radio en tv: wel willen berichten, maar met veel voorbehoud. Wat zeg je wel of niet, als nog niet alles bekend is? Van Gelder: “Dat hijgerige, elke 5 minuten het nieuws, hoeven brengen - ik ben blij dat ik het niet hoef te doen”.

Tot slot: gisteren werden 24 van de 25 Facebookgebruikers veroordeeld voor opruiing, groepsbelediging of aanzetten tot discriminatie tijdens een livestream van journaliste Clarice Gargard van een demonstratie tegen Zwarte Piet. Gaat dit iets oplossen? Taakstraffen lopen van 28 tot 58 uur en geldboetes van 300 tot 450 euro.

Aan tafel zitten Paul Römer, Angela de Jong en Spraakmaker Arno Visser.

Het mediamoment van De Jong gaat over twee pagina’s uit de krant waarvoor ze werkt. Waarom werd ze zo blij van deze pagina’s?

In zijn mediamoment wil Römer het hebben over de motie van Mona Keijzer, die de commerciële radiozenders een noodverlenging van hun FM-frequenties geeft. Römer is ook voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) en meent dat het spelen met vuur is, als er nu toch een frequentieveiling zou komen. Hoe zit dit precies? Waarom zijn de bestaande zenders zo voor een noodverlenging, in plaats van een herverdeling?

Een ’knetterende discussie’, aldus de Telegraaf. ‘Een taaie sessie, neigend naar ruzie’. Er wordt vaak gezegd dat het géén discussie is tussen ‘economie’ en ‘gezondheid’ - maar daar lijkt het tijdens het Catshuisoverleg wel op. Minister De Jonge zou tegenover het trio Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken) staan. Morgen is er weer een persconferentie en traditioneel is er al een en ander gelekt. Het lekken aan beide kanten gebeurt gretig. Hoe volgen onze mediakenners de berichtgeving over die overleggen in het Catshuis? Wat is de functie van het lekken?

Verder: de stekker gaat uit Mondo, het cultuurprogramma van de VPRO. “We zijn met veel ambitie en enthousiasme aan Mondo begonnen. Helaas hebben we na overleg met de VPRO de conclusie moeten trekken dat dit programma onvoldoende aansluit bij het NPO2-publiek", aldus netmanager Gijs van Beuzekom. Er wordt al langer gediscussieerd over het aanbod van kunst en cultuur bij de publieke omroep. Het programma heeft bijna één jaar gelopen. Is dat voldoende tijd om je te bewijzen, als nieuw programma?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Dieuwertje Kuijpers, Renzo Veenstra en Spraakmaker Marjan Olfers.

Het mediamoment van Veenstra gaat over iets dat veel in het nieuws was: afgelopen week ging alle aandacht bij Omroep Brabant uit naar de vermissing en opsporing van de 15-jarige Celine. Inmiddels is ze weer veilig werd teruggevonden. Hoe hebben zij de berichtgeving hierover gedaan? Hebben zij contact met de familie, ook over de berichtgeving zelf? En zouden ze nog een follow-up verhaal willen maken, bijvoorbeeld een interview met het meisje zelf?

Het mediamoment van Kuijpers gaat over een artikel in Telegraaf met de kop: “Economen pleiten voor minder angst: risico’s tweede golf flink lager”. Welk punt wil Kuijpers maken? Welke verbanden zijn er te trekken tussen de economie en de coronamaatregelen. En hoe kan dat het beste in kaart gebracht worden, ook door de media?

Met afgrijzen is in Frankrijk en heel Europa gereageerd op de jongste, vermoedelijk militant-Islamistische aanslag in Frankrijk. Ditmaal werden drie katholieken getroffen. We kijken naar de berichtgeving in de media. Bij zo’n grote nieuwsgebeurtenis is het altijd de vraag, wie erover aan tafel zit, ‘s avonds bij de talkshows. Veenstra viel het verschil op hoe er bij Op1 en Jinek over de aanslag in Frankrijk werd gesproken. Worstelt de media op welke manier ze dit onderwerp brengen? Kuijpers: “We moeten heel erg uitkijken dat we binnen de journalistiek hele zware onderwerpen niet te veel gieten in simpele voor-of-tegen formatjes”.

De BBC heeft nieuwe richtlijnen uitgebracht voor het gebruik van sociale media, die het eigen personeel moet dwingen onpartijdig te blijven online. Er staat onder meer: "Als je werk vereist dat je onpartijdig blijft, geef dan geen persoonlijke mening over kwesties van openbaar beleid, politiek of controversiële onderwerpen”. Dit geldt dus ook op privékanalen zoals Twitter, Facebook, LinkedIn. Kan Veenstra zulke richtlijnen ook voorstellen bij de medewerkers van Omroep Brabant? Kuijpers noemt het “knettergek”. Ze pleit er vooral voor dat men met een meer ontspannen manier zou moeten omgaan op sociale media.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

In het Mediaforum zitten Hasna el Maroudi, Paul Jansen en Spraakmaker Roué Verveer.

Voor het mediamoment van Jansen kijken we naar een kijkcijferrecord bij Fox News. Is dit een trend bij meerdere media in Amerika? Is dat normaal rond de tijd van verkiezingen en hoe komt dat? Zit er een verband tussen het politieke klimaat en het aantal abonnees voor bijvoorbeeld kranten?

Voor het mediamoment van El Maroudi gaan we naar Rotterdam. Daar is de persprijs uitgereikt, voor de laatste keer. El Maroudi was verbaasd over de winnaar. El Maroudi: “Zo’n prijs is niet bedoeld voor een promopraatje voor de burgemeester”. Wie had volgens haar moeten winnen?

We hebben het in het Mediaforum al vaak over de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) gehad. Het moet ervoor zorgen dat documenten vrij komen van de overheid. Maar de procedure wordt vaak als stroperig ervaren door journalisten. Nu ligt er een verbeterde opvolger van de WOB klaar: de Wet Open Overheid (de WOO) die zo meteen in de Tweede Kamer wordt besproken. Goed nieuws zou je denken, maar De NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) en de VVOJ (Vereniging van Onderzoeksjournalisten) vinden dat het niet de goede kant op gaat. Aan de telefoon Klaas den Tek, bestuurslid van de VVJO en zelf onderzoeksjournalist. Wat gaat er volgens hem niet goed? Hoe kijken onze mediakenners aan tafel hier naar, wat is hun ervaring met WOB-verzoeken? Paul Jansen: “Dit is begonnen als een principiële discussie over transparantie en openheid bij het openbaar bestuur en het eindigt, heel Hollands, met een discussie over de portemonnee”.

De publieke omroep wil het programma Opsporing Verzocht inkorten. De afleveringen worden per 1 januari twintig minuten minder. Volgend jaar zomer is het programma veertien weken van de buis. Is het een belangrijk programma voor de Nederlandse televisie? Met een oplossingspercentage van 40% is het belang van Opsporing Verzocht voor de samenleving groot. Waarom moet het korter?

Aan tafel zitten Kees Boonman, Gert-Jaap Hoekman en Spraakmaker Peter Paul van Benthem.

Het mediamoment van Hoekman gaat over de verklaring van Rutte richting Erdogan. De beelden waarin Rutte zijn blik naar de camera richt worden ook op de eigen kanalen van de VVD gebruikt, als een soort campagnemateriaal. Terwijl de beelden niet gemaakt zijn door de VVD zelf. Hoe zit dit precies?

Het mediamoment van Boonman gaat over een onderzoek van het Reuters instituut in Oxford. Wat vindt Boonman zo interessant aan dit onderzoek?

Ophef over de verkoop van de tweede editie van het blad Gezond Verstand, een huis-aan-huisblad dat beschuldigd wordt van het verspreiden van complottheorieën over onder meer corona. Vanaf vandaag ligt het blad in de winkels (AKO en de Bruna). Diverse Tweede Kamerleden vinden het onbegrijpelijk. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Begrijpen zij de ophef? Op NPO Radio 1 loopt momenteel zelfs een reclamespot. Boonman is het niet helemaal met STER eens, die de reclame uitzend. Zou Hoekman, van NU.nl, advertenties plaatsen voor het blad?

Politiek verslaggever van de NOS Lars Geerts is in Den Haag bij de technische briefing en praat ons bij. We praten ook nog door over de persconferentie die geen persconferentie mocht worden genoemd. Een persmoment was het. Mark Rutte en Hugo de Jonge gaven toelichting bij de laatste coronacijfers en de bijpassende scenario’s. Wat was de voornaamste boodschap? Was de toon alarmerend genoeg?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Roos Schlikker en Spraakmaker Erik Scherder.

In haar mediamoment wil Schlikker het hebben over een bericht van Skipr, een site voor medisch nieuws. Waar schrikt zij van?

In het mediamoment van Brandsma hebben we het over de plotselinge dood van de vice-voorzitter van de Duitse Bondsdag, Thomas Oppermann. Brandsma heeft hem wel eens ontmoet. Welke herinneringen heeft zij aan hem?

We blijven in Duitsland: keken we maandenlang met jaloezie naar Duitsland omdat ze daar wèl wisten hoe ze met corona moesten omgaan en dat iedereen zich daar wel aan de maatregelen hield... dat lijkt dat nu toch een beetje omgeslagen, met gisteren zelfs meer dan 11.000 besmettingen. Is er wel spraken van een omslag? Of is dat deels beeldvorming? Waarin verschilt de Duitse mentaliteit met de Nederlandse? Kun je de aantallen en het beleid van verschillende landen vergelijken? Het nieuws kan vanuit verschillende invalshoeken gekozen worden. Kan de media beter kiezen voor een negatieve of positieve invalshoek? Hoe belangrijk is het om perspectief te bieden? De oppositie groeit. Er zijn meer demonstraties. Is dat tegengeluid genoeg te horen in de talkshows?

De publieke omroep moet in deze coronatijd meer aandacht besteden aan de kunsten. Honderden meer of minder bekende kunstenaars en vertegenwoordigers van verschillende culturele organisaties hebben die oproep gedaan met richting de NPO. Één van de ondertekenaars is Schlikker. Schlikker: “Exposure is hartstikke leuk, maar je moet het ook ergens van maken. Kunst maken kost gewoon geld”. Wat zou de rol moeten zijn voor de publieke omroep?

In het Mediaforum zitten Barbara Barend, Arjen Fortuin en Spraakmaker Alexander Pechtold.

Voor het mediamoment van Fortuin gaan we naar Funda. Het beroemde houten huis waar Maarten en Eva Biesheuvel in Leiden in gewoond hebben staat te koop voor bijna een half miljoen euro. Biesheuvel overleed 30 juni dit jaar. Wat hoopt Fortuin dat er met dit huis gaat gebeuren? Fortuin: “Ik hoop dat er een huisjesmelker met een hart opstaat”.

Het mediamoment van Barend gaat over de United Spits Marcus Rashford. Hij heeft een actie opgezet die vooral via sociale media groot werd. Barend legt uit wat het verhaal is.

Ook hebben we het over de wielrenner Wilco Kelderman en zijn bijzondere prestatie, namelijk: 3de bij de Giro. Maar er zijn gemengde reacties te lezen en te horen over deze prestatie. Want even leek het natuurlijk alsof hij de Giro zou winnen. Barend: “Verlies kan bijna nog mooier soms zijn dan winst”. Wat zeggen de verschillende berichten over de Nederlandse sportpers? Fortuin: “De Nederlandse sportpers is zo aan het vooruit rekenen dat de teleurstelling enorm is als sport ineens toch weer onvoorspelbaar blijkt”.

Het eerste seizoen van De Vooravond zit erop. Hoe hebben onze mediakenners gekeken? Is het een geslaagd duo, Renze en Fidan? Pechtold zat toen hij in de politiek zat met enige regelmaat aan talkshowtafels. Hoe ga je er als geïnterviewde mee om, als je bijvoorbeeld weet dat het presentatieduo nog niet helemaal op elkaar ingespeeld is? Hoe belangrijk is het maken van vlieguren, voordat je op een prominente plek mag presenteren? De Vooravond scoorde erg goed, elke dag rond de miljoen kijkers. Vanavond is Margriet van der Linden weer te zien, met haar 4de seizoen van M. Wat zijn de verwachtingen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Jan-Kees Emmer en Spraakmaker Jaap de Hoop Scheffer.

In zijn mediamoment wil Emmer het hebben over de Twitterophef gistermiddag, waarbij presentator Fidan Ekiz van de Vooravond uithaalt naar NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. Hij wil, zo is het verwijt van Ekiz, geen NOS’ers aan tafel toelaten bij het talkshowprogramma. Is dit een terechte frustratie aan de kant van Ekiz? Bij andere programma’s zijn ook wel eens redacteuren van de NOS te zien. Moeten ze een eenduidig beleid voeren? Emmer: “Dat bepaalt toch echt de hoofdredacteur van de NOS zelf”.

Het mediamoment van Kleijn gaat over de corona-sceptische krant Gezond Verstand. Die ligt vanaf eind deze maand bij de Bruna en in de AKO. Wat moeten we hiermee in het kader van ‘desinformatie’? Wie bepaalt de grens of het in de schappen komt te liggen of niet? Kleijn: “Voor veel mensen is een Facebookpagina dichterbij dan een boekhandel”.

In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen, richten wij ons forum in met speciale gasten, Amerikakenners en nieuwsjunks. Een kleine maand geleden spraken we Kleijn en Emmer al over het eerste, chaotisch verlopen televisiedebat tussen president Donald Trump en Joe Biden. Afgelopen nacht gingen ze voor de tweede en laatste keer met elkaar in discussie voor de verkiezingen over minder twee weken. De organisatoren gebruikten daarbij een mute-knop, zodat de kandidaten elkaar niet konden onderbreken. Hoe hebben onze mediakenners naar dit debat gekeken? Kleijn: “Het was een debat tussen twee zwakke kandidaten”. Hoe was het gedrag van de presidentskandidaten? En wat hebben ze inhoudelijk kunnen bespreken?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Zoë Papaikonomou, Marc Josten en Spraakmaker Willem Korthals Altes.

Josten wil het in zijn mediamoment hebben over het geluidsbandje met publiek tijdens voetbalwedstrijden. Wat vindt hij hiervan? Voegt het wat toe?

In haar mediamoment wil Papaikonomou stilstaan bij een onderzoek waaruit opnieuw blijkt dat in tv-items, kranten, op de radio en op nieuwssites mannen het vaakst in beeld worden gebracht en geciteerd. Hoe kunnen journalisten daar verandering in brengen? Papaikonomou: “Het blijft altijd op de oorzaken plakken, terwijl ik denk: kunnen we nu verder?”.

Lange Frans heeft de community-richtlijnen van YouTube meerdere malen geschonden, en daarom is zijn account gisteren van het online videoplatform gehaald. Hierop stond niet alleen zijn muziek, maar bespreekt de rapper in podcasts ook vergaande complottheorieën. Vorige week donderdag kondigde YouTube al strengere maatregelen aan om de verspreiding van complottheorieën tegen te gaan. Maar rapper Lange Frans richt zich zelf tot Arjan Lubach, die zondag aandacht besteedde aan zijn complotten. Je ziet dat techplatforms de laatste maanden actiever zijn geworden en meer accounts verwijderen. Is dat een positieve ontwikkeling? Josten: “Ze zitten nu in een soort Niemandsland, waardoor ze van allerlei walletjes kunnen eten”. Is YouTube slechts een doorgeefluik, of zou het platform zich meer als redactie moeten gedragen? Betekent het verwijderen van zulke accounts ook het einde van complottheorieën?

Tot slot: in de Volkskrant schrijft docent Youssef Azghari dat hij juist een nog grotere rol voor leraren ziet. Dit naar aanleiding van de moord op de Franse docent Paty. Azghari wil dat de vrijheid van meningsuiting al vanaf het basisonderwijs in praktijk wordt gebracht, bijvoorbeeld door leerlingen met elkaar in gesprek te laten gaan over meningsverschillen. Is het belangrijk om vanaf jongs af aan al aan kinderen uitgelegd wordt hoe het werkt? Is het de rol van het onderwijs, of van de opvoeding?

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Sandrina Hadderingh en Spraakmaker Hedwig Fijen.

In haar mediamoment geeft Hadderingh aan behoefte te hebben aan meer positief nieuws. Zo brengen zij het nieuws van een horeca-ondernemer die vanuit de Achterhoek naar Den Haag wandelt. Zouden journalisten meer van deze lichtpuntjes moeten brengen?

In het mediamoment van Ornstein hebben we het over één van zijn guilty pleasures; livestreams van Amerikaanse verkiezingsrallies. Wat is het dat Ornstein zo fascinerend vindt? En ook het “Trump journaal” van Lara Trump was te zien. Volgens Ornstein is dit een trend. Forum voor Democratie en Maurice de Hond hebben nu ook een “journaal”. Zou er een keurmerk voor journalisten moeten komen?

Fidan Ekiz sprak gisteren in talkshow De Vooravond haar ergernis uit over het gebrek aan verontwaardiging over de aanslag op de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty. Hoe hebben onze mediakenners hiernaar gekeken? Waarom is er relatief weinig aandacht hiervoor in de media?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Gijs Groenteman, Jaap van Zessen en Spraakmaker Sanne Blauw.

Twee mediamomenten over podcast vandaag! Het mediamoment van Van Zessen gaat over de laatste aflevering van ‘Een Podcast Over Media’ - de podcast van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth. Met stijgende verbazing luisterde Van Zessen hiernaar. Het script is geschreven door een algoritme. Is dit de toekomst? En is het dan een zorgelijke ontwikkeling? Het mediamoment van Groenteman gaat over de podcast Ervaring voor Beginners, van Theo Maassen. Wat maakt deze podcast zo goed? Is de podcast een geschikt medium voor lange interviews?

Aangeschoven is ook Peter ter Velde, veiligheidscoördinator bij de NOS en bij persveilig.nl. Bij dat meldpunt hebben zich vorig jaar 115 journalisten, fotografen en cameraploegen gemeld. Ze waren bedreigd, geïntimideerd of zelfs fysiek aangevallen. Die 115 journalisten, is dat slechts het topje van de ijsberg? Ter Velde legt uit wat Persveiligheid.nl doet. Fysiek en online geven zij journalisten tips en trainingen. Zou iedere journalist zo’n training moeten volgen? Merkt Van Zessen, chef Digitaal bij AD ook toenemende haatreacties aan het adres van AD en journalisten?

Aan tafel zitten Jan Slagter, Avi Bhikie en Spraakmaker Splinter Chabot.

Het mediamoment van Slagter gaat over ‘Geraldine en de vrouwen’. Slagter was onder de indruk van het nieuwe programma van Geraldine Kemper. Hierin volgt ze zes vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld. Camera’s in behandelkamers, is dat wel een goed idee?

Het mediamoment van Bhikhie gaat over een column in De Limburger. Pieter Omtzigt stuurde een tweet de wereld in naar aanleiding van een interview in de Limburger. Daarna volgde een column in de Limburger, waarbij aan zelfreflectie werd gedaan. Zouden kranten dit vaker moeten doen?

Arjen Lubach dook gisteren in Zondag met Lubach in de verspreiding van nepnieuws en desinformatie. In een overigens weer goed bekeken aflevering ruimde hij vrijwel de hele uitzending in om dit onderwerp uit te diepen. Door algoritmes krijgt men bepaalde video’s wel, en andere video’s niet te zien. Niet iedereen ziet dezelfde filmpjes, dus een journalist kan denken goed onderzoek te doen, maar toch niet het hele verhaal te zien krijgen. Zou er meer toezicht moeten komen op sociale media? En wie zou dit moeten doen? Bhikhie: “In Nederland kun je dit gewoon niet oplossen. Dit gaat om een verantwoordelijkheid van Facebook en Twitter zelf”.

De Andere Krant en Het Gezond Verstand - die twee complotkranten vielen de afgelopen weken bij veel huishoudens op de mat. Ongevraagd. Die laatste titel zegt zelfs een miljoen exemplaren te hebben gedrukt. Valt dit onder persvrijheid? Of zou je dit moeten verbieden? Volgens Slagter moeten we het gesprek aangaan met dergelijke redacties.

Henk Krol is weg bij de partij voor de Toekomst. Iets minder dan een half jaar nadat Krol uit 50Plus was gestapt om zijn eigen partij op te richten, is hij alweer vertrokken. Is Krol nog geloofwaardig? Bhikhie: “Je kan Henk Krol gewoon inzetten voor een boodschap die je hebt”. Gaat Lijst Henk Krol kans maken bij de komende verkiezingen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Marc Chavannes en Spraakmaker Jan Dirk van der Burg.

Het mediamoment van Chavannes gaat over defensie. Hij is verbaasd dat je niet meer hoort over de defensievisie van de minister. Wat is volgens hem het probleem? Wat is de taak van de journalistiek hierin? “Het is de taak van journalistiek om ook ontwikkelingen die geen relletje opleveren zichtbaar te maken”.

Het mediamoment van Kantelberg gaat over de NOS. Gisteren hoorde we dat de NOS de stickers van de satellietwagens haalt. We hadden het er natuurlijk net ook al over in Stand.nl, waarom raakt dit je zo? Is dit ook een noodkreet van de NOS, of een knieval? De trend die we zien is niet nieuw. Van der Burg: “Het is heel wonderlijk dat we in een tijd leven, waarin mensen bij hun mening feiten gaan zoeken”. Hoe is deze trend ontstaan?

Dan gaan we naar Amerika. Vannacht gingen Trump en Biden op televisie het gesprek aan, alleen niet met elkaar, maar met hun respectievelijke kiezers. Is dit informatiever dan een debat? Hoe hebben onze mediakenners naar deze interviews gekeken? Kantelberg: “Het was een verademing in vergelijking met het vorige debat”. Trump distantieerde zich uiteindelijk niet van Qannon, de complottheorieverspreider. Waarom niet?

Verder: In deze donkere dagen zonder horeca zitten we weer veel binnen en zullen veel mensen hun Netflixaccount aanzwengelen. De hit van dit moment, Emily in Paris. Wat maakt de serie zo aantrekkelijk? Chavannes: “Het verzamelt alle clichés over Fransen die bij Amerikanen leven”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Henrike van Gelder en Spraakmaker Gerdi Verbeet.

Het mediamoment van Van Gelder gaat over een artikel uit eigen blad. Op de cover van Kidsweek deze week een verhaal over het Overijsselse dorpje Bathmen dat al twee weken vrijwillig in lockdown is. Er zijn al zoveel verhalen rondom het thema corona. Hoe kies je nog wat je gaat schrijven? Welke invalshoek heeft Kidsweek gekozen?

Voor het mediamoment van Brandsma gaan we naar Essen in Duitsland. Die stad heeft een formulier online waarin burgers gevraagd worden om overtredingen van de coronawetgeving te melden. Brandsma: “Ik snap wel dat er naar middelen wordt gezocht om beter te kunnen handhaven”. Waarom is dit volgens Brandsma een opvallend nieuwtje?

Gisteren was het debat in de Tweede kamer over het corona maatregelen van het kabinet. Het ging er stevig aan toe en Rutte zei dat er fouten waren gemaakt. De kranten zijn verdeeld over of Rutte nou zijn excuses aanbood of niet. Het AD kopt: ‘Rutte gaat door het stof’. De Telegraaf: ‘Rutte erkent fouten’ en de Volkskrant: ‘Rutte komt voorzichtig met zelfkritiek’. Wie had er gelijk volgens onze mediakenners? Speelt de achtergrond van een krant een grote rol, of ligt het deze keer vooral aan Rutte? Spelende de aankomende verkiezingen een rol om niet te ver door het stof te gaan? Jaap van Dissel benoemde gisteren de media in de mondkapjesdiscussie. Is het terecht dat hij benoemd dat er volgens hem te veel gediscussieerd wordt in talkshows?

Tot slot: Twitter en Facebook nemen maatregelen om te voorkomen dat een bericht van de The New York Post over Joe Biden en zijn zoon Hunter snel kan worden verspreid. The New York Post zegt dat het e-mails in handen heeft die erop duiden dat Joe Biden in 2015, toen hij vicepresident was, een ontmoeting had met een partner van het gasbedrijf waarvoor Hunter werkte. The New York Post verbindt de vermeende ontmoeting aan de druk die Joe Biden een klein jaar later uitoefende op de Oekraïense regering om de hoogste aanklager van het land te ontslaan. Twitter en Facebook zijn de afgelopen tijd steeds meer bezig met weren van bepaalde posts en nieuws. Is dit een goede ontwikkeling? Voorheen waren de sociale mediakanalen vooral een doorgeefluik, maar ze lijken wel steeds meer verantwoordelijkheid te pakken. Hoe brengen Nederlandse media dit nieuws?

In het Mediaforum zitten Mireille van Ark, Wouter de Winther en Spraakmaker Kathleen Ferrier.

Het mediamoment van De Winther gaat over een gesprek op CNN. Daar interviewde presentator Wolf Blitzer Nancy Pelosi van de Amerikaanse Democratische Partij. De Winter was nèt van plan naar bed te gaan, maar bleef toch nog even wakker. Wat vond hij interessant aan dit interview?

Van Ark wil in haar mediamoment iets laten horen uit de column van Bernard Hammelburg op BNR. Wat is het punt uit die column?

Tijdens het Mediaforum wordt de Tweede Kamer bijgepraat door Jaap van Dissel en Ernst Kuipers. NOS Verslaggever Lars Geerts is in Den Haag en praat ons bij.
Er kijken veel mensen naar de persconferentie, maar ook veel mensen niet. Hoe kun je die mensen het beste bereiken? Er was groeide kritiek op de communicatie van het kabinet: Niet duidelijk, te afwezig… Hebben ze zich gerevancheerd? Is de toon zakelijker geworden? Ferrier: “Hoe komt je boodschap over? Dat is een cruciale vraag”.

Rutte gaf ook een korte sneer richting de talkshows op televisie. Vrij vertaald: stop met dat eeuwige gediscussieer. Wordt er op een verkeerde manier gediscussieerd in de shows? En zijn we opbouwend genoeg als journalisten?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Catherine Keyl, Frénk van der Linden en Spraakmaker Bertho Nieboer.

Het mediamoment van Van der Linden gaat over Facebook. Het platform gaat berichten die de Holocaust ontkennen verbieden. Van der Linden noemt het ‘too little too late’. Volgens hem had Zuckerberg veel eerder actie moeten ondernemen. Van der Linden: “Het invoeren van Facebook ging heel wat sneller dan kritisch kijken hoe je er misschien beter mee om zou kunnen gaan”. Moet Facebook pro-actiever zijn met uitleggen hoe het wel zit? Of is doorverwijzen naar andere bronnen al goed genoeg?

Het Mediamoment van Keyl gaat over een fragment uit Op1, waarin Arnon Grunberg uitleg geeft over zijn nieuwe boek ‘Als ze het over Marokkanen hebben’. Waardoor was Keyl zo onder de indruk?

Nu we in een tweede golf zijn beland, lijkt het erop dat de overheidscommunicatie steeds meer bestaat uit uiteenlopende meningen. Dit komt de duidelijkheid over wat het juiste beleid is, niet ten goede. Juul Paradijs schreef in de Volkskrant dat het schadelijk is dat experts en deskundigen op stoel van politici kruipen. Veroorzaakt te veel transparantie ruis op de lijn? Gaan experts te ver met hun goedbedoelde uitleg in talkshows? Is het goed om experts met een verschillende mening te laten horen? Nieboer: “Ik zou banger zijn als iedereen dezelfde mening had, als er geen discussie meer was”. In NRC constateert een grote groep wetenschappers: ‘Het RIVM loopt achter de feiten aan’. Wat moet er anders in de overheidscommunicatie naar het publiek toe? En welke rol moeten journalisten hierin spelen?

Tot slot: de Britse journalist Darren Grimes hield in juni voor zijn YouTube-kanaal een interview met David Starkey. Deze controversiële historicus, die beweerde onder meer dat slavernij niet kan worden beschouwd als genocide omdat er nog steeds ‘so many damn blacks’ zijn. Dit veroorzaakte grote ophef. Nu doet de Britse politie onderzoek naar Grimes wegens racistische uitspraken van zijn gesprekspartner Starkey. In hoeverre is een interviewer verantwoordelijk en te vervolgen? Waar ligt de grens van persvrijheid?

Aan tafel zitten Kees Boonman en Haroon Ali en Spraakmaker Jelmer Mommers.

Het mediamoment van Kees Boonman gaat over het vertrek van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. ‘’Ik keek ervan op, en ik keek er ook niet van op”, aldus Boonman. Hij ziet het vertrekt van de VVD’er als een gemiste kans: ‘’wat Dijkhoff constateert zou ook een cultuuromslag kunnen betekenen, maar blijkbaar voelt hij zich niet sterk genoeg om deze omslag te realiseren.’’

Het mediamoment van Haroon Ali gaat over zijn eigen ‘transfer’. Ali ruilt zijn functie als tv-recensent bij de Volkskrant in om wekelijkse columns te schrijven bij een aantal regionale kranten.

Verder komt het ‘ouderwets’ televisiekijken ter sprake. Spraakmaker Jelmer Mommers denkt dat we behoefte hebben aan dingen die iedereen ziet. ‘’Mensen willen dezelfde ervaringen meemaken en het daarover kunnen hebben, als iedereen alleen maar in hun eigen bubbel zit dan heb je dat niet meer,’’ aldus Mommers. Ali vult aan dat ook influencers uiteindelijk bereik krijgen door bij talkshows te gaan zitten: ‘’die talkshows bepalen toch de volgende dag.''

En tot slot bespreken we de corona bestrijding. Het aantal besmettingen in ons land blijft stijgen en dus komt het kabinet dinsdag naar verwachting met een aanscherping van de coronamaatregelen. Moet er een lockdown komen, of alleen aangescherpte maatregelen? Hoe denken de forumleden hierover? En is er veel gepolariseerd in de media als het aankomt op corona?

Van Zutphen heeft het over de nieuwe coronamaatregelen. Langzaam worden de maatregelen weer opgeschaald nu het aantal besmettingen blijft toenemen. Het Mediamoment van Tijs gaat over het terugdringen van het aantal kerkgangers. Het kabinet heeft besloten dat ook kerken zich vanaf nu moeten houden aan een bezoekersaantal van maximaal 30 mensen . Tijs ziet dit als een strategische zet van de overheid. Dat besluit is genomen na de bijeenkomsten in Staphorst. Is dit een gek besluit van de regering of is het logisch dat dit besluit alsnog werd genomen? Is beperken de enige manier om de rust te bewaken nu de besmettingen weer oplopen?

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Tijs van den Brink, Spraakmaker Reinier van Zutphen.

Tim Hoffman heeft gisteren drie Televizier-prijzen in de wacht gesleept. De presentator kreeg kritiek van Jan Slagter, volgens wie André van Duin gepasseerd werd. Wat maakt Tim zijn werk onderscheidend? Hij zoekt vaker de grens op tussen journalistiek en activisme, maar is dat wel een logische combinatie?

Verder bespreken we de Amerikaanse verkiezingen. Nu Trump is besmet met corona, werd er geopperd om het debat dat maar online te voeren. Trump wees een dergelijk virutaal debat van de hand. Wat zijn de beperkingen van een virtueel debat? Waarom wil Trump dit niet?

We besluiten het Mediaforum met Frank van Pamelen van het Taalteam.

Staps heeft het over het debat tussen Kamala Harris en Mike Pence. Dit debat gaat vooraf aan de verkiezingen in de Verenigde Staten. Wie zijn de personen die achter Trump en Biden staan? Het debat was een stuk rustiger dan het debat tussen Trump en Pence zelf. Waarin verschilde de toon van die eerder tussen de presidenten had plaatsgevonden? Kamala Harris zou de eerste zwarte en eerste aziatische vice-president in de geschiedenis worden. Welke verschillende rollen zijn weggelegd voor de verschillende vice-presidenten?
Wat was het belangrijkste doel van het debat? En waarin verschilde het debat tussen Trump en Biden.

Aan tafel zitten Freek Staps, Joost Oranje en Spraakmaker Martine Gosselink.

Wat werd er verder in het debat besproken? De miraculeuze wederopstanding van Trump, die nu genezen blijkt van het virus is een van de wapens van de democratische partij. Er is veel kritiek op Trumps aanpak van de coronacrisis, maar kan dit de democraten naar zege leiden? En hoe zien de twee kampen er nu uit?

Het Mediamoment van Staps gaat over het overlijden van Julius Visjager. Hij overleed op 83-jarige leeftijd. Visjager was een relikwie in Den Haag. Wat voor een man was dit?

Het Mediamoment van Oranje gaat over Hugo de Jonge die waarschuwt voor misinformatie dat kan leiden tot een verminderd vertrouwen in de overheid. Oranje vindt dit een opmerkelijk verzoek. Volgens Oranje wordt media buitenspel gezet doordat de WOB in de ijskast is gezet tijdens de coronacrisis. Het is vaak te druk voor de overheid om de juiste documenten tijdig te verstrekken. Dit is tegen de wet in. Onvergeeflijk of begrijpelijk ten tijde van crisis?

Aan tafel zitten Thomas Muntz en Elske Schouten en Spraakmaker Wim Voermans.

Het mediamoment van Thomas gaat over de grote ambities van De Persgroep (DPG Media). Die kondigen gister aan dat ze een ‘cookie-loze’ omgeving willen aanbieden. Volgens Muntz zit hier een interessant addertje on het gras.

Het mediamoment van Schouten gaat over een actie van Twitter na een filmpje van Trump, die COVID19 relativeert. In hoeverre is dit opportunistisch van Twitter? En hoe effectief is dit nou? Schouten vraagt zich af hoeveel zin het uiteindelijk nou heeft. Muntzt refereert naar een artikel in The New York Times en zet vooral vraagtekens bij wat een nu een sociaal medium is: ‘’een schoolplein, een drukpers, we zijn er gewoon niet over uit. En is Twitter uiteindelijk gewoon een bedrijf?”

Verder wordt besproken dat ook Facebook aan het doorpakken is als het gaat om complotten en nepnieuws. Zo werden gisteren alle groepen die gelinkt zijn aan de complotgroep Q-Anon als ‘gevaarlijk’ geclassificeerd en is Facebook begonnen met verwijderen.

Ook komt de corona-app ter sprak, want de kogel is door de kerk: de app kan landelijk worden ingevoerd. Na de Tweede is ook de Eerste Kamer gisteren akkoord gegaan met de wet van minister De Jonge die de app regelt. Spraakmaker Wim Voermans heeft de app in ieder geval al op zijn telefoon staan. Hoe bevalt het tot nu toe? En gaan de forumleden de app zaterdag ook gelijk instaleren?

Verder komt ook de uitzending over corona ‘Feiten en Fabels’ van de NOS aan bod, met maar liefst 2,7 miljoen kijkers. Muntz vindt het logisch maar ook geruststellend dat er zoveel mensen kijken op een traditioneel medium. ‘’Het toont maar weer dat iedereen hier heel serieus in staat.”

Tot slot komt nog een opvallend initiatiefwetsvoorstel vandaag van CDA, PvdA en GroenLinks ter tafel. Omstanders die foto’s of filmpjes online zetten van slachtoffers van een ongeluk, moeten een boete van wel 21.000 euro of zelfs celstraf kunnen worden opgelegd. Hoe kijken de forum leden hierna? En wat denkt Spraakmaker Wim Voermans hiervan?

Aan tafel zitten Ward Wijdelts en Kefah Allush en Spraakmaker Mark Vermeulen.

Het mediamoment van Allush gaat over de Passion. Vanmorgen schreef Angela de Jong in haar column iets dat Allush als voormalig eindredacteur van de Passion de wenkbrauwen deed fronzen. Ze had het onder meer over de rol van Jezus. ‘’Ik denk dat de meeste gelovigen er helemaal niet zo mee zitten wie die rol speelt, het gaat hen vooral om het verhaal,’’ aldus Allush. Wat viel hem nog meer op aan de column van de Jong?

Het mediamoment van Wijdelts gaat over een bijzonder compliment wat hij generiek heeft gekregen van Queen Elisabeth. Wat voor compliment was dit? En is het terecht wat de Queen zegt?

Verder komt een uitspraak van hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen vandaag in het AD ter sprake. We zouden niet bang genoeg zijn voor het virus, en daarom lapt een deel van de bevolking de regels aan zijn laars. Het voorstel van Derksen is dan ook: ‘’we moeten angst zaaien, laat foto’s van kapotte longen zien.’’ Hoe staan de forumleden hiertegenover? Zou het werken volgens hen? Spraakmaker Mark Vermeulen denkt er het zijne van: ‘’angst aanjagen gaat niet leiden tot gedragsverandering.’’

Ook de uitzending van Jinek van gisteravond komt aan bod. Een speciale uitzending, waarin Famke Louise en Diederik Gommers samen probeerden jongeren te informeren over corona. Is dit gelukt volgens Wijdelts en Allush? En hoe keken ze verder naar de uitzending?

Tot slot komt het 10-jarige bestaan van Instagram ter sprake. Wijdelts is in ieder geval erg actief op het medium: ‘’Het helpt ons enorm om jonge mensen naar de website te krijgen.”

Aan tafel zitten Paul Römer en Karin Sitalsing en Spraakmaker Petra van Haren.

Het mediamoment van Römer gaat over het overlijden van Jan des Bouvrie. ‘’Jan was een buitengewoon markante persoonlijkheid, en een heel belangrijke ontwerper voor Nederland. Hij heeft hele generaties ontwerpers geïnspireerd. En we hebben natuurlijk tv met hem gemaakt, hij was eigenlijk een influencer avant la lettre.” Wat maakte hem nog meer zo bijzonder volgens Römer?

En de situatie van Trump komt ter sprake, want hoe ziek is Amerikaanse president nou echt? De berichten zijn nogal wisselend, en de toestand van Trump is voer voor speculaties in de media. Hoe kijken Sitalsing en Römer hier tegenaan? ‘’Het is te bizar voor woorden dat dit allemaal gebeurt, daar kan je geen satire tegenop maken,’’ volgens Römer. Wat valt hem nog meer op aan deze situatie? Ook woont de zoon van Römer in Amerika, hoe beleeft hij de besmetting van Trump?

Tot slot komen twee reconstructies ter sprake die afgelopen weekend in het NCRV Handelsblad stonden van waar het misging in de strijd tegen de tweede coronagolf. Kabinet en veiligheidsregio’s zaten vooral op elkaar te wachten, bleek uit onderzoek van de krant. Maar ook de media valt iets te verwijten, zegt Tom Jan Meeuws in een andere reconstructie. Hoe zien de forumleden dit?

Het Mediamoment van Ockhuysen gaat over Femke Halsema. Zij ligt nog steeds onder vuur over de Black Lives Matter bijeenkomst op de Dam. Uit onderzoek van de telegraaf bleek dat Halsema van tevoren al bang was dat het te druk zou worden. Wat betekent dit voor Halsema? Hoe komt het dat ze telkens onder vuur ligt?

Aan tafel zitten Ronald Ockhuysen, Cigdem Yuksel en Spraakmaker Lousewies van der Laan.

Het Mediamoment van Yuksel gaat over hoe snel je BN’er kan worden. Zij noemt Irma Sluis als voorbeeld. De nieuwe zeesluis in Ijmuiden werd bijna naar de bekende gebarentolk vernoemd, waar het niet dat een derglijke vernoeming pas is toegestaan wanneer iemand 10 jaar overleden is. Hoe snel gebeurt zo’n 'rise to fame' en zit ze daar wel op te wachten?

Omroep KRO-NCRV maakte bekend dat The Passion doorgaat dit jaar. Welke lessen zijn er uit dit verhaal te halen? Wordt dit levensbeschouwelijke tv-programma een kijkcijferhit? En zet dit programma je aan het denken of is het louter entertainment?

Als je in de ANP-beeldbank zoekt op ‘moslima’ krijg je een vrij eenzijdig beeld te zien. Vrouwen met hoofddoek, achter de kassa. Yuksel deed onderzoek naar foto’s van duizenden moslima’s. Vaak gaan fotografen ‘op zoek’ naar de vrouw met hoofddoek als het gaat om moslima’s. Hierdoor zie je weinig moslima’s in de verschillende soorten en maten die er in het echt zijn. Wat moet er anders?

We besluiten het Mediaforum met Frank van Pamelen van het Taalteam.

Huisjes heeft het over Het Mediamoment van Alonso. Anjet Daanje bewees in haar nieuwe boek ‘de herinnerde soldaat’ nogmaals haar grote talent als schrijfster. Dit is al haar 9e boek, maar doordat ze nimmer groot campagne voert voor haar eigen werk blijft ze relatief onbekend. Alonso typeert haar als iemand die niet snel de aandacht op zoekt. Alonso vraagt zich af of we ons niet te veel laten leiden door de waan van de dag als het gaat om boeken. Hoe selecteren we tegenwoordig welke literaire werken we lezen? Krijgen schrijvers die 'graag willen' teveel aandacht? En zijn schrijvers de facto verplicht om op televisie te verschijnen als ze werk willen verkopen? Of moet het scheppen van een kunstwerk genoeg zijn?

Aan tafel zitten Bert Huisjes, Stéphane Alonso en Spraakmaker Inge de Wit.

Het Mediamoment van Huisjes gaat over de serie cannabis. Het roken ervan is een individuele keuze, maar de serie was opgezet rondom het Nederlandse beleid van cannabis verkoop. Volgens Huisjes volgen TV-makers soms teveel hun eigen kompas. Was het verhaal te gekleurd?

Verder bespreken we de hoeveelheid draagvlak voor de corona maatregelen. Er zijn binnen het outbreak management team verschillende monden die spreken. Wie neemt er de leiding? De coronacrisis gaat over meer dan alleen gezondheid. Is het tijd om meer mensen aan het woord te laten dan alleen gezondheidsdeskundigen? En als er meer verschillende visies komen, betekent dat automatisch een teveel aan informatie? Wie is de kapitein op dit schip?

Aan tafel zitten Jan Kees Emmer en Tom Kleijn en Spraakmaker vanuit Leeuwaarden Sybrand van Haersma Buma.

Het mediamoment van Jan Kees Emmer gaat over ‘de andere krant’. ‘’Het NRC heeft blootgelegd dat daar kanalen zijn met Russische desinformatie. Natuurlijk is er redactionele onafhankelijkheid, maar ik vind transparantie ook heel belangrijk,’’ aldus Jan Kees. Ook van Haersma Buma vindt de ontwikkelingen zorgelijk. Hoe ver zou je moeten gaan met de bestrijding van nepnieuws?

Voor Amerika-deskundigen Emmer en Kleijn was het een korte nacht. Want het was dan eindelijk zover, het eerste televisiedebat tussen President Donald Trump en Joe Biden. CNN noemde het een ‘an Absolutely awful debate’ en een ‘shitshow’, Fox News omschrijft het debat als een ‘kroeggevecht’. Hoe keken Emmer en Kleijn hierna? ‘’Het was een beetje alsof je had afgesproken om te gaan voetballen, en dan gaat rugbyen,” volgens Kleijn. Haersma Buma kan zich hier ook in vinden: ‘’Hier was de spelleider niet de baas, en dat moet wel.’’

Verder komen de meest opvallende momenten uit het debat naar voren volgens Kleijn en Emmer. Wat Kleijn het meest opviel aan het debat was het moment waarop Biden over zijn overleden zoon Beau Biden begint. Ook Haersma Buma vond dit een heel opmerkelijk moment. Hoe keek Emmer hierna en is er wel iets inhoudelijks te noemen aan het debat? En welke richting gaat Amerika nu op?

Aan tafel zitten Kees Boonman en Jaap van Zessen en Spraakmaker Jeroen Smit.

Het mediamoment van Jaap van Zessen gaat over de documentaire over Jochem Myer in het Uur van de Wolf. ‘’Ik kon niks negatief vinden over hem, dat is heel knap’’, vertelt van Zessen. Waar zit dat hem in?

Het mediamoment van Kees Boonman gaat over de oproep van de Franse president Macron aan de voorzitter van het Europees Parlement, over het 12 keer per jaar vergaderen in Straatsburg. Hoe kijkt Boonman hier na?

Verder wordt de persconferentie van gisteravond besproken. Boonman denkt dat het een ‘’poging tot leiderschap tonen was, maar vooral de urgentie uitstralen’’. Voor hem is in ieder geval één ding wel heel duidelijk. Ook Spraakmaker Jeroen Smit was het een en ander opgevallen. En Jaap van Zessen vertelt waarom er volgens hem nog wel wat schort aan de manier van communiceren.

Tot slot komt de zaak Nicky Verstappen ter sprake. Waar ligt de grens om deze zaak uitgebreid te bespreken in een talkshow? Van Zessen en Boonman hebben daar hun bedenkingen bij.

Aan tafel zitten Zoë Papaikonomou en Renzo Veenstra en Spraakmaker Johan Snel.

Het mediamoment van Veenstra gaat over de column van Teun van de Keuken in de Volkskrant. “Teun die schrijft dat hij iemand tegenkwam die verbaasd was dat hij een kritisch programma maakt voor de publieke omroep, ‘want dat kan toch niet?’ Toen dacht ik wel een beetje daar gaan we weer’’, vertelt Veenstra.

Eén van de verslaggevers van Veenstra deed vorige week verslag waarbij hij onderbroken moest worden. Veenstra: ‘’Mag ik het even plat zeggen? Door een ‘virusgekkie’. We moeten het maar accepteren, maar ik denk dat we nog flink wat op ons af gaan krijgen.”

Het is ook heel ingewikkeld, vult Papaikonomou aan. ‘’Trump maakt de media continu verdacht, maar aan de andere kant moet je natuurlijk wel kritisch kunnen zijn op media en dus ook op de publieke omroep. Maar wat is nou die lijn tussen kritisch kunnen zijn op media en doorslaan naar volledige verdachtmaking?”

Het mediamoment van Papaikonomou gaat over het afschermen van het privéadres van freelancers. ‘’Onze beroepsgroep wordt steeds meer freelance, dus er zijn heel veel journalisten die vanuit hun privéadres werken, wat automatisch ook je vestigingsadres wordt. Dit maakt iemand wel heel kwetsbaar en we maken veel gebruik van freelancers, hoe ga je daar dan mee om?’’ Veenstra heeft daar ook zijn bedenkingen bij.

Verder wordt de oproep van Diederik Gommers besproken om minder cijfers te noemen rondom het aantal besmettingen en doden omtrent corona. Hoe zien Papaikonomou en Snel dit?

Tot slot komt het gedrag van de supporters van Feyenoord gisteren ter sprake. De wedstrijd verliep soepel en het gejuich werd redelijk ingehouden. Hoe zien de forumleden de communicatie van deze grote clubs naar hun supporters?

Aan tafel zitten en Arjen Fortuin, Paul Jansen en Spraakmaker Doreen Boonekamp.

Het mediamoment van Paul Jansen gaat over een video van Thierry Baudet en Pieter Omtzigt. Afgelopen week was er een debat over Europa, waarbij Baudet volgens Omtzigt hem totaal tegenstrijdige verwijten voor de voeten wierp. Volgens de Kamervoorzitter was Baudet erop uit om een filmpje van te maken van Omzigt z’n reactie, om vervolgens te knippen en plakken. Wat vind Jansen hiervan? En is dit een probleem?

Het mediamoment van Arjen Fortuin gaat over een gesprek uit de uitzending ‘De Vooravond’, van gisteravond. Een gesprek met Rebecca Romperts, ‘’wat normaal begon maar waarbij de presentatoren met lange, omslachtige zinnen zich begonnen af te vragen waarom het gesprek over abortus zo extreem was.’’ Waarbij de ‘feestelijkheid rondom abortus’ ter sprake kwam, wat vind Fortuin hiervan? En hoe kijkt Jansen hier tegenaan? Een van de eindredacteuren van De Vooravond geeft toelichting over dit gesprek. Volgens Jansen nam Renze Klamer hierin een verkeerde rol aan, ‘’je bent presentator, geen opiniemaker.”

Tot slot komt de uitzending van Zembla gisteravond ter sprake, waarbij voormalig minister Halbe Zijlstra, nu topman bij bouwbedrijf VolkerWessels, heeft gelogen over zijn rol bij het goedkeuren van granulietstort.

Aan tafel zitten Pieter Klok, Roos Schlikker en Spraakmaker Andre Rouvoet.

Het mediamoment van Schlikker ging over het weren van advertenties op de populaire app ‘TikTok’, het gaat om advertenties voor dieet apps en –pillen. De app wordt vooral veel gebruikt door kinderen en tieners dus Schlikker is blij met het weren ervan. “Lijkt mij echt prima dat we geen dieetpillen proberen aan te praten aan kids van 12”.

Het mediamoment van Klok gaat over de verschijning van Nederland in het lijstje van de grootste cyberpowers ter wereld, in the Economist. ‘’Ja dat zijn toch de landen die het beste zijn in oorlogsvoering, of zeg maar: de oorlog van de toekomst. En op 5 staat Nederland, en dat is toch wel vrij uniek. We hebben geen kernwapens en bijna geen leger meer, maar in digitale oorlogsvoering zijn we dus blijkbaar heel erg goed.”

Ook hebben we het over het volledig gekantelde nieuwsbeeld rondom corona; van relativerende woorden over lege IC’s en voornamelijk besmette jongeren tot overgeplaatste patiënten en een potentiële nieuwe intelligente lockdown. Hoe gaat hoofdredacteur Klok hiermee om? Daarnaast wordt het nieuwe verhaal van NOS op 3 besproken over waar het geld na de invoering van het leenstel is heengegaan.

En tot slot komt ook de nieuwe omroep van rapper Akwasi: ‘omroep zwart’ ter tafel.

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Elger van der Wel en Spraakmaker Danka Stuijver.

Het mediamoment van Ornstein gaat over de bevlogen speech van Boris Johnson die gisteren zijn land toesprak. “Hij heeft laten zien dat hij niet weer overvallen zal worden door een tweede golf, iets waar Mark Rutte een voorbeeld aan kan nemen. Het is nu echt oorlog tegen het virus in Groot-Brittannië.” Ornstein vertelt uitgebreid hoe hij verder naar deze vurige toespraak kijkt en vraagt zich af hoe ook Mark Rutte zijn juiste toon kan vinden.

Het mediamoment van Elger van der Wel is de bekendmaking van de nominaties voor de Dutch Podcast Awards. Zijn er nog opvallende nominaties? En van der Wel is zelf genomineerd met zijn podcast Trust Nobody, een podcast over ‘Wie is de Mol?’ Hoe zit dat?

Gisteren schoof Famke Louise aan bij Jinek en Tim Douwsma vond zijn plek bij Op1 om hun #ikdoenietmeermee-beweging toe te lichten. Is het goed dat ze uitgenodigd worden aan tafel? Of is het een te groot podium? En is er wat verandert door het aanpassen van de hashtag naar #ikbenkritisch door Tim Douwsma?

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Ingrid Spijkers en Spraakmaker Roger van Boxtel.

Het mediamoment van Spijkers is een verhaal van eigen redactie. In de Week van Alzheimer brengen zij namelijk een bijzonder verhaal over een oud-collega. Spijkers vertelt er meer over.

Het mediamoment van Hoekman gaat over een stuk in Trouw, over de juridische afwikkeling van coronarechtszaken bij de kantonrechter. Wat vindt hij interessant aan dit stuk? Hoekman: “Je ziet de rechtsspraak ontwikkelen voor je ogen”. Wat heeft media voor invloed op bepaalde juridische zaken?

Het sluimerde al langer op de sociale media: ontevreden rappers en dj’s, die verplicht thuis moesten zitten en zich geen raad meer weten met de coronacrisis. Een aantal van hen heeft zich inmiddels verenigd: een #ikdoenietmeermee en een standaardzinnetje voor op Instagram. Hoe ga je als hoofdredacteur hiermee om? Is het onderwerp van discussie om hierover te berichten? Waar komt deze onvrede vandaan? Op welke manier kan overheid en media het best reageren? Is er voldoende transparantie? Zou een betere communicatie leiden tot meer begrip?

Aan tafel zitten Jan Slagter, Hansje van de Beek en Spraakmaker Roline de Wilde.

Het mediamoment van Slagter gaat over het programma Paradijs Canada, een reisprogramma van de VPRO gepresenteerd door Emy Koopman. Waarom vond hij dit zo’n interessant programma? Slagter: “Het hele beeld van Canada wat ik had stortte in”.

Het mediamoment van Van de Beek gaat over een onderzoek van FD, Trouw en onderzoeksplatform Investico. Twee Nederlandse effectenhandelaren en een Pools dochterbedrijf van ING hebben een rol gespeeld in een internationaal witwasnetwerk dat voor miljarden euro’s aan Russisch geld heeft weggesluisd. De onthulling maakt deel uit van de zogeheten FinCen Files. Het Amerikaanse nieuwsmedium Buzzfeed News kreeg duizenden documenten in handen en deelde die via het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalisten met vierhonderd journalisten in 88 landen. Hoe brengen al deze journalisten het nieuws? Wat valt op? Zien we dit soort samenwerkingen steeds vaker? Het lijkt alsof het banken maar niet lukt om hun blazoen op te poetsen, nemen de banken wel genoeg verantwoordelijkheid?

Ook hebben we het over de persconferentie van Rutte en De Jonge. Er werden weer nieuwe maatregelen aangekondigd. Maar of de boodschap wel echt overkomt, daar twijfelt Arie Dijkstra aan. Hij is hoogleraar gedragswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en was gisteren in Nieuwsuur te horen. Wat is de functie van zo’n persconferentie? Dijkstra zegt dat er weer heftige beelden nodig zijn; mensen moeten zien hoe erg het ook alweer is. Kan dat mensen tot ander gedrag aanzetten? Moeten er aansprekender mensen worden ingezet om bijvoorbeeld jongeren te bereiken?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Depla heeft het over waar jongeren hun informatie over corona vandaan halen. Vanavond maakt het kabinet de nieuwe coronamaatregelen bekend. Onder studenten en jongeren blijven de besmettingen oplopen. Nu zijn er plannen om met een campagne om jongeren bewuster te maken van de pandemie. Worden jongeren te veel weggezet als asociaal in de coronaberichtgeving? Is het mogelijk om met een voorlichtingscampagne jongeren aan te spreken? Of is angst de beste campagne?

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Marc Josten en Spraakmaker Paul Depla.

Het Mediamoment van Josten gaat over FC Emmen. EasyToys mocht geen hoofdsponsor van de club worden van de KNVB. De reden hiervoor is omdat EasyToys handelt in seksspeeltjes. Wat maakt dat de KNVB zich zo tegen erotiek keert? En kleuren sponsoren die alcohol en gokken propageren wel binnen de lijntjes volgens de KNVB?

Akwasi heeft van FunX de power award gekregen, voor zijn strijd tegen racisme. Hij stelde dat als hij een zwarte piet zou zien, hij deze in het gezicht zou trappen. Daarop kreeg hij veel kritiek, waarna hij zich excuseerde voor zijn uitspraak. Verdient Akwasi deze prijs? Moet je van onbesproken gedrag zijn om een held te kunnen zijn?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1