appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Mediacast

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Podcast afleveringen

#15 Gefilmd worden net nadat je moeder is vermoord

Download

Een uit Syrië afkomstige vrouw die in december bij een steekpartij in Maastricht haar moeder verloor, heeft aangifte gedaan tegen twee freelance-journalisten van die haar filmden op de openbare weg. Ze vindt dat de journalisten haar belaagden en zegt dat ze herhaaldelijk had gezegd dat ze niet gefilmd wilde worden. De journalisten zeggen dat dat nu eenmaal hun werk was. Dit en meer in deze Mediacast met Paul van Gessel (NH) en Diederik Broekhuizen, social media deskundige.

#14 Is de berichtgeving rondom de Amerikaanse president het afgelopen jaar veranderd?

Download

Veel aandacht deze week voor president Trump. Nu is er eigenlijk altijd wel veel aandacht voor the Donald. Maar nu omdat hij een jaar lang president is. Is de berichtgeving rondom de Amerikaanse president het afgelopen jaar veranderd? En op vrijdag natuurlijk weer Dokter Media. Tijs Stehmann geeft op vrijdag uitleg bij medische nieuwsberichten. Klopt het bericht wel? Wat wordt er bedoeld met die krantenkop? Waar komt dit nieuws precies vandaan? En wat moet de lezer hiermee? Vandaag: de griep-epidemie.

#13 Omroep Powned wordt van de tv gehaald; is het dan nog wel een omroep?

Download

Omroep Powned wordt van de tv gehaald. Dat meldt de Telegraaf. Het enige tv-programma dat Powned nog maakte, de zogenaamde Pownews Flits keert niet terug. Binnenkort komt er nog tijdelijk een compilatie van de webserie Captain Henk op tv, maar daarna is de omroep voorlopig van de beeldbuis verdwenen. Alleen op NPO Radio 1 is de omroep dan nog te horen, met het programma Zwarte Prietpraat. Is een omroep die niet op televisie komt nog wel een omroep? We praten erover met Marc Josten, hoofdredacteur van de Human en Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad.

#12 De 'trial by media' van Transavia-piloot Julio Poch

Download

Voormalig Transavia-piloot Julio Poch zat gisteren bij Jinek om te vertellen over de acht jaar die hij onterecht vast zat in een Argentijnse gevangenis. Poch werd ervan beschuldigd deel te hebben genomen aan de zogenoemde doden-vluchten tijdens het Videla regime in de jaren 70. In november werd hij vrijgesproken. Poch vertelde in het gesprek met Eva Jinek dat zijn arrestatie een vooropgezet mediaplan was. Hoe kijken Arno Kantelberg (Esquire) en Martha Riemsma (Twentse Krant Tubantia) terug op de rol van de media in de zaak Poch?

#11 Facebook wordt persoonlijker; wat betekent dit voor de media?

Download

Facebook gaat onze tijdlijn persoonlijker maken en laat meer persoonlijke posts zien in plaats van die van (media)bedrijven. Wat is de impact hiervan voor bedrijven als VICE? We spreken hoofdredacteur Casper Sikkema. En verder in deze Mediacast kun je horen hoe het bericht van RTL Nieuws (over het drukste verkeerspunt van Nederland) nog in de uitzending werd ingetrokken.

#10 Het interview met de Britse koningin Elisabeth; journalistiek of niet?

Download

De Britse koningin Elisabeth zit 65 jaar op de troon en dat was aanleiding voor haar om bij de BBC te vertellen over de kroning. Gisteravond werd dit uitgezonden op BBC One in de documentaire ‘The Coronation’. De koningin was vrij openhartig en het is bijzonder dat de Queen hieraan mee werkte, want normaal doet ze nooit uitspraken voor de camera. Zijn dergelijke interviews nog journalistiek te noemen? En we praten over reality-ster Barbie. Wordt zij genoeg beschermd door RTL? Deze Mediacast met interviewer Frenk van der Linden en Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool.

#9 'De media waren er als de kippen bij om studentenverenigingen weer eens aan de schandpaal te nagelen'

Download

Er is veel om te doen, de uitzending van Rambam over misstanden bij studentenverenigingen. De media waren er als de kippen bij om studentenverenigingen weer eens aan de schandpaal te nagelen. Te voorbarig, vinden forumleden Tom van 't Hek en Yoeri Albrecht. En ook in het Mediaforum: Lester de Perron geeft op de website doktermedia.nl uitleg bij medische nieuwsberichten. Klopt het bericht? Staat het in de juiste context? Vandaag bespreekt hij het volgende nieuws: Vrouwen hebben een grotere kans op het krijgen van lymfeklierkanker door borstimplantaten.

#8 Drie oud-premiers aan tafel; hoe Kijken in de Ziel tot stand kwam

Download

Gisteravond zond de NTR het tweede deel van Kijken in de Ziel uit. Coen Verbraak ging in het tweeluik op zoek naar de zielenroerselen van drie ex-premiers: Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende. Ruud Lubbers was de grote afwezige vanwege gezondheidsproblemen. Hoe kwam deze bijzondere uitzending tot stand en wat werd er gezegd? Deze Mediacast met journalist en interviewer Coen Verbraak en politiek commentator Kees Boonman.

#7 Is de #metoo-discussie uitgelopen op een heksenjacht?

Download

In de Mediacast hebben we het over de macht van de reaguurders. Twitter is relatief klein, maar bepaalt het debat. En is de #metoo-discussie uitgelopen op een heksenjacht tegen mannen? Pieter Klok, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant en Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland.

#6 Eva Jinek Omroepvrouw van het jaar 2017

Download

Afgelopen jaar won ze al de Zilveren Televizier Ster Presentatrice en kreeg ze een eervolle vermelding van de jury van de Nipkowprijs. In december werd ze door het magazine Harpers’ Bazaar gekroond tot Woman of the Year. Sinds gisteren kan Eva Jinek daar ook ‘Omroepvrouw van het Jaar’ aan toevoegen. Luister naar het Mediaforum waarin we spreken met Eva Jinek en met vaste forumleden Paul van Gessel en Wouter de Winther. Ook Fred Teeven, onze vaste tafelgast.

#5 Joost Vullings naar EenVandaag

Download

Joost Vullings, is vandaag eigenlijk mediamoment. De politiek commentator verlaat de NOS en gaat aan de slag bij EenVandaag. Waarom maakt hij de overstap? En is dit het einde van de formatievlog? Verder aan tafel Angela de Jong van het AD en Armen Hakhverdian, universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.

#4 NOS-bod op duels Oranje

Download

Volgens de Telegraaf zou de NOS diep in de buidel willen tasten om de komende vier jaar de wedstrijden van het zieltogende Nederlands elftal te mogen uitzenden. Kim Putters (SCP) en Margriet Brandsma (journalist) zitten in het Mediaforum.

#3 Uitspraak van Agt over Juliana

Download

Het NTR-programma Kijken in de Ziel van Coen Verbraak had dit keer een wel heel bijzondere aflevering: met 3 oud-premiers: Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende. Daarin was een opmerkelijke uitspraak te horen van oud-premier Van Agt over zijn contact met het toenmalig staatshoofd Juliana. We praten erover in het Mediaforum met Jan Slagter en Marc Chavannes en natuurlijk met Gerdi Verbeet Lees hier meer

#2 Rechtzaak tegen politici AfD

Download

Het Duitse Openbaar Ministerie spant mogelijk een rechtszaak aan tegen de politica Beatrix von Storch en Alice Weidel van de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Von Storch had op oudejaardag een boze tweet gestuurd nadat de politie in Noordrijn-Westfalen een nieuwjaarswens had getwitterd in het Duits, Engels en Frans, maar ook in het Arabisch. Von Storch twitterde: "Wat is er in hemelsnaam mis met dit land? Is dit soms om de barbaarse islamitische horde verkrachters te sussen?" We praten erover in het Mediaforum met Annette van Trigt en Bert Huisjes.

#1 125 jaar Telegraaf

Download

We beginnen het jaar met een verjaardag in het Mediaforum: de Telegraaf is 125 jaar geworden. De Telegraaf werd opgericht door jonkheer Henry Tindal en Gerard Adriaan Heineken, eigenaar van de brouwerij Heineken. En 1 januari 1893 verscheen het eerste exemplaar. De krant heeft een grote foto met alle journalisten meteen drankje feestelijk in de hand en een dikke extra bijlage over de geschiedenis. We praten erover met Jan Kees Emmer, oud-Telegraaf man en journalist en presentator Max van Weezel.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1