appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
Afbeelding

Het Mediaforum

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Podcast afleveringen

Hueck heeft het over drie prominente leden van het OMT die hebben aangegeven dat ze niet meer zullen reageren op agressieve tweets. Zij kregen teveel haatreacties binnenHueck vraagt zich af of het niet helpt om mensen te registreren, dat je in ieder geval weet wie de haatzaaiers zijn. Is er teveel ruimte voor nepaccounts en bots op internet? Mogen de OMT-leden dit soort reacties negeren of gaat dit ten koste van de informatievoorziening?

Aan tafel zitten Hella Hueck en Marc Chavannes en Spraakmaker Hans Aarsman.

Voor het Mediamoment van Marc Chavannes gaan we naar een betoog van Rob Wijnberg. Hij stelt dat de VS niet langer als een democratie kan worden gezien. Het is nu een ‘kleptocratie’, waarin Trump met zijn bedrijven steelt van de Amerikaanse burger. De verkiezingen zijn niet meer open, minderheden worden benadeeld bij het stemmen en je moet honderden miljoenen inbrengen om je kandidaat te kunnen stellen. Mag dit nog als nieuws worden gemeld of zijn we inmiddels gewend aan de leugens van Trump? Of is de VS té invloedrijk om te negeren?

De intocht van Sinterklaas gaat door, zonder publiek en in het geheim. Waarom heeft men ervoor gekozen om de locatie geheim te willen houden en dit vervolgens erbij te zeggen? Inspireert dit mensen niet juist om detective te gaan spelen, op zoek naar Sinterklaas? En hoe zullen de pieten omgaan met de 1,5 meter maatregel op de boot?

De algemene politieke beschouwingen zijn smullen voor alle politieke dieren. Welke onderwerpen komen aan bod? Willen we een sterke staat of moet de overheid in staat zijn om zelf aanbestedingen te doen? En hoe hebben politici zich geprofileerd de afgelopen tijd?

Het is de dag van de algemene politieke beschouwingen.

Nadat we gisteren de hoedjes, zwarte mondkapjes en de miljoenennota hebben gehad, reageert de Tweede Kamer vanochtend de plannen van het kabinet voor komend jaar. Waar komt de oppositie mee? De verkiezingscampagnes zullen doorklinken tijdens de algemene politieke beschouwingen, over een half jaar staan er verkiezingen op het programma.

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Joost Oranje en Spraakmaker Henk ten Velde.

Het mediamoment van De Winther gaat over een tv-moment met Loekasjenko en Poetin. De Winther vindt de beelden fascinerend Waarom? Hoe zijn de verhoudingen tussen de twee leiders? Kun je nog spreken van steun van Poetin voor de Wit-Russische president Loekasjenko?

Oranje wil het in zijn mediamoment hebben over een moment gisteren in Nieuwsuur: Bruls nam daarin openlijk afstand van De Jonge met betrekking tot mondkapjes en het testbeleid, in gesprek met presentator Jeroen Wollaars. Want Bruls wil de testcapaciteit gebruiken voor de cruciale beroepen. Wat voor effect heeft het, dat Bruls dit publiekelijk aangeeft? Bruls gaat hiermee in tegen het landelijke beleid. Is dat niet heel verwarrend voor het publiek? Hoe kijken onze mediakenners naar het beleid en de communicatie rondom dat beleid? De Winther: “Wat mij opvalt bij Hugo de Jonge is dat er een patroon is ontstaan waarin elke keer verwachtingen worden gewekt die niet worden waargemaakt”.

Het is vandaag de 3e dinsdag van september. Traditioneel wordt alles gelekt, is er iets dat nog niet gelekt is? Verwachten onze mediakenners nog iets spannends? En kijken ze uit naar de Algemene Beschouwingen?

Het Openbaar ministerie heeft gisteren taakstraffen geëist in de racismezaak rond bedreigingen van journaliste Clarice Gargard. Tijdens een livestream op haar website werden hatelijke reacties en bedreigingen geplaatst. Geef je met deze rechtszaak een goed signaal af? Gargard zelf was er maar heel kort bij. Zij heeft geen vertrouwen meer in een eerlijk verloop van het proces. Het OM heeft de officier van justitie die het onderzoek leidde namelijk op het laatste moment vervangen, omdat er dit weekend nogal veel ophef over haar persoon was vanwege een nevenfunctie in het Meldpunt Discriminatie. Is het punt totaal overschaduwd door hoe het OM zich gedroeg? Hoe had het anders aangepakt kunnen worden?

Aan tafel zitten Bert Huisjes, Tom Kleijn en Spraakmaker Martin van Rijn.

Het mediamoment van Huisjes gaat over Lucky TV. Vanavond is het voor het eerst te zien op RTL, als ‘toetje’ van Jinek. Blijven onze mediakenners hangen om dit te zien? En past deze humor bij het RTL-publiek? Heeft dit ook nog invloed op de kijkcijfers van Op1?

Voor het mediamoment van Kleijn gaan we naar de Verenigde Staten. Het interview met Bob Woodward in 60 minutes afgelopen nacht. Het was allemaal naar aanleiding van Woordwards boek Rage, over president Donald Trump. De afgelopen week is er al veel nieuws uitgelekt, zoals dat Trump al langer wist hoe gevaarlijk het coronavirus was. Zat er nog nieuws in het interview gisteren? En wat maakt zijn boek zo interessant? Interviewer Scot Pelley zegt dat een journalist eigenlijk geen oordeel moet vellen. Heeft hij hierin een punt? Kleijn: “Je moet het oordeel aan de lezer overlaten”. Heeft dit boek nog invloed op de verkiezingen?

We blijven in de Verenigde Staten, want het loopt uit de hand bij de bosbranden aan de westkust. Op sociale media gonst het van de geruchten dat branden zijn aangestoken door Antifa. Dat lokt weer knokploegen naar de regio, die wegen afsluiten op zoek naar deze vermeende brandstichters. Dit noopte de politie om deze geruchten op Facebook te ontkrachten. Tegelijkertijd werd een agent op non-actief gezet omdat hij juist in een interview een verband had gelegd tussen Antifa en de branden. Hoe desastreus is deze berichtgeving?
Tegelijkertijd introduceert de Volkskrant een project om opiniebubbels tegen te gaan. Door mensen met een totaal verschillende mening met elkaar in gesprek te laten gaan. Zou een dergelijk project ook werken in de VS?

Tot slot: grote ophef dit weekend rondom het Openbaar Ministerie. Officier van Justitie Jacobien Vreekamp kwam onder vuur te liggen toen bleek dat zij in het bestuur van een discriminatiemeldpunt heeft gezeten samen met de voorman van Kick out Zwarte Piet. In diezelfde beweging is ook rapper Akwasi actief. Akwasi werd door dezelfde officier niet vervolgd. Het OM heeft nu deze officier van een andere racismezaak gehaald, die van Clarice Gargard. Geeft het OM hiermee een dubbel signaal af? Of is dit een goede zet?

Aan tafel zitten Stéphane Alonso, Ward Wijndelts en Spraakmaker Ilvy Njiokiktjien.

Het mediamoment van Wijndelts komt uit eigen huis. Ze zijn achter de ins-en outs van het gehackte Twitteraccount van Donald Trump gekomen. Het bleek in 2016 helemaal niet zo moeilijk om in dat Twitteraccount te komen. Waarom loont het om in onderwerpen als deze te investeren?

Voor het mediamoment van Alonso gaan we terug naar afgelopen woensdag, toen er in de kamer werd gedebatteerd over het Europees Herstelfonds. Aan het eind van het toch lange debat zet Wilders nog even een boom op over de rechtstaat in Hongarije. Wat was daar interessant aan?

Na 28 jaar bij de BNNVARA maakte Paul de Leeuw in 2018 de overstap naar RTL. Maar nu, twee jaar later, blijkt het niet te zijn geworden wat hij er van hoopte en dient hij zijn contract niet uit. De Leeuw zelf hebben we nog niet gehoord over deze stap, maar zijn verklaring werd gisteravond voorgelezen bij RTL Boulevard. In deze tijd moeten programma’s meteen scoren, past dat bij een type als Paul de Leeuw? Volgens media-expert Ron Vergouwen moest het publiek van RTL te veel wennen aan Paul de Leeuw. Hoe kijken onze mediakenners hier naar?

Een bijzonder experiment bij het festival BredaPhoto. Fotograaf Jan Hoek heeft in zijn tentoonstelling ‘Power to the Models’ het heft uit handen gegeven. De modellen mochten beslissen hoe zij op de foto wilde. Levert dit interessante fotografie op? Zien we dit vaker, dat de geportretteerde persoon meer invloed heeft op de foto en de fotograaf minder machtig is? In hoeverre ga je als fotograaf mee in de wensen van modellen? Njiokiktjien: “Ik wil met een foto een echt verhaal vertellen en niet in clichés vervallen”

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Ronald Ockhuysen, Henrike van Gelder en Spraakmaker Kim Putters.

Het mediamoment van Van Gelder gaat over een mail die zij ontving naar aanleiding van een verhaal op de cover van Kidsweek. Het verhaal gaat over twee zwarte jongetjes in Amerika en ouders die uitleggen hoe je in deze tijd met de politie moet omgaan. Welke kritiek kwam hierop?

Het mediamoment van Ockhuysen gaat over foto’s van de bosbranden in Californië. Hij zag de foto’s op sociale media en vond het een mooi beeld, ondanks natuurlijk de schrijnende situatie erachter. Het nieuws en beelden bereiken ons via sociale media snel. Zou je deze foto dan ook nog de volgende dag in de krant plaatsen?

Om meer in gesprek met ons te komen, kritiek aan te horen hielden premier Mark Rutte en onze minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een Facebooksessie en die ging natuurlijk over het coronavirus. Is het goed dat ze dit buiten de reguliere media doen? Van Gelder: “Zo’n Facebooksessie werkt de suggestie van ongefilterdheid; iedereen kan zijn vragen stellen en ze worden meteen beantwoord. We halen de journalisten er tussen uit, dus dit is het eerlijke verhaal”.

Beroemde rappers met groot bereik, zoals Bizzey, DJ Jean en Willie Wartaal keerden zich de afgelopen maanden tegen de maatregelen en zetten hun bereik in om hun verhaal te verspreiden. NOS op 3 maakte een video over de complotten in een crisis en dan vooral wat het doet met jongeren. Ook Kidsweek heeft een artikel gewijd aan complottheorieën. Hoe leg een complottheorie eigenlijk uit aan kinderen? Complottheorieën worden vooral online groot. Hoe gaan traditionele media hiermee om? Moet je de discussie aangaan?

Tot slot, het boek moet nog uitkomen, maar nu al heeft Watergate-schandaal journalist Bob Woodward een primeur te pakken. Donald Trump wist in het begin van dit jaar al hoe gevaarlijk het coronavirus is. Had Woodward deze informatie eerder moeten delen?

Aan tafel zitten Dieuwertje Kuijpers, Avi Bhikhie en Spraakmaker Nina Jurna.

Het mediamoment van Kuijpers gaat over het programma Op1, waar gisteren Maurice de Hond te gast was. Volgens Kuijpers wordt ‘de wetenschap’ in het programma verkeerd neergezet. Ze legt uit wat ze daar bezwaarlijk aan vindt en wat anders zou moeten. En hoe gaat de journalistiek om met andersdenkenden?

Bij het mediamoment van Bhikhie staan we nog even stil bij het NRC-nieuws van gisteren. Daaruit bleek dat landelijke politici een toename signaleren van het aantal bedreigingen dat ze ontvangen. Bhikhie loopt zelf ook veel in Den Haag rond. Merkt hij zelf ook iets van de bevindingen van het NRC? Er is meer beveiliging gekomen door de jaren heen. Is de sfeer in Den Haag veranderd? Volgens Bhikhie keert de agressie zich ook vaker tegen journalisten. Is dit een nieuwe ontwikkeling, of is het al ouder en zien we het nu vaker in beeld?

In het verlengde hiervan hebben we het over de zaak die journalist Clarice Gargard aanspande tegen 25 mensen die haar via Facebook allerlei verwensingen deden. Vanaf maandag vinden de zittingen plaats. Gargard streamde in november 2018 op Facebook de Sinterklaasintocht en in de comments verschenen opmerkingen die varieerden van scheldpartijen tot dreigen met zwaar geweld. Kan met deze zaak een groter statement gemaakt worden? Zijn onze mediakenners zelf al eens bedreigd? Moet de rechtsstaat de journalistiek beschermen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Mireille van Ark en Spraakmaker Hans Jaap Melissen.

Het mediamoment van Van Ark gaat over de Haagse Journalistiek in coronatijd. Morgen verschijnt het boek ‘Stilte op het Binnenhof’ geschreven door Laurens Boven en Sophie van Leeuwen. In het boek wordt inzichtelijk gemaakt hoe media en ministerie samenwerken. Welke inkijkjes geeft het boek nog meer? Welke lessen kunnen journalisten uit dit boek leren?

Voor het mediamoment van Kleijn richten we onze blik op Amerika. Donald Trump heeft om het ontslag gevraagd van een journalist bij Fox, die berichten heeft bevestigd dat Trump militairen ‘losers’ zou hebben genoemd. Dit geeft de interne rel bij Fox goed weer. Kleijn legt uit wat het verhaal is.

De krant The Guardian heeft een artikel gepubliceerd over de Black Lives Matter-protesten in Amerika. Zij publiceren gegevens waaruit blijkt dat maar liefst 93% van de protesten geheel geweldloos verloopt. Dat is in contrast met de beeldvorming die er is. Moet er meer context geschetst worden bij zulke berichtgeving? Hoe vinden journalisten het evenwicht in wat ze wel en niet laten zien? Beeldvorming is een krachtig middel. Hoe gaan we hier in Nederland mee om?

Verder hebben we het over Adam Curry. Hij gaat een nieuw platform lanceren waar alle podcasts verzameld zijn die er gemaakt worden. Met zijn ‘podcastindex.org’ wil hij de vrijheid van meningsuiting beschermen. Curry maakt zich namelijk grote zorgen over de machtsconcentratie van grote podcastplatforms zoals Spotify, iTunes en Pandora. Er is dus geen monopolie op de podcastmarkt. Waarom is er nog een platform nodig? Delen onze mediakenners de zorgen van Curry? Kleijn: “We zijn bijna niet meer gewend dat je zelf kan kiezen wat je wil, in plaats van dat een algoritme het voor je doet”.

Het NPO3-programma ‘Dertigers’ krijgt een tweede seizoen. Dat is opvallend, omdat er op tv nauwelijks naar wordt gekeken: zo’n 250.000 mensen. Maar online trekt de serie een miljoenenpubliek. Meer dan 5 miljoen mensen kijken ernaar op het moment dat het hen het zelf het beste uitkomt. Als er gesproken wordt over bezuinigingen bij de NPO wordt vaak geopperd NPO3 te schrappen. Is dit daar een bevestiging van?

Aan tafel zitten Paul Römer, Charlotte Nijs en Spraakmaker Jim Jansen.

Het mediamoment van Nijs gaat over Goedemorgen Nederland. Dat programma is sinds vandaag weer terug op tv. Waarom is ze blij dat het er weer is?

Het mediamoment van Römer gaat over een foto uit de krant, van een man uit Indonesië die levend in een doodskist ligt. Mensen die in Jakarta worden betrapt zonder mondkapje, kunnen als straf krijgen een minuut in zo’n doodskist te liggen. De autoriteiten in Oost-Jakarta bedachten de maatregel om mensen bewust te laten nadenken over de gevolgen van hun daden. Het viel Römer op dat er veel fotografen op af kwamen. Is dit een slimme overheidscampagne?

Dan kijken we naar de nieuwe televisieprogramma’s. Kijkcijfers zeggen natuurlijk niet alles, maar wellicht had Römer, als Talpa-directeur een betere start gewenst voor de 5 Uur Show en Dit vindt Nederland? De programma’s hadden namelijk niet de beste start. Römer: “Iemand die afhaakt krijg je niet gauw meer terug, dus daar moet je mee oppassen”. Kritiek bij Dit Vindt Nederland? was onder andere dat er te veel verschillende stellingen behandeld zouden worden. Wat zijn volgens Römer verbeterpunten voor het programma? En wanneer beslis je of een nieuw programma door moet gaan of moet stoppen? Ook kijken we naar de NPO, met het nieuwe programma De Vooravond. Fidan Ekiz sprak zich onder andere uit over Geert Wilders. Moet je als host voorzichtig zijn met je mening delen? Had Renze Klamer kritischer moeten doorvragen na de uitspraken van Ekiz?

Het was dit weekend niet te missen: Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Zaken, is begonnen met de campagne van Sigrid Kaag, lijsttrekker van D66. De campagne begon bij Buitenhof. Is dat een goede plek om te starten? Er zijn meer ministers die nu een dubbele functie hebben: lijsttrekker en minister. Hoe ga je hier als politiek verslaggever mee om?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Catherine Keyl en Spraakmaker Hans Engels.

Zou Louis van Gaal de nieuwe bondscoach worden? En hoe berichten kranten hierover? Daarover gaat het mediamoment van Emmer. Zijn oude krant, De Telegraaf is niet heel enthousiast over Van Gaal.

Het mediamoment van Keyl gaat over de mediaweek van Catherine. Ze was veel in beeld in de media deze week. Eén van die plekken waar we Keyl konden zien shinen is Dit vindt Nederland, het nieuwe opinieprogramma op SBS6. Wat is de kracht van dit programma? Hoe gaat het met de kijkcijfers? Keyl: “SBS is natuurlijk niet erg verwend met kijkcijfers, dus het valt hun allemaal mee”. En wat zouden onze mediakenners anders doen?

Journalistenvakblad Villamedia keek met hoogleraar journalisitek in Groningen Bart Brouwers naar een aantal bedrijfsmatige aspecten van de papieren krant. Over de toekomst van de papieren krant is het artikel niet zo optimistisch. Is het nog rendabel, een papieren krant? En hoe is het met de alternatieven gesteld? Zullen huis-aan-huisbladen ook steeds vaker digitaal verspreid worden? En waarom stappen kranten nog niet over naar compleet digitaal?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Thomas Muntz, Freek Staps en Spraakmaker Anita Witzier.

Volgens Staps is het de taak van de media om mensen, vooral Amerikanen, erop te wijzen dat het dit jaar anders zal gaan dan anders en niet in één nacht de nieuwe president wordt gekozen. Door het stemmen met post en andere maatregelen gaat dit meer tijd kosten. Moeten media zorgen dat mensen niet de verwachting hebben dat het wel in één nacht gebeurd? En hoe gaan we ermee om als beide partijen de winst gaan claimen?

Het mediamoment van Muntz gaat over Grapperhaus en de Britse schrijver Graham Greene. Muntz zag gisteren Grapperhaus door het stof gaan in de Tweede Kamer en moest denken aan het werk van die Britse schrijver. Hij legt uit waarom.

De voormalig prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle tekenen een deal met Netflix, meldt The New York Times. Het stel is een eigen productiebedrijf begonnen en gaat films, documentaires en series maken. In een paar docu’s zullen ze ook zelf te zien zijn. Is dit een gouden zet van Netflix? Of juist vooral van Harry en Meghan? Gaat het om de beste programma’s, of de “beste namen” binnen te halen?

Ook te gast is Ilan Hoekstra, podcastmaker voor Alicante, onderdeel ook van deze zender. Vandaag komen zij met een nieuwe aflevering en daarvoor zijn ze op bezoek gegaan bij de redactie van ‘De Andere Krant.’ Hoe kwam de podcast tot stand? Hoekstra: “We moesten eerst door verwijten heen voordat we met deze mensen in gesprek konden”. Hoe belangrijk is het om De Andere Krant een podium te bieden? Zijn de artikelen in die krant feitelijk en onderbouwd? En kun je het vergelijken met reguliere media? En waarom haalt het nieuws uit De Andere Krant de reguliere media niet? Staps: “We zien dit niet in de reguliere media omdat het vaak ononderbouwde claims zijn”.

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Marc Josten en Spraakmaker Arno Visser.

Het mediamoment van Josten gaat over de speech van Joe Biden gisteren. Waarom maakte deze speech zo veel indruk op hem? Maken deze speeches ook indruk op de kiezer die hij voor zich moet zien te winnen? Josten: “Het is zinloos om als politicus in Amerika op dit moment om de waarheid na te streven en bepaalde mechanismen bloot te leggen”.

Het mediamoment van Kantelberg gaat over het proces dat vandaag begint in Parijs over de aanslagen op onder andere de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in 2015. Gisteren publiceerde het weekblad opnieuw de Mohammed-cartoons die de redactie destijds doelwit van islamitisch terrorisme maakten. Levert het publiceren van die cartoons iets op? In Frankrijk is de terreurdreiging ondertussen nog steeds 'extreem hoog' staat vandaag in het AD te lezen. Er worden tot op de dag van vandaag aanslagen verijdeld en duizenden mensen staan op een 'zwarte lijst' van moslimextremisten. Zou het publiceren van de cartoons het vuur kunnen doen oplaaien?

Al wil het kabinet nog zo graag verder met het aanpakken van de coronacrisis, de Grapperhaus-soap is nog niet afgelopen: er is weer belastend beeldmateriaal gepubliceerd van de bruiloft van de minister van Justitie en Veiligheid. Shownieuws maakte dat gisteren bekend. Waar eerder alleen een bordesfoto te zien was waar de gasten te dicht op elkaar stonden, zijn er op nieuwe beelden te zien dat Grapperhaus zijn schoonmoeder knuffelt en dat er handen worden geschud. Wat betekent dit voor de minister, die daar vandaag over in de Kamer moet gaan praten? Wat vinden onze mediakenners van de manier waarop de foto’s tot stand zijn gekomen en gepubliceerd? Josten is van mening dat “ook een publieke figuur zijn privacy heeft”. Kantelberg zegt juist: “Grapperhaus heeft het recht op privacy misbruikt om alle regels met voeten te treden”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Arjen Fortuin en Spraakmaker Onno Hoes.

Het mediamoment van Fortuin gaat over: ‘3 procent van het nationaal inkomen moet naar de wetenschap’, in een toespraak van minister Kaag. Maar dat bleek toch anders te zitten… Is het gewoon onhandig geformuleerd? Of slimmer PR?

Het mediamoment van Wijndelts gaat natuurlijk over de verjaardag van Vrij Nederland gisteren. Voor het jubileum hebben ze parels uit het verleden opgedoken. Hoe was dat om terug te kijken in die geschiedenis? Welke tradities en veranderingen heeft hij gezien?

Het nieuwe tv-seizoen begon gisteren met de start van twee nieuwe talkshows. Dit Vindt Nederland! met presentator Natacha Harlequin op SBS. En je had natuurlijk het veelbesproken nieuwe programma: De Vooravond met Fidan Ekiz en Renze Klamer. Hoe hebben onze mediakenners hiernaar gekeken? Hoe is de samenwerking tussen Ekiz en Klamer?

Er komt vanavond weer een persconferentie over het coronavirus. Het is inmiddels in ieder geval zes maanden na de eerste uitbraak van het virus in ons land. Er wordt al gezegd dat Rutte en De Jonge naar verwachting geen nieuwe maatregelen zullen aankondigen. Is het goed dat er toch weer een persconferentie komt? In de zomer waren er geen persconferenties, nu weer wel. Zouden er in de zomer ook meer updates geweest moeten zijn? Hoes: “Ik zou die zomerstop niet gedaan hebben”.

En vandaag wordt er nog een verjaardag gevoerd, namelijk van het Radio 1 Journaal. Die bestaan vandaag 25 jaar. Zijn onze gasten vaste luisteraars? Fortuin: “Jurgen van den Berg maakt mij ’s ochtends wakker en dat vind ik erg prettig”.

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Angela de Jong en Spraakmaker Cees Korvinus.

Het mediamoment van De Jong gaat over de tv-comeback van Rolf Wouters. Deze comeback viel haar tegen. Waarom was het een teleurstelling?

Het mediamoment van Ornstein gaat over de verjaardag van Vrij Nederland. Het blad bestaat vandaag 80 jaar. Ornstein heeft er zelf ook 13 jaar gewerkt. Hoe kijkt hij op deze tijd terug? Ornstein: “Je moest politieke journalistiek bedrijven met een glimlach”. Wat is en was volgens hem de kracht van Vrij Nederland?

En met nog twee maanden tot de verkiezingen lijkt Amerika onder hoogspanning te staan. Een nieuwe dode bij een demonstratie heeft dit weekend de gemoederen in de Amerikaanse verkiezingsstrijd verder verhit. Zaterdagnacht werd in Portland, demonstrant gedood. De burgmeester van Portland haalde vervolgens hard uit naar Trump. Dit debat wordt dus via de media gespeeld. Zorgt dat voor meer polarisatie? Ondertussen heeft Nancy Pelosi gezegd dat er voor de verkiezingen in november geen tv-debatten moeten komen tussen Joe Biden en Donald Trump. Volgens haar neemt Trump altijd een loopje met de waarheid en moet Biden daar niet aan meewerken, zo schrijft de New York Post. Is dit een goede aanpak? Of moet Biden wel met Trump in debat gaan? Ornstein: “Biden wordt weggehouden; ze zijn gewoon bang dat Trump dat debat wint”.

Vandaag start een nieuw televisieseizoen. Zowel de publieke als commerciële omroep. De verwachtingen zijn hoog gespannen, vooral voor De Vooravond en het presenteerdebuut van Natascha Harlequin bij ‘Dit vindt Nederland’. Wat verwacht tv-columnist Angela de Jong hiervan? Welke programma’s kijkt zij nog meer naar uit?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Renzo Veenstra en Spraakmaker Boris van der Ham.

Het mediamoment van Veenstra gaat over de verjaardag van SBS6. deze maand bestaat SBS6 25 jaar en daar las Veenstra vanmorgen een artikel over met Fons van Westeloo. Dat bracht allemaal herinneren boven. Hoe was die opkomst van SBS6 en andere commerciële zenders?


Het mediamoment van Riemsma gaat over de horeca en met name hoe de horeca in het nieuws is. Er wordt nu vooral bericht over de regelgeving en of dat wel goed gaat. Volgens Riemsma moeten media het belang van de horeca, de “huiskamers van een stad”, veel meer in beeld gebracht worden. Riemsma: “Valt de horeca en cultuur weg, dan gaat de ziel uit een stad”.

Morgen start de Tour in Nice. De wereldberoemde wielerronde is dit jaar uiteraard anders dan anders. Momenteel is heel Frankrijk oranje gebied, sommige delen zijn zelfs rood. Toch gaat de Tour, en daarmee het hele mediacircus, gewoon door. Riemsma: “Dit is natuurlijk een historische tour, dus daar moet je bij zijn als je in de journalistiek zit”. Hoe gaat de tour er mediatechnisch uitzien? Hoeveel journalisten kunnen afreizen? Kunnen de interviews na de finish wel doorgaan?

Het kabinet maakte gisteren bekend dat alle Nederlandse nertsenfokkerijen per maart 2021 gesloten moeten zijn: drie jaar eerder dan gepland. Het grote aantal coronabesmettingen in nertsenfokkerijen gaf de doorslag. Veel nertsenfokkerijen zijn gevestigd in Brabant. Hoe gaan ze hier bij Omroep Brabant mee om? Veenstra: “Een aantal maanden geleden stuurden wij nog pushberichten als er een nertsenfokkerij besmet was; daar zijn we mee gestopt. Dat was niet meer bij te houden”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Roos Schlikker en Spraakmaker Sicco de Knecht.

Het mediamoment van Schlikker gaat over Marieke Lucas Rijneveld. Zij won gisteren als eerste Nederlander de International Booker Prize. Het boek kreeg destijds van het NRC twee sterren. Is deze prijs een hart onder de riem voor iedere schrijver? Schlikker: “Als schrijver weet ik ook hoe ongelofelijk kwetsbaar je bent met recensies”

In zijn mediamoment wil De Winther het hebben over zijn guilty pleasure. Namelijk het televisieprogramma De Slimste Mens. Waar zit de kracht van het programma?

Dan hebben we het over het CDA. Het is weinig verrassend, maar na extern onderzoek blijkt dat er geen fouten zijn gemaakt in de CDA-lijsttrekkersverkiezing. Er zijn nog wel wat losse eindjes, maar die zijn nu niet meer te verifiëren, aldus het CDA-bestuur. Is de lucht hiermee geklaard? De Winther: “Ik ben er niet van overtuigd dat dit goed is uitgezocht”. Is deze kwestie schadelijk voor de partij?

De basketballers uit de NBA-competitie weigerden gisteravond te spelen. Op deze manier protesteren zij tegen het buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Ook in het honkbal, vrouwenvoetbal en vrouwenbasketbal wil men niet meer spelen. Tennisster Naomi Osaka doet niet meer mee aan het WTA-toernooi in New York. Hebben deze statements en acties zin? Schlikker: “Sport is in Amerika politieker dan in Nederland”.

Tot slot: Interviewer Ab Gietelink en huisarts Rob Elens hebben een kortgeding aangespannen tegen YouTube, omdat het twee video’s van hen heeft verwijderd. In de video vertelt Rob Elens dat hij coronapatiënten goed heeft kunnen helpen met een anti-malariamiddel, hetzelfde middel dat door president Trump en Bolsonaro wordt aangeprezen. YouTube vindt dat dit soort claims niet gedaan mogen worden, omdat de werking nog niet wetenschappelijk is bewezen. Is het aan YouTube om te bepalen wat wel en niet ‘juiste informatie’ is? De Knecht: “De ‘taak’ van YouTube is slecht gedefinieerd”.

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Elske Schouten en Spraakmaker Maarten Ducrot.

Het mediamoment van Schouten gaat over een relletje rondom het lied dat altijd gezongen wordt bij The Night of the Proms. De tekst is: ‘Rule Brittania, Brittania rule the waves. Brittons never never never shall be slaves’. Dit jaar mag er niet meegezongen worden. Boris Johnson is kwaad; hij vindt dat de Britten trots op hun geschiedenis mogen zijn. Maar de BBC zegt dat het niet zingen van de tekst met corona te maken heeft.

Het mediamoment van Brandsma gaat over een boek dat 25 jaar uitkomt dan gepland. ‘Haagse Jaren’ van Ruud Lubbers. Brandsma: “Ik vind dit verplichte kost voor alle journalisten”. Het boek ligt dus al 25 jaar op de plank. Gaan we nog nieuwe dingen te weten komen? En is er in die tijd veel veranderd in de politiek?
Het rommelt bij het CDA. Die partij gaat onderzoek doen naar het verloop van de lijsttrekkersverkiezing, waarbij Hugo de Jonge nipt won van Pieter Omtzigt. Het onderzoek zal echter niets veranderen aan de uitslag van de verkiezing, laat partijvoorzitter Rutger Ploum weten. Is dit vreemd? Hadden ze dit anders moeten aanpakken?

Na dagen van rellen in Utrecht, aangezwengeld door vloggers in besloten online groepen, klopt burgemeester Peter den Oudsten aan bij minister Grapperhaus. Den Oudsten wil dat het makkelijker wordt om toegang te krijgen tot die besloten groepen, om zo eventuele rellen vóór te zijn. Zou dat een goede ontwikkeling zijn; de politie die meekijkt in gesloten Whatsapp- en Facebookgroepen? Schouten: “Het moet wel in proportie zijn met dat wat je wil voorkomen”.

Drie grote Nederlandse modebladen, Elle, Vogue en Harpers Bazaar, hebben een donker model op de cover van hun september-nummer staan. In plaats van over de laatste mode, reppen de bladen over ‘change’. Elle schrijft zelfs in koeienletters op de cover: zo kan het ook. Je kunt hier cynisch naar kijken, maar Brandsma vindt het wel belangrijk dat dit gebeurd.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Sandrina Hadderingh en Spraakmaker Wendelien van Welie.

Voor het mediamoment van Hadderingh gaan we naar Wezep. Daar waren dit weekend rellen na een grote brand. Volgens haar kan het verhaal ook een heel andere kant hebben. Hoe onderzoeken zij die verschillende kanten aan het verhaal? De laatste tijd zijn er vaker rellen in het nieuws. Wordt er te snel gesproken over een patroon?

Journalistenvakbond NVJ maakt zich grote zorgen over het vertragen van het zogenoemde persalarm; via deze melding krijgen journalisten te weten waar en waarom er hulpdiensten zijn ingeschakeld. Tot nu toe kregen journalisten deze melding gelijk met de hulpdiensten, zodat ze er naartoe kunnen gaan. Nu komt dit bericht tot wel tien minuten later. Hoe belangrijk is het voor de journalistiek om snel zo’n melding te krijgen? Zijn er andere manieren waarop je snel tot het nieuws komt?

Het mediamoment van Kuijper gaat over de kunst van het persberichten maken. Wat ging er volgens hem mis bij het persbericht van het Planbureau voor de Leefomgeving? En wat hadden ze beter kunnen doen? Kuijper: “Journalisten moeten zelf het rapport lezen en niet met het persbericht aan de haal gaan”.

Sander Schimmelpenninck stopt met het presenteren van de talkshow OP1. Heel verassend is het niet, hij heeft altijd al getwijfeld of de rol van talkshowhost wel bij hem paste. Hij zegt hier zelf over: “Ik vond het al een ingewikkeld verhaal toen ik werd gevraagd. Ik heb al zoveel andere dingen. Ik heb me erin laten lullen.” Zullen onze mediakenners hem missen?

EO’s Boomhut Battle uit 2018 ligt onder vuur. De Publieke Omroep stelt strenge regels aan sponsoring en toch kwam dit programma met geld van Drentse campings en de provincie tot stand. Het Commissariaat van de Media doet onderzoek, meldt NRC. Wat mag je wel of niet doen met sponsoring als publieke omroep?

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Charlotte Nijs en Spraakmaker Jean van de Velde.

Het mediamoment van Nijs gaat over een artikel van Follow the Money over de invloed van de tabakslobby op de VVD. Er was iets in dit artikel dat Nijs opviel. Hoe ga je om met partijen die ergens belang bij kunnen hebben? Welke afweging maak je?

Voor het mediamoment van Kleijn gaan we naar de Verenigde Staten; waar twee vooraanstaande families uit elkaar vallen... Kleijn legt uit wat het verhaal is. Vandaag begint ook de Republikeinse conventie. Hebben de recente ontwikkelingen nog invloed daarop?

‘Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima schenden coronaregel tijdens vakantie in Griekenland’. Dit pushbericht stuurde RTL Nieuws gisteren de wereld in: op de foto is het koninklijke echtpaar te zien naast een Griekse restauranthouder. Ze staan gezellig naast elkaar; niet op anderhalve meter. Tegelijkertijd publiceert de Duitse krant Bild foto’s van het koningspaar op een dure boot. Via Twitter, onder meer via Story-hoofdredacteur Guido den Aantrekker, worden de beelden ook in Nederland verspreid. Heeft de mediacode van het Koninklijk huis zijn langste tijd gehad? Nijs: “Als ze zelf een beetje de rek in de mediacode opzoeken dan mogen wij als media dat ook wel doen”. Had het koningspaar meer moeten denken aan hun voorbeeldfunctie?

Terwijl de protesten in Wit-Rusland in volle hevigheid doorgaan, grijpt president Loekasjenko naar visueel machtsvertoon. Zo kwam dit weekend een video online, waarin de leider te zien is in een kogelvrijvest, kalasjnikov in de hand. Samen met zijn zwaarbewapende zoon, slechts 15 jaar oud, en nog wat andere beveiligingstypes stapt hij in een helikopter. Hij zou naar de camera roepen: “ze vielen als ratten uiteen,” doelend op de betogers. Hoe kijken onze mediakenners naar deze beelden? Kleijn: “Je ziet geschiedenis gewoon gebeuren”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Lubach heeft het over Navalny, die is vergiftigd. Hij staat bekend als de grootste tegenstander van president Putin. Het is niet de eerste keer dat iemand de rekening krijgt gepresenteerd van kritiek hebben op de Russische regering. In Omsk wordt Navalny verpleegd, nadat hij mogelijk is vergiftigd. Het nieuws blijft zich ontwikkelen als een spionagethriller. Er was veel beeldmateriaal, we hoorden Navalny kreunen van de pijn en we zagen hem op een brancard naar de ambulance worden gebracht. Hij leeft nog, maar ligt wel in coma. Wat is de rol van Putin, en wat weten we nog niet?

Aan tafel zitten Thomas Muntz en Zoë Papaikonomou en Spraakmaker Arjen Lubach.

Het Mediamoment van Papaikonomou ging over een essay in Vrij Nederland van Frederike Geerdink.

Met Muntz bespreken we de arrestatie van Steve Bannon, adviseur van Trump. Hij zou onder valse voorwendselen meer dan 21 miljoen euro via internet hebben opgehaald voor de aanleg van een muur aan de zuidelijk grens van de Verenigde Staten. Dit is weer een voorbeeld uit de politieke zwendel van het tijdperk Trump. Wat maakt deze arrestatie juist opvallend? Wat voor soort politici scharen zich achter Trump?

Tijdens de coronacrisis hebben 50 anonieme twitteraccounts nepnieuws verspreid. Dit zijn de zogenaamde ‘trollen’, accounts die de maatschappij willen ontwrichten. Dit heeft onderzoek van Pointer uitgewezen. Waarom doen zij dit?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Paul Jansen en Spraakmaker Martin Sitalsing.

Het mediamoment van Jansen gaat over Mieke Kuilman. Kuilman is een bekende van de abonnees van de Telegraaf, NRC en het Algemeen Dagblad. En haar inkomen ook. Jansen: “Financieel gluren bij de buren vinden Nederlanders prachtig”. Jansen legt uit wat het verhaal is.

In zijn mediamoment wil Wijndelts nog even aanstippen dat Arjen Lubach zijn pr ook uitstekend op orde heeft. Ook wij bespraken in het Mediaforum het ‘stoppen’ van Lubach. Maar de soep wordt toch niet zo heet gegeten, lijkt nu. Slimme zet van Lubach om het zo te doen?

Verder hebben we het over heftige beelden van een Slowaakse man in een cel in Charleroi. De beelden worden op verschillende nieuwssites gedeeld. De beelden zijn twee jaar oud, maar worden nu pas door nabestaanden naar buiten gebracht. De advocaat vreest voor een doofpot. Hebben de nabestaanden hier belang bij? Volgens Jansen worden journalisten vaker ingezet om een bepaald belang te dienen. Jansen: “Je moet altijd wel weten voor welk belang je wordt gebruikt”. Hoe beslis je als medium om deze beelden wel of niet te plaatsen? Beelden worden tegenwoordig makkelijk en snel gedeeld. Raken we gewend aan de heftigheid van zulke beelden?

Dan een ander geval waarin een publicatie in de media zorgt voor actie. Het Amsterdamse nachtcafé Disco Dolly raakte in opspraak na een reportage in de Volkskrant en het Parool. Daarin werd beschreven hoe er gedanst werd, de telefoon werd afgeplakt en de regel was: snel gaan zitten als het licht aan gaat, want dan komt er een handhaver binnen. Dit soort geruchten gingen al langer, maar nu na de publicatie wordt er pas ingegrepen. Moet een journalist naast een reportage dan ook een melding maken bij de politie?

Tot slot: met de aankondiging om geen producten met de afbeelding van Zwarte Piet te verkopen, wist Bol.com natuurlijk dat er een hoop reacties zouden komen. Zeker op Twitter. Het webcareteam lijkt zich hier goed op te hebben voorbereid en probeert met humor en enig cynisme alle kritiek te pareren. Is dit de manier waarop je met dit soort reacties om moet gaan? Het blijft natuurlijk een dunne lijn: grappig zijn en serieus ingaan op kritiek van klanten.

Gisteren spraken premier Rutten en minister De Jonge het Nederlandse volk weer aan. Het wordt telkens moeilijker om iedereen bij de les te houden. Wat was het verschil in toon met de vorige persconferentie? Worden we teveel betutteld en kwam de boodschap over?
Er werd een dringend advies uitgebracht, maar was de persconferentie te wollig?

Aan tafel zitten Nikki Sterkenburg, Mireille van Ark en Spraakmaker Aad de Groot.

Het Mediamoment van Nikki gaat over een artikel in Time magazine over Constance Woodsen. Zij is momenteel dakloos na een glorieuze carrière. Het artikel laat zien hoe makkelijk het is om dakloos te raken in de VS en hoe moeilijk het is om er weer uit te komen. Wat zijn de moeilijkheden waar mensen die dakloos geraakt zijn mee worden geconfronteerd?

SBS6 bestaat 25 jaar, en Hart van Nederland ook. Wat is de doelgroep van deze omroep, en wat is de kracht van nieuws dat van onderop gebracht kan worden? Beiden worden gezien als een springplank voor jong talent. Er wordt veel gedaan aan voxpop, waardoor de mening van de gewone man en vrouw in de straat ook aan bod komt. Wordt SBS6 ondergewaardeerd door deze manier van verslaggeving?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Henrike van Gelder en Spraakmaker Ineke Sluiter.

Het mediamoment van Van Gelder gaat over het nieuwe seizoen van SpangaS. Voor het eerst zal er in de serie een non-binair personage te zien zijn. Is het hoognodig om zulke rolmodellen te hebben bij kindertelevisie? Wat voor uitwerking heeft dit op kinderen?

In het mediamoment van Ornstein staan we stil bij een memoriam vanochtend las in de Volkskrant, die van Toos Faber. Volgens Ornstein is zij belangrijk geweest voor de emancipatie van vrouwen in de televisiewereld. Hij legt uit waarom.

Gisteravond was ze terug: Jinek. Haar eerste uitzending na de zomerstop trok 690.000 kijkers naar RTL. Hoe hebben onze mediakenners hiernaar gekeken? In de uitzending was onder andere Henk Krol. Ornstein vond dat Jinek Krol stevig aanpakte met veel feiten, maar het werd ook best persoonlijk. Zit daar een risico aan? Van Gelder is weggezapt. Waarom?

En gisteren werd bekend dat ‘de opvolger van De Wereld Draait Door’ met Renze Klamer en Fidan Ekiz ‘De Vooravond’ heet. Wat verwachten onze mediakenners van dit presentatieduo? En wat vinden ze van de programmatitel? Van Gelder: “Volgens mij is het gewoon de werktitel en zijn ze vergeten er een echte titel voor te bedenken”.

Tot slot: Steeds meer Wit-Russen spreken zich openlijk uit tegen hun leider Loekasjenko. Gisteren was een fragment te zien op tv waarin hij bij een fabriek werd weggehoond door het publiek: ’Ga weg! Ga weg!’ scandeerden ze. Waarom is dit een bijzonder historisch moment? We hebben het over de ‘vrijheid’ van de journalistiek in Wit-Rusland. De staatstelevisie zond de bijeenkomst wel uit, maar het scanderen niet. Wat is de rol van journalistiek?

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Jaap van Zessen en Spraakmaker Pier Eringa.

Het AD was in juni voor de tweede maand op rij de meest bezochte nieuwssite van Nederland met 7,4 miljoen unieke bezoekers. Hoe doen ze dat? Houden ze de concurrentie goed in te gaten? Veel artikelen staan achter een betaalmuur bij het AD, maar volgens van Zessen is dat niet ten kosten gegaan van hun bereik.

Het mediamoment van Kantelberg gaat over Zomergasten gisteravond. Carola Schouten was daar te gast. Kantelberg was er speciaal voor gaan zitten, maar hij vond het erg saai. Waar lag dat aan? Opvallend was dat er boeren stonden te demonstreren op het Mediapark, maar dat werd in de uitzending niet benoemd. Is dat gek?

De Volkskrant bracht zaterdag een artikel over de tweede golf en hoe ‘we’ die onderschatten. Will Tiemeijer, hoogleraar gedragswetenschappen, zegt het in het stuk als volgt: “We hebben weer dagelijks afschrikkende journaalbeelden nodig en gevaar in onze directe omgeving om het gevoel van urgentie terug te krijgen”. Met andere woorden: media moeten dit soort beelden laten zien. Kantelberg zegt hierover: “Je kunt niet laten zien wat er niet is”. Volkskrantjournalist Wilma de Rek schrijft vanmorgen in haar column: “Koele cijfers moeten we hebben, harde feiten, saaie duiding, heel veel achtergrondinformatie en nog meer uitleg. Niet de emotie, maar het verstand zal ons redden”. Hoe kijken onze mediakenners hier naar?

Ook in de zaterdageditie van de Volkskrant: een artikel over memes en hoe zij de veelbelovende carrière van een jonge CDA’er de kop kosten. Deze jongen had in een WhatsAppgroep memes gedeeld van Baudet aan de galg en Geert Wilders in een nazi-uniform. Het lekte uit en de man werd ontslagen. Volgens van Zessen is de les die we hieruit moeten trekken dat je moet uitkijken wat je online zet. Over 20 jaar kan deze persoon nog steeds gegoogled worden en duikt dit nieuws weer op. “Dat is een hele harde straf, voor één grapje”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Paul Römer, Elger van der Wel en Spraakmaker Just Spee.

Het mediamoment van Van der Wel gaat over de podcasts van Voetbal International. Zij gaan per club een podcast maken. Van der Wel verwacht dat dit goed gaat werken en het misschien wel beter beluisterd zal worden dan een algemene podcast over voetbal. Hij ligt toe waarom het volgens hem wel gaat werken. Luisteren onze mediakenners ook naar voetbalpodcasts?

Het mediamoment van Römer gaat over Fortnite. Apple en Google hebben Fortnite uit hun stores gehaald. Römer las dit bericht en dacht: er is een tweede digitale revolutie aan de gang. Hoe zit dat precies?

Vandaag staat in het teken van de Nationale Actiedag voor Beiroet. De dag begint vanuit Studio 47 in Hilversum en wordt gesteund door de NPO, RTL, Talpa en Facebook. Inmiddels staat de teller van de inzamelingsactie op meer dan 5 miljoen euro. NOS-verslaggever Roel Pauw rijdt vandaag mee in de actiebus. Is het steeds moeilijker om de aandacht van de burger te krijgen voor zulke acties? De satirische nieuwssite De Speld schreef een artikel met de veelzeggende kop: ‘Ramp Beiroet spectaculair genoeg voor aandacht Nederlanders’. Cynisch, maar waar?

Vannacht was het weer onrustig in de Haagse Schilderswijk. Met de rellen in de Haagse Schilderswijk en de Vlaamse kustplaats Blankenberge laait een oude discussie weer op: is het relevant om de culturele achtergrond van relschoppers te vermelden? RTL Nieuws-presentator Roderick Veelo beschrijft in zijn column de tendens van afgelopen jaren als volgt: “Politie, lokale bestuurders en ook de pers spraken steeds minder van Marokkaanse probleemjongeren, maar van 'jongeren', 'tieners' of 'raddraaiers'. Zo verdwenen Marokkaanse probleemjongeren gestaag uit de officiële en journalistieke berichtgeving”. Veelo vindt dit geen goede zaak, door het probleem met ‘Marokkaanse reljongeren’ niet te bespreken, wordt het ook niet opgelost. Hoe denken onze mediakenners over deze gedachtegang? Wat zou een goede oplossing zijn?

Ook aangeschoven is collega Twan Huys, over ruim een uur heb jij in 1op1 verslaggever Step Vaessen te gast, die in het Wit-Russische Minsk zit. Huys vertelt waarom het een bijzonder gesprek is geworden.

Kamala Harris is door Joe Biden gekozen als zijn vicepresident. Wat was de overweging bij de keuze van Biden en heeft hij de juiste keus gemaakt? Er doet een theorie de ronde dat de presidentskandidaat tijdens zijn termijn zou stoppen vanwege ‘gezondheidsproblemen’. Is dit een reëele optie?

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Ingrid Spijkers en Spraakmaker Lotte Jensen.

Het Mediamoment van Spijkers ging over Diederik Gommers die aan tafel zat bij op1. Hij deed daar nogmaals een oproep om samen op te treden tegen corona. Spijkers vroeg zich af hoe dat in zijn werk gaat nu de verkiezingstijd eraan komt. Kunnen we het volk verenigen wanneer kamerleden niet achter elkaar staan? Wat is de rol van de politici? Wat zijn de grenzen aan solidariteit?

Verder bespreken we de column van Pieter Waterdrinker in de Telegraaf. Waterdrinker is Rusland correspondent ziet een trend van freelancers die onverzekerd op reis gaan. Waterdrinker pleit ervoor om deze mensen te verzekeren. Wat zijn de risico’s voor journalisten in het buitenland? Of verlaagt dit de drempelwaarde voor onervaren freelancers om op pad te gaan?

Het coronadebat in de Tweede Kamer verliep nogal tumultueus. Wilders stelde dat coalitie-Kamerleden en masse waren weggerend omdat ze zich niet wilden uitspreken over de salarissen in de zorg. Er waren niet genoeg Kamerleden aanwezig om een hoofdelijke stemming te laten plaatsvinden. Echter, er is meer tijd nodig om een hoofdelijke stemming te laten plaatsvinden. Nu blijft het beeld dat Wilders heeft geschetst, van rennende Kamerleden hangen. Terecht of speelt Wilders een tactisch spel?

Verslaggevers van BBC en Sky News hebben veel kritiek gekregen omdat ze vluchtelingen in bootjes zijn gaan filmen. De verslaggeefster is van aristocratische afkomst waardoor de kloof tussen haar en de vluchtelingen nog groter werd. Is de kritiek op deze vorm van verslaggeving terecht?

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Karin Sitalsing en Spraakmaker Diederik Jekel.

Het Mediamoment van Sitalsing gaat over de voetbalplaatjes van Job. Job schreef een brief naar het Parool. Zijn rugzak met daarin zijn geliefde voetbalplaatjes was gestolen en nu wil hij zijn voetbalplaatjes graag terug. Het bericht werd veel gedeeld op sociale media. Er zijn acties gestart om de voetbalplaatjes weer bij elkaar te sparen. Valt dit onder de noemer ‘komkommernieuws’? Sitalsing: “Door het komkommernieuws te noemen zeg je eigenlijk al dat het niet zo heel belangrijk is”. Zou er meer positief nieuws in de kranten moeten komen? Zijn we geneigd vaker negatief nieuws te noemen?

Het mediamoment van Kuijper gaat over de column van Max Pam in de Volkskrant, met de titel: “Ik besloot eens uit te zoeken of je in Nederland iemand zomaar een racist mag noemen”. Kuijper vertelt wat daarin staat en kijkt met zijn blik als raadslid van de Raad voor de Journalistiek.

Vandaag wordt er weer eens gedebatteerd over de corona maatregelen, daarom is de Tweede Kamer gisteren ook weer uitgebreid bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel, die je nu ook wel corona-expert zou kunnen noemen. Maar ondertussen popt de een na andere nieuwe club van experts op. Gisteren van het expertteam: ‘Lessons Learned’ opgericht vanuit het ministerie van Volksgezondheid. In totaal komen er tien experttafels met zo'n tachtig deskundigen. Maandag was er ook al een brandbrief van weer een ander team: het zogenoemde ‘RedTeam’ waarin stond dat een onduidelijk coronabeleid van het kabinet maakt dat meer mensen de regels negeren. Is het goed dat dit soort teams worden opgericht? Kuijper: “De aanduiding ‘expertpanel’ geeft mensen meteen al een soort status waarvan ik denk: daar moet je wel een beetje voorzichtig mee zijn”. Zit hier nog een communicatiestrategie achter om het zo te doen? Jekel legt uit hoe de wetenschap te werk gaat en waarom het zo lijkt dat niemand weet wat hij aan het doen is.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Joost Oranje en Spraakmaker Reineke Boot.

Het mediamoment van Oranje gaat over Wit Rusland. Daar waren gisteren opnieuw grote demonstraties. Vooral de reactie van oppositieleider Svetlana Tichanovskaja vond hij opvallend. Waarom? En ook steeds meer organisaties en media, waaronder nu ook de Volkskrant, schrijven geen ‘Wit-Rusland’ meer, maar ‘Belarus’. Zouden meer media dit voorbeeld moeten volgen? En wat is de reden hier achter?

Het mediamoment van Hoekman gaat over TikTok. Nu.nl is actief op TikTok, daar brengen ze nieuws en kunnen kinderen met Nu.nl ‘in duet’. Gert-Jaap legt uit hoe dit werkt. Is TikTok een goed medium om een ander publiek te bereiken?

Er zijn veel vragen na de dood van de 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp, die zaterdag werd doodgeschoten op een strandje bij park De Oeverlanden in Amsterdam. Wat er zich precies heeft afgespeeld op het strandje, is vooralsnog onduidelijk. Het gebeurde afgelopen zaterdag, maar het lijkt steeds groter nieuws te worden. Is hier een verklaring voor? Op Twitter is een dynamiek ontstaan waarbij demonstraties aangekondigd worden. Op sociale media klinkt het verwijt dat het te weinig in het nieuws was. Zou media terughoudend moeten zijn totdat er meer duidelijk is? Oranje: “Terughoudendheid betekent ook niet dat je er geen aandacht aan moet besteden”. Is er een bepaalde code voor, hoe hiermee om te gaan?

Vandaag is het precies 5 maanden geleden dat de WHO het coronavirus als pandemie bestempelde en hoewel de politiek misschien hoopte op iets rustigere zomerperiode, moet de Tweede Kamer er deze week weer aan geloven. Morgen is er ondanks de reces een debat in de Tweede Kamer en vandaag zal het RIVM een technische briefing houden. In de Nieuwsuur-uitzending van vrijdag uitte oud-RIVM-directeur Roel Coutinho kritiek op het gebrek aan flexibiliteit bij de aanpak van de coronacrisis. Is er te weinig zelfreflectie bij het RIVM?

In het Mediaforum zitten Martha Riemsma, Bert Huisjes en Spraakmaker Jan Anton Rijsdijk.

Het mediamoment van Huisjes gaat over komkommernieuws. Dat mist hij namelijk, deze zomer. Waarom zou dat volgens hem meer gedeeld moeten worden? Heeft het ontbreken van speelse onderwerpen ook te maken met het thuiswerken van redacties?

Het mediamoment van Riemsma gaan over een ingezonden brief in het AD van dit weekend. Die brief maakte veel indruk op haar. Waarom? Is dit een goede manier om jongeren aan te spreken om zich aan de regels te houden? Huisjes: “Ik denk dat er maar weinig jongeren zich hier iets van aantrekken”

Wat ook veel gedeeld werd dit weekend was de hashtag #geendorhout. Dit onder andere naar aanleiding van een column van Marianne Zwagerman. Zij schreef in april dat het coronavirus de zeis haalt door “het dorre hout van de samenleving”. Ze vindt dat mensen, vooral jongeren, met de huidige coronaregels te veel moeten opofferen om ouderen te beschermen, terwijl volgens haar het coronavirus vooral voor ouderen dodelijk zou zijn. In de Volkskrant gaf sprak ze dit weekend over wat die column teweeg heeft gebracht. Hoe hebben onze mediakenners dit nieuws en de dynamiek die daarna ontstond gevolgd?

Groot nieuws vandaag op de voorpagina’s van zowel de Telegraaf als het AD: ‘Advocaten doorgeefluik’ en ‘Advocaten speelden Taghi geheime info door’. Politie en Openbaar Ministerie zijn in het Marengo-onderzoek gestuit op explosieve informatie over advocaten die als ’boodschappenjongens’ lijken te dienen en door de criminele organisatie van Ridouan Taghi worden betaald. Huisjes heeft bij zowel de Telegraaf als het AD gewerkt als misdaadverslaggever. Hoe kijkt hij naar dit nieuws en hoe duidt hij het?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Nederkoorn heeft het over Rapper Lange Frans die naast complottheorieën in zijn podcast het neerschieten van Rutte besprak. De podcastaflevering waarin hij Janet Ossebaard interviewde is nu in opspraak en veel mensen verklaren de rapper voor gek. Volgens El Maroudi ontslaat een term als ‘gekkies’ deze mensen van juist van alle verantwoordelijkheid. Wat moet er gebeuren om te benadrukken dat feitelijke onjuistheden verspreid te worden?

Aan tafel zitten Catherine Keyl, Hasna el Maroudi en Spraakmaker Patrick Nederkoorn.

Gisteren was de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. Wat is de toon van Rutte? En zijn de maatregelen streng genoeg? En hoe effectief is de persconferentie? Keren jongeren zich af van de maatregelen ook nu de besmettingen weer oplopen?

Het Mediamoment van Keyl gaat over Macron. Hij beloofde de bevolking verandering en dat de noodhulp die Frankrijk gaat bieden niet in corrupte handen zal vallen. Er is veel politieke corruptie in het land en het Libanese volk krijgt al langer te maken met een falende economie. In welke context moeten we de woorden van Macron plaatsen?

Verder bespreken we de nieuwe podcast van Michelle Obama. De tweede aflevering ging over BLM activisme in relatie tot de geestelijke gezondheid. Wat voor effect heeft deelnemen aan activisme op je eigen gemoedstoestand? En hoe denkt Michelle over de politieke situatie in het land?

We besluiten het Mediaforum met Lennart van Dijk van het Taalteam.

Jan Slagter: “Toen zag je opeens die grote explosie”

donderdag 6 augustus 2020, 15:58 uur

Jan Slagter heeft het over de Beirut, waar een grote explosie de helft van de stad heeft verwoest. Er lag een grote hoeveelheid ammoniumnitraat opgeslagen, die tot ontploffing kwam en de helft van de stad verwoestte. Er komt een influx aan internationale hulp naar Beirut waaronder het Nederlandse USAR, een team gespecialiseerde vrijwilligers. Verschillende landen stellen wel voorwaarden aan de hulp. Waarom zijn we zo betrokken bij deze ramp en hoe is de politieke situatie in Libanon?

Femke Merel van Kooten is uit de Partij van de Toekomst gestapt. Hiermee heeft ze al vele politieke partijen achter zich gelaten. Wat is haar persoonlijk belang hierbij en is dit schadelijk voor haar politieke positie?

Aan tafel zitten Jan Slagter, Haroon Ali en Spraakmaker Hanneke Groenteman.

Het Mediamoment van Ali ging over Beyoncé. Zij heeft een visual album gemaakt een soort 1,5 uur durende film en het brengt een ode aan de Afrikaanse diaspora. Het album hint ook naar de Lion King, waar zij een van de stemmen van insprak. Hier is kritiek op, het zou zwart zijn verheerlijken. Legt Beyoncé een te sterke nadruk op het eren van de afrikaanse cultuur?

De cultuur-sector krijgt harde klappen. De pandemie betekent dat grote festivals, concerten en theatershows niet doorgaan. Veel gezelschappen staan op omvallen. In tijden van lockdown kijken we erg veel televisie. Wat kan de NPO doen om de cultuursector te steunen?

Kantelberg heeft het over hoe de verslaggeving over de coronabesmettingen wordt gebracht. Morgenavond is er weer een persconferentie over corona. Het aantal besmettingen is bijna verdubbeld en er wordt veel ingezoomd op mensen die de maatregelen aan hun laars lappen. Zien we het te somber in? Wanneer spreken we van de tweede golf?

In het Mediamoment van Kantelberg nemen we de Murdoch familie onder de loep. Rupert Murdoch is opgestapt uit het bedrijf van zijn vader. De zoon van Dr. Evil werd altijd gezien als linkser dan zijn vader, zijn broer werd daarom altijd gezien als de logische opvolger in het bedrijf. Wat gebeurt er achter de schermen bij dit koningsdrama?

In Beirut heeft een explosie plaatsgevonden door een grote hoeveelheid ammoniumnitraat die opgeslagen zat. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de ramp is maar er komt wel een grote stroom aan filmpjes, tweets en Facebook binnen. Wat krijgen we voor informatie binnen en hoe kunnen we die beoordelen? Moeten we eigenlijk wel speculeren naar wat er gebeurd is?

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Elger van der Wel en Spraakmaker Hans Spekman.

Het Mediamoment van Elger gaat over Trump die een journalist tegenover zich had zich die zich niet makkelijk liet afschepen. Journalisten die de mening van Trump niet delen, zijn doorgaans niet welkom. Hoe is deze man er tussendoor gekomen? Zijn we inmiddels gewend geraakt aan hoe Trump de media behandelt?

We besluiten het Mediaforum met Jan Beuving van het Taalteam.

Barbara Barend: “Zij die hen mishandeld hebben, zijn nog steeds trainers”

Barend spreekt over de misstanden in de turnwereld, die blijven binnenrollen. Wat betekent dit voor de sporters en wat voor effect zal dit hebben op de Olympische Spelen? Epke Zonder land kaartte al aan hoe hard de turnwereld is voor jonge turnsters, iets dat hij niet voor zijn eigen dochter zou willen. Moeten de turnsters met andere coaches gaan trainen? Hoe grootschalig moeten de onderzoeken naar de schandalen worden?

Aan tafel zitten Barbara Barend, Jan Kees Emmer en Spraakmaker Sandra Phlippen.

Het Mediamoment van Jan Kees ging over het vertrek van Koning Juan Carlos van Spanje. Hij heeft steekpenningen aangenomen en die illegaal het land binnengesmokkeld. Nu moet hij verdwijnen omdat zijn zoon er imagoschade onder lijdt. Dient de monarchie onberispelijk te zijn om draagvlak te behouden? En hoe zit dat met het Nederlandse Koningshuis?

We spreken Barbara Barend over Van Persie die terugkwam bij Feyenoord. Nu hij terug bij huis is, geniet hij meer van het spel. Volgens Barend had zijn vrouw Bouchra een grote vinger in de pap bij deze beslissing. Heeft hij hiermee zijn sterrenstatus losgelaten? En wat betekent dit voor zijn huwelijk?

We bespreken de noodverordeningen die op lokaal niveau worden ingesteld. Op sommige plekken lopen de besmettingen erg op, waardoor de burgemeesters extra maatregelen willen treffen. De veiligheid handhaven is belangrijk, maar volgens Kuipers zetten we hiermee de grondwet buitenspel. Dit opperde ook Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht die stelde al dat burgers dwingen om mondkapjes simpelweg niet kon. Valt deze uitzondering te legitimeren of worden de machtsverhoudingen op scherp gesteld?

Aan tafel zitten Dieuwertje Kuipers, Marc Josten en Spraakmaker René Mioch.

Het Mediamoment van Marc Josten ging over de aflevering van Zomergasten met Nazmiye Oral. Daarin werd ‘de grap’ besproken. In tijden waarin de wereld meer lijkt te polariseren wordt het moeilijker om te bepalen hoe bepalen we wat wel en niet grappig. Zij stelde: “grappen moeten over de grens heen gaan, anders zijn ze niet grappig”. Maar wanneer verandert humor in een politiek statement?

Jongeren smachten naar een gezellig samenzijn wat soms uitmondt in illegale feesten. Ontstaan hierdoor gevaarlijke toestanden en hoe gaan we hiermee om? Is dit het criminaliseren van de jeugd en onstaat hierdoor te veel maatschappelijke wrijving? Wat is de rol van de media in de verslaggeving over deze jongeren? Maakt dit de kloof tussen jong en oud te groot?

We besluiten het Mediaforum met Frank van Pamelen van het Taalteam.

Van der Linden bespreekt het overlijden van Maarten Biesheuvel, de ‘koning van het korte verhaal’. Hij heeft in zijn tijd veel gevoelens losgemaakt met zijn verhalen. Een man in zijn laatste jaren op de grens leefde van krankzinnigheid, wat betekende dit voor zijn verhalen? Is er ruimte voor het loslaten van decorum binnen het schrijfvak?

Aan tafel zitten Frénk van der Linden, Martha Riemsma en Spraakmaker Emilie Gordenker.

Het Mediamoment van Martha Riemsma is een ode aan de journalistiek. Zij vierde het 40-jarig bij de zaak zijn van een vriendin, wat haar aan het denken zette over de verhalen die ze in de afgelopen jaren heeft mogen horen. De media staat niet altijd in een goed daglicht, maar zij trof nostalgie en veel mooie verhalen aan in het vak.

We gaan naar de Verenigde Staten. Trump heeft opgeroepen om niet te stemmen met de post, want dat zou fraudegevoelig zijn. Hij probeerde hiermee de aandacht af te leiden van slechte economische berichtgeving. De republikeinse senatoren hebben Trump nu voor de eerste keer tegengesproken. Waar ligt hun integriteit? Waarom was deze bliksemafleider de druppel die de emmer deed overlopen? En wat maakt Trump zo onaanraakbaar?

We besluiten het Mediaforum met Lennart van Dijk van het Taalteam.

Gijs Groenteman: “Je bent je eigen algoritme”

donderdag 30 juli 2020, 14:18 uur

Gijs spreekt over de keuzes die mensen maken wanneer ze nieuwsartikelen lezen. Blendle heeft nu een abonnementsvorm, maar ooit was het mogelijk om losse stukken te kopen. Voor sommigen was dit een teleurstelling, maar Blendle hoopte aan de wensen van de lezer te blijven voldoen door gebruik te maken van een algoritme dat zich naar de persoonlijke voorkeur schikt. Nu wordt het Nederlandse mediabedrijf Blendle overgenomen door het Franse Cafeyn. Wat betekent dit voor Blendle? Moeten we zelf onze artikelen selecteren of moeten redacties dit doen?

Aan tafel zitten Gijs Groenteman, Marc Chavannes en Spraakmaker Ron Louwerse.

Het mediamoment van Chavannes gaat over de misstanden in de turnwereld. Hoe zijn we voor zo’n lange tijd akkoord gegaan met de manier waarop de autoriteiten zich hebben gedragen? Hoe kan het dat dit soort verhalen nu pas het daglicht zien? Wat moet er aangepakt worden, de sector of het gedrag?

Gijs gaat verder in op de BBC-podcast ‘That Peter Crouch’ waarin Prins William te gast was. Het is een podcast met veel Britse humor waarin de mentale gezondheid binnen de voetbalwereld werd besproken. Een gast uit het koningshuis is prestigieus, is dit een teken dat de podcast mondiaal aan populariteit wint? En welke gasten zou jij graag willen horen?

Dan gaan we naar het ‘lekkende OMT’ Veelal liggen de besluiten van het Outbreak Management Team al lang en breed op tafel. Wordt er met opzet informatie prijsgegeven of om de publieke opinie te testen of is het keer op keer per ongeluk? Chavannes: “Ik ben ook een naïeve dwaas”. Wie heeft er voordeel bij dat het nieuws al op straat ligt en zou het verstandig zijn om op deze manier de publieke opinie te peilen? En wat betekent het informatielek voor de inhoud van de persconferenties?

Instagram wordt overspoeld door zwart wit foto’s van vrouwen. De bijgaande hashtags zijn doorgaans #challengeaccepted en #womensupportingwomen. Zijn dit vrouwen die elkaar steunen of is het loos activisme? De kritiek die in de lucht hangt is dat het doel van de challenge verwaterd is. Wat is het doel van de foto’s?

Aan tafel zitten Thomas Muntz, Arno Kantelberg en Spraakmaker Paul Mosterd.

Het mediamoment van Kantelberg is het 50-jarig bestaan van Toppop. Kantelberg is hiermee opgegroeid. Wat zijn de herinneringen aan Toppop van onze mediakenners?

Het mediamoment van Muntz is een eigen onderzoek dat vandaag naar buiten komt. Welke ontdekking heeft hij met zijn collega’s gedaan? En welke journalistieke overwegingen hebben zij gemaakt tijdens hun onderzoek?

Dan gaan we naar Amerika. Volgens Donald Trump is de oplossing tegen corona nog steeds: hydro-chloriquine, dat middel waar hij al eerder lovend over was. Op het hoofdkantoor van Twitter waren ze het niet met hem eens en verwijderde een retweet van de president over dit middel. Is het goed dat Twitter ingrijpt bij dit soort tweets? Kantelberg: “Ze zullen hun handen vol hebben als Twitter dit vol wil houden”. Normaal grijpt een hoofdredacteur in voordat iets in de krant verschijnt. Zo werkt het natuurlijk niet bij sociale media. Muntz: “Het wordt pas gefilterd en beoordeeld op het moment dat het getweet is. Dat geeft de verdenking van censuur, maar dat is het niet. Het is precies wat in alle media zou moeten gebeuren; goed wegen wat de eigen standaarden zijn en of het verspreiden van iets voldoet aan die standaarden”.

En hebben de grote techbedrijven niet te veel macht? Dat vraagt het Amerikaanse congres zich af, daarom spreken de topmannen van Amazon, Google, Facebook en Apple vandaag in een hoorzitting. Hebben die bedrijven inderdaad te veel macht?

Sociale media worden ook gebruikt door onze overheid. Gisteren schreven Mark Rutte en Hugo de Jonge op hun Facebookpagina’s over hoe ze ook tijdens hun vakantie de vinger aan de pols hielden met corona, en dat er vandaag een update van het Outbreak Management Team zou komen. Kantelberg: “De tekst kwam rechtstreeks uit het vakantieadres van familie De Jonge”. Is Facebook daar een geschikte plek voor?

We besluiten het mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Roos Schlikker en Spraakmaker Ed Kronenburg.

Het mediamoment van Schlikker gaat over de talkshow Ellen. Warner Bros doet een onderzoek naar de werksfeer bij de die talkshow, want die zou op zijn best uiterst belabberd zijn. Wat levert een dergelijk onderzoek op? Wordt een programma ook beter als de werksfeer goed is?

Het mediamoment van Kuijper gaat over een bericht in de Daily Mail. Mannen met een mondkapje zouden zich anoniemer voelen en hun ogen de kost geven. Klopt dit wel? Wat zijn de sociale gevolgen van het dragen van mondkapjes?

Op de stoep van het gemeentehuis van Oss stak gisteren Arie den Dekker zichzelf in brand. In 2018 had hij een schietpartij gehoord en daarvan melding gedaan bij de politie. Toen kort daarop zijn huis in brand werd gestoken, kwam hij in een getuigenbeschemingsprogrogramma terecht, maar dat liep voor geen meter, er werd maar geen geschikte oplossing voor hem gevonden. In een video werd de reactie van de burgemeester gedeeld, verder was er voor de pers gisteren geen mogelijkheid om vragen te stellen. Er zouden te veel verzoeken zijn om iedereen te woord te staan. Schlikker: “Daar zijn persconferenties voor; ik vind dit flauwekul”. Waarom zou er gekozen worden om slechts een filmpje en geschreven verklaring naar buiten te brengen? Had dit anders aangepakt moeten worden? Een betrokken journalist is Jan Meeus van NRC. Hij had vrijdag nog met Den Dekker gesproken, in het weekend een oproep gemist en maandagochtend een voicemailbericht waarin de man dit aankondigde. Ingrijpend om als journalist op deze manier betrokken te raken. Zijn er protocollen voor dit soort situaties?

Tot slot: Google heeft aangekondigd dat de medewerkers tot juli volgend thuis zullen werken. Is het bedrijf daarmee een voorloper of een uitzondering? En hoe gaat het eigenlijk met media-maken-vanuit-huis? Onze mediakenners vertellen hun ervaring. Kuijper vond het in het begin lastig om geen zicht te hebben op de redacteuren. Dat heeft hij inmiddels kunnen loslaten: “Wat telt is; heb je aan het einde van de dag een goed verhaal?”

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Gert-Jaap Hoekman en Spraakmaker Splinter Chabot.

Het mediamoment van Hoekman gaat over de verschillende invalshoeken bij nieuws over coronabesmettingen. De ene krant meldt het aantal coronabesmettingen, de andere krant meldt het laagste aantal ziekenhuisopnamen. Hoe bepaald je welke van deze boodschappen je brengt? Wat moet de tone of voice zijn bij de media? Zorgt een bepaalde toon voor meer alarmering en is dat de taak van de media?

Het mediamoment van Brandsma gaat over het interview met journalisten en activiste Sabringe Ingabire. Ingabire is boos is over hoe dat in de Vlaamse krant De Morgen is afgedrukt. De koppen die eruit gehaald zijn waren juist de koppen waarvan ze zei ‘gebruik dit niet’. Mag je je geïnterviewde laten bepalen wat de kop wordt? Is het verstandig om hier afspraken over te maken? Hoe ga je er als hoofdredacteur mee om als een afspraak al eerder gemaakt is? Hoekman: “Als redactie moet je dan achter die afspraak gaan staan, dan kun je vervolgens met elkaar discussiëren of je dat soort afspraken wel moet maken”.

In de Nederlandse turnwereld zijn jonge turnsters jarenlang structureel fysiek en mentaal misbruikt. Het Noord-Hollands Dagblad bracht dit weekend vijf getuigenissen én het verhaal van een coach die de hand in eigen boezem stak. Daarop volgden in andere media ook beschuldigen aan het adres van andere coaches. Er is wel eerder over bericht. Waarom wordt dit nieuws nu opeens zo groots gebracht?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

En we hebben het over de mogelijke samenwerking tussen het RIVM en influencers: jonge mensen die online een groot bereik hebben. Het RIVM kan jongeren namelijk niet goed bereiken en wil daarom samenwerken met influencers. Gisteravond schoven er vier influencers aan bij Op1; zien zij zo’n samenwerking zitten? En op welke manier maken ze hun volgers bewust van de coronamaatregelen;; als ze dat al doen? Wordt er te onduidelijk gecommuniceerd vanuit de overheid en het RIVM? Zien we influencers te veel als de heilige graal als het gaat om het bereiken van jongeren?

Aan tafel zitten Jan Slagter, Diederik Broekhuizen en Spraakmaker Jacques van den Broek.

Ook hebben we het over de 30% minder ster-inkomsten in de eerst helft van 2020. Hoe komt dit, naast de coronacrisis, en wat zou een oplossing kunnen zijn? Wordt dat volgend jaar, met alle sportevenement, dan niet allemaal goed gemaakt?

Aan tafel zitten Catherine Keyl, Marc Josten en Spraakmaker Julius Jaspers.

Het mediamoment van Josten gaat over de berichtgeving rondom de EU-top, en met name over wat daar ontbrak volgens hem. Josten: “Ik vond het raar dat de media dit niet eruit gehaald heeft”

In het mediamoment van Keyl hebben we het over de terugkeer van de 5 Uur Show. Is dit een goed plan van SBS? Lingo en Man Bijt Hond verdwijnen voorlopig in de ijskast. Zegt dit iets over de koers die nu gekozen wordt? Keyl: “Ze waren eerst bezig met een campingzender te maken, daarna werd het een sterrenzender en nu gaan ze toch veel meer waarde hechten aan informatie”. Hoe belangrijk is een goede vooravond voor een televisiezender? En wordt er nog veel waarde gehecht aan kijkcijfers?

Het respect voor de verslaggever is weg. Tenminste, dat werd gisteravond in het tv-programma Op1 gezegd door NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff, NOS-verslaggever Edwin van den Berg en Omroep Gelderland-hoofdredacteur Sandrina Hadderingh. Zij kunnen moeilijk kun werk doen tijdens demonstraties, omdat ze bedreigd worden door aanwezigen, zoals ook gisteren rond het zoveelste boerenprotest. Is dit iets dat de laatste jaren erger is geworden? Wanneer is deze trend begonnen? Volgens Josten in de tijd van Pim Fortuyn. Keyl heeft zelf ook vaak verslaggeving gedaan, wat zijn haar ervaringen? Hoe moeten we omgaan met het wantrouwen in de journalistiek?

Tot slot hebben we het over de culinaire journalistiek. Dat sluit natuurlijk naadloos aan bij onze Spraakmaker van vanochtend, Julius Jaspers. Josten viel op dat binnen die journalistiek de echt kritische noten niet meer gekraakt worden. Is dat zo?

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Karin Sitalsing en Spraakmaker Mark Tuitert.

Vandaag voor het eerst in het Mediaforum: Karin Sitalsing. Voor haar mediamoment gaan we naar haar provincie: Groningen. Vorige week waren er weer aardbevingen. Sitalsing merkt dat ze het lastig vindt om een balans te vinden in hoe je daar het beste verslaggeving kunt doen. Hoe zorg je dat je niet met alle journalisten in de winkelstraat in Loppersum staat om hetzelfde verhaal te halen?

Het mediamoment van Emmer gaat over de grasaar. Volgens hem is dit het komkommernieuws van de zomer!

Voor het eerst sinds april gaf president Trump gisteren weer een persconferentie. De Verenigde Staten worden met 142.000 doden hard geraakt door het coronavirus en het gevaar is nog niet geweken. Daarom pleitte Trump gisteren voor het dragen van mondkapjes. Is het een stunt voor de verkiezingscampagne? Emmer: “Dit is een poging van de president om presidentieel over te komen”. Emmer vraagt zich af hoe lang Trump dit volhoudt. “Als Trump nu weer een paar weken zijn best doet, dan is alle ellende van daarvoor niet meer on top of mind”.
De tegenpartij is een actie gestart: ‘The Lincoln Project’, een initiatief van vooraanstaande Republikeinen, plaatste een heftige video op YouTube: Trump’s Wall. Daarin worden de grafkisten van de 140.000 doden op een rij gezet, als muur. Kan dit alleen in Amerika?

Tot slot: de Achterhoek en regio Nijmegen gaan de journalistieke krachten bundelen met hun Duitse collega’s van vlak over de grens. Het project ‘Nieuws / Nachrichten’ gaat de komende twee jaar wekelijks nieuws brengen met een Duits-Nederlandse invalshoek. Mensen in het grensgebied zijn al veel langer op Duitsland gericht. Hoe kan het dat de journalistiek dan, tot voor kort, ophield bij de grens?

Aan tafel zitten Pieter Klok, Avi Bhikhie en Spraakmaker Alexander Rinnooy Kan.

Het mediamoment van Bhikhie gaat over een artikel uit The New York Times. De videoredactie van die krant maakte een video over Oeigoeren. In de kampen waar zij gedwongen werken worden ook mondkapjes gemaakt. Wat viel Bhikhie op aan de video? Is het knap dat dit naar buiten gebracht wordt? Is beeld in dit geval sterker dan tekst? Wat doet de Volkskrant met video?

Het mediamoment van Klok gaat over mensen die in een café in Hillegom corona opliepen. Hij hoort het steeds meer en maakt zich zorgen. Tot welke dilemma’s leidt dit op de redactie? Klok: “Als je teveel hoop biedt gaan mensen zich niet meer aan social distancing houden”. Er is flinke vooruitgang geboekt met een vaccin tegen corona. De Volkskrant schrijft op de voorpagina “Eindelijk: een écht veelbelovend vaccin”. Maar, tegelijkertijd neemt het aantal besmettingen in Nederland weer snel toe. Hoe maak je daarin een nieuwsafweging? Wat je meldt, heeft invloed op wat mensen doen, en dat heeft dan weer invloed op het nieuws. Hoe ga je met die spanning om? Moet de media meer een alarmistische toon zetten? Bhikhie: “Het is heel moeilijk om te bepalen wanneer je aan die bel trekt”. Hoe ver gaat die maatschappelijke taak van de media?

Tot slot: vaste luisteraars van dit programma kennen ‘m wel, de Spraakmakers community. Ook de Volkskrant heeft de afgelopen maanden uitgebreid lezers geconsulteerd. Hoe kun je als media je doelgroep betrekken bij wat je maakt, en waarom zou je dat willen? Klok: “Het is goed om je continu te confronteren met de gemiddelde lezer”

Aan tafel zitten Zoë Papaikonomou, Hansje van de Beek en Spraakmaker Lia van Bekhoven.

Het mediamoment van Van de Beek gaat over Zomergasten van zondagavond. De eerste aflevering met als gast Typhoon. Ze vertelt over een fragment dat haar erg aansprak. Waarom vond ze het zo mooi?

Papaikonomou vertelt in haar mediamoment over iets nieuws op LinkedIn. Je kunt nu je naam inspreken, zodat andere mensen kunnen horen hoe je iemands naam uitspreek. Hoe belangrijk is het voor haar dat dit kan?

Na een weekend ploeteren is er op maandagochtend nog geen witte rook in Brussel. De regeringsleiders kunnen het maar niet eens worden over een Europees herstelfonds. Mark Rutte is het gezicht van het handjevol landen dat graag de hand op de knip houdt. Wat valt onze mediakenners op aan de berichtgeving over deze top? Papaikonomou: “Bij politieke verslaglegging gaat het vooral over de poppetjes”.

Tot slot: de Verenigde Staten warmen zich meer en meer op voor de presidentiële verkiezingen. Kanye West kondigde een poosje terug opeens zijn kandidatuur aan, weifelde toen en had dit weekend opeens een campaign rally. Gaat het bij Kanye West voornamelijk om de publiciteit? Of hoe oprecht is hij? Ook hebben we het over een andere kandidaat die zijn achtergrond in de entertainmentwereld heeft: Chris Wallace. Afgelopen weekend was op Fox News een interview te zien van Wallace met Donald Trump. Wallace wordt geprezen omdat hij Trump niet liet wauwelen, maar hem met feiten om de oren sloeg. Is de lof voor Wallace terecht? Hoe interessant is het dat dit op de zender Fox gebeurt? Sommige citaten en feiten werden er later in gemonteerd. Is dit een eerlijke manier van werken?

Paul Römer: “Herhalingen zijn een tweede kans om iets voor de eerste keer te zien”

Het is weer komkommertijd. Dit betekent dat we meer herhalingen te zien krijgen op televisie. Willen mensen nog wel herhalingen van Frank Visser zien? We bespreken hoe het aankomende televisieseizoen eruit gaat zien. Wat voor effect heeft corona op wat we in het najaar zullen bekijken? En wat gaat Veronica Inside doen?

Aan tafel zitten Paul Römer, Arjen Fortuin en Spraakmaker Ilvy Njiokiktjien.

Het mediamoment van Paul is helemaal in de bonen. Trump maakt reclame voor goya bonen. Het bedrijf dat de bonen produceert kreeg te maken met een publieke boycot, nadat de CEO van het bedrijf steun uitsprak voor Trump. Ook Ivanka poseerde naast een blik goya bonen. ‘Is dit een nieuwe aflevering in de realitysoap van Trump in het Witte Huis?’ vraagt Arjen Fortuin zich af.

Gisteren zagen we het achtuurjournaal veranderen in All You Need is Love. Gisteren werd bekend dat de inreisbeperkingen werden voor geliefden werden opgeschort. Goed nieuws, maar is de NOS de juiste brenger? Moet de NOS zich beperken tot hard nieuws of is entertainment een manier om nieuws te profileren?

Trump heeft meer dan 30.000 maal gelogen en de pers krijgt het blijvend te verduren. Ook lopen de besmettingen op en worden burgers steeds meer in het nauw gedreven. Mogen we de Verenigde Staten nog zien als een rijk Westers land of valt de democratie ver te zoeken?
Maandenlang kregen we iedere dag getallen te zien over de coronabesmettingen. Hoe staat het er nu voor in de rest wereld, waar is het virus onder controle en waar absoluut niet?

We besluiten het Mediaforum met Lennart van Dijk van het Taalteam.

De cancel-cultuur: het compleet onbespreekbaar maken van ideeën die als haatdragend worden gezien. Academici spreken zich uit tegen de groeiende cultuur om steeds maar politiek correct te blijven. Tegengeluid geven kan leiden tot ontslag of erger, maar wanneer is een oproep om een mening te ‘cancelen’ terecht? Is de cancel-cultuur een pleidooi voor een eenheidsworst in denken of wapenen we onszelf tegen haat?

Aan tafel zitten Dieuwertje Kuijpers, Sandrina Hadderingh en Spraakmaker Wim Voermans.

Het mediamoment van Sandrina gaat over het Farmers Defence Force. Één van de voormannen wordt vervolgd voor het bedreigen van een agent. De voorman draait het om: hij zou juist bedreigd zijn door een agent die een pistool op hem richtte. Doorgaans loopt het sentiment bij de boeren hoog op, tot bedreigingen aan toe. Is er bij de boeren nog plaats voor tegengeluid? Helpen de acties of wordt er slechts furore gemaakt?

Dieuwertje analyseert het premiersdebat, na aanleiding van de CDA-lijsttrekkersverkiezing. Ze vraagt zich af of het Nederlandse politieke stelsel wel juist vertegenwoordigd wordt bij een dergelijk debat aangezien: "de partijen toch bruggen en een coalitie gaan bouwen". Aangezien veel partijen toch noodgedwongen moeten samenwerken, wat beweegt de kiezer om een dergelijk debat te bekijken?

Obama wil dat je Bitcoins gaat kopen en Geert Wilders is opeens pro-Palestina. Nando Kasteleijn legt uit: een Twitter hack dus. Hoe kan zoiets zijn gebeurd? Men vreest dat een interne medewerker is omgekocht, maar wat is de waarheid achter deze gehackte accounts? Hebben de gebruikers van Twitter nog wel vertrouwen in het medium?

Er is veel over gezegd, maar vandaag ligt ie dan in de winkel: De Linda met op de voorpagina Linda de Mol in bikini. Aanleiding is een onderzoek van het blad waaruit blijkt dat driekwart van alle moeders bijna nooit op vakantiefoto’s staat. Het achterliggende thema is body positivity. Wat vinden onze mediakenners van het idee voor de cover? Gaat het de juiste doelgroep bereiken? Ali vraagt zich vooral af wat “het langetermijneffect hiervan is”. Op de cover komen positieve reacties, maar ook kritiek. Is dat gek? Sterkenburg: “Je bent altijd te dik, te dun, te veel rimpels, te weinig rimpels”. Het idee van body positivity is niet nieuw. Ook bladen worden steeds diverser. Ali: “De magazines steken elkaar wel een beetje aan, al is het maar uit een soort plicht omdat het nu de trend is”.

Aan tafel zitten Nikki Sterkenburg, Haroon Ali en Spraakmaker Conny van Bentum.

Het mediamoment van Ali gaat over de Netflix-documentaireserie Disclosure. Waarom zou hij deze docu aan iedereen willen aanraden? Wat is het beeld in de media rondom transgenders? En hoe is dit beeld veranderd door de jaren heen?

In haar mediamoment wil Sterkenburg graag de stilte aanstippen rond de vrijspraak van de voormalige Amsterdamse anti-radicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb. Ze legt uit wat de situatie is en wat haar stoort. Sterkenburg: “We mogen hier wel eens een goed reconstructie van maken”. Waarom blijft het zo stil na deze vrijspraak?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Joost Oranje en Spraakmaker Peter van Uhm.

We beginnen het mediaforum met een nieuwsupdate uit Den Haag. Verslaggever Marc Hamer praat ons bij over Prinsjesdag. De rijtour gaat namelijk niet door. Hoe gaat Prinsjesdag eruit zien dit jaar?

Voor het mediamoment van Joost Oranje gaan we naar Suriname. Daar is namelijk een nieuwe president en nieuwe vicepresident gekozen. Oranje is veel in Suriname geweest en kent beide heren goed. Oranje vindt het een fascinerend land. Oranje: “Het is zeer de moeite waar om kritisch te volgen of het Santokhi en Brunswijk lukt”. Waarom is het zo interessant om dit journalistiek te blijven volgen?

Het mediamoment van Wijndelts is een nieuw project uit de Verenigde Staten en het heet Persuasion. Wijndelts legt uit wat dit platform en idee is. En wat is het verschil met de cancel-cultuur, die we vorige week bespraken?

Gisteravond schoven de twee overgebleven kandidaten voor het CDA-lijsttrekkers aan bij Op1. We hadden ze eerder al gezien in Nieuwsuur en gehoord in 1op1, maar nu ook echt tegenover elkaar. Hoe hebben onze mediakenners naar dit debat gekeken? Veel media schreef erover dat het niet spannend werd. Oranje: “Het is niet zo raar dat zij daar niet een debat gaan doen waar de spetters vanaf vliegen als je allebei uit één partij komt”. Het had debat anders gevoerd moeten worden? En had dat uitgemaakt voor de CDA-leden, of was dan vooral de ervaring voor het publiek anders geweest?

Aan tafel zitten Hasna el Maroudi, Angela de Jong en Spraakmaker Erik Scherder.

Het mediamoment van El Maroudi gaat over de musical Hamilton. De musical is al jaren uitverkocht, ondanks de dure tickets. Nu staat het stuk op Netflix. Waarom zouden meer mensen dit moeten zien?

Het mediamoment de Jong gaat over het interview met Diederik Gommers in de Volkskrant van dit weekend. Gommers is het landelijk gezicht van de IC-artsen. De Jong vindt dat het interview een mooi inkijkje geeft in hoe de media werkt. Hoezo? Vorige week gaf Kees Boonman al het advies om aan specialisten, die opeens BN’ers zijn geworden, zich te laten houden bij hun eigen kennis. En zich dus niet uit te laten over andere onderwerpen. Maar hoe doe je dat? Als je eenmaal aan tafel zit bij een talkshow en een vraag krijgt over een ander thema? De Jong: “We vinden het fijn als mensen zichzelf zijn, maar tegelijkertijd gaat dat tegen je werken”

Gisteren was de themadag over racisme en discriminatie bij de NPO, onder andere met het debat ‘de stelling van Nederland’. Er was veel discussie vooraf over dit debat. Over de presentator, Jort Kelder en over de stelling: „Het huidige racismedebat drijft Nederland uit elkaar.” Is de kritiek terecht? Hoe hebben onze mediakenners gekeken? Was het een echte debat, of miste het verdieping? Er waren verschillende debatten te zien op televisie, verhalen van mensen, diepgaande gesprekken. Wat levert zo’n themadag op? El Maroudi: “Ik vraag me af of we verder komen als samenleving als we allemaal gewoon eventjes onze mening kunnen spuien, zonder dat we nader tot elkaar komen”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

We bespreken de verschillende boerenprotesten die de afgelopen weken opnieuw plaatsvonden. Ze stonden op de A1, distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo werden geblokkeerd door tractoren en minister Schouten moest een paar dagen geleden vanwege boerenprotesten een werkbezoek aan Zeeland afbreken. Haar veiligheid zou anders in het geding zijn gekomen. Berichten de media op de juiste manier hierover? En hoe kijken boeren naar de media? Uit een onderzoek dat staat op de website van Brandpuntplus blijkt dat boeren denken dat er te veel extremen aan het woord komen en dat er te weinig journalisten in de media werken die ‘oer-minded’ zijn. Weten media genoeg over wat er speelt onder de boeren en de boerensector? Horen we alleen de extremen?

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Catherine Keyl en Spraakmaker Jan Pronk.

Ook bespreken we hoe de journalistiek druk uitoefende om in te grijpen begin jaren 90 tijdens het Srebrenica drama. Welke actie ondernamen media? In hoeverre had dit anders gekund? En hoe gaat de journalistiek nu met zulke vraagstukken om?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1