appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Het Mediaforum

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Podcast afleveringen

Aan tafel zitten Jan Kees Emmer, Gert-Jaap Hoekman en Spraakmaker Paul Scheffer.

Voor het mediamoment van Hoekman kijken we naar voetbal. Een speler van Sparta wordt namelijk beticht van matchfixing. De naam van die speler ging al rond online en kwam - ondanks dat het onderzoek nog niet klaar is- al wel naar buiten. Het vormt een worsteling voor Hoekman, want ga je die naam nu wél noemen in de berichtgeving of niet?  

Emmer werpt zijn blik op het buitenland. Want Amerikanen die volledig zijn ingeënt tegen COVID-19 hoeven op een paar uitzonderingen na geen mondkapje meer te dragen en zich niet meer aan de anderhalve meter te houden. Fantastisch nieuws vindt hij, maar het bemoeilijkt wel de communicatie. Want hoe meer uitzondering, hoe verwarrender. Hoe moet je daar als Nederlandse media mee omgaan? 

En dan is er ook wielernieuws. Want Tom Dumoulin stapt weer op de fiets. Dat terwijl de renner die vier maanden geleden nog zei alle lol in het wielrennen verloren te hebben. Hij kon nadat hij de Giro had gewonnen moeilijk om gaan met de druk. En zeker de druk van de media. Begrijpelijk? En moet de media zich meer gaan inhouden? Hoekman vindt van niet: ‘Het hoort er gewoon bij. Wat hij wel kan doen is kijken waar die druk vandaan komt.’

En wie gaat er als eerste een film opnemen in de ruimte? Rusland maakt bekend een actrice en een regisseur naar de ruimte te willen sturen hiervoor. Het opvallende is: de NASA heeft dezelfde plannen met Tom Cruise. Is het toeval dat er juist nu zo’n strijd ontstaat?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Sandrina Hadderingh, Leonard Ornstein en Spraakmaker Jop Ubbens.

Het mediamoment van Ornstein gaat over een moment in De Vooravond, waar journaliste Ronit Palache zat om te praten over het oplaaiende conflict in Israël en Palestina. Ornstein is verslaggever geweest in die regio. Hoe moeilijk is het om daar verslag te doen?

Het mediamoment van Hadderingh gaat over voetbal. Het Drama van Doetinchem en de formulering illustreert al een beetje de kater die Hadderingh ook voelt. In hoeverre mag je als regionale omroep enigszins gekleurd zijn? Moet je sport en nieuws los van elkaar zien? En wat doe je als er rellen ontstaan, wanneer verander je als regionale omroep van supporter in kritisch berichtgever?

Dan kijken we naar Den Haag. ‘De seinen voor Mark Rutte staan weer op groen’, zo concludeert de Volkskrant in een analyse. ‘De premier wiens politieke leven anderhalve maand geleden nog aan een zijden draadje hing, lijkt vergeven te worden door een groot deel van de Kamer’. Ornstein heeft het debat gisteren gevolgd. Deelt hij deze analyse? We belichten een paar momenten uit het debat. Te beginnen met Mark Rutte, die wat bits aangekondigd hoe wat hem betreft de nieuwe ministerraden zullen verlopen. Zit de Nederlandse kiezer wel te wachten op zo’n vechtkabinet?

Dan hebben we contact met Wilco Boom in Den Haag. Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders breken met de partijleider. Boom praat ons bij over dit nieuws.

Tot slot: een brief in NRC, ondertekend door tientallen mensen uit de culturele sector. De medialobby vanuit de cultuursector draait op volle toeren. Echter, bij de persconferentie lijkt dit nog niet bij Hugo de Jonge aangekomen te zijn. Kunst en cultuur valt nog steeds onder ‘niet essentieel’. Ubbens: “Ik vind dit getuigen van weinig visie”.

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Floor Bremer en Spraakmaker Johan Kenkhuis.

Het politiek moment van Bremer gaat over de persconferentie. Tijdens die persconferentie mocht een redacteur van Cosmopolitan een vraag stellen. Bremer had medewerkers van dit blad nog niet gezien bij de persconferentie. Is dit een goede manier om jongeren meer bij de persconferentie te betrekken?

Het moment van De Winther gaat over de nieuwe informateur Mariette Hamer. Voldoet zij aan wat Tjeenk Willink beoogde voor zijn opvolger: ‘met afstand tot de actuele politiek en de partijen en met een breed, sociaal-economisch profiel’?

Vandaag is het debat in de Tweede Kamer over de nieuwe bestuurscultuur, waar informateur Tjeenk Willink over schrijft in zijn eindverslag. De VVD-rijen bleven gesloten na het Nieuwsuur-interview met Rutte, waarin de demissionair minister-president zijn zelfbenoemde radicale ideeën en zelfreflectie wilde presenteren. Wat kunnen we verwachten? Hoe gaat de Tweede Kamer reageren op de gepresenteerde ideeën van Mark Rutte? Vinden zij dat Rutte de verwachtingen heeft ingelost?

We besluiten het politiek forum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Kees Boonman, Freek Staps en Spraakmaker Kathleen Ferrier.

Het mediamoment van Staps gaat over het project ‘the Guardian’s worst errors of judgment over 200 years’. Waarom vindt hij dit project zo leuk?

Boonman vindt dat de journalistiek soms te veel naar binnen gekeerd is. Welke berichten hebben we volgens hem in Nederland gemist? Ook vindt hij het opmerkelijk dat Nieuwsuur begon met de uitreiking van de Libris Literatuurprijs, en daarna pas het interview met demissionaire minister-president Mark Rutte. Boonman: “Je begint in deze tijd niet met een cliffhanger, je begint met het belangrijkste nieuws”.

Het draaide gisteravond natuurlijk allemaal om het interview van Mark Rutte bij Nieuwsuur. Rutte had zelfreflectie en radicale ideeën aangekondigd, die hij morgen ook aan in de Tweede Kamer wil presenteren. Maar hoe radicaal waren zijn ideeën? En was er wel echt sprake van zelfreflectie? Was dit interview een goede zet van de VVD? Boonman: “Wie heeft dit eigenlijk bedacht om Rutte dit zo te laten doen? Heeft hij het allemaal zelf bedacht, dan maakt het alleen nog maar erger”. Hoe hebben onze mediakenners naar dit interview gekeken? Dan was er ook nog het SMS-contact tussen Rutte en Omtzigt, dat door meerdere media werd opgepikt als nieuws. Is het vreemd dat dit als nieuws eruit gehaald wordt? Wat is de rol van de media? En hoe kijken onze kenners vooruit naar het debat van morgen? Boonman: “Ik vind dat het morgen in het debat ook over de poppetjes moet gaan”.

Aan tafel zitten Barbara Barend, Joost Oranje en Spraakmaker Anna Gimbrère.

Het mediamoment van Oranje gaat over een stuk uit de eigen uitzending van Nieuwsuur gisteravond. Een horeca-onderneemster breekt terwijl ze voor haar eigen terras staat. Dit fragment raakte Oranje ook. Waarom? Oranje: “Het is niet voor niks dat deze mevrouw deze reactie heeft”.

Het mediamoment van Barend gaat over Arjen Robben. Zij genoot gisteren van hem en dan met name het interview ná de wedstrijd. Zijn dit de momenten waar je het als journalist voor doet? Waarom vond ze het zo’n leuk moment? Barend: “De liefde voor de sport spat er vanaf”.

Vanavond schuift Mark Rutte aan in Nieuwsuur. Zoals politiek verslaggever Jeroen Stans aankondigde: ‘over de formatie, de gewenste nieuwe bestuurscultuur en zijn eigen rol daarin als minister-president’. We vragen hoofdredacteur Oranje hoe dit tot stand gekomen is. Wouter de Winther schreef al in een column: ‘Hoe het tot Nederland zal komen is nog een punt van discussie, er wordt gedacht aan een tv-optreden, een gesprek met een krant of een open brief.’ Zijn ze bij Nieuwsuur niet in een pr-val gelopen? Is het logisch dat Rutte voor Nieuwsuur kiest en niet bij een talkshow gaat zitten?  Er is ook kritiek. Want zou Rutte niet eerst de kamer moeten informeren?

Dan: eensgezinde oud-hoofdredacteuren in de kranten dit weekend. Niet alleen politici, maar ook media moeten hun rol opnieuw bezien in een nieuwe politieke cultuur. Uit het hoofdredactioneel commentaar van NRC: ‘Media zouden kunnen reflecteren op hun bijdrage aan de kortademigheid van de politiek’. Media zouden ook van de gelegenheid gebruik moeten maken om op hun eigen rol te reflecteren. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Zou meer distantie op zijn plaats zijn?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Elger van der Wel en Spraakmaker Jacqueline Cramer.

Het mediamoment van Van der Wel gaat over De Mol, de Vlaamse variant van Wie is de Mol. De finale komt eraan. Wat maakt De Mol zo goed? Het zijn allemaal onbekende personen. Wat is de aantrekkingskracht van het programma?

Het mediamoment van Wijndelts gaat over de Moederdagadvertentie van Albert Heijn. Wijndelts vond het tenenkrommend. Waarom?

Dan hebben we het over Andere Tijden. Het programma verdwijnt. In ieder geval in de vorm zoals het programma nu bestaat. De NPO wil vernieuwen en verjongen, voor het geschiedenisprogramma dat al 21 loopt is daarom geen plaats meer. Op het hoogtepunt trok Andere Tijden gemiddeld 540.000 kijkers. Nu zijn dat er nog zo’n 280.000. Het lijkt daarom niet gek dat het programma moet verdwijnen. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Ook de toekomst van Radar en Opsporing Verzocht zijn onzeker. Van der Wel: “Wat ik heel raar vind: je stopt met het een, voordat je vernieuwing hebt uitgeprobeerd”. Is dit zorgelijk? Wat zegt het over de journalistieke programma’s bij de NPO? En hoe belangrijk zijn deze programma’s? Cramer: “Onderzoeksjournalistiek de is de basis waarop je goed geïnformeerd kan worden”.

‘Laten we gewoon stoppen met ongepaste en onsmakelijke WOII-vergelijkingen. Het doet nooit recht aan het nu, en al helemaal nooit aan het verleden’, aldus Hugo de Jonge op Twitter naar aanleiding van een cartoon in De Limburger. Hierop zien we de minister van Volksgezondheid met een groen coronavinkje op de borst, verwijzend naar de Jodenster die joodse mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten dragen. Gaat de cartoon te ver? Had de hoofdredacteur moeten ingrijpen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Arjen Fortuin en Spraakmaker Fons Orie.

Fortuin wil het in zijn mediamoment graag hebben over de artiest Elle Bandita. Hen gaat voortaan door het leven als Raven van Dorst. De oude, vrouwelijke naam, mag bij het oud papier want Van Dorst voelt zich niet thuis in de vrouwelijke mal en wil niet als man of vrouw worden gezien. Het viel Fortuin vooral op hoe verschillende media hierover schreven.

Het mediamoment van Riemsma gaat over de column van Angela de Jong. Ze schrijft over de toespraak van André van Duin op de Dam. Volgens Riemsma hebben we behoefte aan zachte krachten. André van Duin, Herman Finkers. Komt het door de verharding in de maatschappij, dat we juist behoefte hebben aan meer zachtheid?

Op de Nederlandse Bevrijdingsdag was de hoofdrol weggelegd voor de bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel. Zij gaf een toespraak en beantwoordde vragen van Nederlandse jongeren. Hoe hebben onze mediakenners hier naar gekeken? Was het een historische dag? Is het belangrijk dat de schuld nog steeds erkent wordt? Was het bijzondere televisie? Fortuin: “Door de toeters en bellen eruit te halen maak je duidelijk: dit is gewoon belangrijk”.

Het gaat niet helemaal soepel bij de televisie van de NPO. De kijkcijfers voor nieuwe programma’s als Showcolade zijn niet best, en andere programma’s als Dino’s Bezorgservice en Tik ‘m aan met Emma Wortelboer en Frank Evenblij zijn afgeserveerd. Ondertussen moeten progrramma’s zoals Opsporing Verzocht en Radar het doen met minder zendtijd. Volgens Remco van Westerloo van de NPO is dit omdat het TV-aanbod van de publieke zenders zich meer op jongeren moet gaan richten. Bereiken ze hier meer jongeren mee?  

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Frénk van der Linden en Spraakmaker Edson de Graça.

Van der Linden wil het in zijn mediamoment hebben over de column van Teun van der Keuken, afgelopen maandag in de Volkskrant. Hij biedt daarin zijn excuses aan over kritiek die hij in een eerdere column uitte op D66-leider Sigrid Kaag. Van der Linden “Dat zie je niet zo heel vaak in de Nederlandse journalistiek natuurlijk”.

Het mediamoment van Brandsma gaat over Trump. Die hoort vandaag of hij weer terug mag komen op Facebook. In afwachting op die uitspraak lanceerde hij deze week bovendien zijn eigen social media platform. Brandsma nam een kijkje op het platform: “Hij kan alleen zenden, jij kunt alleen ontvangen”.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten eist dat een Nederlandse webshop stopt met het aanbieden van een t-shirt waarop wordt aangezet tot geweld tegen journalisten. Op het t-shirt staat de tekst: ‘Rope, Tree, Journalist. Some assembly required.’ Vertaald: Touw, boom, journalist. Zelf in elkaar zetten. De NVJ overweegt aangifte te doen. Het past in een klimaat waarin journalisten onder druk staan. Voelen onze mediakenners dat ook zo? Hoe kun je deze beweging tegengaan?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Jaap van Zessen, Bert Huisjes en Spraakmaker Bianca Buurman.

Het mediamoment van Van Zessen gaat over de podcast ‘Over Media’, waar Talitha Muuse te gast was. De oud-presentatrice van OP1 doet daarin een aantal opvallende uitspraken. Van Zessen: “Ik vind het heel gedurfd”. Huisjes is ook betrokken bij OP1. Herkent hij dit beeld?

Dan zijn er twee interessante vacatures in medialand; die voor een opvolger van NPO-Baas Shula Rijxman en de positie van hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. Van Zessen werkt bij het AD. Op wat voor hoofdredacteur hoopt hij?

Het zal inmiddels weinig mensen zijn ontgaan, Forum voor Democratie en een aantal andere organisaties grijpen deze dagen, 4 en 5 mei, ook aan om te gedenken dat we, zoals zij stellen ‘onze vrijheid kwijt zijn’. Moet je dat nu breed uitmeten, of juist laten gaan?

Aan tafel zitten Jan Slagter, Avinash Bhikhie en Spraakmaker Diederik van Vleuten.

Het mediamoment Bhikhie gaat over een moment dat niet gaat plaatsvinden. Namelijk een persconferentie. Bhikhie: “Ik heb me daarover verbaasd, want er valt natuurlijk genoeg te vertellen”. Op welke momenten is een persconferentie noodzakelijk, en wanneer niet?

Het mediamoment van Slagter gaat over een artikel in het Vlaamse De Tijd. Het zette hem aan het denken. Het ging erover hoe je het als werkgever aanpakt om je medewerkers voor te bereiden op de situatie dat we terug gaan naar het normale leven, en we weer naar kantoor kunnen. Vraag je bijvoorbeeld of medewerkers gevaccineerd zijn? En gaan we ook verandering zien bij televisieprogramma’s? Bijvoorbeeld zonder publiek bij talkshows. Slagter: “Publiek moet functioneel zijn”.

Het is vandaag de Internationale Dag van de Persvrijheid. Vorige week werd door Reporters Without Borders de jaarlijkse ranglijst van landen met de meeste persvrijheid bekend gemaakt. Nederland daalde dit jaar voor het derde jaar op rij en staat nu op de zesde plaats. In het rapport wordt over Nederland geschreven: "De overheid geeft de pers te weinig toegang tot informatie, inlichtingendiensten schenden de privacy van journalisten en populistische politici brengen media in diskrediet”. Wat zijn de ervaringen van de mediakenners aan tafel? Maken zij zich zorgen?

Dan hebben we het over Showcolade. Er klonk veel kritiek op het Omroep Max programma. Han Lips schreef ‘De NPO lijkt met een formatarmoede te kampen’, Angela de Jong noemt het een ‘dieptepunt’, anderen noemen het ‘misschien wel de grootste misser van Omroep Max ooit’… Hoe kijkt Slagter zelf naar die kritiek? Komt er een tweede seizoen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Kees Boonman, Thomas Muntz en Gerdi Verbeet

Voor het mediamoment van Thomas Muntz kijken we naar Amerika. Daar doen de autoriteiten onderzoek naar een mysterieus incident: want overheidspersoneel in Washington zou ziek zijn geworden zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Hoe kan dat? 

En Kees Boonman is boos. Want Arnold Karskens van Omroep Ongehoord Nederland noemde journalisten gisteren in De Vooravond namelijk de ‘slippendragers’ van de overheid en inlichtingendiensten. Zijn omroep wordt waarschijnlijk toegelaten tot het publieke omroepbestel, maar zijn collega’s daar zijn dus volgens hem corrupt. “Een mening is één ding, maar feiten is iets wat bij journalistiek hoort en journalistiek - in mijn mening - hoort bij de publieke omroep,” stelt Boonman. “Ik attendeer op een zorgelijk gegeven wie er allemaal toegelaten kan worden bij de publieke omroep.”

Ook hebben we het over de Haagse Cultuur. Het kabinet zou zich namelijk te veel bezighouden met beeldvorming en te weinig met inhoud, dat was één van de kritiekpunten van de Tweede Kamer. Is dat een terechte opmerking? En hoe moet je als journalist omgaan met die profileringsdrang van politici?

En de uitspraak van Ernst Kuipers over het effect van de avondklok heeft veel losgemaakt. Is hij te klakkeloos overgenomen door de media? Muntz: "Wat je nu ziet gebeuren is rolverdeling, opeens zit hij te keuvelen bij Beau. Dat is niet zijn taak."

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Pieter Klok, Kefah Allush en Spraakmaker Marietje Schaake.

Het mediamoment van Allush gaat over Paris St Germain en Manchester City, zij voetbalden gisteren tegen elkaar. Hij zag daarin iets opvallends… Allush legt het uit.

Voor het mediamoment van Klok kijken we naar Amerika. Want wie dacht dat met de verkiezing van Biden een einde aan het nepnieuwstijdperk zou komen, komt wellicht bedrogen uit. De republikeinen verspreiden nog steeds leugens.

Dan hebben we het over de misstanden in het turnen. Gisteren was de commissie Olfers, die misstanden in de turnsport onderzocht, onomwonden: bij het turnen zijn jonge sporters jarenlang mishandeld. Iets dat we al wel wisten, maar wat nog nooit zó op de voorgrond is geweest als nu. Hoe kan het dat dit nu pas echt naar buiten komt? Hebben journalisten dit jarenlang gemist? Gisteravond schoven bij alle talkshows ook slachtoffers aan. Hoe interview je iemand waarvan je weet dat die getraumatiseerd is? Berusten de vragen te veel op effectbejag? Zijn talkshowtafels wel geschikt voor dergelijke onderwerpen?

De Raad voor de Cultuur heeft gezegd dat Omroep Zwart en Ongehoord Nederland welkom zijn in het bestel, als ze de journalistieke waarden maar goed in de gaten houden. Zo moet Ongehoord Nederland ophouden met ‘de structurele diskwalificatie van de NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening’. AVROTROS en KRO-NCRV kregen ook een waarschuwing mee. Zij moeten goed hun profiel bewaken, vindt de Raad. Hoe kijken onze mediakenners naar de nieuwe oproepen en de advies van de Raad voor de Cultuur? Volgens Klok moet er vooral goed gekeken worden of het publiek belang wordt gediend.

Aan tafel zitten Marleen de Rooy, Marc Chavannes en Spraakmaker Hans Nijenhuis.

Het mediamoment van Chavannes gaat over Alexander Pechtold. Hij is presentator van het programma De Achterkant van het Gelijk, waar hij schijnbaar moeiteloos in zijn nieuwe rol is gekropen na zijn politieke carrière. Waarom vindt Chavannes het een goed programma?

Het politiek moment van De Rooy  gaat over het advies van de Studiegroep Begrotingsruimte. Dat advies kan wel aardige druk leggen op de formatie. Wat staat er in dat advies en wie zit er in deze zogenoemde ‘studiegroep’? Ook de afdeling begrotingstoezicht van de Raad van State is er niet gerust op dat een nieuw kabinet zich weer schikt in een strak begrotingskeurslijf. Welke gevaren schuilen hierin?

Morgen is er opnieuw een debat over de toeslagenaffaire. Kamerleden zijn terug van het mei-reces om te praten over de laatste onthullingen. Nieuw is dat nu de notulen voor handen zijn. Wat kunnen we verwachten? Het debat is eigenlijk al gevoerd en het kabinet is er zelfs om afgetreden. Waarom is het toch nog interessant? Wat zijn de gevolgen voor de formatie?

En je zou het bijna vergeten: maar er moet toch ook nog een nieuw kabinet gevormd worden. Hoe staat het daar eigenlijk mee? Waar is Tjeenk Willink op dit moment bezig?

We besluiten het politiek forum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Hansje van de Beek en Spraakmaker Jim Jansen.

Het mediamoment van van de Beek gaat over de Medialogica van gisteravond waarin het ging over de malariapil ‘chloroquine’, waarvan kort werd gedacht dat het zou werken tegen corona. Van de Beek wil het vooral even hebben over een bepaalde arts die de uitzending niet heeft gehaald. Waaraan lag het dat deze man de uitzending niet heeft gehaald?

Het mediamoment van Brandsma gaat over een artikel over Jehova’s Getuigen in dagblad Trouw vanochtend. In het artikel wordt duidelijk dat de Jehova’s Getuigen een beroep doen op de wob, om de gegevens van onderzoekers van de Universiteit Utrecht te achterhalen. Hoe kijkt Brandsma hierna? Voor van de Beek geldt deze actie van de Jehova’s Getuigen als intimiderend. ‘’Ik maak me niet zo’n zorgen dat het openbaar wordt, ik vind het wel zorgelijk dat dit intimidatie is’’, aldus van de Beek.

Verder komt de Tweede Kamer ter sprake. De voorpagina van De Telegraaf kopt vanmorgen: ‘Ga het land besturen!’. Ook de Volkskrant bracht dit weekend een stuk met dezelfde tendens. Na de verontwaardiging over de gelekte notulen rondom de Toeslagenaffaire, heerst nu toch vooral het gevoel van: en nu dóór, waar gáát het allemaal nog over? Hoe kijken de forumleden hierna? ‘’Als je nu zou zeggen ‘over tot de orde van de dag’, zou je met een zwerende wond een volgend kabinet in gaat’’, aldus Brandsma. Van de Beek vraagt zich vooral sterkt af hoelang het nu nog allemaal gaat duren. ‘’Het wordt een spannende week’’, aldus Jansen.

Tot slot komt ‘deepfake’ aan bod. Vorige week hebben Nederlandse Kamerleden hebben een gesprek gevoerd met een nepversie van Leonid Volkov, de Russische stafchef van Aleksej Navalny. Nog altijd is niet duidelijk of het hier ging om een deepfake of om een dubbelganger van Volkov. Duidelijk is wel dat Poetin héél ver gaat in zijn buitenlandse propagandacampagnes. Kunnen journalisten zich wapenen tegen dit soort nepbeelden volgens de forumleden? 

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Paul Jansen en Spraakmaker Paul Depla.

Het mediamoment van Jansen gaat over het bericht dat het CBS gaat stoppen met de begrippen ‘westers’ en ‘niet-westers’. Wat vindt hij ervan dat deze termen niet meer gebruikt worden? Jansen: “Politici verliezen zich vaak in het etiketteren van groepen; we plakken er een ander label op dan is het probleem opgelost”. En hoe kijkt Kleijn hier naar, die in het verleden in Amerika gewoond heeft. Daar gaat het nog veel verder namelijk.

Het mediamoment van Kleijn gaat over Sylvana Simons van Bij1. Het viel hem op hoe zij gisteren Mark Rutte ondervroeg over hoeveel mensen inmiddels immuun zouden moeten zijn voor het coronavirus. Rutte rekende uit hoeveel mensen corona hebben gehad en hoeveel er ingeënt zijn. Wat viel hem op in dit fragment? Kleijn: “Misschien doet hij precies hetzelfde als een jaar geleden, alleen nu denk je: hij staat te zwemmen”.

We blijven in Den Haag. Want de druk om de notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire te openbaren wordt steeds groter. Vandaag gaat het over deze vraag in de ministerraad. Is openbaarheid nog de enige mogelijkheid? En wat zijn de gevolgen als dit gebeurt?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Tijs van den Brink, Ingrid Spijkers en Spraakmaker Monique Kremer.

Het mediamoment van Spijkers gaat over de documentaire Smokkelbern, die zij dit weekend uitzenden. Ze legt uit waar de documentaire over gaat. De documentaire is een samenwerking met verschillende partijen in Friesland. Wat was de grootste uitdaging?

Het mediamoment van Van den Brink gaat over de uitspraken van de voorzitter van een lokale afdeling van SGP-jongeren deed. In het filmpje stelde hij dat mannen ‘het hoofd van vrouwen’ zijn. Waarom wil hij hier nog op terugkomen? NOS op 3 kreeg kritiek toen ze het fragment online plaatste. Van den Brink vindt die kritiek niet terecht. Is de stelling extreem? En moet je daar een platform aan geven? Van den Brink: “Die jongen geen platform geven? Dat vind ik een heel vervelende trend”.

Het genootschap van hoofdredacteuren vindt dat media nauwelijks hun werk kunnen doen op Koningsdag. In een brief aan de RVD vragen de hoofdredacteuren de dienst om meer journalisten toe te laten bij het bezoek van Koning Willem Alexander volgende week aan Eindhoven. Spijkers is lid van het Genootschap. Eerst mocht alleen de NOS verslag doen. Nu zijn het ANP en het Eindhovens Dagblad daar aan toegevoegd. Maar dat vinden de hoofdredacteuren niet genoeg. Waarom?

Tot slot: de politie in Rotterdam heeft excuses aangeboden aan een fotograaf die ten onrechte hardhandig werd behandeld toen hij foto’s nam van een politie-oefening. Ook wordt een schadevergoeding betaald en krijgen agenten een opfriscursus over hoe ze met pers moeten omgaan. Wat zijn de ervaringen van de journalisten aan tafel? Spijkers: “Politie is natuurlijk niet altijd blij als we komen”.

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Nynke de Zoeten en Spraakmaker Twan Huys.

Voor het mediamoment van de Zoeten gaan we terug naar de persconferentie van gisteravond. De Zoeten belicht een moment in de persconferentie waarbij Rutte begint met een citaat van Hubert Bruls. ‘’Wie zit daar nou op te wachten?’’, aldus de Zoeten. Wat viel haar nog meer op en is dit typisch Mark Rutte volgens Ornstein?


Het mediamoment van Ornstein gaat over ‘De achterkant van het gelijk’, een programma waarin Alexander Pechtold morele en ethische dilemma’s bespreekt met verschillende beroepsgroepen. Gisteren was het de beurt aan artsen. Wat viel Ornstein op aan de uitzending van gisteren? En vooral wie viel op volgens hem? ‘’Het is een geweldige traditie en ik hoop dat dit programma voortgezet wordt,’’ aldus een enthousiaste Ornstein.


Verder gaan we weer terug naar Den Haag. Want terwijl de coronacrisis door blijft gaan spreekt informateur Herman Tjeenk Willink deze dagen voor de tweede keer met de fractievoorzitters. De vorige keer was twee weken geleden. Gisteren kwamen de kleine partijen langs, vandaag komen de grotere partijen aan de beurt. Wat verwachten de forumleden ervan?


De aanpak van Tjeenk Willink valt niet bij iedereen in goede aarde. Denk-fractieleider Azarkan liet weten dat na zijn gesprek de vertrouwensvraag, die aanvankelijk als belangrijkste op tafel lag, wat hem betreft te snel naar de achtergrond was verdwenen. Is dit volgens de Zoeten terechte kritiek?


Verder komt de uitspraak van ChristenUnie-leider Segers ter sprake. Een paar weken geleden zei hij dat hij niet opnieuw in een kabinet met VVD-leider Rutte zou stappen. Hij kreeg daarop kritiek van meerdere kanten. Segers trekt zich die kritiek aan, zei hij een paar dagen geleden op een onlinepartijcongres. Waarom krabbelt hij nu terug volgens de forumleden?


Tot slot komt Rob Jetten aan bod. Hij heeft een Kamermeerderheid gevonden om de wettelijke bedenktijd van vijf dagen om abortus te plegen, af te schaffen. Hiermee realiseert hij een van de kroonjuwelen van D66. Is dit niet een opvallende timing volgens de Zoeten? En heeft deze timing met de weerstand van de Christen Unie te maken? 

Joost van Oranje: ‘’Nieuws maken is kiezen’’

dinsdag 20 april 2021, 14:37 uur

Aan tafel zitten Mireille van Ark, Joost Oranje en Spraakmaker Mart de Kruif.

Het mediamoment van Oranje gaat over het nieuws van de aangekondigde Superleague. ‘’Ik had er weleens over gelezen, maar dat het al zo uitgewerkt was, verbaasde me. Voetbal is sentiment, het is de belangrijkste bijzaak van het leven. Dat weten we allemaal. En hier komt sentiment natuurlijk heel dicht bij het grote geld'', aldus Oranje. Ook van Ark zet haar vraagtekens bij de hoeveelheid gesprekken die hierover gegaan zijn. ‘’Los van de sport is het ook heel interessant om te zien hoe zo’n systeem werkt’’, aldus van Ark.

Het mediamoment van van Ark gaat over het ontbreken van aandacht voor de Duitse verkiezingen. ‘’Er is voor het eerst in 16 jaar iets te kiezen in Duitsland, dat wordt hartstikke spannend. Maar toch in de aanloop er naartoe, merk ik dat het niemand echt iets doet’’, zegt van Ark. Waar ligt dan aan volgens de forumleden?

Verder komt het Fieldlab-testevenement 538 Oranjedag ter sprake. Gisteren kwam het hoge woord er namelijk uit, de burgemeester van Breda geeft geen vergunning voor dit evenement. Op het testevenement kwam hevige kritiek. Ruim 370.000 mensen ondertekenden een petitie om ervoor te zorgen dat het feest niet door zou gaan. Is dit een logisch besluit volgens van Ark en van Oranje? En welke rol speelde de media in dit besluit? Spraakmaker Mart de Kruif ziet een rode draad in dit soort discussies: ‘’De emotie overstemt volledig de ratio.’’ Waarop van Ark zich afvraagt of dat dan niet is omdat de ratio niet klopt.

Ook komt de verwarring over de ziekenhuiscijfers naar boven. Zien we nu een daling in de ziekenhuizen van het aantal corona patiënten of niet? ‘’Het is de taak van de journalistiek om zelf te kijken wat er in de ziekenhuizen gebeurt’’, aldus van Ark.

Tot slot komt het grote nieuws van gisteren over ABN AMRO ter sprake. De bank treft een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie, omdat ze jarenlang een bende zouden hebben gemaakt van het tegengaan van witwassen door klanten. Gisteren schoof Robert Swaak ook aan bij Nieuwsuur, hoe keek van Ark hierna? En hoe hadden ze zich bij Nieuwsuur hierop voorbereid? 

Aan tafel zitten Zoë Papaikonomou, Arjen Fortuin en Spraakmaker Natascha van Weezel.

Het mediamoment van Fortuin gaat over een cartoon in de Volkskrant. Maurice de Hond is hoofdpersoon in de cartoon. Gaat dit te ver? De Volkskrant heeft inmiddels excuses aangeboden. Hoe belangrijk is beeldvorming met een spotprent? Moet je daar als media voorzichtig mee zijn?

Het mediamoment van Papaikonomou gaat over de Dag van het Pesten, waar sommige media vandaag aandacht aan besteden. Papaikonomou: “Hoe erger het pesten, hoe groter de kans is dat het verhaal verteld wordt”. Papaikonomou vindt dat er nog meer aandacht voor zou mogen komen. Ook zou er breder gekeken mogen worden.

Gisteren was het weer tijd voor het wekelijkse coronaoverleg op het Catshuis. Is de boodschap nog helder? Fortuin: “Ik hoor alleen nog maar communicatiestrategie”. Is dit verwachtingsmanagement te volgen? Wat is de rol van de media? Moet alles dat Rutte of De Jonge zegt in het nieuws gebracht worden?

We gaan het over boeken hebben. Want sinds gisteren is er weer een echt boekenprogramma op de Nederlandse en Vlaamse televisie. In Brommer op Zee praten Wilfried de Jong en de Vlaamse Ruth Joos iedere week met schrijvers en dichters over hun werk. Fortuin was, voordat hij over tv ging schrijven, jarenlang literair recensent bij NRC. Hoe heeft hij naar deze eerste aflevering gekeken?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel Ward Wijndelts, Catherine Keyl en Spraakmaker Ineke Sluiter.

Voor het mediamoment van Keyl werpen we onze blik op D66. Want, zo stelt Keyl, de blunders van die partij worden niet hard genoeg aangepakt in de media. Vooral in vergelijking hoe andere partijen worden aangepakt. Krijgt D66 wel genoeg strafpunten?

Verder viel het Wijndelts op dat er eindelijk een vrouwelijke hoofdredacteur bij persbureau Reuters komt. Al 170 jaar staat er een man aan het roer en dat gaat dus veranderen. Wijndelts: ‘Ik vind dat gewoon cool.’

Gisteren vond het eerste coronadebat met de nieuwe Tweede Kamer plaats. Daar liet Caroline van der Plas (de BoerBurgerBeweging) weten het zat te zijn dat zij in de krant moet lezen wat het kabinet besluit over de aanpak van het coronavirus. Ze vond het tijd voor een Appgroep met alle Kamerleden. Keyl: ‘Zo simpel! Waarom heeft nog nooit iemand eerder dat bedacht? Misschien zijn ze wel bang dat het dan eerder uitlekt... Ach, alles lekt toch uit.’

En de media versterken de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het tennis. Dat onderzocht de internationale tennisfederatie. Over vrouwelijke tennissers wordt minder bericht en wát er wordt bericht gaat vaker over randzaken, als kleding en familie.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Het Mediaforum met Paul Römer, Marc Josten en Spraakmaker Emile Roemer. 

Het mediamoment van Josten gaat over een aflevering van de dagelijkse podcast Vandaag van NRC. Daarin vertel onderzoeksjournalist Joep Dohmen uit over de zoveelste integriteitskwestie in Limburg, met in de hoofdrol weer het CDA. Dat doet hij bijzonder begrijpelijk stelt Josten, een hulde voor de onderzoeksjournalistiek.

Römer blikt vooruit naar het fieldlab-experiment van 538 in Breda. Duizenden mensen kunnen dan feesten voor de wetenschap. De horeca in Breda viert dat feestje alleen niet mee. Ze vinden het onbegrijpelijk dat de horeca al maanden dicht is, maar dat er wel 10.000 mensen naar een testevenement kunnen. Wat te doen met de ontevredenheid? Roemer: “Het onbegrip wordt groter omdat het ongeduld groter wordt."

Weer een week met beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er gingen al berichten op twitter rond, maar de reguliere media kwamen pas met de artikelen nadat er reactie kwam vanuit Smeets en D66 zelf. Is wachten op wederhoor de juiste weg? En als de namen al op  Twitter rondgaan, slaat het dan nog ergens op om die niet te noemen? Römer: “Er is in de journalistiek een enorme hijgerigheid om als eerste met een bericht te komen. Het internet heeft dat versneld. Daar is hoor en wederhoor slachtoffer van geworden.”

Verder was er ophef rondom de AVROTROS documentaireserie Kleine Jongen: het echte leven van André Hazes. Het intro bevatte namelijk privébeelden van Hazes' dochter Roxeanne… en die had daar geen toestemming voor gegeven. In hoeverre weegt privé-belang zwaarder dan publiek belang bij zo’n publiek figuur?

Aan tafel zitten Kees Boonman, Floor Bremer en Spraakmaker Marc Benninga. 

Het politiekmoment van Bremer gaat over een brief van demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid over de stand van zaken bij het IND. Ze krijgen de boel daar niet onder controle. Waaraan ligt dat volgens Bremer? ‘’Het is al jaren bekend dat het niet lekker gaat bij de IND’’, vult Boonman aan.

Het politiekmoment van Boonman gaat over de persconferentie van gisteren, waarin Hugo de Jonge uitleg geeft over het stappenplan. En met name over een geestige vraag die Hugo de Jonge gesteld kreeg.

Verder komt de rest van de persconferentie van gisteren ter sprake. Bijna 3,4 miljoen mensen keken gisteren naar Rutte en De Jonge, de eerste ná ‘de nacht’ waarin Rutte een Motie van afkeuring aan zijn broek kreeg en de voltallige oppositie een motie van wantrouwen steunde. Stond Rutte daar anders, na die moties van wantrouwen en afkeuring? Hoe keken Boonman en Bremer hierna? En hoe kijken zij naar de communicatie?


Tot slot komt de formatie aan bod. Deze week horen we daar minder over, nu niet de partijleiders hun zegje mogen komen doen bij Herman Tjeenk Willink, maar de Kamervoorzitter, de Ombudsman en de Planbureaus. En de komende dagen gaat het over economie en financiën: beginnend vandaag met Mariette Hamer van de Sociaal Economische Raad. Hoe komen Boonman en Bremer nu aan hun informatie? ‘’Het is een hele interessante richting die Willink kiest’’, aldus Bremer.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving. 

Aan tafel zitten Jan Kees Emmer, Henrike van Gelder en Spraakmaker Nadia Zerouali. 

Het mediamoment van van Gelder gaat over de documentaire over Trump die zondag werd uitgezonden: ‘Trump takes on the world’. ‘’Het is een soort geschiedschrijving, méteen nadat de geschiedenis heeft plaatsgevonden. Dat vond ik heel uniek en snel’’, aldus van Gelder. Is het niet té snel? En hoe kijkt Jan Kees Emmer hier tegenaan?

Het mediamoment van Emmer gaat over een interne studie van de Wall Street Journal. Uit het onderzoek blijkt dat het noodzakelijk is om meer lifestyle en human interestverhalen brengen, wil het ooit de aantallen lezers trekken die nodig zijn voor overleven op langere termijn. Emmer ziet ook de vergrijzing van de krant. ‘’Het is een krant die je door de butler aangereikt krijgt.’’


Verder komt het groot aantal meningen bij de talkshows ter sprake. Huisartsen die tóch doorprikken met Astrazeneca, BN’ers die mogen vertellen wat ze van het vaccinatiebeleid vinden. Is het een vorm van informeren of neigt het naar sensatie? Hoe kijken de forumleden hierna? 

Tot slot komt het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut ter sprake wat concludeerde dat vrouwen, migranten en ouderen vaker en meer uren moeten gaan werken. Dit zou een oplossing zijn van het stijgende 80-plussers in 2050, terwijl er minder mensen werken. De Telegraaf kopte als reactie hierop vanmorgen: ‘Harder werkende vrouw remt migratie af’. Hoe staan Emmer en van Gelder hier tegenover? 

Aan tafel zitten Stéphane Alonso, Arno Kantelberg en Spraakmaker Winnie Sorgdrager.

Het mediamoment van Stéphane Alonso gaat over een groot onderzoeks-artikel dat dit weekend in NRC werd gepubliceerd over de NCTV. Bij Alonso vielen vooral twee dingen op in het artikel.

Het mediamoment van Kantelberg gaat over de uitzending van Medialogica van gisteravond. Waar Kantelberg met grote irritatie naar heeft gekeken. De uitzending stond in het teken van de berichtgeving rondom het koningshuis en aan welke codes van de RVD je je als journalist moeten houden. Waar kwam de irritatie van Kantelberg vandaan?

Verder komen de versoepelingen aan bod en de communicatie daarvan. Gisteren werd namelijk officieel bekend gemaakt dat versoepelingen in ieder geval uitgesteld worden tot 28 april en misschien wel later. Hoe kijken de forumleden naar de communicatie vanuit het kabinet? ‘’Iedereen heeft het over perspectief en dat is prima, maar je moet mensen geen valse hoop geven’’, aldus Alonso. En is Spraakmaker Winnie Sorgdrager opgelucht dat ze in deze tijd geen deel meer uitmaakt van het kabinet? 

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Frénk van der Linden en Spraakmaker Tom Kleijn.

Het mediamomenten van Van der Linden gaat over de column van Koen Haegens gisteren in de Volkskrant. Hij legt uit wat hem opvalt in deze column. Volgens Van der Linden zouden journalisten vaker moeten rondkijken op de werkvloer van bedrijven.

Het mediamoment van Kuijper gaat over de nieuwe formatiegesprekken. De vraag is nu of dit in de openbaarheid zou moeten gebeuren of niet. Kuijper: “Ik vind het onbegrijpelijk en volstrekt onhoudbaar dat de Tweede Kamer zegt: alles moet openbaar”. Wat zijn de argumenten om het niet openbaar te willen houden?

Wanneer heb je als een journalist een dubbele pet op? In een opiniestuk dat deze week in de Volkskrant stond van een freelance wetenschapsjournalist wordt gezegd dat de scheidslijn tussen journalistiek en marketing steeds meer fluïde wordt. In het artikel staat dat veel freelance (wetenschaps)journalisten voor een bedrijf een klus doen en daarna weer op een journalistieke redactie aan het werk zijn. En dan is de vraag: kun je als journalist dan een objectief stuk schrijven over dat bedrijf? Kuijper werkt ook met freelance journalisten. Hoe gaat hij hiermee om? Van der Linden is zelf freelancer en leidt ook congressen en debatten. Voelt hij zich beperkt in zijn journalistieke werk hierdoor? Wanneer gaat het ten koste van je geloofwaardigheid?

Twitter staat niet toe dat het Amerikaanse Nationaal Archief de gearchiveerde tweets van Donald Trump opnieuw op Twitter publiceert. De oud-president heeft sinds de bestorming van het Capitool een Twitter-verbod en zijn pagina is sindsdien offline gehaald. Van der Linden: “Die tweets van Trump waren een soort van scheet uit zijn mond, ongeveer 30 per dag”. Is het begrijpelijk dat Twitter hier niet aan mee wil werken?  

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Door een technisch probleem zitten er enkele storingen in de audio.

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Freek Staps en Spraakmaker Martin van Rijn.

Het mediamoment van Staps gaat over correspondenten van buiten Europa, die over Europa schrijven, terwijl ze gestationeerd zijn in Londen. Hij legt uit wat het probleem is.

Riemsma maakt zich zorgen over het lastigvallen van fotografen, nadat afgelopen week voor de tweede keer in drie dagen tijd een fotograaf van Tubantia werd lastiggevallen. Riemsma: “Nu had ik het gevoel - dit zijn geen incidenten meer”. Is het duidelijk wat een persfotograaf wel of niet mag? En hoe kun je fotografen beter beschermen? Staps: “Het gesprek wordt vrij snel klappen en duwen, laten we teruggaan naar het gesprek”.

Een ontmoeting in Turkije van president Erdogan met EU-voorzitter Charles Michel en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft tot verontwaardiging geleid in Brussel. De Turkse president bood Von der Leyen geen stoel aan in de vergaderzaal in hoofdstad Ankara. En dat leverde ongemakkelijke beelden op. Wat dachten onze tafelgasten toen ze deze beelden zagen? Van Rijn: “Je mag bijna hopen dat het klunzigheid is”. Er was ook kritiek op Michel, die zelf wel ging zitten. Michel probeert zich op Facebook te verdedigen voor zijn houding. Was het een krachtiger signaal geweest als hij zijn plaats had afgestaan?

Informateur Tjeenk Willink is vanochtend begonnen met zijn klus. Gisteren gaf hij zijn eerste persconferentie. Daar zei hij niet alleen dat er een andere bestuursstijl moet komen, maar ging hij ook in op andere zaken. Is alle hoop op hem gevestigd? Willink richtte zich ook nog even tot de aanwezige journalisten. Is het een goed punt dat hij aanstipt?

Door een technisch probleem zitten er enkele storingen in de audio.

Aan tafel zitten Jan Slagter, Wouter de Winther en Spraakmaker Micha de Winter.

Aansluitend op Stand.nl wil De Winther het in zijn mediamoment graag hebben over de testevenementen en hoe de media hiermee omgaan. Zijn die evenementen een afleidingsmanoeuvre van het vaccinatiebeleid en andere coronamaatregelen. Er wordt natuurlijk ook veel geschreven over de vaccinatiestrategie. Maar in de politiek wordt daar nog niet heel veel over gesproken op dit moment…

Slagter wil het graag hebben over de petitie JacobBlijftHier. De Syrische Jacob dreigt te worden uitgezet naar Armenië, terwijl hij daar nooit geweest is. Gisteren zat hij in het programma de Vooravond. Het raakte Slagter. Slagter: “De menselijke maat ontbreekt”. Is het goed dat hier aandacht voor is in de media?

Dan hebben we het over de formatie. Na het debat van vorige week donderdag, waar de gemoederen hoog opliepen, leek gisteren bij sommige partijen die felheid verdwenen. Hoe heeft politiek commentator De Winther hier naar gekeken? Er worden veel scenario’s geschetst over wat er gaat gebeuren nu, maar niemand weet het natuurlijk precies. Is het lastig als journalist om een beeld hiervan proberen te krijgen? Ook de nieuwe Kamervoorzitter wordt vandaag gekozen. Is de kans is aanwezig dat Arib toch het veld moet ruimen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Jaap van Zessen, Haroon Ali en Spraakmaker Lousewies van der Laan.

We worden langzaam maar zeker warm gemaakt voor het Eurovisie songfestival. Bijna elke dag komt er wel iets naar buiten. Waar er het vorig jaar niet doorging, gaat het nu wel door en mag er ook publiek bij zijn. Ali is fan en volgt het nieuws dus op de voet. Ook bij het AD tellen ze af. Van Zessen vertelt hoe ze hier over berichten.

Het mediamoment van Van Zessen gaat over de documentaire Coded Bias. Die zag hij gisteren op Netflix. Het laat de schaduwkanten van kunstmatige intelligentie zien en de gebreken in gezichtsherkenningssoftware. Legt deze documentaire de gevaren bloot?

Dan hebben we het over Facebook. Afgelopen weekend zagen we weer bewijs hoe snel onze gegevens op straat kunnen komen te liggen. De persoonlijke gegevens van maar liefst 533 miljoen Facebookgebruikers kwamen op straat te liggen. Het gaat best wel om een omvangrijk datalek, maar toch lijkt het niet alsof we hier ons nu massaal druk om maken. Hoe komt het dat mensen steeds minder van dit soort berichten lijken te schrikken?  Moeten er strengere regels komen voor tech-reuzen? En wie moet het handhaven? Sinds kort heeft Facebook een soort ‘hooggerechtshof’ om besluiten te herzien. Deze maand beslist de raad bijvoorbeeld of Trump en Zwarte Piet terecht zijn verbannen. Hoe kijken onze mediakenners hier naar?

Tot slot: je slaat de krant open en kan al bijna invullen waar het over gaat: corona of de formatie. Maar wat als dit voorbij is, hoe kan je als nieuwsmedia nog lezers, kijkers en luisteraars aan je binden? In Amerika zagen we bijvoorbeeld met Trump de zogenaamde ‘Trump bump’ toen hij president was, met het aantal kijkers en lezers dat toenam, en nu de ‘Trump Slump’ nu mensen het nieuws minder van dichtbij volgen. Is dit ook een zorg bij Nederlandse media?

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Hasna el Maroudi en Spraakmaker Meike Bartels.

Het mediamoment van El Maroudi gaat over de Medialogica van gisteren. Wat vond ze interessant aan deze aflevering?

Voor Brandsma was er overduidelijk één interview, hét mediamoment, van dit paasweekend. Het interview met Gert-Jan Segers in het Nederlands Dagblad. Na de drukke politieke week was het idee dat we in het paasweekend zouden gaan reflecteren, maar dat ging hierdoor wel even anders. Het ging er het hele weekend over. Wat vindt Brandsma van de timing van dit interview?

Na het interview van Segers stonden veel  VVD’ers op om het in de media op te nemen voor Mark Rutte. Ook BNR Verslaggever Thomas van Groningen schreef op Twitter: “Wel interessant, deze VVD-campagne ná de verkiezingen.” Voelde het inderdaad als een VVD-campagne? We zagen veel dezelfde gezichten in de media. Waar ligt dat aan? En wat heeft dit voor effect? Brandsma: “Ik geloof niet dat Mark Rutte na dit weekend rustig achterover kan leunen en kan zeggen: de hele partij staat achter me”.

Tot slot: gisteravond was de laatste aflevering van Op1 op de zondag. Sven Kockelmann presenteerde solo. Co-presentator Talitha Muusse liet gistermiddag in een verklaring weten de laatste uitzending van Op1 niet te presenteren. Ze scheef onder andere: “De KRO NCRV heeft voorwaarden gesteld aan mijn optreden die botsen met mijn professionele en persoonlijke waarden, zoals de eis om niet meer mee te mogen praten tijdens politieke gesprekken aan tafel. Dit staat mijn journalistieke vrijheid in de weg”. Is dit een verrassend besluit? Had de leiding van tevoren beter moeten bedenken waar ze aan begonnen? Talitha Muusse is een presentator met een mening en die vaker iets heeft laten zien van haar activistische achtergrond.

Aan tafel zitten Floor Bremer, Leonard Ornstein en Spraakmaker Thomas Erdbrink.

Normaal toveren maar één keer per week het Mediaforum om tot een Politiek Forum. Maar er is veel te bespreken met de Haagse duiders na het Kamerdebat van gisteren. 

Zoals het geheugen wat Rutte, waar stevig over gedebatteerd werd. Want wie wist wat nou wanneer? Was dat nodig? Of leidde dat alleen maar meer af van het eigenlijke debat? Ornstein: “Het gaat om geloofwaardigheid. Het gaat over het punt.. hoe betrouwbaar is Mark Rutte nog?” 

En we werpen een blik naar de toekomst. De verhoudingen zijn ingewikkeld geworden, maar ondanks de slechte startpositie moeten ze wel weer de regeringsonderhandelingen in. Wat is de volgende stap? Bremer: “Je kunt nu niet zeggen: met deze mannen gaan we straks gezellig in een kabinet zitten”

We besluiten het politiek forum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Sandrina Hadderingh, Renzo Veenstra en Spraakmaker Marjolein Moorman. 

Het mediamoment van Veenstra gaat over Henk Krol die gisteravond aanschoof bij BEAU om het te hebben over de discussie rondom Pieter Omtzigt. Krol liet doorschijnen dat hij blij was om daar geen deel van uit te maken. ‘’Dit is toch werkelijk exemplarisch voor wat er op dit moment in de politiek aan de hand is. En voor het gevoel wat mensen hebben aan de politiek,’’ aldus Veenstra. 

Het mediamoment van Hadderingh gaat over ‘De koepel van vrijheid’, een nieuw project van Omroep Gelderland waarvoor ze jongeren 72 hebben ‘opgesloten’ in de koepelgevangenis in Arnhem. Met als doel om met ze in gesprek te komen over hun betekenis van vrijheid. ‘’Wat ik er zo mooi aan vind, is dat je jongeren hun levensverhaal ziet vertellen en écht hun diepste gevoelens aan elkaar prijsgeven’’, aldus een enthousiaste Hadderingh. Is het opsluiten nodig om tot deze verhalen te komen? 

Verder komen de 69 nieuwe Kamerleden die gisteren geïnstalleerd zijn ter sprake. De eerste zwarte vrouwelijke fractievoorzitter, de eerste vrouw met hoofddoek, de eerste transgender vrouw. Nog niet eerder was de tweede kamer zo divers. Of toch niet? Hoe kijken de forumleden hierna? En hoe zit het met de volksvertegenwoordigers van Gelderland en Brabant? 

Tot slot komt het coronanieuws in de regio aan bod. Hoe staat het daarmee in Gelderland en Brabant? En wat is het belang van regionaal nieuws bij coronaverslaggeving? De samenwerking met het landelijke nieuws loopt in ieder geval bij beide erg soepel: ‘’Er is geen achtuurjournaal meer zonder een plopkap van een regionale omroep’’, aldus Hadderingh. 

Aan tafel zitten Floor Bremer, Guus Valk en Spraakmaker Paul de Leeuw.

Eens per week toveren we ons Mediaforum om tot Politiek Forum, met onze vaste Haagse duiders en ook nieuwe gezichten die ons iedere woensdag bijpraten. We beginnen met wat hen opviel in de politiek.

Bremer vindt het opvallend dat ministers nu wél in quarantaine gaan. Ook de ministerraad is digitaal. Waarom zijn ze nu wel strikter met de regels?

Valk was onder de indruk van het afscheidspraatje van SP’er Ronald van Raak gisteren. Wat viel hem op in de analyse van Raak? Kamervoorzitter Khadija Arib zwaaide gisteren 69 Kamerleden uit. Zijn er politici die de politiek verslaggevers gaan missen, belangrijke bronnen die wegvallen?

Nieuwsuur deed gisteren een enquête onder Kamerleden, over onder meer al die kleine fracties in het parlement en hun slagkracht en dossierkennis. Kortom: Eén van de effecten van de politieke versplintering. Herkennen onze tafelgasten deze zorgen?

Vanmiddag wordt het spannend. Hoe kwamen de woorden ‘positie Omtzigt, functie elders’ in de aantekeningen van de kabinetsverkenners terecht? De Telegraaf kopt het als volgt: ‘Dader(s) gezocht: wie wilde Omtzigt eruit werken?’ Bij RTL Nieuws: ‘Komt de onderste steen boven’ en in de Volkskrant: ‘Rutte vecht voor zijn vierde kabinet’. Waar gaan de politiek journalisten op letten tijdens dit debat?

We besluiten het politiek forum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Kees Boonman, Ingrid Spijkers en Spraakmaker Sharon Gesthuizen.

Het mediamoment van Spijkers gaat over Bibian Mentel. Een moment waarvan we allemaal wisten dat het er aankwam, maar waar je als het zo ver is toch van schrikt. Paralympiër Bibian Mentel is overleden. Niet heel lang geleden had ze een interview bij Humberto Tan. Daarin sprak ze ook uit hoe dankbaar ze is met de mensen om haar heen. Dat raakt onze tafelgasten.

Boonman keek gisteren ‘de Boerenrepubliek’ van BNNVARA op NPO2: een vierdelige documentaireserie over boze boeren en zieke dieren. Gisteren ging het in deel 2 over de MKZ-crisis in 2001 en daarin sprak ook viroloog Ab Osterhaus. Waarom vond Boonman deze documentaire zo interessant?

Never a dull moment in politiek Den Haag. Gisteren kwam er dan een verklaring van de twee oud-verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma. Satirisch verslaggever van de EO: Diederik Smit interviewde Annemarie Jorritsma hierover. Vat deze satire het goed samen? Hoe kijkt Kees Boonman, politiek commentator, naar de huidige situatie in Den Haag? Sigrid Kaag sprak voornamelijk over nieuw leiderschap, maar heeft nu nog niet echt van zich laten horen. Is dat gek?

Urk en Krimpen aan den IJssel blijft de gemoederen bezighouden. Gisteren kwam er een brief van het genootschap hoofdredacteuren met als strekking: De politie had gisteren direct moeten ingrijpen, toen journalisten belaagd werden door kerkgangers. Spijkers heeft als hoofdredacteur deze brief ondertekend.

Aan tafel zitten Hasna el Maroudi, Zoë Papaikonomou en Spraakmaker Marja Wagenaar.

Het mediamoment van Papaikonomou gaat over een artikel in OneWorld wat haar aandacht trok. ‘’Het ging over racistisch en koloniaal taalgebruik in kranten en dagbladen en hoe je daarmee omgaat.’’ Papaikonomou verwijst ook naar haar eigen boek en de conclusie die ze drie jaar geleden al had getrokken, ‘’er is niet écht beleid, maar wel een stijlgids bij sommige kranten. En daarbij laten de meeste hoofdredacteuren het toch ook wel individueel bij redacteuren’’, aldus Papaikonomou. Wat kan volgens haar een oplossing zijn?

Het mediamoment van el Maroudi gaat over een wob-verzoek waar ze inmiddels al 12 weken mee bezig is. ‘’Een lange adem is prima, maar dit is toch wel Nederland! Ik heb altijd het idee dat we de vrijheid van pers en transparantie hoog in het vaandel hebben, maar Nederland is vorig jaar gezakt in de ranglijst naar nummer 5,’’ aldus een gefrustreerde el Maroudi. Spraakmaker Marja Wagenaar noemt dit een ‘openbaarheidsoppurtunisme’. ‘’Nederlands is een heel leuk, transparant land, maar wel een quasi transparant land’’, volgens Wagenaar.

Verder komt de laatste aflevering van Zondag met Lubach aan bod. Want na 6,5 jaar en dertien seizoenen kwam er gisteren toch echt een einde aan. Ruim 1,8 miljoen mensen hebben gisteren de uitzending bekeken. Hoe hebben de forumleden naar de laatste uitzending gekeken en wat staat ze vooral bij van 6,5 jaar? ‘’Het is wat mij betreft ook wel wat journalistiek zou moeten zijn’’, aldus Papaikonomou. Ook Wagenaar is zeer te spreken over de show, ‘’Lubach zet dingen scherp, die scherp gezet moéten worden.’’

En tot slot komt de situatie van gisteren ter sprake. Twee journalisten werden aangevallen toen zij verslag wilden doen vanuit kerkgemeenschappen op Urk en in Krimpen aan de IJssel. Hoe erg dat is, daar is inmiddels genoeg over gezegd. De forumleden praten hier dan ook over met een journalistieke bril op. Hoe pak je het als journalist nou aan als je hier verslag van wilt doen? Papaikonomou wil één ding in ieder geval duidelijk hebben, ‘’er zitten heel veel kanten aan, maar je kan niet altijd geweld voorkomen’’. En kijkt el Maroudi naar deze situatie?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Arno Kantelberg en Spraakmaker Emilie Gordenker.

Het mediamoment van Ornstein gaat over de VPRO-serie De Onfatsoenlijken. Gisteren kwam Corinne Galizia aan het woord. Zij wil onderzoek naar de moord op haar zus, journalist Daphne in Malta, die publiceerde over corruptie van de regering in Malta. Waarom vindt Ornstein het belangrijk dit uit te lichten? Hebben we hier in Nederland voldoende oog voor?

De discussie ging gisteren over de informatie op Ollongrens papieren, maar Kantelberg viel iets anders op... Hij vertelt wat.

Voordat de formatie echt goed en wel was begonnen, is het alweer voorbij. De toch wel rampzalige dag voor de formateurs Ollongren en Jorritsma begon met een positieve coronatest voor Ollongren. Die test waren we al snel vergeten toen daar de foto met de zichtbare aantekeningen kwam. Had de foto wel gepubliceerd moeten worden? Of is dit journalistiek zoals het hoort? En hoe is de beeldvorming, als je kijkt naar hoe bewindslieden met de coronamaatregelen omgaan?

Sinds woensdag is er veel te doen om acteur Bilal, die een jongen van 12 had uitgedaagd om zijn geslachtsdeel te laten zien, live op Instagram. Gisteren zou Wahib zelf zijn verhaal doen bij Beau, maar dat ging niet door. Is het begrijpelijk dat Wahib afhaakte? Zou je hem überhaupt moeten uitnodigen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Paul Römer, Mireille van Ark en Spraakmaker Mick van Wely.

Het mediamoment van Van Ark gaat over een onderzoek naar de mensen die afgelopen verkiezingen hebben gestemd. In het onderzoek is gekeken naar de voorkeuren van deze stemmers, op allerlei verschillende gebieden. Van Ark vindt de uitkomst interessant. Wat valt haar op? En wat kun je met deze informatie?

Het mediamoment van Römer gaat over het antihaat-beleid van Facebook. Daar heeft The Guardian namelijk onderzoek naar gedaan. The Guardian heeft de interne regels voor moderators kunnen inzien. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen bekende en onbekende mensen. Römer legt uit wat hij hiervan vindt.

De eerste aflevering van de documentaire over de kinderen van Ruinerwold was gisteren te zien. De maakster Jessica Villerius vertelde eerder deze week al in de Vooravond over waarom de kinderen voor de optie documentaire hebben gekozen. De druk van de pers was natuurlijk zo groot, dat de kinderen een manier hebben gezocht om hun verhaal te doen. Er is gedacht aan persconferenties, talkshows, interviews, maar uiteindelijk werd het dus een documentaire. Hoe hebben onze mediakenners naar de eerste aflevering gekeken? Het ging in de aflevering ook veel over hoe er in de media over het gezin en de vader werd gesproken. Is dit ook een eyeopener voor andere media? Wordt er voldoende rekening gehouden met de mensen over wie het verhaal gaat? Van Ark: “Je moet kijken naar de nieuwswaarde; staat het in verhouding, of gaan we nu te ver in de sensatie”

Tot slot hebben we het over de kwestie Bilal Wahib, die een minderjarige jongen uitdaagde om zijn geslachtsdeel te laten zien. Wat zijn de gevolgen voor de acteur en zanger Bilal, wiens sterrenstatus alleen maar rijzende leek te zijn? Aan de lijn is Lonneke van der Zee, algemeen directeur van BNNVARA. Ze geeft uitleg over de situatie en de beslissing die ze gemaakt hebben.

Aan tafel zitten Frank Hendrickx, Marleen de Rooy en Spraakmaker Kees Jansma.

Eens per week toveren we ons Mediaforum om tot Politiek Forum, met onze vaste Haagse duiders en ook nieuwe gezichten die ons iedere woensdag bijpraten. We beginnen met wat hen opviel in de politiek.

Vandaag hebben we het over voorkeursstemmen. Bij Forum voor Democratie heeft de nummer twee Wybren van Haga veel stemmen gekregen. Het lijkt erop dat het ongeveer evenveel zijn als Thierry Baudet kreeg. Geeft dat spanningen binnen de partij? Van wie komen de stemmen voor Van Haga, zijn dat ondernemers? Bij GroenLinks hebben ook veel mensen op de lijst voorkeursstemmen gekregen. In ieder geval Kauthar Bouchallikht en Lisa Westerveld hebben genoeg stemmen gekregen. Ze stonden op nummer 9 en nummer 10. Zorgt dit voor een andere dynamiek in deze partij?

Ook de nummer 2 van het CDA, Pieter Omtzigt kreeg veel stemmen. Ondertussen schrijven zowel de Telegraaf als HP de Tijd over Omtzigt die overwerkt is. En de zorgen die de CDA top daarover uit... Er wordt rekening mee gehouden dat dit nog maanden kan duren. Wouter de Winther van de Telegraaf schrijft in zijn column: “… gezien ervaringen met huilbuien, door de kamer vliegende projectielen en onbehoorlijke gesprekken waar zowel ambtenaren als bewindspersonen”. Herkennen de politiek journalisten aan tafel zit beeld? En moet je als journalist dit zomaar opschrijven, naar aanleiding van een anonieme bron?

De kleine partijen zoals VOLT, JA21 en de ChristenUnie mochten langskomen bij de verkenners voor de formatie, Jorritsma en Ollongren. Er wordt al weer behoorlijk gespind voor de deuren van het Binnenhof. Interessant is de rol van JA21. De VVD liet al weten iets in een samenwerking te zien zitten en ook JA21 laat nu weten mee te willen regeren. Wat is de rol van journalisten tijdens de formatie?

We besluiten het politiek forum met het Taalteam Jan Beuving.

Aan tafel zitten Gijs Groenteman, Joost Oranje en Spraakmaker Roline de Wilde.

Het mediamoment van Oranje gaat over NRC. Het NRC neemt afscheid van de NRC Next en het bekende logo. Wat Oranje vooral jammer vindt is dat het logo gaat verdwijnen. Hij legt uit waarom.

In zijn mediamoment wil Groenteman het graag hebben over een Nederlandse serie, Anne+. Waarom is deze serie zo goed volgens Groenteman?

Dan hebben we het over berichtgeving rondom de avondklok. De avondklok wordt waarschijnlijk verruimd van negen tot tien uur ‘s avonds. Dat is in ieder geval waar de burgermeesters voor pleiten en de kans is groot dat dit vanavond ook wordt aangekondigd in de persconferentie van Rutte en de Jonge. Een belangrijke reden om de avondklok later in te gaan is dat de zomertijd komend weekend in gaat. Maar in de media gaat het vooral om een uitspraak van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, waarin hij het heeft over de ramadan. Online maakte dat veel reacties los. Hoe kijken onze mediakenners hier naar?

Tot slot: de Volkskrant pakt vandaag uit met maar liefst 3 pagina’s over het geheim van een populaire podcast. De drie heren achter het bedrijf Tonny Media vertellen over hun succesvolle podcastimperium, waarvan ze inmiddels goed kunnen leven. Zij maken onder andere de Zelfspotcast. Aan tafel zit Groenteman, zelf ook podcastmaker. Wat zijn elementen die een podcast goed maken? En wat maakt het leuk om een podcast te maken?

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Frénk van der Linden en Spraakmaker Steven van Eijck.

Het mediamoment van Van der Linden gaat over iets dat speelt in zijn eigen woonplaats. De gemeente Haarlem stelt 2,5 miljoen beschikbaar voor onafhankelijke journalistieke projecten. Er is een fonds gekomen voor journalisten die een item willen maken waarin Haarlem een rol speelt. Van der Linden licht toe wat hij van dit idee vindt.

Het mediamoment van Riemsma gaat over windmolens. Er wordt natuurlijk veel gesproken over duurzaamheid, maar waar moeten die windmolens dan komen? Hoe kun je mensen betrekken in dit gesprek? En wat is de rol van de journalistiek hierin?

Historicus Nadia Bouras doet aangifte tegen Vizier op Links. Zij trof op haar voordeur een sticker waarop stond dat haar huis in de gaten werd gehouden door dit rechts-radicale platform. Goed dat ze aangifte doet? Hebben onze mediakenners wel eens te maken gehad met intimidatie? De lokale zender AT5 schrijft hierover een stukje met als kop: “Woning van historicus Nadia Boura wordt geobserveerd door platform Vizier op Links”. De NOS had het in de kop over “stickeractie”. Wat vinden onze gasten van deze woordkeus? Later is de kop overigens aangepast.

Ook het AD en De Gelderlander hadden daar problemen met koppen dit weekend. Het ging om de discussie tussen de twee nieuwe eenmansfracties in de Tweede Kamer. Caroline van der Plas van de Boer Burgerbeweging en Sylvana Simons van Bij1. Hoe moeilijk is het om een goede kop te maken? Is dit door de tijd heen moeilijker of anders geworden? Riemsma: “Internet heeft er aan bijgedragen dat we soms iets te scherp door de bocht gaan”.

Eén keer in de zoveel tijd is er een nieuw televisieprogramma dat al vóór uitzending het gesprek van de dag is. Zo ook: Gewoon Bloot. Waarin kinderen aan naakte volwassenen alles mogen vragen over hun lichaam. Met als doel een realistisch beeld te krijgen van normale lijven, naast alle opgepoetste perfectie op Instagram, Tiktok en snapchat. Wat vonden onze mediakenners ervan? Was de ophef terecht?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Marc Chavannes en Spraakmaker Jasper van Kuijk.

Voor het mediamoment van Kleijn gaan we naar Edam. Een raadslid daar kwam in de aandacht door een tweet van Thierry Baudet. In plaats van hysterisch te reageren trok hij gewoon de stekker uit de telefoon voor de dag.

Chavannes wil het voor zijn mediamoment hebben over het online stuk van Frank Hendrickx in de Volkskrant. Met zoveel partijen in de oppositie loont herbronnen niet meer stelt Hendrickx, je sneeuwt onder als gematigde partij.

We blijven bij de politieke analyses. Waar we gisteren vooral de winnaars en verliezers voorbij zagen komen, duiken we nu in het stemgedrag van de Nederlander. En daarbij maken de duiders graag gebruik van de tweedeling. Maar is het logisch dat de media dat nog doen? Wordt het niet te groot gemaakt? Jasper van Kuijk: “We zitten nu in het waar of wie, maar het gaat om de waarom.”

En in de loop van volgende week gaat er weer geprikt worden met het Astrazeneca-vaccin. Die is namelijk veilig verklaard. Maar de schade is al gedaan, want de twijfel over de veiligheid van het vaccin is niet zomaar weg. Hoe moet de pers daarmee omgaan? Chavannes: “De media moet berichten wat de werkelijkheid is. Maar in dit geval is dat er niet evenveel te zeggen voor het ene, als voor het ander standpunt.”

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Stéphane Alonso, Floor Bremer en Spraakmaker Frits van Bruggen.

Eens per week toveren we ons Mediaforum om tot Politiek Forum, met onze vaste Haagse duiders en ook nieuwe gezichten die ons iedere woensdag bijpraten. We beginnen met wat hen opviel in de politiek.

Bremer wilde nog even inzoomen op de runners-up. En dan met name de twee politici die de toeslagenaffaire aan het rollen hebben gebracht: Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA). Wat valt haar op? Bremer: “Omtzigt laat zich niet leiden door een campagneteam natuurlijk”

Het politieke moment van Alonso komt uit de uitzending van Op1, gisteravond. Mark Rutte zei daarin dat hij geniet van de campagnetijd en Alonso vond het niet geloofwaardig. Waarom? Alonso: “Als het een maand langer had geduurd, dan had het een ingewikkeld verhaal kunnen worden voor Rutte”. Bij de VVD zijn in de online campagne de afgelopen dagen ineens ook nog veel andere VVD-gezichten te zien... Onder andere, van Ark, Becker, Hermans… is dat opvallend?

Het blijft de laatste dagen sowieso dringen om voorrang in de publiciteit - terwijl er al wordt gestemd. Opvallend is dat Mark Rutte gisteravond, na het slotdebat, nog als enige mocht aanschuiven bij Op1 . Hoe kijken onze politieke kenners hier naar? Bremer: “Als programma ben je natuurlijk blij als je degene die voorstaat in de peiling in je uitzending hebt”.

We kijken natuurlijk ook naar gisteravond, waar de lijsttrekkers van de acht grootste partijen nog een laatste keer met elkaar in debat gingen. Beide politiek verslaggevers hebben een fragment meegenomen uit dit debat.

We besluiten het politiek forum met het Taalteam met Jan Beuving.

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Wouter de Winther en Spraakmaker Clarice Stenger.

Het mediamoment van De Winther gaat over het stemmen per post. Zelfs in het journaal ontstond verwarring over het tellen van de stemmen. De Winther vindt het zorgelijk.

Het mediamoment van Brandsma gaat ook over verkiezingen, maar dan die van de oosterburen. Daar waren afgelopen weekend in twee deelstaten verkiezingen. Het verkiezingsjaar is niet goed begonnen voor de regeringspartij van Merkel, CDU. Vorige week kwam een mondkapjesschandaal naar buiten. Een aantal parlementsleden van CDU/CSU wordt ervan verdacht flink te hebben verdiend aan de coronacrisis. Is dat de enige reden?

Sinds gisteren kunnen we stemmen. Maar de peilingen en de debatten gaan gewoon door tot en met woensdag. Hoe eerlijk is dat? Heeft dat grote invloed op de mensen die nog moeten stemmen? Nu.nl legt in een hoofdredactioneel stuk uit dat het wel bevalt om niet over peilingen te schrijven. Is dat een goed idee? Hoe kijkt De Winther, politiek commentator Telegraaf, naar deze peilingen? Is het wenselijk dat debatten en peilingen doorlopen, terwijl de verkiezingen al begonnen zijn?
Gisteren stond er in De Volkskrant een artikel waarin meerdere journalisten en hoofdredacteuren zich uitspreken over het fenomeen ‘Wat je aandacht geeft, groeit’, in relatie tot politieke partijen en politici. Moet je daar als journalist rekening mee houden?

Zondag heeft de politie zo’n twintig mensen opgepakt die demonstreerden tegen het coronabeleid van de overheid. Steeds meer mensen twijfelen of het politiegeweld buitenproportioneel is. Op het internet circuleren heel veel filmpjes van de uit de hand gelopen demonstratie. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? En wat vindt strafrechtadvocaat Stenger hiervan?

Aan tafel zitten Kees Boonman, Jaap van Zessen en Spraakmaker Andrée van Es.

Van Zessen keek gisteren naar Pointer. Het ging met name over ‘bots’. Wat viel daarin vooral op?

Het mediamoment van Boonman komt uit de speciale verkiezingsuitzending van het Jeugdjournaal. Onder andere Rutte, Wilders, Hoekstra, Klaver en Marijnissen waren daar te zien. Kinderen legden de lijsttrekkers het vuur aan de schenen, maar mochten ook persoonlijke vragen stellen. Komt het persoonlijke verhaal bij programma’s voor kinderen beter tot zijn recht dan bij volwassenen? Kidsweek maakte een kieswijzer voor kinderen. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat het gedachtegoed van de deelnemende kinderen (7 tot 13 jaar) het meest overeenkomst met Partij voor de Dieren, PvdA en Groenlinks. Is dit een opvallende uitkomst?

Nu de campagne voor de verkiezingen niet op straat kan plaatsvinden is het voor partijen des te belangrijk om naast op TV en radio ook online volop aanwezig te zijn. Daarom hebben we aan Van Zessen gevraagd om te kijken wat er online het meest is uitgesprongen de afgelopen weken.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Elske Schouten en Spraakmaker Rianne Letschert.

Het mediamoment van Schouten gaat over een kunstwerk, digitaal. Een verzameling nullen en enen is voor een bedrag met heel veel nullen geveild. Een kunstwerk, niet tastbaar. Dat viel Schouten op!

Het mediamoment van Ornstein heeft te maken met strategisch stemmen. Er verschenen deze week verschillende artikelen over dit onderwerp. Ornstein: “Op dit moment is een strategisch stem uitbrengen heel erg lastig”. Is het strategisch stemmen anders dit jaar, vergeleken met andere verkiezingen?

De leiders en lijsttrekkers van de grootste twee partijen kruisten gisteren de degens: Rutte en Wilders stonden tegenover elkaar onder leiding van Jeroen Pauw. Wat viel onze mediakenners op? Wat waren de grote verschillen? Rutte maakte er ook een punt van dat Wilders niet naar Nieuwsuur ging. Werd dit punt overtuigend gebracht? Letschert: “Die kiezer interesseert het niet, of hij wel of niet naar Nieuwsuur gaat”. Is de kiezer wijzer geworden na dit debat?

Gisteren groot nieuws uit Denemarken, waar het vaccineren met Astra Zeneca werd opgeschort vanwege onzekerheid over bijwerkingen. Is dit nieuws dat je groot moet brengen, ook als je alles nog niet helemaal duidelijk hebt? Schouten: “Iedereen had een beetje dezelfde reflex, om meteen te gaan uitleggen wat er aan de hand is”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Aan tafel zitten Tijs van den Brink, Paul Jansen en Spraakmaker Marcel Hielkema.

Het mediamoment van Van den Brink gaat over het sportkatern van het Algemeen Dagblad. Na boze lezersbrieven hebben ze de voorpagina daarvan aangepast en opnieuw gepubliceerd. Ook plaatsten ze een interview met degene die volgens de lezers ontbrak op de voorpagina. Jansen: “Ze maken van een nederlaag een overwinning, op een ludieke manier”. De discussie die eronder ligt is of mannen- en vrouwensport gelijk zijn, ook qua aandacht in de media. Moet je die aandacht eerlijk verdelen?

Het mediamoment van Jansen gaat over een beroemd CNN-filmpje dat vier jaar geleden de wereld over ging. Robert Kelly was via een internetverbinding live in een interview. Zijn kinderen kwamen binnen tijdens het interview. Dit was vóór corona. Inmiddels zijn we allemaal gewend aan het videobellen.

Dan hebben we het over de campagne. Saai, zo wordt die campagne in aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 17 maart váák genoemd. Politici kunnen door corona de straat niet op en voeren dus hun campagne online en in tv- en radiostudio’s. Met als gevolg: een gigantisch aanbod om te bekijken en te luisteren, maar wel met steeds dezelfde gezichten. Hoe kijken onze mediakenners naar de campagne? Wordt het debat beschaafder gevoerd? Is het saaier dan anders?

Aan tafel zitten Kees Boonman en Stephane Alonso en Spraakmaker Jelmer Mommers.

Het mediamoment van Boonman gaat over een fragment uit het programma de Hofkar van Rutger Castricum. De politiekverslaggever heeft daar zo zijn bedenkingen bij. ‘’Het is heel erg lastig om te zoeken naar een goed tv-format in verkiezingstijd’’, aldus Boonman.

Alonso’s mediamoment gaat over de sterke houding van Sigrid Kaag in de afgelopen debatten. Kaag komt bij Alonso naar voren als dé verrassing van de campagne. ‘’Er was een moment waarop ze een spontane lach liet horen, dat lachje stond symbool voor de ontspannen manier waarop ze in de campagne zit’’, volgens Alonso. Wie zijn er volgens hem nog meer verrassingen of juist teleurstellingen binnen deze campagne?

Verder komen de uitzendingen van Nieuwsuur uitgebreid aan bod. Wat vallen Boonman en Alonso op aan de uitzendingen? De meeste lijsstrekkers hebben het daar moeilijk, waardoor komt dat? Ook worden de verschillende lijstrekkers besproken in de debatten. En hoe bereiden zij zich voor op zo’n interview of debat? ‘’De rolmodellen kun je oefenen, maar de kiezers niet. Dat maakt het heel spannend’’, aldus Alonso.

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Haroon Ali en Spraakmaker Nic Vrieselaar.

Het mediamoment van Ali gaat over een gewelddadig incident in België. Dit weekend is er een man dood aangetroffen in de buurt van Antwerpen. Volgens de Belgische media is hij slachtoffer geworden van ‘gaybashers’, nadat er een afspraak werd gemaakt via Grindr - een datingapp voor homoseksuelen. Belgische media melden regelmatig incidenten van homofoob geweld, maar precieze cijfers zijn niet of nauwelijks beschikbaar. Maakt dat het lastig om dit helemaal in kaart te brengen?

Het mediamoment van Emmer gaat over ophef over het communicatiebeleid in de gemeente Kaag en Braassem in het Groene Hart van Nederland. In de memo staat onder andere dat de pers zo veel mogelijk vermeden moet worden en ‘de pers is altijd uit op sensatie’. Emmer vindt dit kwalijk. Emmer: “Als je per se die media gaat vermijden, dan is het hellend vlak”.

Gisteravond was het dan zover. Het interview met Harry en Meghan bij Oprah werd op de Britse tv uitgezonden. Ook onze Vlaamse collega’s van de VRT lieten het gehele interview zien. Het leverde een tsunami aan reacties op. Er was al heel veel over gezegd en geschreven maar nu konden we dan ook met eigen ogen zien. Is het een geloofwaardig verhaal? Hoe hebben onze mediakenners naar dit interview gekeken? Ali: “Het is een publiciteitsoorlog”. Welke verschillen zien we tussen de Amerikaanse en de Britse pers?

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen gaan 8 lijstrekkers op vier avonden bij Jeroen Pauw in debat. Gisteren, op Internationale Vrouwendag, was de aftrap met twee vrouwelijke lijsttrekkers: Sigrid Kaag van D66 en Lilianne Ploumen van de PvdA. Erg spannend vonden de mediakenners het debat niet. Of was het juist wel verfrissend?

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Kefah Allush en Spraakmaker Danka Stuijver.

Allush wil in zijn mediamoment graag stilstaan bij het publiekelijk afscheid nemen van het leven door Bibian Mentel, gisteravond in het programma van Humberto. Ze heeft uitzaaiingen en is niet meer te behandelen. Via een videoverbinding was ze te gast in de studio. Allush: “De dood is steeds meer een bespreekbaar onderwerp geworden”. Mentel is ook wel eens bij Allush te gast geweest. Welke indruk heeft zij bij Allush achtergelaten?

Het mediamoment van Hoekman gaat over een nieuw NPO-programma: ‘Gewoon Bloot’, waarin naakte volwassenen voor kinderen uit groep 7 en 8 staan, en die kinderen allemaal vragen mogen stellen. De aankondiging maakte de nodige reacties los. Laat dit verpreutsing zien?

‘Het Britse koningshuis is racistisch. Meghan had zelfmoordneigingen. Charles, de vader van Harry, nam de telefoon niet meer op.’ Zo maar even wat sappige details uit het twee uur durende interview van Meghan en Harry met de tv-icoon Oprah Winfrey dat vannacht op het Amerikaanse station CBS werd uitgezonden en nu wereldnieuws is. Het stel gaf eerder aan liever in de luwte te willen leven, maar schuift wel aan bij een twee uur durend interview. Hoe bijzonder is dat? Zou er nog een reactie komen vanuit het koningshuis?

Uit eigen onderzoek van NU.nl blijkt dat Facebook, Twitter en Google geen extra maatregelen nemen rondom advertenties, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. In de Verenigde Staten werden de maatregelen wél flink aangescherpt. NU.nl heeft zelf een rondgang gedaan. Hoekman legt uit waarom ze hier de focus op gelegd hebben.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Renzo Veenstra en Spraakmaker Leoni Jansen.

Veenstra wil het voor zijn mediamoment hebben over de opvallende krantenkoppen vandaag rondom de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: Nederlanders blijken in psychisch opzicht net zo gezond als voor de coronacrisis. Dat is een ander beeld dan de media de laatste tijd heeft laten zien. Renzo: “Ik moest in mezelf lachen toen ik die kop las. En al die gekkies dan die ik op het internet de hele tijd tegenkom met hun rare theorieën?”

Voor het mediamoment van Sjirk Kuijper gaan we naar de voorpagina van het Nederlands Dagblad. Uit onderzoek van die krant blijkt kerkgangers niet altijd Christelijk stemmen. Kuijper: “Het is leerzaam, dat je niet de Christelijke partijen automatisch ziet als de belangenvertegenwoordigers van Christelijk Nederland.”

Lezen we over tien jaar niet meer de papieren krant? De voormalige hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque is er bang voor. Kuijper: “Kranten maken allang niet alleen maar kranten. Zolang je maar voldoende verdient met het digitale alternatief is er niks aan de hand.” Ook hebben we het over seksisme in de politiek, want de vrouwelijke politici worden nog heel vaak seksistisch benaderd.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1