appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Het Mediaforum

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Podcast afleveringen

We moeten allemaal even lummelen!

woensdag 20 februari 2019, 13:48 uur

Download

Even niks doen is soms heel goed. Dit stond in een artikel in de Volkskrant, en is al een paar dagen het meest gelezen artikel. Hoe kan het dat dit artikel zo populair is? Aan tafel zitten Diederik Broekhuizen, Ronald Ockhuysen en Spraakmaker Marina van der Wal. We bespreken ook het overlijden van Karl Lagerfeld. Hoe speelt dit in de media, en met name op Instagram? Ook hebben we het over de mega-claim bij de Washington Post. De leerling die vorige maand te zien was terwijl hij tijdens een demonstratie een confrontatie had met een Vietnam-veteraan van Indiaanse afkomst eist 250 miljoen dollar van de Washington Post. Hij verwijt de krant dat die hem op een dusdanige manier heeft afgebeeld waardoor het lijkt alsof hij de veteraan treitert. Is dit een fout van de Washington Post? Of overdrijft de jongen? Tot slot bespreken we de plannen van DENK-fractievoorzitter Kuzu, die overweegt een eigen publieke omroep op te richten. Wat vinden onze media-experts hier van?

Joost Oranje “Je moet er als toerist heen, zo snel mogelijk draaien en weer weg”

dinsdag 19 februari 2019, 15:48 uur

Download

Maandag werd bekend dat freelance journalist Gerbert van der Aa Marokko uit is gezet, omdat hij zonder persaccreditatie aan het werk was. Nieuwsuur maakte recentelijk óók reportages in Marokko over de sociale zekerheid en over wietteelt. Deze kwamen zonder persaccreditatie, dus illegaal, tot stand. Aan tafel zitten Pieter Klok, Joost Oranje en Spraakmaker Henk van Straten. Ook hebben we het over KLM. “D-day voor KLM-baas Elbers” kopt de Telegraaf. NOS houdt het op “Dag van de Waarheid voor KLM-topman.” De media zijn al dagen in de ban van de machtsstrijd bij Air France KLM. Waarom is dat zo? Tot slot hebben we het over de publieke omroep. De afgelopen dagen is er al weer veel gespeculeerd over een reclamevrije publieke omroep. In dit debat staan de NPO en met name De Telegraaf vaak lijnrecht tegenover elkaar. Is samenwerking de redding van de kwaliteitsjournalistiek?

Hans Aarsman: “iets wat heftig is krijgt voorrang ten opzichte van een inzicht”

maandag 18 februari 2019, 16:22 uur

Download

We hebben het over de demonstratie van de ‘gele hesjes’ in Hilversum dit weekend. Marcel Gelauff, hoofdredacteur Nieuws van de NOS schuift aan om zijn verhaal te vertellen. Paul Römer vraagt zich af wat de overweging is geweest dat de demonstratie het acht uur journaal heeft gehaald. Hansje van de Beek vindt het wel een logische keuze. Aan tafel zit ook Spraakmaker Hans Aarsman. Ook hebben we het over Facebook. Volgens een Brits parlementair rapport moet Facebook onderworpen worden aan een verplichte ethische code. Dit moet er voor zorgen dat nepnieuws en misbruik van gegevens van gebruikers wordt tegengegaan.

Frénk van der Linden: “Linda slaagt erin het lekkere met het leesbare te verenigen”

vrijdag 15 februari 2019, 13:50 uur

Download

Linda de mol gaat samen met Jildou van der Bijl, de hoofdredactrice van het blad LINDA, de vrouwenzender Net5 leiden. Fons van Westerloo - ooit de eerste directeur van Net5 - zegt in het AD: Net5 wordt Linda TV. Een geniaal idee? En wat voegt het toe aan wat er al bestaat voor vrouwen? We praten er over met de spraakmaker van de dag Annegreet van Bergen, journalist Frénk van der Linden en Paul van Gessel, tot voor kort directeur NH Media en At5. Verder in deze aflevering kijken we ook naar de Journalist van het jaar en de Brexit campagne stunt van de overheid.

Klaske Tameling: ''Ze laat zien dat feminisme ook gewoon leuk kan zijn''

donderdag 14 februari 2019, 15:01 uur

Download

We hebben het over het nieuwe lied van ‘MEREL’. Ze staat bekend om haar tegendraadse, licht provocerende teksten. Vandaag, op Valentijnsdag lanceert ze de videoclip bij haar single. Valentijnsdag wordt steeds meer gebruikt voor maatschappelijke campagnes. Hoe gaat de media hiermee om? Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Klaske Tameling en Spraakmaker Arjen Postma. Ook hebben we het over de toespraak die premier Rutte gisteren in Zürich hield. In de zogenaamde Churchill-lezing pleitte hij voor een meer zelfbewust Europa. Wat viel je op in de toespraak? En na lange onderhandelingen lijken de Europese lidstaten tot een akkoord te zijn gekomen over nieuwe auteursrechtenregels. Die hebben vooral gevolgen voor grote techbedrijven, als Facebook, Google, Twitter. Die bedrijven zijn daar niet blij mee, waarom niet?

'Het Holleeder-proces is een mediaproces geworden'

woensdag 13 februari 2019, 16:48 uur

Download

Gisteren werd door RTL de Holleeder Tape uitgezonden. De tape waarin Peter R. de Vries een gesprek had met Willem Holleeder, zou een kijkje in de onderwereld moeten geven en beschuldigde daarnaast advocaat Bénédicte Ficq met het bedreigen van Holleeder. Volgens misdaadjournalist Marian Husken was er niks nieuws te horen in die speciale uitzending. Wij hebben het er over. Aan tafel zitten Jan Slagter, Gijs Groenteman en Spraakmaker Arno Visser.

De 'pornodocent' van vroeger ging niet 'viral'

dinsdag 12 februari 2019, 15:05 uur

Download

In korte tijd zijn docenten op de middelbare scholen het doelwit geworden op sociale media. Scholen moeten hierop inspelen en moeten een plan van aanpak hebben voor sociale media-incidenten op school. Daar pleit Kennisnet en Stichting School en Veiligheid voor. Martha Riemsma heeft hier nog wel een persoonlijk verhaal over. Aan tafel zitten Martha Riemsma, Marc Josten en Spraakmaker Splinter Chabot. Ook hebben we het over de Provinciale Statenverkiezingen. In het AD vanochtend stond het volgende: in het eerste verkiezingsdebat op 7 maart in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen doet Thierry Baudet van Forum voor Democratie mee aan het RTL Verkiezingsdebat. Gert Jan-Segers van de ChristenUnie is niet uitgenodigd. De uitnodigingen zijn gemaakt op basis van de peilingen en niet op basis van het huidige aantal Kamerzetels. Is dit vreemd?

“Een documentaire kun je niet maken zonder in te grijpen in de werkelijkheid” Onzin!

dinsdag 12 februari 2019, 14:44 uur

Download

We hebben het over de ingezonden brief van John Appel in de Volkskrant. Hoe kijkt de documentairemaker aan tegen de “documentaire” van RTL, waarin men wil laten zien hoe het er aan toe gaat op een middelbare school. Er werden nepleerlingen gebruikt. In hoeverre zijn dit soort praktijken schadelijk voor andere documentairemakers? Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Coen Verbraak en Spraakmaker John Appel. Ook hebben we het over een nieuw satirisch sportprogramma bij de NPO: ‘Makkelijk scoren’. Het team achter Zondag met Lubach stort zich nu op de sport. Tot slot bespreken we de podcast “De brand in het landhuis”. Dit weekend was de laatste aflevering te horen. Het verhaal waarin theatermaker Simon Heijmans probeert de raadselen te ontrafelen rondom de dood van de Vughtse landheer Ewald Marggraff is ongekend populair. Hoe kan dat?

Ronald Snijders: “Satire houd je een spiegel voor”

vrijdag 8 februari 2019, 12:44 uur

Download

Vandaag een Mediaforum special over een mooie Nederlandse traditie: satire! Met o.a. de tentoonstelling Serieus Grappig en De Luizenmoeder. Te gast zijn schrijver en absurdist Ronald Snijders, Jochem van den Berg hoofdredacteur van De Speld en met Karen Drost van Beeld en Geluid.

Zijn dit soort uitspraken typerend voor ons hedendaagse debat?

donderdag 7 februari 2019, 16:18 uur

Download

We hebben het onder andere over de nogal opvallende uitspraak van Donald Tusk, de president van de Europese Raad. Ook bespreken we de verharding van het politieke debat. Er wordt meer op de persoon gespeeld. Dat bleek maar weer eens toen Kamerleden Machiel de Graaf, van de PVV, en Selçuk Öztürk (van DENK) elkaar in de haren vlogen. We bespreken het met onze Mediaforumgasten. Aan tafel zitten Wouter de Winther, Roos Schlikker en Spraakmaker Karl Dittrich. Tot slot hebben we het over Peter Vandermeersch. Hij stopt na negen jaar als hoofdredacteur van NRC, zo werd gisteren bekend. Per 1 september wordt Vandermeersch correspondent in Frankrijk voor dezelfde krant.

Een Mediaforum met een Amerikaans tintje!

woensdag 6 februari 2019, 15:47 uur

Download

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Arjen Fortuin en Spraakmaker Peter Hein van Mulligen. We bespreken onder andere The State of the Union. Hoe hebben onze gasten hier naar gekeken? Heeft Trump deze toespraak nog naar zichzelf weten te trekken? Was het een campagne voor de presidentsverkiezingen in 2020? Ook hebben we het over twee opvallende nieuwtjes in de filmwereld. Allereerst de Oscars. De organisatie geeft aan dat ze geen presentator hebben kunnen vinden, maar het lijkt mij dat er genoeg mensen staan te springen om het te presenteren. Waarom maakt de organisatie deze beslissing? Daarna hebben we het over de afgelaste première van de nieuwe film van Liam Neeson. Er ontstond ophef na een uitspraak van Liam Neeson. Had hij deze opmerking beter niet kunnen maken?

Marjan Olfers: “dat andere mensen je niet moeten… so fucking what”

dinsdag 5 februari 2019, 14:44 uur

Download

We hebben het onder andere over hoe Maroeska van Heel Holland Bakt in de media is deze week. Worden “gewone” mensen die meedoen aan een televisieprogramma goed genoeg voorbereid? Weten ze wat er op hen af kan komen? Reacties op social media zijn namelijk niet altijd mals. Aan tafel zitten Paul Römer, Angela de Jong en Marjan Olfers. Ook bespreken we de Video Assistant Referee (VAR). Elke week is hier meer discussie over. Na dit voetbalweekend is de discussie weer helemaal los gebarsten. KNVB wil beslissingen van VAR in stadions tonen aan publiek en zo bezoekers meer inzicht geven in de adviezen. Is dit een goed idee? Natuurlijk bespreken we ook het nieuws van Piet Paulusma. Na bijna 23 jaar moet Nederlands meest bekende weerman stoppen bij SBS6. Wij spraken een aantal collega weermannen en –vrouwen. Tot slot bespreken we de verbaasde reacties rondom de bekering van Joram van Klaveren. Het voormalig PVV-kamerlid maakte gisteren bekend dat hij moslim is geworden.

Hoe houdt je kwaliteitsjournalistiek online staande? Betalen!

maandag 4 februari 2019, 14:43 uur

Download

We hebben het over online journalistiek. Want zowel bij Buzzfeed als bij Vice zijn enorme aantallen journalisten ontslagen. Het probleem: er wordt geen geld gevraagd voor artikelen. Hoe moet dat met kwaliteitsjournalistiek online? Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Sonny Motke en Spraakmaker Yoeri Albrecht. Ook hebben we het over het veelbesproken Fyre festival. De influencers die reclame maakten kregen al veel kritiek vanwege hun rol in de Fyre-flop, maar ongeveer twee jaar later zijn er ook nog juridische gevolgen. Deze week besloot een rechter dat de modellen en hun management gedagvaard kunnen worden. Tot slot bespreken we de situatie in Venezuela. Want de crisis daar houdt aan, ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Hoe is dit allemaal te volgen in de media?

Gert-Jaap Hoekman: “Triest dat er een aparte categorie voor vrouwen is”

vrijdag 1 februari 2019, 13:39 uur

Download

Qmusic-dj Marieke Elsinga sleepte gisteravond de Zilveren RadioSter in de wacht voor beste radiovrouw van het jaar. Maar waarom is er niet gewoon één categorie voor zowel mannen als vrouwen? Dat vraagt Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van Nu.nl, zich af. Verder praten we met hem en TV-maker Erik Noomen over het ontmantelen van nepprofielen op social media. En ook hebben we het over de uitspraak van een Amerikaanse rechtbank die Syrië veroordeelde tot het betalen van 300 miljoen dollar schadevergoeding voor de dood van een Amerikaanse journaliste in Syrië in 2012. Is de veroordeling een duidelijk statement tegen het intimideren van journalisten?

Klaske Tameling: “Als scholieren mogen spijbelen, mag ik het ook dacht Dijkhoff”

donderdag 31 januari 2019, 13:53 uur

Download

Voor alles is een eerste keer. Gisteren werd het klimaatdebat in de Tweede Kamer afgeblazen nadat de oppositie uit protest opstapte. De reden was de afwezigheid van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Onacceptabel vonden ze, zeker vanwege zijn verregaande uitspraken over het concept-klimaatakkoord in de media. Wie komt hier nou beter uit? De oppositie of regeringspartijen? Daar praten we over met hoofdredacteur BNR Sjors Frölich en Klaske Tameling, cöordinator CrossMedia BNNVARA. Verder hebben we het met Sjors en Klaske ook over de Radioring! En blijkbaar gaat groei en schandalen prima samen: Facebook presenteerde vandaag namelijk weer klinkende cijfers.

Mathieu Segers: Trump doet zelfvernietigende dingen, maar wordt daar ook om geliefd

woensdag 30 januari 2019, 15:40 uur

Download

We hebben het over Amerika. Gisteren stond Roger Stone voor de rechter. Hoe gaan deze ontwikkelingen verder? Aan tafel zitten Yoeri Albrecht, Charles Groenhuijsen en Spraakmaker Mathieu Segers. Verder bespreken we de vrijheidslezing van Maryam Namazie vanavond in De Balie. Zij is vrouwenrechtenactiviste. Op haar posters heeft zij een ontbloot bovenlichaam. Hier komt veel kritiek op, vooral jonge mensen vinden dat niet kunnen. Is dit vreemd? Ook hebben we het over De Wereld Draait Door en De Verleiders. Er kwam veel kritiek op de uitzending van DWDD. Was de kritiek terecht? De Verleiders werden neergezet als ‘deskundigen’. Heeft de redactie hier een fout gemaakt? We bespreken het.

Slagter: “KNP is nooit heel handig geweest met de communicatie naar de klanten”

dinsdag 29 januari 2019, 16:14 uur

Download

We hebben het onder andere over XS4ALL. Hoe kan het dat we vanuit het bedrijf zelf niks horen? Aan tafel zitten Marc Chavannes, Sjirk Kuijper en Spraakmaker Jan Maarten Slagter. Ook hebben we het over een campagne van de Nederlandse overheid, waarin bedrijven gewaarschuwd worden voor het effect dat de Brexit gaat hebben. Heeft de media hier ook een taak in? Tot slot bespreken we politiek in eigen land. De coalitiepartijen D66, ChristenUnie, CDA en VVD moeten voor het debat van morgenochtend eens worden over het kinderpardon. Als dit niet gebeurt zullen de partijen publiekelijk tegen elkaar worden uitgespeeld door de oppositie. Overal wordt gesproken over een crisis. Wat zeggen de politici tegen de media?

Arno Kantelberg: “R. Kelly is een veel caricaturalere boef”

maandag 28 januari 2019, 14:09 uur

Download

We hebben het over de documentaire “Leaving Neverland”. De documentaire over The King of Pop zorgde voor walging en een golf van verontwaardiging bij de kijkers op het Sundance Festival, waar de film werd vertoond. Hoe moeten we hier als media mee omgaan? We kunnen Michael Jackson per slot van rekening niet meer vragen naar zijn kant van het verhaal. Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Hella Hueck en Spraakmaker André Seebregts. Ook bespreken we het einde van de Shutdown in Amerika.

Magriet Brandsma: “Eindelijk horen we haar kant”

vrijdag 25 januari 2019, 13:41 uur

Download

Het verhaal van journalist Ans Boersma ontvouwt zich verder. Anderhalve week geleden werd ze Turkije uitgezet, maar in hoe verre wist ze van het verleden van haar ex? Gisteren kreeg de journalist in Nieuwsuur de kans om haar verhaal te doen. Daar gaan we het over hebben in het mediaforum: aan tafel zitten Magriet Brandsma, Hasna el Maroudi en Spraakmaker van de dag Jan Slagter.

Ockhuysen: journalistiek gaat over goede verhalen, hoe je het vertelt is minder belangrijk

donderdag 24 januari 2019, 14:28 uur

Download

Voor kranten wordt het multimediale aspect steeds belangrijker. Veel kranten hebben een nieuwspodcast en het Parool heeft ook allerlei plannen. Ronald Ockhuysen vertelt er over. Ook aan tafel: Joost Oranje en Spraakmaker Sander de Kramer. Verder hebben we het over pulpnieuws. ‘Dit is de beste manier om je autoruit schoon te maken’ of: ‘baby scheurt in tweeën bij bevalling’... Wij Nederlanders zijn gek op junknieuws. We delen en liken die berichten veel vaker dan de verhalen van de traditionele nieuwssites en dus bereikt deze pulp veel meer mensen. Dat constateren Leidse onderzoekers. Waarom vinden we dat zo leuk? Natuurlijk hebben we het ook over een nieuwe, oer-Hollandse held. Onze Frenkie de Jong gaat voor heel veel geld naar Barcelona.

Ward Wijndelts: “Een standpunt kun je jatten, dat is niet zo heel erg”

woensdag 23 januari 2019, 15:34 uur

Download

We hebben het over de journalist Peter Blasic, die zich ook wel Peter Mertens noemde. Hij heeft tientallen artikelen geschreven voor verschillende tijdschriften. Alleen zou het best wel eens kunnen dat hij die verhalen heeft verzonnen. De bronnen bestonden niet. En de locaties waren niet bezocht. Zo onthulde tijdschrift De Groene deze week. Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Ilse Openneer en Spraakmaker Bart Combée. Ook bellen we met Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier weekblad. We hebben het onder andere over het vliegtuig dat onderweg was naar Cardiff en van de radar verdween. Verder viel het Ward op dat een documentaire van de Guardian genomineerd is voor een Oscar. Hij vindt het inspirerend dat kranten multimedia zo omarmen. Tot slot bespreken we de nieuwe documentaire van misdaadverslaggever John van Den Heuvel. Getiteld “Moorddossier Holleeder”. Is het journalistiek of sensatie?

Martha Riemsma: We zijn op zoek naar symbolische beelden, daar is dit een voorbeeld van

dinsdag 22 januari 2019, 14:52 uur

Download

We hebben het over het voorval in Amerika deze week. Een video van een Native American versus een uitdagende jongere ging viraal. Hoe is dit in de media gebracht? Blijft de waarheid overeind? Aan tafel zitten Martha Riemsma, Tom Kleijn en Spraakmaker Martijn van Calmthout. Ook hebben we het over het Verenigd Koninkrijk. Het is weer een day-after-Brexit-Day, ook wel B-Day genoemd. Gisteren presenteerde May haar plan B dat dus eigenlijk gewoon Plan A is in een ander jasje. Tot slot bespreken we de rol van Klaas Dijkhoff in de verkiezingsstrijd van de VVD.

Paul: Römer: VTBL zit tussen Studio Voetbal en VI in - het voegt niets toe

maandag 21 januari 2019, 16:25 uur

Download

We hebben het over de nieuwe voetbaltalkshow VTBL. Het wordt gepresenteerd door Humberto Tan en is de opvolger van Voetbal Inside, dat naar Talpa vertrok. Aan tafel zitten Paul Römer, Angela de Jong en Spraakmaker Marjolein ten Hoonte. Verder bespreken we de game Fortnite. Angela heeft dit weekend een artikel hardop voorgelezen aan de ontbijttafel. Ook hebben we het over Yulen, het Spaanse jongetje dat vast zit in een put. Wat is de rol van de media bij deze gebeurtenis?

Sjors Fröhlich: “Het is de basis van de journalistiek: checken wat klopt én niet klopt”

vrijdag 18 januari 2019, 13:56 uur

Download

Het klinkt absurdistisch: een Macedonische familie van middelbare leeftijd die als een soort van bijbaantje nepnieuws gaat verzinnen. Maar toch blijkt het waar, ontdekten wetenschappers uit Leiden en België. Samen met vrienden bereikten ze via meer dan zeventig sites miljoenen mensen met nepnieuws. Onderschatten we de makers van nepnieuws? En gaan we door zulke taferelen kwaliteitsjournalistiek meer waarderen? Daar praten we over met hoofdredacteur van BNR Sjors Fröhlich en Gijs Groenteman, journalist en columnist voor het Parool.

Een speciaal Mediaforum over het veranderende TV-landschap

donderdag 17 januari 2019, 15:14 uur

Download

De strijd tussen RTL en John de Mol is nu helemaal losgebarsten. Gisteren werd bekend dat Linda de Mol ook de overstap naar SBS 6 maakt. Dat bespreken we vandaag met een panel van ‘tv-kenners’. Aan tafel zitten Bert Huisjes (hoofdredacteur WNL), Bert van de Veer (oud-programmadirecteur RTL en oud-regisseur van o.a. Jinek, Pauw en Witteman en Barend en van Dorp) en Arjen Fortuin (TV-recensent NRC).

Tim Masselink: “Dit kun je achter gesloten deuren oplossen met een leuk gesprek”

woensdag 16 januari 2019, 10:31 uur

Download

We hebben het over het nieuws dat de gemoederen ook bezig houdt: de vete tussen de recensent van het AD Angela de Jong en Gordon. We hebben het erover met onze Mediaforumleden Wouter de Winther en Haroon Ali en Spraakmaker Tim Masselink. Ook bespreken we het interview dat Robert Jensen gisteren had met Geert Wilders. Wat valt Wouter, als chef parlementaire redactie & politiek commentator van de Telegraaf op? Tot slot bespreken we het verhaal in de Telegraaf over het Tweede Kamerlid voor de PVV Dion Graus. Hij wordt namelijk door zijn ex beschuldigd van een zedendelict en van geweld. Welke afwegingen maakt een redactie bij zulk nieuws?

Ronald Ockhuysen: Mensen leren dat je voor digitaal lezen ook moet betalen

dinsdag 15 januari 2019, 14:43 uur

Download

We hebben het over regionale kranten. Want volgens hoofdredacteur van de regionale kranten van TMG was gisteren een historische dag. Voor het eerst lieten kranten als het Noord-Hollands Dagblad en de Gooi- en Eemlander geen oplage daling zien. Hoe komt dit? We bespreken het met Ronald Ockhuysen, Leonard Ornstein en Spraakmaker Joost Röselaers. Ook hebben we het over de overleden journaliste Elma Verhey. Wat heeft zij betekent voor de journalistiek? Tot slot bespreken we de transfer van Wendy van Dijk van RTL naar SBS. Slimme zet van John de Mol?

Hansje v/d Beek: “Je moet er over nagedacht hebben voordat je in die situatie komt”

maandag 14 januari 2019, 15:36 uur

Download

We hebben het over de Medialogica-uitzending rondom de Me Too-discussie. Hansje van de Beek vindt dat media daarin nog een extra stap zouden moeten zetten. Verder zitten Jan-Kees Emmer en Spraakmaker Ineke Dezentjé aan tafel. Ook hebben we het over onderhandelen in de krant. Klaas Dijkhoff voelt zich niet verbonden aan het Klimaatakkoord. Dat liet hij niet direct weten aan de betrokken partijen, maar aan de lezers van De Telegraaf. Moet een krant of andere media zich lenen voor deze politieke spelletjes?

Wouter de Winther: “Ik vond het achteraf nog fantastischer dan toen ik erin zat”

vrijdag 11 januari 2019, 14:31 uur

Download

De 400ste aflevering van De Slimste Mens is op tv. Wat is het succes van dit programma? Twee van de drie tafelgasten hebben aan het programma meegedaan: Wouter de Winther en Angela de Jong. Ook Spraakmaker Harry Starren zit aan tafel. We bespreken ook de week van SBS. Want deze week had dé klapper moeten worden voor SBS. Met drie nieuwe programma’s: 6 Inside met Albert Verlinde en Jan Versteegh, Saved by the bell met scholieren die BN’ers ondervragen en gisteravond de nieuwe talentenjacht: DanceSing.

Paul Römer: ''Je wilt ook niet staan toekijken terwijl iemand verzuipt”

donderdag 10 januari 2019, 13:35 uur

Download

De 18 jarige Saoedische Rahaf (Mohammed al-Qunnun) heeft gisteren de vluchtelingenstatus gekregen. Met deze status komt er voorlopig een einde aan de bloedstollende 'reallifesoap' die zich voor een groot deel afspeelde op social media. Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, zag haar tweets op zijn tijdlijn en twijfelde in eerst instantie aan de echtheid van het bericht. Toch besloot hij haar post te retweeten. ''Je wilt ook niet staan toekijken terwijl iemand verzuipt. Ik krijg er nog steeds rillingen van.'' Met hem en de directeur van de NTR Paul Römer praten we over hoe de kracht van social media.

Ilse Openneer: “Politici blijf je vanaf, of ze nu links of rechts zijn”

woensdag 9 januari 2019, 14:44 uur

Download

De aanslag op de AfD politicus leidt tot veel verontwaardiging. Een politiek motief sluit de politie niet uit. Hebben wij journalisten een blinde vlek voor extreemlinks? Wij bespreken het in het Mediaforum. Aan tafel zitten Jan Slagter, Ilse Openneer en Spraakmaker Govert Schilling. Ook hebben we het over de aankoop van het Mediapark door Pineapple, waar Bernhard Jr bij zit. Wordt er geïnnoveerd? Vannacht heeft Trump in het Witte Huis in Washington live op tv een toespraak gegeven over de bouw van de Muur tussen Mexico en de Verenigde Staten. Deze toespraak werd op alle grote nieuwszenders uitgezonden. Is dat opvallend? Tot slot bespreken we het filmpje van LuckyTV. In het filmpje hoor je Kees van der Staaij van de SGP, die woorden in de mond krijgt gelegd waarin hij een pater zou “zuigen”. Sander van de Pavert van Lucky TV heeft dit gemaakt. De maker van het originele beeldmateriaal, Cees van der Wal is boos dat zijn beeld hiervoor is gebruikt. Kan dit, als satire? Of gaat het te ver?

Ward Wijndelts: de media maakt de invloed van het Nashville pamflet veel groter

dinsdag 8 januari 2019, 13:46 uur

Download

We hebben het over de Nashville-verklaring en de rol die de media daarin speelt. Volgens Ward zou de invloed van het pamflet hierdoor groter worden. Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Hasna El Maroudi en Spraakmaker Onno Hoes. Ook hebben we het over de documentaire 'Surviving R. Kelly'. Hasna El Maroudi heeft deze gezien en vindt dat meer mensen hem zouden moeten zien. Verder bespreken we de eerste uitzending van 6 Inside, het nieuwe entertainmentprogramma van SBS 6.

Terwijl de Bauers vakantie vierden, werden makers van Medialogica slachtoffer van censuur

maandag 7 januari 2019, 13:25 uur

Download

Dit weekend waren er bij de publieke omroep twee programma’s over China te zien: Frans Bauer in China én Medialogica over de lange arm van president Xi Jinping. Beide programma's hadden hele verschillende ervaringen. ''Een week voor de uitzending kregen we het verzoek om dat fragment te schrappen, omdat het uitzenden de familie van de geïnterviewde ernstig in gevaar zou brengen," hoofdredacteur van Human Marc Josten verteld over het pijnlijke moment dat hij akkoord ging met zelfcensuur. Verder blikken we met Josten en Bert Huisjes, hoofdredacteur van WNL, ook terug op de documentaire over Max van Weezel.

Frénk v/d Linden: "berichten over onbelangrijke dingen en dan tóch beantwoorden"

vrijdag 4 januari 2019, 14:22 uur

Download

We hebben het nog even over de internetdiscussie - het internetloos-leven. Is de kwaliteit van het leven toegenomen sinds internet er is? Frénk v/d Linden heeft hier aan het begin van het jaar over nagedacht. Verder aan tafel vandaag Sjirk Kuiper en Spraakmaker Margriet Brandsma. We bespreken ook de Waddenramp. De 277 overboord gespoelde containers zijn een milieurramp op de wadden. Maar toch krijgen we er een knus gevoel bij. Hoe komt dat? Het laatst bespreken we de film Death Note. Deze film is uit sinds 2017, maar in België is er nu grote boosheid over ontstaan. In de horrorfilm op Netflix zijn namelijk beelden te zien van de treinramp van Buizingen, waarbij 19 mensen omkwamen. De ramp was een treinbotsing, maar in de film worden de beelden gebruikt in een fictief nieuwsbericht over kartelleden die zich voor een trein werpen. Overlevenden en de Belgische Spoorwegen vinden het ‘wansmakelijk’. Wij bespreken het.

VVD-politica Annemarie Jorritsma: “Terugkijkend weet je het altijd beter”

donderdag 3 januari 2019, 15:00 uur

Download

We hebben het over het vreugdevuur in Scheveningen en hoe burgemeester Krikke heeft gehandeld. Het nieuws werd groot opgepakt in de media. Heeft zij goed gereageerd? Aan tafel zitten Sjors Fröhlich (hoofdredacteur BNR), Marc Chavannes (De Correspondent) en Spraakmaker Annemarie Jorritsma. Ook hebben we het over Srebrenica. Het was gisteren ‘openbaarheidsdag’ bij het Nationaal Archief. Van een grote stapel documenten was de geheimhoudingstermijn per 1 januari verstreken. Uit de vrijgegeven stukken blijkt dat het besluit om een bijdrage te leveren aan de oorlog heel rommelig is genomen... We besluiten met Missie Jordanië. Gisteren kwamen de strijdkrachten terug uit het land. Hun missie tegen IS is afgelopen. De NOS besteedde maar kort aandacht aan deze landing op Volkel en dat was tegen het zere been van Dennis Luyt, de commandant der luchtstrijdkrachten. Hij uitte zich op Twitter.

Geen Unox-meisje op de voorpagina van de Telegraaf?!

woensdag 2 januari 2019, 14:13 uur

Download

Dat is het Mediamoment van Gert-Jaap Hoekman. Verder aan tafel Jan-Kees Emmer en Spraakmaker Vincent Everts. We hebben het ook over de aflevering van ‘the patriot act’, waarin comedian Hassan Minhaj het nieuws onder de loep neemt, die niet meer te zien is op Netflix Saoedi-Arabië. Ook bespreken we de norse psychiater Sigmund, die 25 jaar in stripvorm in de Volkskrant staat. Als laatst bespreken we de Verenigde Staten. Gaat Elisabeth Warren een gooi doen naar het Amerikaanse presidentschap? De verkiezingen zijn pas over twee jaar, maar de Nederlandse kranten pakken er nu al groot mee uit.

Patrick Nederkoorn "ik dacht: die gaat gewoon een stukkie zwemmen"

maandag 31 december 2018, 12:05 uur

Download

We blikken terug! Naar de mediamomenten van het jaar voor Arno Kantelberg, Erik Noomen en Spraakmaker Patrick Nederkoorn. Patrick koos voor de Elfstedentocht van Maarten van der Weijden. Villamedia reikt in februari de prijs uit voor journalist van het jaar. De genomineerden zijn bekend gemaakt: John van den Heuvel en Paul Vugts, Volkskrant-verslaggever Natalie Righton en het duo Jet Schouten en Joop Bouma. Ook hebben we het over de veiligheid van journalisten. Dit jaar zijn 94 journalisten en andere medewerkers van media omgekomen. Dat zijn er 12 meer dan in 2017. De Internationale Federatie van Journalisten zoekt dit elk jaar uit. De meeste journalisten kwamen om in Afghanistan, Mexico, Jemen en Syrië .

#3 Speciale Spraakmakers kerstuitzending

dinsdag 25 december 2018, 13:27 uur

Download

Het laatste deel van de bijzondere Spraakmakers kerstuitzending. Aan de brunchtafel bij Ghislaine Plag schuiven aan: Ankie Broekers-Knol, die dit jaar haar afscheid als voorzitter van de Eerste Kamer aankondigde. Ellie Lust, die dit jaar gedwongen afscheid moest nemen van haar functie bij de politie. Kim Putters, directeur van het SCP die dit jaar de 4 mei lezing op de Dam mocht houden. Paul de Leeuw, die dit jaar afscheid nam van de Publieke Omroep. Paul de Leeuw schuift niet alleen aan, hij zal ook voor het hele gezelschap een kerstbrunch koken. In de keuken en aan tafel zijn de gasten zeer openhartig over het afgelopen jaar. Elly Lust vertelt hoe ze er letterlijk fysiek aan onderdoor ging in de periode dat de politie haar wilde ontslaan: "Ik ben vier keer door m'n rug gegaan". Anky Broekers-Knol maakt zich grote zorgen over hoe de burgers alle lasten de komende tijd moeten dragen. Kim Putters en Paul de Leeuwen delen hun zorgen over de homo-emancipatie in dit land waar het steeds moeilijker wordt om hand-in-hand te lopen. Paul de Leeuw pleit voor een opstand zoals in Frankrijk: "Ik heb mijn regenbooghesje al aan de kapstok hangen."

#2 Speciale Spraakmakers kerstuitzending

dinsdag 25 december 2018, 13:26 uur

Download

Deel twee van de bijzondere Spraakmakers kerstuitzending. Aan de brunchtafel bij Ghislaine Plag schuiven aan: Ankie Broekers-Knol, die dit jaar haar afscheid als voorzitter van de Eerste Kamer aankondigde. Ellie Lust, die dit jaar gedwongen afscheid moest nemen van haar functie bij de politie. Kim Putters, directeur van het SCP die dit jaar de 4 mei lezing op de Dam mocht houden. Paul de Leeuw, die dit jaar afscheid nam van de Publieke Omroep. Paul de Leeuw schuift niet alleen aan, hij zal ook voor het hele gezelschap een kerstbrunch koken. In de keuken en aan tafel zijn de gasten zeer openhartig over het afgelopen jaar. Elly Lust vertelt hoe ze er letterlijk fysiek aan onderdoor ging in de periode dat de politie haar wilde ontslaan: "Ik ben vier keer door m'n rug gegaan". Anky Broekers-Knol maakt zich grote zorgen over hoe de burgers alle lasten de komende tijd moeten dragen. Kim Putters en Paul de Leeuwen delen hun zorgen over de homo-emancipatie in dit land waar het steeds moeilijker wordt om hand-in-hand te lopen. Paul de Leeuw pleit voor een opstand zoals in Frankrijk: "Ik heb mijn regenbooghesje al aan de kapstok hangen."

#1 Speciale Spraakmakers kerstuitzending

dinsdag 25 december 2018, 13:25 uur

Download

Een bijzondere Spraakmakers kerstuitzending. Aan de brunchtafel bij Ghislaine Plag schuiven aan: Ankie Broekers-Knol, die dit jaar haar afscheid als voorzitter van de Eerste Kamer aankondigde. Ellie Lust, die dit jaar gedwongen afscheid moest nemen van haar functie bij de politie. Kim Putters, directeur van het SCP die dit jaar de 4 mei lezing op de Dam mocht houden. Paul de Leeuw, die dit jaar afscheid nam van de Publieke Omroep. Paul de Leeuw schuift niet alleen aan, hij zal ook voor het hele gezelschap een kerstbrunch koken. In de keuken en aan tafel zijn de gasten zeer openhartig over het afgelopen jaar. Elly Lust vertelt hoe ze er letterlijk fysiek aan onderdoor ging in de periode dat de politie haar wilde ontslaan: "Ik ben vier keer door m'n rug gegaan". Anky Broekers-Knol maakt zich grote zorgen over hoe de burgers alle lasten de komende tijd moeten dragen. Kim Putters en Paul de Leeuwen delen hun zorgen over de homo-emancipatie in dit land waar het steeds moeilijker wordt om hand-in-hand te lopen. Paul de Leeuw pleit voor een opstand zoals in Frankrijk: "Ik heb mijn regenbooghesje al aan de kapstok hangen."

#204 Het jaar van de talkshow

maandag 24 december 2018, 12:07 uur

Download

Met TV recensent Angela de Jong en de hoofdredacteur van Vrij Nederland,Ward Wijndelts blikken we in het Mediaforum terug op een bewogen talkshowjaar. 'Verdrietig en sneu om te zien dat het Twan Huys niet lukt bij Late Night en ik snap ook niet waarom het niet lukt.' Maar wie vindt Angela wel de onbetwiste winnaar van de talkshows?

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Ilse Openneer

vrijdag 21 december 2018, 16:52 uur

Download

We hebben het over de Duitse journalist die werkte voor ‘Der Spiegel’. In 2014 werd hij nog uitgeroepen tot “Journalist of the Year”. Nu blijkt dus dat hij meerdere verhalen heeft verzonnen. Duitsland realiseert zich nu wat de gevolgen zijn. Verder hebben we het over doping. Opnieuw heeft de Volkskrant een artikel geschreven over de dopingaffaires in de schaatssport. De krant sprak namelijk vlak voor zijn overlijden met oud-sportarts Michel Karsten nog eenmaal over doping bij topsporters. Hij onthult dat in de jaren negentig veel schaatsers bij hem kwamen voor verboden middelen. Dit is het volgende verhaal van de Volkskrant van schaatser die in verband worden gebracht met doping.

"Nu ANP in handen is van John de Mol ben je je concurrent aan het financieren"

donderdag 20 december 2018, 16:06 uur

Download

Het gonsde natuurlijk al langer in Hilversum, maar John de Mol bevestigde het gisteren bij PAUW. Hij gaat volgend jaar hard aan de slag met een nieuwsplatform. Hij heeft al het ANP gekocht. Hij heeft al 4 grote radiozenders en natuurlijk tv zenders als Veronica en SBS. Maar nu komt daar ook nieuws bij. Hoe kijken onze NPO-forumleden hier tegenaan? Aan tafel zitten Jan Slagter, Joost Oranje en onze Spraakmaker Ineke Sluiter. Ook hebben we het over religie in de media. Gisteren werden de cijfers bekend van het Sociaal Cultureel Planbureau waarin de ontkerkelijking is onderzocht. Nederland gaat wéér minder naar de kerk. Hebben we in de media wel aandacht voor deze vorm van zingeving?

Moeten journalisten minderjarigen beter beschermen na een heftige gebeurtenis?

woensdag 19 december 2018, 16:17 uur

Download

Gisteren werd een 16-jarige scholiere doodgeschoten op het Designcollege in Rotterdam. Dezelfde middag nog kwamen klasgenoten aan het woord op televisie en andere media. Is het belangrijk dat deze kinderen zo snel aan het woord komen of moeten journalisten terughoudend zijn? Yoeri Albrecht van De Balie: ''Minderjarigen aan het woord laten over de relaties van het slachtoffer, vind ik op zijn zachts gezegd ter ver gaan.''

Hoe overleef je de kerstborrel? Maak een 8-je!

dinsdag 18 december 2018, 13:48 uur

Download

Dit is de tip van Ronald Ockhuysen. Het is de tijd van de kerstborrels en binnenkort ook de nieuwjaarsborrels. Onze gasten aan tafel zijn er in ieder geval geen fan van en hebben tips. We praten erover met Ronald, Wouter de Winther en Spraakmaker Erik Scherder. Ook hebben we het over de Politicus van het Jaar én nog een andere verkiezing: het Woord van het Jaar.

Jan Kees Emmer: "Dan is de grote vraag: wat is het vaasje?"

maandag 17 december 2018, 14:34 uur

Download

Premier Mark Rutte heeft vandaag een paginagrote brief in het Algemeen Dagblad geplaatst, gericht aan alle Nederlanders. Volgens het AD zelf is het de start van de VVD-campagne voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten, maar in de hele brief komen de woorden VVD of Provinciale Staten niet voor. We hebben het er over in het Mediaforum. Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Marc Josten en Spraakmaker Thomas Acda. Verder hebben we het over de verkiezing de Politicus van het Jaar. Vanavond wordt bekend welke politicus door het kijkerpanel van 1 Vandaag wordt verkozen tot politicus van het jaar. Er zijn nog 5 politici in de race: Mark Rutte, Klaas Dijkhoff, Geert Wilders, Jesse Klaver en Thierry Baudet.

Quote-hoofdredacteur: 'De glans van onze enige overwinning werd er ook nog afgepoetst door de Mercurs-jury'

vrijdag 14 december 2018, 13:54 uur

Download

In Amsterdam werden gisteravond de belangrijkste Nederlandse tijdschriftprijzen uitgereikt: de Mercurs. Het tijdschrift Quote was maar liefst vijf keer genomineerd, maar viel slechts één keer in de prijzen. "De glans van die overwinning werd er ook nog afgepoetst door de jury", vertelt een teleurgestelde hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck in Spraakmakers.

Van de ene wereldleider naar de andere!

donderdag 13 december 2018, 13:36 uur

Download

We hebben het over Theresa May, die natuurlijk veel in de media is de laatste tijd. Hoe wordt er over haar geschreven? En hoe is May als persoon? We praten erover met onze forumleden Catherine Keyl, Ward Wijndelts, Spraakmaker Marc Lammers en VK-correspondent Lia van Bekhoven. Verder praten we over Trump. Een nieuwste schandaal: de uitgever van Amerikaanse tabloids heeft toegegeven dat ze het verhaal van playmate Karen McDougal over haar affaire met Trump heeft afgekocht, als vriendendienst naar Trump. Om af te sluiten hebben we het over de poenie! De redactie van De Wild in de Middag heeft een nieuwe naam gekozen voor het vrouwelijk geslachtsdeel. Poenie, dus!

Hans de Boer over Brexit: 'Europa moet haar warme hart tonen'

woensdag 12 december 2018, 14:14 uur

Download

Vlak voor de start van het Mediaforum was er een persconferentie van de Britse premier Theresa May. Vanavond zal er gestemd worden over haar positie. We praten erover met onze forumleden Margriet Brandsma, Marc Chavannes en onze Spraakmaker Hans de Boer. Verder hebben we het over de Person of the Year. Het Amerikaanse weekblad Time heeft vier journalisten die vanwege hun werk werden vermoord of in de gevangenis belandden, uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. En, ING-bestuurder Ralph Hamers ligt onder vuur. In de Tweede Kamer wacht hem vandaag een kritisch onthaal. Politiek en bedrijfsleven begrijpen elkaar niet meer.

Martha Riemsma: “de Oostvaardersplassen zijn een mediageniek onderwerp”

dinsdag 11 december 2018, 15:17 uur

Download

Het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen is begonnen. De media zaten er bovenop. Maar slechts een select gezelschap mocht gisteren het gebied in en het afschieten filmen. We praten over de rol van de media rondom het onderwerp 'de Oostvaardersplassen'. Aan tafel vandaag Martha Riemsma (hoofdredacteur van Tubantia) en programma- en documentairemaker Annette van Trigt. Ook hebben we het over de Omroepman van het jaar 2018: Beau van Erven Dorens.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1