Het Mediaforum
KRO-NCRV

Tom Kleijn: “De verslaggever wordt steeds meer onderdeel van zijn eigen verhaal.

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Tom Kleijn: “De verslaggever wordt steeds meer onderdeel van zijn eigen verhaal.

vr 20 oktober 2023

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Elif Isitman en Spraakmaker is Eddo Verdoner.

Isitman haar mediamoment gaat over ‘Cestmocro’, een Instagram account met 1 miljoen veelal jonge volgers. Het account plaatst niet alleen een selectie van nieuwsberichten van onder meer RTL Nieuws en de NOS, maar ook berichten die niet kloppen. Isitman: “Wat ik eng vind aan dit account is dat het heel veel jonge volgers heeft en dit ook als primaire nieuwsbron gebruiken. Ik vrees dat mensen die dit volgen heel erg beïnvloed worden.”

Voor het mediamoment van Kleijn gaan we naar de ontmoeting tussen de Britse premier Sunak en de Israëlische premier Netanyahu gisteren in Tel Aviv. De retoriek deed hem denken aan de woorden die George Bush jaren geleden gebruikte. Kleijn: “Het patroon dat je 20 jaar geleden zag, zie je nu weer.”

 Sinds gisteren gaat veel aandacht uit naar Ofir Engel, die op dit moment als een van de gijzelaars wordt vastgehouden door Hamas. Het gaat om een 18-jarige jongen, die na zijn ontvoering met spoed tot Nederlander werd genaturaliseerd. Isitman: “Ik vind het een perverse reflex dat er meer om wordt gegeven als het een Nederlander is.” In hoeverre speelt voor journalisten ook mee dat deze jongen een Nederlands gezicht geeft aan een buitenlands gewelddadig conflict?

Het nieuwe seizoen van de online serie Boos van Tim Hofman is gisteren begonnen met een uitzending over de gewapende man die vorige maand het gebouw van BNN VARA binnenliep met het voornemen de presentator om het leven te brengen. In de show gaat Tim Hofman onder meer in op de zware omstandigheden waaronder hij en zijn team al lange tijd hun werk moeten doen: Kleijn: “Je word er toch elke keer weer droevig van.” “Je vind het al bijna normaal, terwijl mensen gewoon hun werk willen doen.”