Het Mediaforum
KRO-NCRV

Jeroen Pauw: “Ik denk dat er komende dagen grote protesten aankomen in de grote steden”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Jeroen Pauw: “Ik denk dat er komende dagen grote protesten aankomen in de grote steden”

wo 18 oktober 2023

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Jeroen Pauw en Spraakmaker is Sanne Kruikemeier.

Voor het mediamoment van Pauw wilde hij het hebben over een moment tijdens het vragenuurtje gisteren, waarbij Pieter Omtzigt Demissionair minister Dilan Yesilgöz confronteert met een ex-IS’er die voor Vluchtelingenwerk werkte. Jeroen Pauw is van mening dat je nu niks los kan zien van de politieke campagne die nu gaande is.

Ornstein zijn mediamoment gaat over een debat tussen Geert Wilders en Yesilgöz over een ex-Hofstadgroeplid die in een denktank zit van de VVD. Ornstein: “Dit kan echt wel een rol spelen bij de grotere debatten. Hier zal ze echt wel op aangevallen worden.” Gaat dit de komende tijd een probleem opleveren voor de VVD en Yesilgöz?

We hebben allemaal de beelden gezien van een raketinslag op een ziekenhuis in Gaza-Stad... Hoe moeten politici in campagnetijd met het toenemende geweld omgaan? Want het eerste televisiedebat komt eraan. Kunnen ze zich nog profileren op andere onderwerpen of is de oorlog tussen Israël en Hamas allesoverheersend, ook in de Nederlandse politiek?

Ornstein: “Het is echt belangrijk dat de internationale politiek nu weer terugkeert bij de Nederlandse politiek en de grote debatten. De wereld dreigt in de fik te vliegen. We moeten weten waar onze politici staan.”

SBS 6 komt voor het eerst met een verkiezingsdebat, het gaat o.a. over gezondheidszorg, wonen, migratie en bestaanszekerheid. Gewone Nederlanders komen naar de studio die zelf ervaring hebben met deze onderwerpen. Pauw: Je probeert als programmamaker de kloof tussen een deel van de samenleving en de mensen in Den Haag die die mensen regeren te verkleinen. Hoe ga je als politicus om met iemand die je confronteert met zijn of haar problematiek?