Het Mediaforum
KRO-NCRV

Sjirk Kuijper: "Mag ik als simpele burger zeggen 'eigen schuld dikke bult'?"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Sjirk Kuijper: "Mag ik als simpele burger zeggen 'eigen schuld dikke bult'?"

di 23 mei 2023

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Barbara Barend en Spraakmaker Hella Hueck

Barends Mediamoment gaat over onthullingen in de turnwereld. Zij heeft de ontwikkelingen met veel interesse gevolgd. Klokkenluiders zoals Kim Koumans komen met naam en toenaam in de media. Is dat nodig om de bal aan het rollen te krijgen? Barend: "Het gebeurt helaas in heel veel gebieden waar een machtsverhouding heerst, iemand kan je groot maken"

(07:12) Kuijpers Mediamoment gaat over een foto van het Pentagon. Op Twitter leek het alsof er rook uit het Amerikaans ministerie van Defensie kwam. Het zorgde direct voor een dalende beurs, terwijl de foto fake was. Hoe kon je zien dat het niet echt was? En waar is het verdampte geld heen gegaan? 

(13:00) Gerrit Hiemstra stopt na bijna 25 jaar als weerman bij de NOS. Hij geldt ook als expert op het gebied van weer en klimaat en daar gaat hij nu de boodschap in de praktijk brengen. Het weerbericht gaat nooit meer hetzelfde zijn?! Hiemstra is ook erg actief op Twitter, is die rol wenselijk voor een moderne weerman? Kuijper: "De weerman geeft mensen hoop"

(18:37) We eindigen met finfluencers, ofwel financiële influencers. Honderden particuliere beleggers hebben miljoenen verloren aan Grinta Invest. De AFM is nu een onderzoek gestart naar het platform en de rol van de influencers. Ziet onze Spraakmaker veel beleggingsadvies voorbijkomen? Hoe verschillen deze mensen met beleggingsadviseurs? Hueck: "Je hebt voor advies een vergunning nodig" Kuijper is argwanend over valuta: "Mag ik als simpele burger zeggen 'eigen schuld dikke bult'?"