Het Mediaforum
KRO-NCRV

Joost Oranje: "Discipline om verder te kijken is de kracht van journalistiek"

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Joost Oranje: "Discipline om verder te kijken is de kracht van journalistiek"

ma 22 mei 2023

Aan tafel zitten Mireille van Ark, Joost Oranje en Spraakmaker Frank Helmink

Het Mediamoment van Oranje gaat over de fan van Westham United. Hij hield vele boze AZ-fans tegen tijdens de bestorming op de tribune in Alkmaar. Hij is als een held onthaald in het thuisstadion in Londen. Oranje: "De man is een verpersoonlijking van die club"

Het Mediamoment van Van Ark gaat over PSV-Heerenveen. Sindskort is ze geabonneerd op ESPN, de persconferentie met Ruud van Nistelrooij vond ze bijzonder: "Je krijgt zoveel meer mee van een wedstrijd". Waarom kon ze hier zo van genieten? En waarom gaat het zo goed bij ESPN?

De reputatie van Dennis Wiersma liep onlangs een behoorlijke kras ook. Hij leek er wel mee weg te komen, maar NRC schreef vrijdag dat hij dit gedrag al veel vaker in zijn politieke carrière vertoonde, en daar ook meerdere malen op aangesproken is. Oranje geeft NRC een pluim en verbaast zich erover dat hij minister is geworden. En waarom moet dit via de pers opgelost worden in plaats van intern bij de VVD?

We eindigen met de toekomst van onze pensioenen. Vandaag en morgen wordt het nieuwe pensioenstelsel besproken in de Eerste Kamer. Het gaat er al jaren over, en volgende week wordt er definitief over gestemd. Het wetenschappelijk bureau van het CDA ziet het niet meer zitten. Waarom verbaast Oranje zich over die berichtgeving en media-dynamiek?