Het Mediaforum
KRO-NCRV

Sakina Elkayouhi: “Ik mis het stukje maatschappelijk verantwoordelijkheid”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Sakina Elkayouhi: “Ik mis het stukje maatschappelijk verantwoordelijkheid”

do 1 december 2022

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Sakina Elkayouhi en Yeliz Çiçek. 


Het mediamoment van Elkayouhi gaat over een opvallende Instagrampost van de Vlaamse krant De Morgen. Zij maakte een statement over de ‘One Love’ band en Elkayouhi vraagt zich af of een krant wel de plaats is om zo’n standpunt in te nemen. Is een krant een uithangbord voor zulke politieke idealen? 


Kuijper zijn mediamoment gaat over een dienst die hij gebruikte, maar ter ziele is. Topics was een soort etalage van de persgroep waar ze verhalen over verschillende kranten toonden. En daar was kennelijk onvoldoende vraag naar, dus het stopt. Betekent dit dan dat lezers zich binden aan een bepaald nieuwsmerk? 


Opnieuw heeft de aspirant-omroep Ongehoord Nederland de journalistieke codes geschonden, concludeert NPO-ombudsman Margot Smit. Nog altijd verspreidt de omroep desinformatie, iets wat Smit eerder dit jaar ook al concludeerde. Aanleiding van het nieuwe onderzoek was de uitzending van 15 september, waarin filmpjes werden getoond van zogenaamd omgekeerd racisme. De filmpjes, waarin te zien is dat zwarte mensen witte mensen in elkaar slaan, bleken niets met het onderwerp te maken te hebben. Wat kunnen we nu verwachten van de NPO? 


We eindigen dit forum waarmee we zijn begonnen: het WK. Met de ervaring van afgelopen weekend berichten media vanochtend dat steden zich voorbereiden op de wedstrijd van Marokko tegen Canada vanmiddag. De kranten maakten een rondje langs ondernemers en buurtbewoners in Amsterdam-West. Houden zij hun hart vast? En kunnen (niet betrokken) jongeren verklaren waarom het zo uit de hand liep? Is het goed dat media hier nu op deze manier aandacht aan besteden?