Het Mediaforum
KRO-NCRV

Marc Josten: “Twitter is een hele foute mannenwereld”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Marc Josten: “Twitter is een hele foute mannenwereld”

vr 2 december 2022

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Marc Josten en Lotte Jensen. 


Het mediamoment van Josten gaat over een recent verschenen podcast gemaakt door filosoof Stine Jensen. De podcast gaat over over Tariq Ramadan, die in 2007 in Rotterdam binnengehaald werd als een verbinder. Hij zou moslims en Europa bij elkaar brengen, maar werd al even snel weer uitgespuwd als een oplichter en zakkenvuller. Josten was onder de indruk van de podcast genaamd ‘De Zaak Ramadan’. 


Wijndelts zijn mediamoment gaat over een kunstmatig intelligent schrijfprogramma dat gisteren voor reuring zorgde op Twitter. George van Hal, wetenschapsjournalist van de Volkskrant, besloot het programma de opdracht te geven om een stuk te maken over de maanmissie. En dat viel eigenlijk helemaal niet tegen. Deze ontwikkeling is niet helemaal nieuw, maar wat is er dan wel vernieuwend aan? 


Acht op de tien vrouwelijke journalisten in Nederland geven aan dat ze tijdens het werk wel eens te maken hebben gehad met intimidatie, bedreiging of agressie. Dat blijkt uit een rondgang van Persveilig. Met name online agressie komt volgens de enquête veel voor. Een meerderheid van de vrouwen in het onderzoek geeft aan dat de intimidatie ook invloed heeft op de manier waarop zij hun werk uitoefenen. Zo kiest de helft haar woorden zorgvuldiger en schrijft een vijfde van de respondenten niet meer over bepaalde onderwerpen. Wijndelts en Josten vertellen over hoe zij hier als hoofdredacteuren mee omgaan. 


Minister Wiersma voor Onderwijs kondigde onlangs aan om religieuze weekendscholen aan te pakken, maar negeerde daarbij adviezen van zijn eigen ambtenaren. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC. Dit is een primeur die tot stand is gekomen doordat de betrokken journalisten beleidsnota's hebben doorgespit die recent zijn vrijgegeven door het ministerie van Onderwijs. Volgens Josten is goede journalistiek een combinatie van talent en tijd en dat is precies wat hier is gebeurt. 


We sluiten af met het Taalteam met Eveline van Rijswijk.