Het Mediaforum
KRO-NCRV

Haroon Ali: “Dit irriteerde me wel een klein beetje, je bent daar niet om vriendinnen te worden met Amalia”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Haroon Ali: “Dit irriteerde me wel een klein beetje, je bent daar niet om vriendinnen te worden met Amalia”

di 16 november 2021

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Haroon Ali en Spraakmaker Jacco Janssen.

Het mediamoment van Ali gaat over de documentaire Shadowgame, over een aantal alleenreizende jonge vluchtelingen op hun tocht door Europa. Waarom raakt de documentaire hem?

Voor het mediamoment van De Winther gaan we naar de staat Wyoming in Amerika. Een verhaal over Liz Cheney, de oudste dochter van voormalig vice-president Dick Cheney. De Republikeinen doen afstand van haar. Wat is het verhaal? En wat zegt dit over de steun die er nu nog voor Donald Trump is?

Vandaag komt het langverwachte boek over prinses Amelia uit. Het is geschreven door Claudia de Breij. Leren we de prinses op een andere manier kennen? Welk beeld krijgen we van haar? De Breij benadrukt dat ze geen historicus of journalist is. Ali: “Een interview gaat er niet om dat je elkaar leert kennen. Jij moet de geïnterviewde leren kennen en daar zoveel mogelijk uit halen”. Er zijn dingen die De Breij heeft weggelaten. Hoe bepaal je wat je wel of niet publiceert?

Politici in de Tweede Kamer worstelen met de vraag hoe om te gaan met bepaalde uitlatingen van Thierry Baudet en andere leden van Forum voor Democratie. Zo tweette Baudet afgelopen weekend dat 'ongevaccineerden de nieuwe Joden zijn'. Partijleider van D66 Sigrid Kaag liet daarop weer weten dat ze niet wist of ze op zulke uitspraken nog moest reageren of niet… Zit de Kamer in een spagaat? En hoe ga je hier als journalist mee om? Welke uitspraak geef je aandacht en welke niet? Zowel Kamerleden als journalisten worstelen hiermee. In hoeverre moeten journalisten een andere afweging maken dan politici?