Het Mediaforum
KRO-NCRV

Floor Bremer: “Het is je journalistieke plicht om weerwoord hier op te halen”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Floor Bremer: “Het is je journalistieke plicht om weerwoord hier op te halen”

wo 10 februari 2021

Aan tafel zitten Stéphane Alonso, Floor Bremer en Spraakmaker Paul Depla.

Eens per week toveren we ons Mediaforum om tot Politiek Forum, met onze vaste Haagse duiders en ook nieuwe gezichten die ons iedere woensdag bijpraten. We beginnen met wat hen opviel in de politiek.

Wat Bremer opviel: schaatsen is ineens politiek. Door de vorst deze week wordt er veel gepraat over een eventuele Elfstedentocht. Zijn de campagneteams hier blij mee, even weg van corona?

Alonso wil het hebben over Arjen Lubach. Hij is speciaal voor de verkiezingen terug op televisie met een reeks Zondag met Lubach. Met enige jaloezie keek Alonso hier naar. Alonso: “Wat hij knap doet, is dat hij zowel linkse als rechtse partijen genadeloos hard kan aanpakken”. Het televisieprogramma maakt altijd veel los en heeft impact. Zitten campagnestrategen met knikkende knietjes voor de tv op de zondagen?

Gisteren stond Bremer, met een grote groep andere journalisten, voor de deur bij Forum voor Democratie om een reactie te halen op racistische appjes van Baudet en partijgenoten. Echt weerwoord bleef uit. Het moment zelf werd geregisseerd, hoe ging dat? Bremer: “Iedereen stelt ongeveer op hetzelfde moment een vraag - Baudet kan heel makkelijk kiezen en regisseren op wie hij wel antwoord kan geven”. Hoe ga je hiermee om als politiek journalist?

Deze week was ook het eerste grote verkiezingsdebat, met de acht grootste partijen - zittend en in peiling. Georganiseerd door Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad. Niet álle lijsttrekkers deden mee. Werd het daardoor een gemankeerd debat? Bremer en Alonso willen het beide hebben over de rol van Pieter Omtzigt. Wat viel hen op?

We besluiten het politiek forum met het Taalteam met Jan Beuving.