Het Mediaforum
KRO-NCRV

Kees Boonman: “Dit is een gevolg van desinformatie, van leugens en bedrog”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Kees Boonman: “Dit is een gevolg van desinformatie, van leugens en bedrog”

vr 15 januari 2021

Aan tafel zitten Kees Boonman, Zoë Papaikonomou en Spraakmaker Arno Visser.

Het mediamoment van Papaikonomou is eigenlijk een volledige serie. Ze heeft het hele eerste seizoen van de Netflix-serie Bridgerton gebinged. Wat maakt deze serie zo goed?

Het mediamoment van Boonman gaat over de Brexit. Volgens hem worden er nu steeds meer gevolgen duidelijk, waar wellicht eerder niet aan gedacht werd. Boonman stelt dat nepnieuws hier een rol in speelt.

Gaat het kabinet opstappen of niet? Die vraag hangt nog steeds boven de markt. Lodewijk Asscher heeft al eieren voor zijn geld gekozen, hij trok zich gisteren terug als lijsttrekker van de PvdA. Had hij een andere keuze? Welke gevolgen heeft dit? Visser: “Als ervaring verdwijnt, wordt het er vaak niet beter op”. Heeft dit zijn imago duurzaam beschadigd? Media lijken juist er positief over hem. Heeft hij hiermee zijn straatje kunnen schoonvegen? Als we kijken naar de toeslagenaffaire, wat is dan de rol van de journalistiek? Volgens Papaikonomou moet er ook gekeken worden naar hoe de journalistiek dit aangepakt heeft. “Ik zou ook willen dat wij een onderzoekscommissie kregen”.

En Wikipedia is jarig, het platform bestaat 20 jaar! Gebruiken onze mediakenners het? En hoe? Papaikonomou: “Je mag via Wikipedia op andere bronnen komen, maar je moet het wel controleren”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.