Het Mediaforum
KRO-NCRV

Joost Oranje: “Ik vind dat wij als journalisten heel erg moeten oppassen om dingen nièt te publiceren”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Joost Oranje: “Ik vind dat wij als journalisten heel erg moeten oppassen om dingen nièt te publiceren”

ma 18 januari 2021

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Joost Oranje en Spraakmaker Gerdi Verbeet.

Vandaag horen we wie Lodewijk Asscher opvolgt als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. Wie zal het worden?

Het mediamoment van Oranje gaat over een uitspraak van Mark Rutte afgelopen vrijdag. Waarom is dit groot nieuws voor de journalistiek? Gaat het daadwerkelijk iets veranderen?

Voor het mediamoment van Brandsma gaan we naar Duitsland. Daar is namelijk de nieuwe CDU-leider verkozen: Armin Laschet. Verrassende keuze? Kon je aan de journalistieke analyses merken dat de pers toe was aan verandering? Hoe is de aandacht in de Nederlandse berichtgeving? Krijgt het de aandacht die het verdient?

Gisteren werd er op het Museumplein in Amsterdam gedemonstreerd tegen kabinet Rutte III en de coronamaatregelen. Zo’n 1500 tot 2000 mensen kwamen af op het protest, dat al gauw grimmig werd en uit de hand liep. De ME zette uiteindelijk waterkannonen in, 143 mensen werden gearresteerd. Bij een live-uitzending van AT5 kwam een demonstrant aan het woord, hij noemt zichzelf arts en zei opmerkelijke dingen. Dit was een live-gesprek, maar welke afweging maak je om dit wel of niet uit te zenden? Oranje: “Als je dingen nièt gaat uitzenden, daar moet je veel beter over nadenken dan te makkelijk zeggen: we zenden het niet uit”

De Amerikaanse muziekproducer Phil Spector is overleden, waarschijnlijk aan het coronavirus. Spector werd vooral bekend vanwege zijn ‘Wall of Sound’ en werkte onder anderen samen met The Beatles, Leonard Cohen en The Beach Boys. Maar Phil Spector was niet alleen geniaal muziekproducer, hij was ook de moordenaar van actrice Lana Clarkson in 2003. Hij moest een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten. Hoe Phil Spector te herdenken? Vooral focussen op die muziekcarrière of toch vooral de moordzaak noemen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.