Het Mediaforum
KRO-NCRV

Ingrid Spijkers: “Je kunt je ook afvragen bij het grote journaal hoe interessant iets is op de Filipijnen”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Ingrid Spijkers: “Je kunt je ook afvragen bij het grote journaal hoe interessant iets is op de Filipijnen”

do 14 januari 2021

Aan tafel zitten Jan Slagter, Ingrid Spijkers en Spraakmaker Marja Verburg.

We beginnen het Mediaforum met een bijdrage van de NOS vanuit Den Haag. Lodewijk Asscher zal bij de komende verkiezingen geen lijsttrekker meer zijn van de PvdA. Wilco Boom praat ons bij.

Het mediamoment van Spijkers gaat over berichten die uiteindelijk nièt zijn verschenen bij Omroep Friesland.... Spijkers: “Hier hoeven wij helemaal niks mee, wij gaan niet mee in de hype”. Want zodra het over weerpluimen en ijs gaat, dan wordt er toch iets verwacht van Omroep Friesland. Erben Wennemars zat bij Jinek aan tafel en had het ook over de Elfstedentocht. Want wat als het zou kunnen? Hoe doe je dat in coronatijd?

Slagter las met verbazing de berichten over lijnvluchten vanuit Engeland die op Schiphol landen. Hij vindt dat de journalistiek hier iets mee moet doen. Wat is die taak voor de journalistiek? Verslag doen, of gaat het verder dan dat? Als je je mengt wordt je een partij, een belanghebbende. Hoe geloofwaardig ben je dan als controlerende macht?

De Britse variant van het coronavirus hangt als het zwaard van Damocles boven Nederland - en de rest van de wereld. Aan de ene kant is er de uitzichtloosheid van ondernemers en schrijnende situaties bij ouderen en in het onderwijs, aan de andere kant gaan alle alarmbellen af. Hoe ga je daar als media mee om? Hoe bepaal je de toon en balans in je berichtgeving? Spijkers: “Je moet in de journalistiek ook oog hebben voor de mensen die het zwaar hebben”.

Tot slot: sinds vorige week zendt de NOS aansluitend op het Zesuurjournaal het NOS Journaal Regio uit. Een kort journaal met items van de regionale omroepen, gepresenteerd vanuit de Hilversumse NOS-studio. Omroep Friesland werkt ook mee. Hoe is de eerste week bevallen? Hoe zijn de reacties? Hebben mensen interesse in nieuws uit de andere kant van het land?