Dieuwertje Kuijpers: “Je kon moeilijk om de haardos heen”
- Podcasts
- Het Mediaforum
- Dieuwertje Kuijpers: “Je kon moeilijk om de haardos heen”
di 5 mei 2020
Tijdens de herdenking viel het op dat naast treffende woorden ook het kapsel van Willem-Alexander herkenning opleverde. Hij zag eruit alsof hij al een tijdje niet naar de kapper was geweest. Kunnen we dit zien als een teken van solidariteit? Verder werd in de speech ingegaan op de rol van het koningshuis in het verleden. In een moment van kritische zelfreflectie blikte Willem-Alexander terug op de rol van Koningin Wilhelmina tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat is het gewicht van die woorden?
Aan tafel zitten Dieuwertje Kuijpers, Marc Chavannes en Spraakmaker Diederik van Vleuten.
Radio FunX is gestopt met het programma Ramadan Late Night, omdat meerdere medewerkers van FunX werden bedreigd. Ramadan en muziek zouden niet samengaan. Presentator Morad El Ouakili wordt nu persoonlijk beveiligd. Hoe ga je als zender om met de balans tussen persoonlijke veiligheid en het belang van de persvrijheid?
Het mediamoment van Chavannes ging over het interview van Lodewijk Asscher bij Op1, die voor de eerste keer vertelde over zijn persoonlijke familiegeschiedenis in de context van 4 en 5 mei. Zijn vader heeft moeten onderduiken om gered te kunnen worden. Chavannes benadrukt dat sommige politici persoonlijke verhalen delen om politiek te bedrijven, maar dat in het geval van Asscher soberheid centraal stond en het een integer verhaal was. Familieverhalen staan centraal bij het herdenken van de oorlog, wat is het effect hiervan?
Tot slot: Christiaan Tiebert en zijn collega’s hebben de befaamde Pulitzer Prize in de wacht gesleept, de oscar voor de journalistiek. Deze kreeg hij voor een serie verhalen over de Russische schaduwoorlog in Afrika en het Midden-Oosten. De basis lag bij ‘Bellingcat’, waarbij gebruik werkt gemaakt van openbare bronnen in combinatie met recherche technieken. Dit is een nieuwe vorm van datajournalistiek. Wat betekent dit voor de rol van de journalist in de nieuwe open source wereld? Hoe moeten we om gaan met deze nieuwe methode van informatie inwinnen?