Het Mediaforum
KRO-NCRV

Frénk van der Linden: “Als je 50% van de tekst doorgestreept terugkrijgt in je mailbox, dat vind ik geen persvrijheid”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Frénk van der Linden: “Als je 50% van de tekst doorgestreept terugkrijgt in je mailbox, dat vind ik geen persvrijheid”

ma 4 mei 2020

Aan tafel zitten Kees Boonman, Frénk van der Linden en Spraakmaker Gerdi Verbeet.

Gisteren, 3 mei, was De Dag van de Persvrijheid. Hoe staat het met de persvrijheid tegenwoordig in Nederland? Van der Linden vindt dat “bij ons de persvrijheid te wensen overlaat”. Wat zien we in het buitenland gebeuren? Wanneer voorlichters benoemen wat wel en niet meegenomen mag worden: valt dit wel onder persvrijheid? Tasten mediatrainingen en persvoorlichters de persvrijheid aan? Is onze overheid transparant genoeg? Volgens Verbeet “valt en staat democratie met transparantie”. Vanuit politiek oogpunt is het volgens haar ook helemaal niet gemakkelijk om complexe vragen en zaken in één zin te beantwoorden. De Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) is tijdelijk opschort. Wat vinden onze mediakenners hiervan? Is het zorgelijk?

Het mediamoment van van der Linden gaat over de column van Rosanne Hertzberger in NRC. Hij merkt dat hij het eigenlijk altijd oneens is met haar. Waarom blijft hij lezen, houdt het hem scherp? Van der Linden: “Wat is er fijner dan opgestookt worden door Rosanne Hertzberger?”. Zijn er andere columnisten waar onze mediakenners zich aan ergeren?

Het mediamoment van Boonman gaat over buitenlands nieuws. Volgens hem kijken we te weinig naar wat er gebeurt in het buitenland. Bijvoorbeeld over de verkiezingen in Polen, “waar het democratisch systeem wankelt”, aldus Boonman. Komend weekend is het Europadag en Boonman is benieuwd of daar in Den Haag ook meer aandacht voor zal zijn.