Het Mediaforum
KRO-NCRV

Roos Schlikker: “Je leest je column voor en *klik* je bent weer weg”

  1. Podcastschevron right
  2. Het Mediaforumchevron right
  3. Roos Schlikker: “Je leest je column voor en *klik* je bent weer weg”

wo 6 mei 2020

Met Koningsdag en de herdenking en festiviteiten rond 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog had de afgelopen anderhalve week bol moeten staan van uitbundige festiviteiten. Door corona gingen deze festiviteiten niet door en werd de programmering aangepast. Vooral rond Koningsdag en Bevrijdingsdag werden de feestelijkheden naar de online wereld verplaatst. Hoe hebben onze mediakenners deze dagen beleefd? Roos Schlikker: “Ik vond deze dodenherdenking de indrukwekkendste die ik ooit heb gezien”. Het zijn bij uitstek dagen waarop mensen elkaar opzoeken om het samen te vieren. Kan online die rol overnemen? Zit er nog een verschil tussen de beleving van vieren en herdenken? Is herdenken gemakkelijker alleen?

Aan tafel zitten Roos Schlikker, Elger van der Wel en Spraakmaker John de Wolf.

Van der Wel wil het hebben over hoe de journalistieke focus verschuift tijdens de coronacrisis. Wat valt hem op? We zien het bijvoorbeeld in de Volkskrant vanmorgen, Willem Feenstra schreef voor die krant zeven weken lang vanuit het Amphia Ziekenhuis in Breda. Is dit een logisch moment om te stoppen?

Het mediamoment van Schlikker gaat over de theaterwereld. Vandaag in het nieuws dat een derde van de theaterzalen denkt ten onder te gaan als er niks gebeurt. Welke initiatieven ziet zij ontstaan?

En we hebben het over het protest gisteren. Actievoerders tegen de lockdown, maar ook tegen 5G en de mainstream media, lieten gisteren luidruchtig van zich horen in onder meer Den Haag en Utrecht. Waar we bij de boeren vooraf wisten dat ze gingen demonstreren blijft deze groep veel onzichtbaarder, ook voor de media. Van der Wel: “Ze hebben het goed verborgen weten te houden, terwijl ik denk: als je wil protesteren wil je toch aandacht en kondig je het aan?”. Waarom is de demonstratie niet aangekondigd? De demonstranten wantrouwen journalisten. Hoe ga je hier als media mee om? Volgens van der Wel moet je vooral duidelijk onderscheid maken tussen meningen en feiten.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.