Bureau Buitenland
VPRO

Mensensmokkelaars in Tunesië & Büro Türkiye #4: Diaspora

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Mensensmokkelaars in Tunesië & Büro Türkiye #4: Diaspora

di 2 mei 2023

(00:56) Mensensmokkelaars wanen zich onschendbaar in Tunesië

Een nieuwe belangrijke mensensmokkelroute via Tunesië groeit razendsnel. Vijf jaar geleden vertrokken via deze weg nog zo’n vijfduizend migranten per jaar, in 2023 lijken dat er maar liefst zeventigduizend te gaan worden. En daarmee neemt ook het aantal mensen dat de overtocht niet overleefd toe. Kasper Goethals is journalist voor de Standaard en sprak onlangs in Tunesië met mensensmokkelaars.

(12:05) Büro Türkiye #4: Diaspora

Ruim veertig procent van de Turkse Nederlanders wil dat de Nederlandse staat hen beter beschermt tegen invloed vanuit Turkije. Dat blijkt uit onderzoek van Instituut Clingendael. Het is dezelfde groep Turken die sinds dit weekend hun stem mogen uitbrengen voor de Turkse verkiezingen. Hoe doorslaggevend is deze kiezersgroep? We bespreken het in Büro Türkiye met collega Cevahir Varan en onze vaste panelgast Nienke van Heukelingen, die dit onderzoek heeft uitgevoerd. 

(22:20) Uitgelicht: Mauritanië

In de rubriek Uitgelicht reizen we af naar Mauritanië, waar ‘divorce-parties’ steeds vaker voorkomen. Journalist Aida Grovestins duidt deze bijzondere ontwikkeling.

Presentatie: Tim de Wit