Bureau Buitenland
VPRO

Frontlinie: Soldaten van het Bos & Wat voor koning wordt Charles III?

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Frontlinie: Soldaten van het Bos & Wat voor koning wordt Charles III?

wo 3 mei 2023

(00:46) Frontlinie: Soldaten van het Bos

In een van de oudste bossen van Europa, op de grens van Belarus en Polen, verscheen in de afgelopen jaren een metershoog hek. Het was een reactie op de Belarussische grenswachten die busladingen vol migranten bij de grens afzette, om ze vervolgens naar Polen, de buitengrens van de EU over te jagen. Inmiddels horen we nog maar weinig van de situatie aan de Poolse grens, toch reisde journalist Dore van Duivenbode er voor een nieuwe aflevering van VPRO's Frontlinie heen, want rustig is het er nog steeds niet. 

(10:39) Wat voor koning wordt Charles III?

Het Verenigd Koninkrijk maakt zich op voor de kroning van Charles III. Na een tijdperk van ruim zeventig jaar waarin Queen Elizabeth op de troon zat, krijgen de meeste Britten nu voor het eerst te maken met een totaal ander staatshoofd. Charles staat er dan ook om bekend om politieke standpunten niet uit de weg te gaan. Maar hoe zal hij daar nu mee omgaan als hij koning wordt? En hoe reageren de Britten op hem als nieuwe vorst, zit het volk wel op hem te wachten? Te gast is Hieke Jippes, kenner van het Verenigd Koninkrijk.

(21:18) Uitgelicht: Verenigde Staten

In de vaste rubriek Uitgelicht reizen we af naar New York, waar de langst dienende portier van die stad op 83-jarige leeftijd met pensioen gaat, en hij is niet de enige Amerikaan die tot op late leeftijd blijft werken, merkt correspondent Karlijn van Houwelingen.