Bureau Buitenland
VPRO

Zweedse persvrijheid onder druk & Jongeren Zuid-Korea isoleren zichzelf

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Zweedse persvrijheid onder druk & Jongeren Zuid-Korea isoleren zichzelf

ma 1 mei 2023

(00:46) Zweedse persvrijheid onder druk

Zweden was lange tijd het braafste jongetje van de klas, maar volgens de Europese mediawaakhond Civil Liberties Union gaat het de verkeerde kant op met de persvrijheid. De radicaal-rechtse partij Zweden Democraten maakten het de journalisten al niet makkelijk. Maar met de nieuwe strenge spionagewet wordt het voor de media een stuk lastiger om gevoelige onderwerpen te publiceren. We bespreken het met Zweden-correspondent Tjade Michels.

(11:50) Waarom veel jongeren in Zuid-Korea hun huis niet meer uit komen

De druk op jonge Zuid-Koreanen om te presteren is zo groot, dat meer en meer jongeren in het Aziatische land zich isoleren door hele dagen in bed te blijven. Dat moet anders, vindt de regering. Te gast is Casper van der Veen, Koreaspecialist, over de regeringsplannen om honderdduizenden jongeren weer de deur uit te krijgen. 

(21:30) Uitgelicht: Marokko

Marokko raakt niet uitgepraat over het aanstaande huwelijk van de 24-jarige Oussama en zijn 67-jarige Debbie, die door een Amerikaanse realityprogramma gevolgd worden. Correspondent Samira Jadir over waarom deze verloving zoveel aandacht trekt in het Noord-Afrikaanse land.  

Presentatie: Tim de Wit.