Bureau Buitenland
VPRO

Israël waarschuwt Hezbollah & Brussels migratiepact

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Israël waarschuwt Hezbollah & Brussels migratiepact

di 12 december 2023

En bij de Briste kerstmarkten wordt het té gezellig.

(00:46) Druk op Hezbollah neemt toe

Terwijl alle ogen gericht zijn op de situatie in Gaza, neemt ook de spanning in het noorden, aan de grens met Libanon toe. Het aantal beschietingen tussen het Israëlische leger en Hezbollah neemt toe.  En inmiddels wordt door zowel Israël als de Verenigde Staten de druk opgevoerd om Hezbollah weg van de grens te krijgen. Waarom neemt de spanning daar juist nu zo toe? Daarover Arabist Leo Kwarten. 

(08:28) EU zoekt naar oplossingen voor migratie-vraagstuk

Het is hét thema dat nu de Europese politiek domineert: migratie. Verschillende lidstaten zitten met de migratieproblematiek in de maag, en rechts-populistische partijen spinnen daar garen bij. Toch zit op Europees niveau het debat over het zogeheten migratiepact al jaren muurvast. Maar daar lijkt langzaam verandering in te komen. De contouren van dat migratiepact worden steeds zichtbaarder, en deze week wordt bij de EU-top ook gesproken over extra financiering voor de Europese migratieaanpak. We bespreken het met Europa-correspondent Clara van de Wiel en migratiewetenschapper Evelyn Ersanilli.

(19:59) Buitenland Uitgelicht: Verenigd Koninkrijk

Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt er uitgekeken naar de kerstperiode, en daar hoort voor de Britten natuurlijk ook een echte kerstmarkt bij. Alleen zijn juist die kerstmarkten een groot punt van zorg dit jaar. Daarover correspondent Anne Saenen.

Presentatie: Sophie Derkzen