Bureau Buitenland
VPRO

Oekraïne dreigt EU-steun mis te lopen & Klopjacht op Turkse influencers

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Oekraïne dreigt EU-steun mis te lopen & Klopjacht op Turkse influencers

wo 13 december 2023

En de laatste hoop voor de arganboom in Marokko.

(00:41) Oekraïne dreigt EU-steun mis te lopen

Donderdag begint in Brussel de EU-top waar 26 lidstaten zullen pleiten voor financiële steun aan Oekraïne, maar eentje tegen: Hongarije. Premier Orbán wil het land in oorlog niet eens op de agenda hebben en dreigt zijn vetorecht in te zetten. Kunnen de andere EU-lidstaten Oekraïne toch nog steunen? Zo nee, wat blijft er over van de geloofwaardigheid van de Europese Unie? Daarover Rob Heirbaut, politiek journalist bij de VRT. 

(10:45) Klopjacht op Turkse influencers

In Turkije is een grootschalig justitieel onderzoek gestart naar bijna 600 influencers. Deze internetberoemdheden, die tot voor kort een ultraluxe bestaan hadden en veel populariteit genoten, worden verdacht van criminele praktijken. Achter deze klopjacht zit de regering-Erdogan die wil afrekenen met corruptie in het land. Maar waarom worden juist online bekendheden vervolgd? Daarover Bureau Buitenland-collega Cevahir Varan. 

(21:33) Buitenland Uitgelicht: Marokko

In onze rubriek Uitgelicht aandacht voor de arganboom, het symbool van Marokko, die nu op punt van uitsterven staat. Correspondent Samira Jadir praat ons bij. 

Presentatie: Edwin Koopman