Bureau Buitenland
VPRO

Sunak strijdt tegen immigratie & Nieuw-Zeelandse regering richt pijlen op Maori's

  1. Podcastschevron right
  2. Bureau Buitenlandchevron right
  3. Sunak strijdt tegen immigratie & Nieuw-Zeelandse regering richt pijlen op Maori's

ma 11 december 2023

En een wel héél gelukkige geluksvogel in China.

(00:45) Britse premier Sunak zet alles op alles om migratieplannen te laten slagen
Het was dé belofte van Rishi Sunak toen hij de premier van Groot-Brittannië werd: het terugdringen van de hoge immigratiecijfers. Maar juist die belofte lijkt hij maar moeilijk na te komen. De migratiecijfers zijn onverminderd hoog, en daardoor neemt de kritiek op Sunak toe. Juist ook vanuit de radicale flank van zijn partij. En daarom wil Sunak nu alles op alles zetten om vergaande migratiewetgeving er doorheen te krijgen. Hij is daarvoor zelfs bereid om verschillende internationale verdragen opzij te schuiven. Morgen stemt het Britse Lagerhuis over die plannen. Daarover Ivan Ollevier, Verenigd Koninkrijk-expert voor de VRT.

(11:42) Nieuwe rechtse regering in Nieuw-Zeeland richt pijlen op de Maori’s
Er waaide jarenlang onder de linkse premier Jacinda Ardern een progressieve wind door Nieuw-Zeeland. Maar sinds deze week is er een nieuw rechts kabinet, met steun van het populistische ’New Zealand First.’ Die regering betekent slecht nieuws voor de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori’s. Het kabinet onder leiding van premier Luxon is namelijk van plan om verschillende wetten terug te draaien die al decennia bestaan om de juist de positie van de Maori’s in de samenleving te verbeteren. En dat oorspronkelijke bewoners onder druk komen te staan, past in een bredere trend. Daarover historicus Marjolein van Pagee. 

(21:30) Buitenland Uitgelicht: China
In de rubriek Uitgelicht aandacht voor China, dat in de ban is van een uiterst opvallende loterijwinnaar. Daarover Manya Koetse van het platform WhatsonWeibo.

Presentatie: Sophie Derkzen