appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
Afbeelding

Aangenaam

Of je nu een unieke naam hebt, of juist een algemene, er zit achter elke naam wel een bijzonder verhaal. Waar komt je naam vandaan? Wat zegt een naam over iemand?

Zo gaan we op zoek naar de meest getatoeëerde naam van Nederland, en komen we er achter wat de onverwachte naam is van de meest gekuste vrouw ter wereld. Hoe ontstaat een hippe naam? Hoeveel Henk&Ingrids zijn er nu echt? Heeft iedereen een oom Herman? Hoe is het als niemand je bij je naam durft te noemen? En wat vinden de twee broers Henk er van dat ze hetzelfde heten?

Gemaakt door Edda Heinsman, eindredactie Saar Slegers, eindmontage Olivier Rekers.

Podcast afleveringen

#7 - Aangenaam, Cynthia

zondag 8 september 2019, 12:00 uur

De naam van je geliefde, van je pasgeboren dochter of je overleden lievelingshuisdier. De tatoeage wordt steeds populairder Er zijn inmiddels 1441 officiele tattooshops in Nederland, daarmee is het aantal verdriedubbeld in 10 jaar.
Steeds meer tatoeages dus, en een groot deel daarvan zijn namen. Maar wat zou nu de meest getatoeëerde naam van Nederland zijn?

In mijn zoektocht ga ik langs bij Tattookoning Henk Schiffmacher. Hij zit al 45 jaar in het vak. Vreemde namen, aparte trends en (on)bedoelde spelfoutjes, hij zag het allemaal voorbij komen.

Maar de namen-tatoeage blijkt ook minder leuke kanten te hebben, de vrolijke zoektocht krijgt een harde wending. Wat als je gedwongen wordt de naam van je pooier op je lichaam te tatoeëren? Ex-prostituee Cynthia kreeg dankzij de stichting Share Network een coverup, een tatoeage om haar pooier-stamp te verhullen. In aflevering 7 van Aangenaam vertelt ze haar verhaal.

Aangenaam Cynthia is voorlopig de laatste aflevering van de serie. Maar blijf vooral bijzondere namenverhalen insturen, en wie weet komt er een vervolg. Heb je een mooie namentattoo? Ik ben benieuwd! Deel hem met #aangenaam.

#6 - Aangenaam, Hedwig en Michael

zondag 1 september 2019, 12:00 uur

Aan een brug in Rotterdam hangt een slotje met daarop twee namen: Hedwig en Michael. Een liefdesslotje. Het slotje is het begin van een zoektocht. Hoe groot is de kans dat je zomaar op een brug loopt en daar een slotje tegenkomt van een stel dat je kent, in dit geval dus Hedwig en Michael? En hoe zit dat met andere - bekendere - stellen? Zijn er echt zoveel Henk en Ingrids? En hoe zit het met Jip en Janneke?

Ik kom er achter dat er een database bestaat met de namen van 5,3 miljoen Nederlandse stellen, maar dat er nog nooit onderzoek naar is gedaan. Samen met twee wetenschappers duik ik in de data, op zoek naar bijzondere en juist heel gewone naamcombinaties.

Naamkundige Gerrit Bloothooft (Universiteit Utrecht) komt er achter dat je een voorkeur hebt voor mensen met een naam in dezelfde naamgroep: Samantha en Kevin, Marije en Martijn, Mohamed en Rachida, Daan en Anne en Tsjitske en Douwe, ze komen heel vaak voor als combinatie. Maar Hedwig en Michael komen er bekaaid vanaf.

Wiskundige Casper Albers ontdekt nog veel meer interessante feiten: zo blijk je te gaan voor een naam die een beetje op die van jou lijkt. Lange namen zoeken elkaar op, korte namen vormen ook eerder een stel. En er is zelfs een lichte voorkeur voor een naam met dezelfde beginletter!
Kun je verliefd worden op een naam? Je hoort het in aflevering 6 van Aangenaam.

#5 - Aangenaam, Dries

zondag 25 augustus 2019, 12:00 uur

Het was lang gebruikelijk om vernoemd te worden naar een opa, oma, tante of oom. In sommige families wordt deze traditie vrij strikt nageleefd. En dat kan nog wel eens tot bijzondere situaties leiden. Aangenaam gaat deze week over vernoemingen. Vernoemd worden dankzij een roze ochtendjas of een contract op een bierviltje? Het kan allemaal! En wat als je niet vernoemt, wat doet dat met de familiebanden?

Hoe is het eigenlijk om hetzelfde te heten als je broer, is dat niet ontzettend onhandig? Henk en Henk uit Egmond-Binnen geven het antwoord!

En wat als je vernoemd bent naar je broer die is overleden? In aflevering 5 van Aangenaam hoor je het bijzondere verhaal van Dries, wiens naam niemand durfde uit te spreken.

#4 - Aangenaam, Uif

zondag 18 augustus 2019, 12:00 uur

Elk jaar worden er in Nederland een paar duizend kinderen geboren die een unieke naam krijgen. Ouders zijn ontzettend creatief als het gaat om het bedenken van nieuwe namen. Wat denk je bijvoorbeeld van Dwinand, Uzume of Tos? Waar komen deze namen vandaan? En hoe is het om een naam te hebben die bijna niemand anders heeft? Is dat leuk, lekker bijzonder, of toch ook wel eens lastig...

Neeltje, de moeder van Kit, en Joris, de vader van Uto, leggen uit hoe zij op de bijzondere namen van hun kinderen zijn gekomen. Waren ze op zoek naar een unieke naam?

En hoe zit het met de naam Uif, waar komt die vandaan? En is hij eigenlijk wel zo uniek als je denkt? In aflevering 4 van Aangenaam het bijzondere verhaal van Uif, vernoemd naar een jongetje uit het ziekenhuis. Hoe zou het met dit jongetje zijn?

#3 - Aangenaam, Mason

zondag 11 augustus 2019, 12:00 uur

Er worden in Nederland jaarlijks zo'n 170 duizend kinderen geboren. Een paar duizend daarvan krijgen een heel nieuwe naam. Een naam die nog nooit eerder is gegeven. Veel van die namen blijven uniek. Maar heel af en toe zit er eentje bij die enorm populair wordt. Bijvoorbeeld de naam Mason.

Mason is enorm in opkomst, vorig jaar werden er een paar honderd kinderen met de naam Mason geboren. De naam zou zomaar eens de namen-top-20 binnen kunnen dringen. Maar waar komt de naam vandaan? Wie zijn de voorlopers die de naam Mason voor het eerst aan hun zoon hebben gegeven? Op zoek naar de eerste Mason van Nederland!

#2 - Aangenaam, Anne

zondag 4 augustus 2019, 12:00 uur

Anna en Anne, echt iedereen kent wel iemand met die naam. Anna is dan ook van oudsher een van de meestvoorkomende namen van Nederland. Maar welk van de twee is eigenlijk het tofst? Waar zijn meer liedjes over gemaakt? Hoe zit het bijvoorbeeld met het beroemde liedje 'Anne' van Herman van Veen, over wie gaat dat?

En in deze aflevering kan natuurlijk ook 'Annie' niet ontbreken, want hoewel deze naam gedoemd lijkt uit te sterven, blijkt het toch misschien wel de meest sexy naam van de drie...

#1 - Aangenaam, Herman

zondag 28 juli 2019, 12:00 uur

Vandaag de eerste officiële aflevering van Aangenaam. En die gaat natuurlijk over... Herman! De naam 'Herman' komt steeds minder voor, en dat is eigenlijk zonde, want het is misschien wel de meest mannelijke naam aller tijden. En er zijn heel veel mooie verhalen over Hermannen te vertellen. Denk aan Stier Herman, Catharina Herman, Herman het Brood (niet te verwarren met Herman Brood) en wat is het verhaal van mijn vier ooms Herman?

Aangenaam, de special

vrijdag 26 juli 2019, 12:00 uur

Denkt u vaak over uw naam na? Waarschijnlijk niet. Maar sommige mensen hebben geen keus, er is iets met hun naam, iets dat ze dwingt er mee bezig te zijn.
Waarom durft bijvoorbeeld niemand Dries bij zijn naam te noemen? En wat hebben een vliegtuig en een ongeluk met kerstverlichting met vernoeming te maken? Luister in Radio Doc naar Aangenaam, de special.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1