Aangenaam
NTR

#3 - Aangenaam, Marèl (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Aangenaamchevron right
  3. #3 - Aangenaam, Marèl (S02)

vr 27 november 2020

Bij de naam Pedro denk je aan Spanje, bij Yuri aan Rusland en bij Giuseppe aan Italië. Er zijn namen die typisch zijn voor de plek waar ze vandaan komen. Dit geldt in elk geval voor landen. Maar geldt het ook bínnen een klein land als Nederland?

Jazeker! Natuurlijk zijn er de Friese namen. Tjitske, Rintje, Epke, ze komen bijna allemaal uit Friesland. Maar hoe het zit voor de rest van ons land, of er namen zijn die op één plek voorkomen en verder bijna niet, dat was nog nooit onderzocht.

Tot nu! Naamkundige Gerrit Bloothooft van de Universtiteit Utrecht is, speciaal voor de podcast Aangenaam, in de namendatabank op zoek gegaan naar streekgebonden namen. Met verrassende resultaten. Zo blijkt elke provincie in Nederland wel zijn eigen unieke namen te hebben. Hubertus in Limburg, Jozias in Zeeland, Maagje in Utrecht, Annechien in Drenthe en ga zo maar door. Uit Bloothoofts onderzoek volgt een lijst van ruim 500 bijzondere streekgebonden namen.

De meeste van die lokale namen zijn oud. Ze worden doorgegeven van generatie op generatie, en wanneer de nazaten van de familie op dezelfde plek blijven wonen, blijft de naam daar ook. Volgens Bloothooft is het niet gek dat de namen met de sterkste bintenis aan de streek vooral in de klassieke vissersdorpen als Edam, Volendam, Bunschoten en Urk voorkomen. Daar bestaat immers nog een sterke vernoemings-traditie.

Tussen alle namen springt er één heel erg uit, de naam Marèl. De naam is nieuw, het is geen migrantennaam en hij komt alleen voor in het oosten van het land. Waar komt de naam vandaan? Waarom is hij juist in Almelo, Oldenzaal en Tubbergen zo populair? Op zoek naar het verhaal achter de nieuwe streekgebonden naam Marèl.

Gerrit Bloothooft vermoedt dat de streekgebonden namen over 100 jaar wel eens uitgestorven kunnen zijn. Hoe zetten we de streeknaam weer op de kaart? Doe het letterlijk in het spel: Plaats de naam, speciaal gemaakt bij de podcast Aangenaam. Je speelt het spel nu gratis op ntr.nl/plaatsdenaam.