appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
Afbeelding

Midzomernachtsdroom

The Beatles en Beach Boys, de nostalgie van de Franse Route Nationale 7 en de Route 66, het mysterie van Atlantis of de Oriënt Express, het dramatisch verleden dat Berlijn in zijn straten draagt of van het Brabantse schildersmenneke Vincent dat verblind werd door de Mediterrane zon. Middernachtsdromen voor elk moment. Peter van Bruggen (BNNVARA) maakt fascinerende middernachtsdromen onder het motto: Wij zijn de nacht niets schuldig.

Podcast afleveringen

Midzomernachtsdroom #12 - Vincent van Gogh deel 2

zaterdag 19 augustus 2017, 13:10 uur

Verblind door het licht – Daar sta je dan, bij dat kerkje in Auvers-sur-Oise waar Vincent van Gogh zichzelf door de buik schoot. Peter van Bruggen at linzen aan Vincent’s tafel in Auberge Ravoux, hij stond bij het bed waarin Vincent stierf en vond dat verblindende licht in Arles, het licht dat Vincent gek maakte.

Midzomernachtsdroom #11 - Vincent van Gogh deel 1

zaterdag 19 augustus 2017, 12:45 uur

Vincent, het Brabantse Schildersmenneke – Peter van Bruggen is alle plekken langsgegaan waar het Brabantse schildersmenneke Vincent zijn voetstappen heeft staan. Hij zit aan tafel en eet een aardappel mee. En staat in Zundert tot zijn verbazing bij het grafje van een Vincent van Gogh die niemand kent!

Midzomernachtsdroom #10 - Atlantis

vrijdag 4 augustus 2017, 18:00 uur

Er zijn vele verhalen en dromen over de verloren stad Atlantis. Peter van Bruggen droomt weg bij bizarre opties als: lag Atlantis in Frankrijk? Dat beweerde althans Plato! Het zou het grote geheim van de Kelten zijn, die toen de Atlanten genoemd werden. En de randen van Atlantis vind je nog terug in benamingen als Wales en Wallonië.

Midzomernachtsdroom #9 - Orient Express

vrijdag 28 juli 2017, 18:00 uur

Na twee Midzomernachtsdromen over onsterfelijke wegen en een onsterfelijke stad: het verhaal van de legendarische spoorlijn die van Parijs naar Istanbul voerde, de Orient Express. In dit rijdende hotel hadden de gasten hun eigen slaapkamer en aten ze oesters aan tafeltjes met damasten kle-den en zilveren bestek. En op elk station luisteren we naar de muziek die daar gemaakt wordt. Peter van Bruggen is in jouw droom de conducteur.

Midzomernachtsdroom #8 - Berlijn Alexanderplatz

vrijdag 21 juli 2017, 23:00 uur

Berlin Alexanderplatz – Je zoekt het centrum van de wereldstad Berlijn, maar je vindt er wel vijf! In Mitte, Kreuzberg, Charlottenburg, Wilmersdorf, Unter Den Linden… Dat komt omdat Berlijn uit meer dan twintig dorpen is ontstaan. En wanneer Peter van Bruggen een Berliner Weisse drinkt op het zomerse terras Unter den Nussbaum dan hoort hij geen auto’s, alleen de vogeltjes in de notenboom!

Midzomernachtsdroom #7 - Berlijn Germania

vrijdag 14 juli 2017, 23:00 uur

Berlijn is een stad die alle ellende van de wereld in zijn straten heeft gehad. De architect van Hitler, Albert Speer, ontwierp een stratenplan voor een soort van nieuw Rome. En de Russen verdeelden de stad in vieren en bouwden hun muur, zodat niemand er meer uit kon. Daarna, zo constateerde Peter van Bruggen, toen hij damals over de muur keek, deden ze het licht uit.

Midzomernachtsdroom #6 - Route Bleue

woensdag 12 juli 2017, 19:10 uur

#6 Route Bleue – Ooit was er geen péage en ging iedereen over de Route Nationale 7 naar het Zuiden. Claxonnerende vakantiefiles met Renault 4’tjes en 2CV’tjes in de smalle winkelstraten van Roanne of Villeneuve. Peter van Bruggen rijdt opnieuw langs het reclamepleisterwerk van Lillet, Byrrh en Suze op de zijkanten van huizen, en koopt een baguette in die boulangerie waar de bakkersvrouw ooit nog vreemd opkeek als er een buitenlander binnen kwam.

Midzomernachtsdroom #5 - Route 66

zaterdag 1 juli 2017, 05:02 uur

Het is de moeder van alle wegen. Langs de Route 66 ontstonden typisch Amerikaanse fenomenen als de snackbar en diner. Hier werd de donut en de hamburger geboren! Maar ook de hotdog-op-een-stokje! Peter van Bruggen moet constateren dat de weg waarlangs stadjes met namen van liedjes liggen nu grotendeels...weg is! Bye bye Tulsa, Shamrock, Amarillo en Santa Fe!

Midzomernachtsdroom #4 - The Beach Boys deel 2

vrijdag 30 juni 2017, 15:43 uur

Peter van Bruggen had lange gesprekken met Jack Rieley, de Amerikaanse nieuwslezer die de persoonlijke manager van de jongens werd. Hij vertelde Peter de meest bizarre verhalen over wonderboy Brian Wilson. Bijvoorbeeld over de vrachtwagenlading zand die hij liet storten in de kamer waar zijn Steinway stond.

Midzomernachtsdroom #3 - The Beach Boys deel 1

woensdag 21 juni 2017, 13:35 uur

Peter van Bruggen vertelt het verhaal van de geniale teenager Brian Wilson, die over het strand zong maar er zelf nooit kwam. En die jarenlang onder invloed van drugs en medicijnen in bed lag. Hoe werd de Beach Boy die de mooiste stereomuziek aller tijden maakte in zijn jeugd doof aan e?e?n oor?

Midzomernachtsdroom #2 - The Beatles deel 2

dinsdag 13 juni 2017, 16:25 uur

Peter van Bruggen volgde het spoor terug naar de wilde dagen van The Beatles in Liverpool en Hamburg. Hij sprak met hun eerste manager Alan Williams, die de jongens van de hand deed enkele dagen voor ze wereldberoemd werden. En in Arnhem betaalde Peter postuum de mondharmonika die John Lennon stal in een muziekwinkel en later bespeelde op Love Me Do, hun debuuthit!

Midzomernachtsdroom #1 - The Beatles deel 1

vrijdag 9 juni 2017, 13:45 uur

#1 The Beatles deel 1 - Peter van Bruggen keek over hun schouders mee toen de Beatles hun laatste dagen met elkaar beleefden in de Abbey Road Studio. Maar deze dromen zijn geen bedrog. Hij sprak meermalen uitputtend met Paul McCartney en Ringo Starr. En met wijlen George Harrison reed hij langs de Amsterdamse gracht waar ze ooit in een rondvaartboot bejubeld werden.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1