Podcast

Op een vrijdagmiddag zakt een jonge, succesvolle advocaat hyperventilerend in elkaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Op een vrijdagmiddag zakt een jonge, succesvolle advocaat hyperventilerend in elkaar

[EO] Op een vrijdagmiddag zakt de jonge, succesvolle advocaat Judith Noordzij hyperventilerend in elkaar. Kom maar terug als je uitgeslapen bent, zeggen haar collega's van de Zuidas. Maar ze komt niet meer terug. Omdat ze niet van plan is om óóit nog een burn-out te krijgen.

"Ik werkte 6 dagen in de week, gemiddeld 12 uur per dag", vertelt de oud-advocaat in de achtste aflevering van de podcast Goed Werk. "Ik liep op mijn tenen, maar dacht gewoon dat ik aan vakantie toe was. Een burn-out was iets voor mensen van 60 die hun hele leven hard hadden gewerkt, dacht ik. Toen ik eenmaal was ingestort, dacht ik niet dat ik ooit nog zou kunnen lachen. Ik kon niet meer op woorden komen, geen normale zinnen meer formuleren. Ik kon alleen maar voor me uitstaren."

#8 - Goed Werk: Advocate Judith Noordzij ging huilend en hyperventilerend onderuit: daar was de burnout - Geld of je leven

Misvatting

Judith is niet de enige. 1 op de 7 mensen krijgt een burn-out. "We zijn ontzettend druk en hartstikke verslaafd aan social media", verklaart psycholoog Thijs Launspach en schrijver van 'Fokking druk' deze hoge cijfers, die aanschuift in Goed Werk. "Er is een misvatting over wat voor soort mensen een burn-out krijgen. We denken dat dat mensen zijn die de druk niet aankunnen of niet tegen stress kunnen. Maar het gaat juist om ambitieuze mensen die keihard kunnen werken. Mensen die bezig zijn met wat anderen nodig hebben. Daarom komen burn-outs veel voor in de zorg en het onderwijs."

Veel mensen met een burn-out wijzen onterecht te veel met hun vinger naar hun werkgever, vindt Judith. "Terwijl ik ook denk dat het echt goed is om eens bij jezelf te rade te gaan. Als je dat niet doet, dan is de kans best groot dat je terugglijdt. Ik heb mijn leven zo drastisch omgegooid en ken de signalen zo goed, dat ik niet bang ben om nog een burn-out te krijgen. Ik zal heus wel over mijn grenzen heen gaan, maar nooit meer zo ver."

Gedeprimeerder door corona

Thijs maakt zich extra zorgen over de effecten van de coronacrisis op onze mentale gezondheid. "We zijn minder goed gaan eten, meer gaan snacken, minder gaan sporten en slapen en voelen ons gedeprimeerder en meer gestrest. Ik maak me er wel zorgen over wat die lange tijd van quarantaine met ons doet."

Hoe je een burn-out kunt zien aankomen en wat je kunt doen om een burn-out te voorkomen, hoor je in de 8e aflevering van Goed Werk. Luister de podcast op de Radio 1-site, Spotify of Apple Podcasts.

Volg Goed Werk ook op LinkedIn en praat mee: eo.nl/goedwerk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie