Kan je naar een feestje als je een burn-out hebt?
- Nieuws
- Kan je naar een feestje als je een burn-out hebt?
Velen hebben het meegemaakt: een burn-out. Maar hoe ziet een gezond herstelproces er eigenlijk uit als je overspannen bent? Volgens neurowetenschapper Brankele Frank gaat het in ieder geval niet over wekenlang stilzwijgend onder een dekentje liggen. Ze vertelt erover in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
Rechtszaak
Onlangs was er een rechtszaak rondom een vrouw die ontslagen werd omdat ze met een burn-out ziek thuis zat. Ondanks dat plaatste ze tóch een vrolijke foto van oud en nieuw op social media. "Die ontslagzaak is gelukkig door de rechter teruggedraaid", vertelt Frank. "Maar het zegt wel iets. Er heerst een beeld dat als je ziek bent, je niks mag doen dat leuk is. Laat staan dat je dat op Instagram zet."
'Als je je sociale leven nog niet aankunt, kun je ook niet werken'
Zelf heeft Frank twee keer een burn-out meegemaakt. Ze weet uit ervaring hoe moeilijk het is om die balans te vinden tussen rust nemen en weer opbouwen. "Ik had alles afgezegd. Geen feestjes, geen hobby’s, niks. Mijn enige focus was re-integreren op werk." Totdat haar bedrijfsarts haar een inzicht gaf dat ze nooit meer is vergeten: "Als je je sociale leven nog niet aankunt, ben je ook nog niet klaar om te werken."
Wel of geen feestje?
Het herstel draait niet alleen om het vermijden van stress, het gaat ook over het opdoen van positieve ervaringen, vertelt Frank. En ja, dat kan dus ook betekenen dat je naar een feestje gaat. "Misschien niet tot zes uur ’s ochtends, want dat is niet erg gezond, maar een paar uur plezier maken kan juist helend zijn. Het verlaagt je stresshormonen. Je hormonale systeem knapt daar echt van op."
Als je je sociale leven nog niet aankunt, ben je ook nog niet klaar om te werken
Iets leuks doen 'voelt onnatuurlijk'
Toch voelt het vaak onnatuurlijk om 'iets leuks te doen' terwijl je ziekgemeld bent. Zelfs voor mensen die weten dat het goed voor ze is. "Het voelt als spijbelen", zegt Frank. "Alsof je iets fout doet. Terwijl het precies is wat je nodig hebt om beter te worden."
En dan is er nog het venster naar de buitenwereld: sociale media. "Het is tricky. Natuurlijk kan je je afvragen of je die leuke momenten dan ook moet delen. Maar kom op, wat verwacht je op oud en nieuw? Dat iemand in z’n eentje in bed ligt weg te kwijnen?"
Bovendien geeft social media geen realistisch beeld: "Dat weet iedereen. Je ziet een glimlach op een foto, maar niet wat er daarvoor of daarna gebeurde. Misschien lag ze de rest van de dag uitgeput op de bank."
Tip voor werkgevers
Daar zit ook meteen de oproep van Frank aan werkgevers. Niet meteen oordelen, maar stel bijvoorbeeld een vraag: "Zie je een foto van iemand op een feestje, vraag dan gewoon: 'Wat fijn dat dat gelukt is, hoe voelde dat?' Misschien had die persoon daarna wel een terugslag. Maar toon interesse, in plaats van met gestrekt been erin te gaan."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.