appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Hoe is het om te werken in een tbs-kliniek?

ANP
woensdag 8 april 2020 | KRO-NCRV | Redactie

Tbs-patiënten op een veilige en verantwoorde manier laten terugkeren in de samenleving is de belangrijkste taak van iedere medewerker in een kliniek. In de derde aflevering van de KRO-NCRV/NPO Radio 1 podcastserie TBS staan de medewerkers van FPC De Rooyse Wissel centraal.

#3 - Medewerkers

Over tbs hoor je vaak alleen als het gruwelijk misgaat, op verlof of na een behandeling. Het hele systeem staat dan ter discussie en politici en burgers willen de onderste steen boven hebben. De groep die zich minder vaak uitlaat zijn de werknemers in de forensische sector.

Forensische scherpte

"We vragen heel veel van de mensen op de groep", legt psychiater Rob Mooren in de podcast uit. Medewerkers moeten letten op de kleinste signalen: 'wordt iemand stil? Hoe kijkt iemand uit z'n ogen?', dat is allemaal onderdeel van de zogenoemde forensische scherpte - aanvoelen wanneer en hoe je moet handelen.

Auke is mentor van 70 tbs-patiënten, ongeveer de helft van alle bewoners in de kliniek. Zij geniet volop van het werk en benadrukt dat het juist heel vaak goed gaat. "Ik heb een passie om met bijzondere doelgroepen te werken, en ze verder te helpen in de maatschappij. Als je zelf goed je grenzen aangeeft, is er bijna geen risico."

Relatie met een tbs-patiënt

In de derde aflevering horen we ook hoe het verder gaat met het verlof van patiënt Mathieu. Hij is op bezoek bij zijn vriendin en zoontje. Zij vertelt hoe het is om een relatie te hebben met iemand die in een tbs-kliniek zit. Bradley krijgt te horen of hij, nadat hij vorig jaar de benen nam, weer op verlof mag.

Journalist Tom Veldhuijzen onderzoekt in de zesdelige podcastserie TBS hoe het er aan toe gaat binnen de muren van een tbs-kliniek. Iedere week staat er een nieuw deel online op alle podcastkanalen. 

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1