appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Podcast De Dag: Met trillende hand voorouders zoeken in het slavenregister

ANP
donderdag 31 oktober 2019 | NOS | NPO | Redactie

Ze heeft nooit het gevoel gehad dat ze afstamde van tot slaaf gemaakten. Toch zag actrice en presentatrice Gerda Havertong de namen van haar voorouders staan in het Surinaamse slavenarchief. "Mijn hand begon te trillen. Zo duidelijk zien hoe mijn voorouders niet meer als mens werden behandeld, daarvan ga je bibberen", zegt ze in De Dag.

Vanaf vandaag zijn de Surinaamse slavenregisters volledig online beschikbaar. Een project dat historicus en initiatiefnemer Coen van Galen zeker 2,5 jaar kostte. Ook hem spreken we.

Havertong is blij met het register en vindt dat slavernij meer plek moet krijgen in het onderwijscurriculum van Nederland. "Als je dit soort dingen niet onderwijst, missen mensen kennis over hoe de huidige maatschappelijk verhoudingen tot stand zijn gekomen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1