appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

'In die nabije toekomst is er een soort metrostation op de maan'

Filmdepot - Twentieth Century Fox
zondag 22 september 2019 | VPRO | Redactie Radio Cinema Twitter

De filmpodcast Radio Cinema bespreekt deze week weer twee nieuwe films. Eén daarvan is Ad Astra. In de film moet Roy McBride, gespeeld door Brad Pitt, in contact komen met zijn vader. Een man die al een lange tijd buiten de dampkring rondhangt: "Hij was bij Neptunus aan het zoeken naar buitenaards leven en is daar toen contact verloren."

Radio Cinema bespreekt Ad Astra

Vage verhaallijn

Het verhaal van de film lijkt nogal vaag. "Ik snap dat mensen denken 'waar héb je het over?' Dat had ik op het begin ook een beetje", zegt Pieter. Maartje stemt hiermee in: "Het is heel erg inkomen, het is natuurlijk ook sciencefiction."

Brad Pitt moet de ruimte in om zijn vader zoeken om hem tot reden te manen. Want op aarde zijn oorlogen gaande, en de vader van Roy McBride heeft daar iets mee te maken. "Kortom: allemaal ontzettend ingewikkeld. En dan gaat Brad Pitt, die er prachtig uit ziet, de ruimte in om dat gevecht aan te gaan", aldus Pieter.

Spectaculaire shots

"Ik vind het heel moeilijk om de kosmos überhaupt te begrijpen, ons bestaan op aarde alleen al. Laat staan als je daar verder weg van gaat. En dit is Neptunus…" Maartje vind het een ingewikkelde film. Maar dat is niet erg.

"We zijn vooral lekker naar de bioscoop gegaan voor het visuele aspect", zegt Pieter. "Dat is echt 100% waar", vindt Maartje ook. "Hoyte van Hoytema, een Nederlander, heeft het camerawerk gedaan. Hij draaide ook Interstellar."

Ik snapte soms niets van het verhaal, maar dat doet er eigenlijk niet echt toe

Maartje Willems


"Ik vind het leuk dat het zich afspeelt in de nabije toekomst waarin de commerciële ruimtevaart heel gewoon is geworden", zegt Pieter. "Dat je dan dus een soort metrostation op de maan hebt waar iedereen aankomt."

"Het is zo normaal om door de ruimte te reizen dat iedereen zich een soort wrange buschauffeurhumor heeft eigengemaakt. Iedereen zit daar een beetje zijn dienst te draaien. Behalve Brad Pitt natuurlijk want die is op een missie."

wentieth-Century-Fox-Film
Shot uit de film Ad Astra. Bron: Filmdepot

Op de maan is een hele mooie scene: "Ze willen naar de donkere kant van de maan. En daar ontstaat een soort achtervolging. Heel langzaam allemaal want er zijn allemaal zwaartekrachtproblemen. En dat is echt fantastisch om te zien", aldus Maartje.

En dan gaan ze verder richting Neptunes. Hoe verder ze van de aarde afkomen, hoe spannender de film wordt. "En Brad Pitt gaat ook steeds meer nadenken over zichzelf. Het is een man die altijd zijn gevoel wegdrukt. Hij mag niet geëmotioneerd raken. Op een gegeven moment wil hij een brief schrijven. Maar dan denkt hij 'nee nee nee, weg met die emoties, ik moet nog op een missie'."

Hoofdrolspeler en producent in één

Brad Pitt speelt de hoofdrol én hij produceerde de film. Ook tijdens de montage was hij aanwezig. En dat is uitzonderlijk: normaal zitten hoofdrolspelers daar zeker niet bij.

"In De Morgen staat ook een interview met Nico Leunen", vertelt Maartje. Hij monteerde de film. "Het lijkt me heel wonderlijk om met een kopje koffie en Brad Pitt naast je, de film te zitten monteren", zegt Pieter. Maartje: sommige critici klaagden dat de montage een beetje té is. Maar ik had daar nul last van.”

Het is top entertainment: spannend, mooi, verontrustend

Pieter van der Wielen

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen afleveringen van Radio Cinema missen?

Abonneer je dan via iTunes, Stitcher of via de app en website van NPO Radio 1.

Fan? Leuk als je een reactie achterlaat in de reviews!

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1