appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Mischa luistert podcasts: Reisgenoten, Zin in het alledaagse en El Tarangu

NPO Radio 1
donderdag 25 juli 2019 | AVROTROS | Redactie Twitter

Een betere podcastwereld begint bij jezelf. Daarom luister ik de hele dag door podcasts, op zoek naar parels, podcasts die je gehoord moet hebben. Natuurlijk houd ik jou op de hoogte van mijn zoektocht! 

Reisgenoten ★★★☆☆

De rust vinden om je uitgebreid in te lezen - via een fysieke reisgids of online - in je vakantiebestemming. Dát is een uitdaging voor mij en ik denk voor vele anderen. Hoe fijn zou het zijn als er een podcast bestaat met bruikbare informatie over je bestemming die je tijdens je heenreis kunt afluisteren, zodat je bij aankomst precies weet wat je moet zien, waar je op moet letten en wat je beter links kunt laten liggen. ‘Reisgenoten’, gemaakt door radiomaker Niels de Jager en wereldreiziger Daisy Scholte, is zo’n podcast.

Zo weet ik na het beluisteren van twee afleveringen dat Washington een ingewikkeld metronet heeft, waar je in Valencia de beste paella kunt eten en begrijp ik de charme van de Camino Francés. De podcast zou nog aantrekkelijker worden als de sympathieke en kundige hosts me wat meer onderdompelen in de geluiden van de bestemmingen die ze bespreken, voor het reisgevoel. Ook zou de podcast handzamer worden als iedere aflevering één bestemming beslaat, dan kun je het als luisteraar écht als reisgids gebruiken. 

Zin in het alledaagse ★★☆☆☆

"Op de vraag naar de zin van het leven antwoordt iedereen met een opsomming van zijn eigen levensloop", zei de Hongaarse schrijver Georgy Konrad ooit. In deze nieuwe podcast van Trouw praat filosofieredacteur Peter-Henk Steenhuis met luisteraars en lezers over hun levensloop. Een mooi uitgangspunt, passend bij de verdiepingszoekende Trouw. En wat een verademing dat het eens geen BN-ers zijn die hun hart luchten, maar bijvoorbeeld Lotte, die op haar 27ste hoorde dat ze doof en blind zal worden. In de eerste aflevering vertelt ze hoe ze haar zin in het alledaagse weer hervatte door meer te gaan focussen op wat ze nog wél kon.

In aflevering twee horen we Maarten, die al zijn hele leven dwangmatig op zoek was naar zingeving en dat eindelijk vond door bemiddelaar te worden bij burenruzies. Het zijn compacte gesprekken die voor veel mensen herkenbaar zullen zijn. De toon van interviewer Steenhuis vind ik soms iets te zweverig, cliché en te nadrukkelijk aanwezig. Terwijl dit verhalen zijn die eigenlijk zichzelf vertellen en nauwelijks een interviewer nodig hebben. 

El Tarangu ★★★★☆

Een verhaal vertellen dat je vanaf de allereerste minuut meesleurt en pas weer loslaat aan het einde van de serie. Dat kan Audiocollectief Schik als geen ander. Ze flikten het bij Bob, bij Laura H. en nu weer bij El Tarangu, waarbij het drietal het mysterie rondom de Spaanse wielerheld Jose Manuel Fuente probeert op te lossen. Hoe kan de in 1996 overleden man zeven jaar later plotseling weer opduiken in het Vlaamse wielerstadje Geraardsbergen? De kadans van de vertelwijze, het ritme van de geluiden, de onbevangen interviewstijl, het klopt wederom allemaal in deze podcast. Wel betrap ik het audiocollectief steeds vaker op het onnodig uitsmeren van het verhaal, loze herhaling en, net als bij Bob, het ‘hoge stemmen-liedje’ ter afsluiting. Het is niet nodig. De Schik-stijl is ook herkenbaar zónder liedje aan het eind. 

Benieuwd wat het VINK-panel van bovenstaande podcasts vindt? En nieuwsgierig naar fragmenten uit deze podcasts, zodat je zelf een oordeel kunt vellen? Luister dan nu naar VINK!

VINK, dé Podcastgids van Nederland

VINK, dé Podcastgids van Nederland, neemt je aan de hand door podcast-makend Nederland. Radiorecensent Vincent Bijlo, podcast-recensent van de Volkskrant Stan Putman en NPO Radio 1-presentator Mischa Blok struinen door het alsmaar groeiende podcast-aanbod. VINK luister je via de website en app van NPO Radio 1, iTunes, Google Podcast en Stitcher. Wil je zelf VINK luistertips geven? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1